gavdos
De Griekse Eilanden Gavdos HOME Gavdos Accommodaties Gavdos Stranden Gavdos reizen Gavdos Plattegrond
Gavdos, Faros Sunset, zonsondergang in Faros Gavdos, Museum in Vatsiana Gavdos, Museum in Vatsiana Gavdos, Vatsiana Gavdos, Faros Sunset, zonsondergang in Faros
Gavdos, Potamos Gavdos, Potamos Gavdos, Potamos Gavdos, Potamos Beach Gavdos, Vatsiana
HET EILAND GAVDOS IN GRIEKENLAND - GAVDOS EILAND TEN ZUIDEN VAN KRETA
plattegrond van Gavdos English

Het meest zuidelijke eiland van Europa, Gavdos, is alleen al uit curiositeit een bezoek waard. De 45 bewoners van het eiland leven afgezonderd van de rest van de wereld, en de dorpjes op Gavdos zijn verlaten. Ooit woonden er meer dan 8000 mensen. Dit was gedurende de eerste Byzantijnse periode, toen het eiland Gavdos zelfs een aartsbisschop had. Tijdens het Venetiaanse bewind werd het eiland verlaten, toen piraten er hun toevlucht zochten (Barbarosa gebruikte het als schuilplaats in 1593). Er zijn nog sporen te vinden van de Romeinse en Byzantijnse tijd in het noorden en noordwesten van het eiland.

Ondanks de kleine bevolking van Gavdos is er in het hoofdstadje Kastri een postkantoor, een dokter en zelfs een politie-agent :)....ik vraag me af waar zijn werk uit bestaat: een geit arresteren wegens te hard rijden misschien?? Het eiland Gavdos heeft rustige stranden bij Korfos (in de monding van een kleine vruchtbare vallei), bij Sarakiniko (als je een eindje doorloopt kun je en blik werpen op het eiland Gavdopoula), Agios Ioannis, Potamos, Lavraka en in het zuiden Tripiti met prachtige rotsformaties die in de zee verdwijnen. Er zijn een paar kamers te huur in de haven Karave, in Sarakiniko en in Kastri. Op het strand van Korfos is er ook en taverna die kamers te huur aanbiedt.

Veel monumenten zijn er niet op Gavdos, maar de natuur is er mooi: er zijn duinen met dennebomen en struiken (het leek een beetje op de Nederlandse kusten), steile rotsen langs de kust, bloemen op het strand, hier en daar een geit, vogels... wat het eiland Gavdos zo aantrekkelijk maakt is het gevoel van verlatenheid en afzondering, en het feit dat je er zo makkelijk kan wandelen. Maar de eilandbewoners maken hier langzaam maar zeker een einde aan de rust en de stilte, want op verschillende plekken op het eiland wordt druk gebouwd (in Karave, Sarakoniko). Het gaat niet eeuwig duren. In Sarakoniko is er nu ook een supermarkt, dus wie weet wanneer de eerste soevenierwinkel zijn deuren opent...

Het eiland Gavdos ligt 45 kilometer ten zuiden van Chora Sfakion en is te bereiken met een kleine veerboot (met een hele luidruchtige motor) vanuit Chora Sfakion, of van Paleochora. Neem oorpluggen mee :), ahah!! Als je de vertrektijden van de boten vanaf Paleochora, Sougia of chora Sfakion naar het eiland Gavdos wilt weten (en terug) kun je de website checken van Selino Travel (Tel.: + 30 28230 42272 email). Normaal gesproken vindt in en rondom het weekend het bootverkeer vanuit en naar Chora Sfakion plaats en vanuit Paleochora op de doordeweekse dagen, maar dit kan natuurlijk veranderen.

Gavdos Gavdos Gavdos Gavdos Gavdos
Gavdos Gavdos Gavdos Gavdos Gavdos
NOG WAT MEER INFORMATIE OVER HET EILAND GAVDOS IN GRIEKENLAND

Gavdos is een Grieks eiland dat ongeveer 36 km ten zuiden van Kreta ligt. Het is de zuidelijkste punt van Europa. Het eiland telt 45 inwoners (juli 2005), is 9 kilometer lang en 4,5 km breed. Het heeft geen zoetwaterbronnen en maakt voor de drinkwaterwinning gebruik van in cisternen opgevangen regenwater. Het hoogste punt op Gavdos is 345 meter boven zeeniveau. Er zijn maar weinig scheepsverbindingen met het eiland. Vanuit Paleochora aan de zuidkust van Kreta wordt tot eind oktober een bootdienst onderhouden, vanuit enkele andere plaatsen enkel in de zomer. Het eiland behoort bestuurlijk tot de regio Kreta en het departement De hoofdplaats van het eiland heet Kastri. Gavdos heeft verder een haven (Karabe) en twee andere nederzettingen, Ambelos en Vatsiana. Het enige postkantoor is te vinden in Kastri. Daar bevinden zich ook kaarttelefoons zijn, een klein medisch centrum en de enige agent van het eiland, die ook de kapitein is van de boot tussen Paleochora en Gavdos.

Gavdos, Korfos Gavdos, Ambelos Gavdos, Faros, Gavdopoula Island Gavdos, Faros Gavdos, Faros
Gavdos, Agios Ioannis Gavdos, Aspes Gavdos Gavdos, Korfos Ludwig Ambrus
DE GESCHIEDENIS VAN HET EILAND GAVDOS IN GRIEKENLAND

Archeologische vondsten hebben aangetoond dat Gavdos al 3000 jaar voor Christus bewoond werd. De nymf Calypso uit de Odyssee zou hier gewoond hebben. Het eiland is door de jaren heen vele malen van naam veranderd. In de oudheid heette het eiland Ogygya; latere namen zijn onder meer Cavdos, Clavdos, Clauda en Clavdi. De Venetianen noemden het Gotzo, waarschijnlijk naar het Maltese eiland Gozo.

In de Byzantijnse tijd woonden er redelijk veel mensen op het eiland Gavdos. In de Venetiaanse periode raakte het echter verlaten, waarna Gavdos een bolwerk van piraten werd.

Gavdos Gavdos Gavdos Gavdos Gavdos
Gavdos Gavdos Gavdos Gavdos Gavdos
HET LANDSCHAP VAN HET EILAND GAVDOS IN GRIEKENLAND

Het eiland is met name begroeid met naald- en cederbomen. Meestal is het erg heet en valt er weinig neerslag op het eiland. Enkele stranden zijn Potamos (noorden), Agios Ioannis (noordelijkste punt), Pyrgos (noorden), Sarakinikos (noordoosten) en Tripiti (zuiden). Er lopen enkele kleine beken over het eiland maar deze staan 's zomers meestal droog.

Men probeert op Gavdos wel grondwater aan te boren. In de zomer is bv. douchen niet altijd mogelijk. Het eiland heeft ook geen eigen energiecentrale en energie wordt opgewekt met generatoren, die 's nachts meestal worden uitgezet.

De haven van Gavdos, Karave Sarokiniko strand op Gavdos Sarokiniko strand op Gavdos Sarokiniko strand op Gavdos Het gebied rond Sarokiniko strand op Gavdos
Sarokiniko strand op Gavdos Onderweg naar Korfos Beach Onderweg naar Korfos Beach Gavdos vanaf de veerboot Het gebied rond Sarokiniko strand op Gavdos
DE STRANDEN VAN HET EILAND GAVDOS IN GRIEKENLAND
beaches Gavdos

Het strand van Potamos - Gavdos - Potamos is een mooi strand in het noordwesten van het eiland Gavdos. Het is een zandstrand met geel en mooi rood gekleurd zand. Het strand van Potamos is bereikbaar met de boot of via een wandeling. Het strand is bereikbaar via een pad aan het einde van Ambelos (1.7 km, vrij veilig, ongeveer 50 min). Het wordt aangegeven bij het begin van het pad.                                                                                                                                                                                          
beaches GavdosHet strand van Agios Ioannis - Gavdos - Het strand van Agios Ioannis ligt in het noorden van het eiland Gavdos, en kreeg een award als tweede mooiste strand van de wereld door de Travel Channel in 2007. Agios Ioannis (St John's strand) ligt naast het kleine dorp met een bevolking van tien mensen, en het is de thuishaven van een aantal grote indrukwekkende grotten. Er zijn geen hotels of pensions en er is geen luxe, alleen de zee, het zand en een prachtig uitzicht op het eiland Kreta. Bij de bushalte van Agios Ioannis (einde van de weg) vindt u de enige taverne in deze regio van Gavdos: Kapetan Theofilos.                                                                                                                                                                                                                                                                                       
beaches GavdosHet strand van Pyrgos - Gavdos - Het strand van Pyrgos is gelegen in het noorden van het eiland Gavdos. Dit strand kan worden bereikt met een kleine boot of te voet na een lange en avontuurlijke wandeling. Pyrgos strand is rustig en geïsoleerd en strand met geen faciliteiten. U moet uw eigen water en voedsel meebrengen.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      
beaches GavdosHet strand van Sarakinikos - Gavdos - Op 20 minuten loopafstand van de haven vindt u de meest "gecultiveerde" strand van het eiland (met een taverna of twee en een paar accommodaties). Het mooie grote zandstrand van Sarakinikos ligt in het noordoosten van het eiland op een 2 km lopen afstand ten noorden van de haven over een onverharde weg.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      
beaches GavdosHet strand van Tripiti - Gavdos - Het strand van Tripiti ligt in het zuiden van het eiland Gavdos en is beroemd om zijn prachtige rotsformaties. De rotsen die in de zee staan vormen arcades. De naam van dit zuidelijke punt is Tripiti ( "tripa" = gat), en er zijn drie gaten-grotten (bogen) uitgeslepen in de rots die de zee inloopt. Vanaf Korfos kun je naar deze prachtige plaats lopen, en er is verder geen land meer te ontdekken in dit zuidelijke deel van Gavdos ... Het voetpad is ongeveer 3 km (ongeveer een uur lopen), maar er zijn borden, en je kunt niet verdwalen. Dit is de meest zuidelijke plaats in Europa. Op een rots in Tripiti is een zeer grote stoel die je moet beklimmen om er op te kunnen gaan zitten.                                                                                                                                                           
beaches GavdosHet strand van Korfos - Gavdos - Als je landinwaarts loopt vanuit de haven Karave en op het kruispunt aankomt (en een paar huizen) sla dan niet rechtsaf (naar Sarakinikos strand), maar sla linksaf (er is een bord) om dit strand te bereiken. Het is een mooie wandeling langs de kustlijn. Op Korfos Bay zijn er enkele kamers en familiekamers te huur in Georgos en Maria's Taverna.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                      

Gavdos, Cape Tripiti Gavdos, Cape Tripiti Gavdos, Salt Lake Tripiti, zoutmeer in Tripiti Gavdos, Lavrakas Gavdos, Lavrakas
Gavdos, Korfos Beach Gavdos, Korfos Gavdos, Sarakiniko Beach Gavdos, Sarakiniko Beach Gavdos
DE NATURISTENSTRANDEN VAN HET EILAND GAVDOS IN GRIEKENLAND

Het eiland Gavdos is een paradijs voor de naturisten. Ruw geschat is het zo'n 80% van de stranden naturistengebied. Het strand van Agios Ioannis is een van de naturistenstranden. Je kunt er met de bus naartoe. Deze stopt bij een taverna / minimarket en vanaf daar moet je nog een stuk lopen richting het westen (ongeveer een kwartier). Het strand is ongeveer 500 meter lang en vrij breed. Op het strand zijn bomen waar je onder kunt gaan liggen voor de schaduw. Ook het strand van Lavrakas ten westen van Agios Ioannis is een naturistenstrand. Je kunt er komen via de kust maar dan moet je soms stukken door de zee (om)lopen (niet aan te bevelen bij slecht weer) of je kunt bij Agios Ioannis de rotsen opklimmen en dan de paden volgen. De tocht duurt ongeveer 40 minuten vanaf het strand van Agios Ioannis. Lavrakas is niet zo mooi als Agios Ioannis. Het is een vlak strand met bomen en in de zee zijn veel rotsen, dus je moet even kijken waar je het beste de zee in kunt gaan. Het is wel een mooie plek om te snorkelen.

Gavdos Gavdos Gavdos Gavdos Gavdos
Gavdos Gavdos Gavdos Gavdos Gavdos
ACCOMMODATIES OP HET EILAND GAVDOS IN GRIEKENLAND - HOTELS, APPARTEMENTEN & STUDIOS OP GAVDOS

Er zijn niet veel kamers of appartementen en studio's te huur op het eiland Gavdos: accommodatie is beperkt. Vooral als je van plan bent het eiland te bezoeken tijdens het hoogseizoen is het verstandig om iets vooruit te reserveren. Hieronder staan een paar van de hotels / studio / appartementen die te huur zijn op het eiland Gavdos. Het eerste ervan ligt aan een heel lang zandstrand waar wij ook een keer in naturistenstijl de dag hebben doorgebracht. Deze accommodatie kun je meteen online kontroleren op beschikbaarheid en prijzen en je kunt hem direkt boeken. Aan de andere moet je een e-mail sturen om dit te vragen.

Voor alle hotels, studio's en vakantiehuizen op het eiland Gavdos - klik hier.

Hotels op het eiland Gavdos - Gavdos Princess
Gavdos Princess appartementen, Gavdos Gavdos Princess appartementen, Gavdos Gavdos Princess appartementen, Gavdos Gavdos Princess appartementen, Gavdos Gavdos Princess appartementen, Gavdos
Gavdos Princess appartementen, Gavdos Gavdos Princess appartementen, Gavdos Gavdos Princess appartementen, Gavdos Gavdos Princess appartementen, Gavdos Gavdos Princess appartementen, Gavdos

Gavdos Princess bevindt zich op het eiland Gavdos. Het beschikt over een restaurant en accommodaties met eigen kookgelegenheid. U kunt bij de accommodatie gebruikmaken van gratis WiFi in de openbare ruimtes.

Alle appartementen van Gavdos Princess beschikken over een terras met uitzicht op de Libische Zee, de bergen en de tuin. Ze zijn voorzien van airconditioning, en hebben een kitchenette met kookplaten en een eettafel. Elk appartement heeft tevens een zithoek, een tv en een badkamer met een douche.

Het dichtstbijzijnde strand, evenals restaurants en mini-markten, treft u op minder dan 3 km van de appartementen. Er is een gratis pendeldienst beschikbaar. Verder kunt u gebruikmaken van de gratis privéparkeergelegenheid bij de accommodatie.

Check beschikbaarheid en prijzen & boek Gavdos Princess op Gavdos - klik hier.

Gavdos Studios - Sarakiniko beach
Gavdos Studios Gavdos Studios Gavdos Studios Gavdos Studios Gavdos Studios
Gavdos Studios Gavdos Studios Gavdos Studios Gavdos Studios Gavdos Studios

Gavdos Studios biedt accommodatie met gratis WiFi in Gavdos op Kreta. Alle studio's zijn voorzien van een terras, een eigen badkamer en een kitchenette met koelkast, kookplaat en waterkoker. Er wordt elke ochtend een continentaal ontbijt verzorgd. De appartementen beschikken over een terras. De accommodatie biedt autoverhuur.

Check beschikbaarheid en prijzen & boek Gavdos Studios - klik hier.

Sarakiniko rooms, villa en restaurant Gavdos
hotels Gavdos

U vindt ons in het centrum van het prachtige gouden strand Sarakiniko. Onze plaats is ideaal voor gezinnen en mensen die op zoek zijn naar een rustige vakantie-plek. Wij bieden nieuwe en grote kamers met zeezicht en stenen huizen met badkamer, keuken, een balkon en tuin. U kunt in onze Familie Restaurant ontbijten en de traditionele Kretenzer keuken uitproberen, vooral onze verse vis. We verhuren ook fietsen en quads

Tel & Fax 00302823041103
Stuur een e-mail
aan Sarakiniko Rooms op Gavdos.

Georgo's and Maria's Taverna in Korfos Bay - Gavdos
hotels Gavdos

Kamers en familiekamers op het strand van Korfos met uitzicht op de zee. U voelt zich absoluut comfortabel in onze door de familie gerunde taverne. Prettige familiale sfeer, traditioneel lokaal Grieks eten, de natuur en het buitenleven wachten. Als u besluit om naar de vistaverne van Georgo en Maria te komen laat het ons weten en wij wachten u op in de haven Karave met onze taxi-trekker.

Tel Gavdos +30 2823042166-2 Tel Chania +30 2821081678
Stuur een e-mail
aan Georgo's and Maria's Rooms op Gavdos.


© Hans Huisman, Fester Medendorp, Ludwig Ambrus, http://www.angelfire.com/super2/greece/ 2013
Valid HTML 4.01 Transitional