Samos
De Griekse eilanden Samos INFO Samos hotels Samos stranden Samos dorpen Bezienswaardig Restaurants Samos reizen
Samos, Koumeika Samos, Koumeika Samos, Koumeika Samos, Koumeika Samos, Koumeika
Samos, Koumeika Samos, Koumeika Samos, Koumeika Samos, Koumeika Samos, Koumeika
HET DORP KOUMEIKA OP HET EILAND SAMOS IN GRIEKENLAND

map Koumeika, Samos Koumeika is een traditioneel bergdorp waar je langskomt als je van de hoofdweg die tussen Pirgos en Karlovassi loopt afslaat richting het zuiden naar det strand van Balos of het vakantieplaatsje Votsalakia. De weg loopt dan langs wat nieuwere, vrij grote huizen die daar gebouwd zijn. Voor Koumeika zelf neem je de afslag naar het dorp. Als je door het dorp heenrijdt kun je bijvoorbeeld ook weer doorrijden naar stranden als Pefkos of Perri Beach. Het centrum van Koimeika bestaat uit een mooi groot plein met hele grote bomen, een oude waterbron en terrasjes waar je iets kunt drinken, dat wordt omgeven door leuke oude dorpshuizen en geflankeerd door een mooie grote kerk. De kerk heeft een blauw-witte koepel en een klokkentoren. Koumeika is een rustig dorp zonder verdere faciliteiten voor de toeristen. Als je een accommodatie zoekt moet je doorrijden richting het strand van Balos. Even buiten het dorp in de buurt van het strand van Koumeika en rond het strand van Balos is wel het een en ander te huur (maar niet echt heel veel). Een eindje buiten het dorp richting Pefkos beach staat aan je rechterhand een fotogenieke oude kerk (Byzantijns volgens mij).

Samos, Koumeika Samos, Koumeika Samos, Koumeika Samos, Koumeika Samos, Koumeika
Samos, Koumeika Samos, Koumeika Samos, Koumeika Samos, Koumeika Samos, Koumeika
HET STRAND VAN KOUMEIKA OP SAMOS

Onder het dorp Koumeika ligt een prachtig strand, dat ook wel "het strand van Koumeika" wordt genoemd. Het is onbekend en wordt ook niet op borden aangegeven. Je kunt er komen door bij de afslag even voorbij het dorp niet de afslag Balos te nemen (naar beneden) maar zo'n 300 meter door te rijden richting het westen (Votsalakia). Aan je linkerhand zie je dan een bordje "Mandilada Hotel". De weg wordt hier slechter en voorbij het parkeerterrein van het hotel heb je echt een terreinwagen / Jeep nodig of anders moet je gaan lopen. Wij vinden dit zelf misschien wel het leukste strand van het eiland, vooral ook omdat het zo mooi eruit ziet en het eigenlijk altijd òf leeg òf heel rustig is. Faciliteiten zijn er niet op dit strand en er zijn ook niet veel plekken met schaduw. Er is wel een grot waar je in kunt gaan zitten als je geluk hebt en de eerste bent die op het strand aankomt. De laatste dag van onze vakantie op Samos in 2010 zaten wij alweer alleen op dit mooie strand en toen zagen we een spektakel van honderden dolfijnen die wel een uur lang in de baai bleven hangen en rondsprongen.

Samos, Koumeika Samos, Koumeika Samos, Koumeika Samos, Koumeika Samos, Koumeika
Samos, Koumeika Samos, Koumeika Samos, Koumeika Samos, Koumeika Samos, Koumeika
Weg van de wereld... Mandilada Village
Samos, Koumeika, Mandilada Village

Soms is de optelsom van geluk gauw gemaakt. Een droomlocatie, in een zee van ruimte leven en elke morgen in een heerlijk huisje wakker worden. Tel daarbij op de zon en de azuurblauwe zee in je zicht en dan kun je niet anders dan erg van geluk spreken bij Mandilada Village.

Location, location. Daar moet ik aan denken als ik voor het eerst voet zet in het paradijsje van de familie Spiridonos. Ik val stil. Want gelegen op de klif, omgeven door natuurschoon, boven een baaitje en een bijna privéstrandje liggen de twaalf terracottakleurige huisjes van de Mandilada villas. Het heeft wel iets weg van een Grieks dorpje, bedenk ik me. Rustig loop ik rond. Een zacht windje waait door mijn haar, een gezin geniet buiten op hun terras van een zelfgemaakte Griekse salade. In het hart van het dorpje ligt het zwembad rustig klaar te zijn voor een frisse duik. En dan sta ik stil: wat een waanzinnig uitzicht over de kristalheldere zee. Een panorama waar ik ’s ochtends, ’s middags als de zon hoogstaat en ’s avonds in het maanlicht nooit genoeg van ga krijgen, zo blijkt later. En die ruimte! Ik kan kilometers ver kijken. En dan betreed ik mijn eigen vrijstaande huisje. Via het terras kom ik in de woonkamer. Ik glimlach: het eilandgevoel is ook hier naar binnen geslopen. Genoeg ruimte, sfeer en precies het comfort dat ik nodig heb. Even blijf ik stilstaan bij de schilderijtjes die Griekse taferelen aan zee laten zien.

Op die eerste dag wist ik het meteen en nu voel ik het nog: Bij de Mandilada Village voel je hoe het is om even dolgelukkig weg te zijn van de wereld. Als een vogel zo vrij. Voor meer informatie en foto's van Mandilada Village - klik hier.

Je kunt Mandilada villas boeken bij • Eliza was here


© Hans Huisman, http://www.angelfire.com/super2/greece/ 2013
Valid HTML 4.01 Transitional