Amorgos Greece
De Griekse Eilanden Amorgos HOME Amorgos Hotels Veerboten Amorgos Stranden Autoverhuur
Amorgos by Henrik Jorgenson Amorgos by Henrik Jorgenson Amorgos by Henrik Jorgenson Amorgos by Henrik Jorgenson Amorgos by Henrik Jorgenson
Amorgos by Henrik Jorgenson Amorgos by Henrik Jorgenson Amorgos by Henrik Jorgenson Amorgos by Henrik Jorgenson Amorgos by Henrik Jorgenson
HET EILAND AMORGOS IN DE CYCLADEN IN GRIEKENLAND
Plattegrond van Amorgos English

Amorgos is een van de meest oostelijke Cycladen. Het is langgerekt en heeft hoge bergen. Amorgos heeft twee havens waar de veerboten op varen: Katapola en Egiali. De laatste, Egiali is eigenlijk min of meer de naam van een groepje dorpjes, eentje meteen aan het strand en nog een paar in de heuvels er vlak boven (ook met een eigen naam). Wij verbleven in Egiali omdat daar een lang zandstrand direkt voor de het dorp zagen liggen. Je hebt er ook uitzicht op een mooi klein eilandje: Nikouria. Op het eerste gezicht is Egiali een leuk dorpje, met een oude kerk (waaraan men een publieke telefoon heeft vastgenageld) en een oude windmolen in de haven. Het uitzicht vanaf ons balkon was prachtig, met zicht op de haven en en de dorpjes in de bergen.

Geheel buiten het hoogseizoen (in september) wilden we een autootje huren, maar dat bleek onmogelijk. Alle wagens waren om 9 uur in de ochtend al verhuurd. We besloten dan ook om Katapola te bezoeken per bus: een grote fout. De bus die de twee plaatsjes op het eiland met elkaar verbind gaat slechts 1 keer in de drie uur, hij viel van ellende bijna uit elkaar, en bovendien was hij stampvol. Het was het slechtste openbaar vervoer dat ik ooit op een eiland ben tegengekomen. De tocht was wel heel erg mooi, hoog door de bergen en langs kliffen (terwijl de buschauffeur met andere Grieken zat te kletsen en niet op de weg lette). Let wel: dit was in het jaar 2001, en ik weet zeker dat de dingen ondertussen zijn veranderd en ook het openbaar vervoer zal verbeterd zijn. Er zijn nu ook meerdere autoverhuurbedrijven op het eiland, maar wij leefden toen nog in een tijd dat de mensen nog niet zoveel gebruik van het internet maakten, en wij deden dat al helemaal niet als we op vakantie waren. Tegenwoordig kun je gewoon van tevoren een auto reserveren zodat je zeker weet dat je wielen hebt als je op Amorgos aankomt.

Amorgos Amorgos Amorgos Amorgos Amorgos
Amorgos Amorgos Amorgos Amorgos Amorgos

Eilandhoppen Cycladen Wij zijn uitgestapt in Chora hoog in de bergen en hebben een hele mooie wandeling gemaakt naar Katapola beneden (we waren misschien ook bang dat de remmen van de stokoude bus het zouden begeven bij de afdaling). Terwijl je naar beneden loopt zie je heel veel andere eilanden liggen. Net zoals in wel meer bergdorpjes leek het of de tijd had stilgestaan in de Chora van Amorgos. Het is er erg stil, met overal kerkjes en pleintjes, en een lange rij met windmolens. Er zijn veel kleine smalle straatjes met bougainvilla struiken en bomen, en hier en daar een toeristisch winkeltje of een cafenion, en verkeer is er nauwelijks.

Het dorp Egiali is wel aardig en heeft een paar leuke bezienswaardigheidjes in de haven, maar het maakt niet zo'n overweldigende indruk dat je er uren rond gaat lopen. Het strand is prima, lang en lekker zanderig. Er staat ook een kleine Venetiaanse ruine op. Er zijn genoeg hotels waar je uit kunt kiezen, en flink wat kamers in pensions of studios te huur tegen een redelijke prijs. De enige bank op Amorgos is aan de andere kant van het eiland (dit was in 2002 dus misschien is dat ondertussen veranderd, ik heb geen idee) in Katapola, dus zorg ervoor dat je geld bij je hebt als je aankomt.

Egiali kijkt uit op het kleine eiland Nikouria, wat een verblijf op het strand een klein beetje extra geeft. Men had mij verteld dat je in Egiali een bootje kon vinden dat je er naartoe zou brengen, maar ik heb dat bootje nooit kunnen vinden. Tijdens de bustocht naar Katapola rijd je er langs en kun je er een blik op werpen. Er is een klein strand recht tegenover het eiland, en ook daar stopt de bus.

Amorgos: Egiali strand Kerk/telefooncel in Egiali Egiali strand Windmolen in de haven van Egiali Straat in Amorgos Chora Amorgos
Amorgos Greece, Griekenland Amorgos Greece, Griekenland Amorgos Greece, Griekenland Amorgos Greece, Griekenland Amorgos Greece, Griekenland
NOG WAT MEER INFORMATIE OVER HET EILAND AMORGOS IN DE CYCLADEN IN GRIEKENLAND

Het eiland Amorgos is 117 km2 groot en telt ongeveer 1800 inwoners. Het is de meest oostelijke eiland van de Cycladen en ook een van de minst toeristische van de grote eilanden in de Ege´sche Zee. Het is ruig, heeft hoge bergen en is vaak gehavend door de zee. De eerste indruk van Amorgos bij aankomst per veerboot is indrukwekkend en misschien een beetje imtimiderend, maar eenmaal aan wal blijkt het een zeer vriendelijk en onbedorven eiland te zijn.

Het wegennet op het eiland met de twee grootste dorpen aan beide zijden van het eiland is vrij slecht, met slechts ÚÚn asfalt weg die loopt tussen Katapola en Egiali. Dit is een van de redenen waarom de veerboten een stop maken in beide dorpen. Katapola is gelegen in het westelijke, drukkere deel, en ligt in een baai aan de noordkant van het eiland. Hier zijn vele restaurants, tavernes en ook het merendeel van de accommodaties. Er is een stads-strand maar het is niet erg aantrekkelijk. De taxi boten in de haven kunnen je naar een beter strand in de buurt brengen. Bij Katopola liggen de restanten van een oude Mino´sche stad (Minoa). Het is vernoemd naar koning Minoa (of Minos) van Kreta die volgens de legende ook hier op Amorgos heeft geheerst. Achter Katapola is een vruchtbare groene vlakte en een kronkelige weg die de heuvel op leidt naar de hoofdstad van het eiland, Chora. Tussen Katapola en Chora zijn bussen (op de route Katapola - Chora - Egiali).

Methismanos in Egiali Het eiland Nikouria vanuit de bus Nikouria Island voor de kust van Amorgos Zonsopkomst over Nikouria Amorgos
Amorgos Greece, Griekenland Amorgos Greece, Griekenland Amorgos Greece, Griekenland Amorgos Greece, Griekenland Amorgos Greece, Griekenland

Chora is een typisch Cycladisch, ongerept en charmant stadje met witte kubushuizen, mooie kerken en een heleboel oude windmolens. Er is nauwelijks verkeer en het is een rustige en aangename plaats met een smalle straatjes, pleinen met bomen en bloemen en een paar kleine tavernes en toeristische winkels. De belangrijkste straat in de Chora is ontoegankelijk voor voertuigen. Aan het eind van deze straat is er een uitzichtspunt (op de schotel-antenne torens) en de trap hier leidt naar de belangrijkste toeristische attractie van het eiland: het klooster van Chozoviotissa, dat lijkt te zijn vastgeplakt aan de bergen, en de weg naar het meest populaire strand van het eiland, Agia Anna, een klein kiezelstrand dat bekend staat om haar naturisten.

Egiali, de tweede haven van het eiland, is kleiner, maar dankzij een beter strand en een heuvelachtige achtergrond aangevuld met een aantal leuke witte dorpen op de bergen, is het gemakkelijk meer pittoreske dan Katapola. Deze bestemming is veel rustiger en eigenlijk veel mooier, en meer iets voor de doorgewinterde eilandhopper.

Behalve de twee havens en het hoofdstadje met zijn 13e eeuwse kasteel, zijn er nog andere interessante dorpjes op het eiland zoals bijvoorbeeld Arkesini met de restanten van een Hellenistische toren en bij de ingang van het dorp de restanten van de antieke Agios Onoufrios tempel. Er zijn meer Hellenistische torens die over het eiland Amorgos verspreid liggen.

Amorgos Amorgos Amorgos Amorgos Amorgos
Amorgos Amorgos Amorgos Amorgos Amorgos
DE VEERBOTEN NAAR HET EILAND AMORGOS IN DE CYCLADEN IN GRIEKENLAND
ferries to Anafi ferries to Anafi

Er zijn directe veerboten uit Pireaus (in de buurt van Athene) naar het eiland Amorgos, en het is ook mogelijk om Amorgos te bereiken vanaf andere eilanden zoals Paros, Naxos, Folegandros en Astipalea. Check de websites van Danea en Blue Star Ferries voor de schema's.

De afbeelding aan de linkerkant geeft de route aan van de snelle veerboot van Hellenic Seaways (2008), die ook een stop maakt in Folegandros en dan eindigt in Katapola - Amorgos. Hij vaart bijna elke dag van de week op 7.00 uur in de ochtend (behalve woensdag) en komt op 11.30 aan, dus het duurt 4 en een half uur.

Houd er rekening mee dat ik alleen gegevens verzamel van het internet en die hier neerzet, en schema's veranderen van tijd tot tijd en van jaar tot jaar. De tocht met de veerboot van Blue Star (plaatje rechts) die ook van Piraeus naar Amorgos vaart duurt veel langer