Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Srednja agroživilska šola

Cesta v Mestni Log 47

1000 Ljubljana

 

 

 

 

 

 

 

SEMINARSKA NALOGA

 

                                                                                                                     

 

 

 

 

 

Urša Novak,1.VT


Povzetek

V tej seminarski nalogi sem se osredotočila na vesolje in na dogajanje v njem.Kaj se dogaja,domneve strokovnjakov o usodi našega planeta in preostalega vesolja.Nekatere domneve so malo verjetno,predvsem pa je vse to samo ugibanje astronomov.

Na kratko sem opisala planete v našem osončju,pomen Sonca za celotno osončje,kaj so kometi,kakšne oblike so,odprave v vesolje in podobne stvari,ki so jih NASAini strokovnjaki in tudi drugi strokovnjaki odkrili v vesolju.

Skratka,ogromen prostor,ki mu ne poznamo meja,in problemi ki nam zaenkrat preprečujejo dolga potovanja po vesolju in raziskovanje novih okolij.

 

Summary

I was working few months and here is the result:some things about space,planets and stuff like that. J I like very much about that theme,so I decided about this.

Here is some things about my hobby and my free time.About that giant space somewhere else.

 


Kazalo:

Povzetek. 2

Planeti 4

Nevarnosti iz vesolja. 8

Naša zvezda-Sonce. 10

Razlike med osončjem in galaksijo. 11

Ozvezdja. 12

Potovanja v vesolje. 15

VIRI IN LITERATURA: 17

 

 

 
Planeti

 

 

 

 

1.Merkur:to je gol in skalnat planet.Je najbližje Soncu,zato ima tudi najkrajše leto-eno leto ima 88 dni.Ravno zaradi tega,

 je dobil to ime.Poimenovan je po rimskem bogu Merkurju,ki je imel na nogah peruti in prav zaradi tega je hitro potoval.

 

2.Venera:Ta planet prekrivajo gosti oblaki vročih,strupenih plinov.Ti oblaki zakrivajo površje in zadržujejo vročino.Nanjo se je spustilo že nekaj sond.Pošiljale so podatke na Zemljo,potem pa jih je vročina uničila.Venera je zelo svetla.Včasih so ji tudi rekli danica ali jutranjica.Stari Maji so v piramidah opazovali Sonce,zvezde in Venero.Njeno površje prekrivajo ognjeniki in lava.V redki atmosferi pa je ogromno strupenih plinov,ki onemogočajo preživetje.

3.Zemlja:

Naš planet poznamo že zelo dobro,a obenem skoraj nič.Ničesar ne vemo natančno,kar se je dogajalo v njeni zgodovini.Ne poznamo njenega nastanka,naselitve življenja in podobnega.Vse kar vemo so le ugibanja.Ugibamo lahko o tem,kakšna je v središču,kako je nastala in podobno.

Vemo pa to,kako se giblje v vesolju.In njeno pozicijo v Osončju.

Ko so Zemljo prvič posneli in slikali z Lune so se čudili njeni lepoti. To je bil naš prvi korak na poti raziskovanja vesolja.

 

 

4.Mars: je videti kot rdeč planet,ker je v njegovih skalah veliko rjastega železa.Njegovo nebo je rožnato tudi zaradi silovitih prašnih viharjev.Na površju so kanali,podobni strugam nekdanjih rek.Na tem planetu ni vode ne zraka,je pa veliko globokih sotesk in starih ugaslih ognjenikov.Mars ima tudi dve luni.Obe sta nenavadne oblike.Na Marsu stoji tudi najvišja gora v našem Osončju:to je nekdanji vulkan Olympus Mons.Preden so ga raziskali,so bili vsi prepričani,da na njem obstaja življenje.Na njem naj bi živela čudna bitja,marsovci.O teh domnevnih bitjih je bilo napisanih tudi več knjig.Zelo znana je tudi Vojna svetov pisatelja H.G.Wellsa.

Strokovnjaki so prepričani,da se bo človeštvo v prihodnosti preselili na Mars.Da pa bi to tudi zares uspelo,bomo morali najprej planet prilagoditi.Atmosfera na njegovem površju je 200 krat redkejša od

 

 

5.Jupiter:To je največji planet v Osončju.Je velika krogla iz tekočin in plinov.Leta 1979 je sonda odkrila kolobar prahu,ki ga obdaja.Ima 16 lun.Največje tri lune so večje od naše Lune.Največje štiri lune(Ganimed,Kalisto,Evropa,Io)je odkril že Galileo Galileji leta 1610.Jupiter ima na svojem površju tudi velik rdečo pego,v kateri divjajo viharji.Ta pega je velika za tri naše planete.

 

6.Saturn:je orjaška krogla iz tekočin in plinov.Od daleč izgleda,kot da ima dva kolobarja,v resnici pa sta ta kolobarja sestavljena iz več tisoč manjših prstanov.Ima najmanj 18 lun,kar je največ kot kateri drug planet.Največja je Titan,ima pa plinsko ovojnico.Njegovi prstani so iz drobcev ledu in skal.

 

7.Uran:se edini vrti okrog osi,ki je vodoravna glede na Sonce.Ima 11 ozkih prstanov in 15 lun(največjih pet se imenuje Miranda,Ariel,Umbriel,Titanija,Oberon),od katerih jih je 10 tako majhnih,da jih je šele leta 1986 odkrila sonda Voyager 2,ko je letela mimo.

 

8.Neptun:je velika krogla iz tekočin in plinov.Prek površja tega planeta se podijo najhitrejši viharji v Osončju,saj lahko dosežejo hitrost do 2000 km/h.Neptun ima 8 lun,vendar sta z Zemlje vidni le dve.Triton ima ledeno skorjo z velikanskimi razpokami.Leta 1989 je mimo letel Voyager 2,ki je poslal na Zemljo slike,ki so pokazale obstoj njegovih prstanov.Tega planeta ni mogoče videti brez teleskopa.To je pa tudi glavni vzrok za to,da so ga odkrili šele leta 1846.

 

9.Pluton:je večino časa najbolj oddaljen od Sonca,vsakih pa 248 let Plutonova sploščena krožnica preide na notranjo stran Neptunove.O tem planetu se ve le malo,saj tam sonde še ni bilo.Ima eno samo luno.Imenovana je Haron,ime pa je dobila po brodarju Haronu iz grške povesti o Orfeju.Haron je Orfeja prepeljal prek reke Stiks,da je lahko živ obiskal svet mrtvih.Luna je velika za pol tega planeta,poleg tega pa je tako blizu Plutona,da lahko nanj meče svojo senco.

 

10.?Astronomi domnevajo,da je onkraj Plutona še deseti planet,ampak ga do sedaj še niso odkrili.

 

 

PREMER

RAZDALJA OD SONCA

(min.)

RAZDALJA OD SONCA

(max.)

ČAS ROTACIJE

DOLŽINA LETA

LUNE

 

(km)

milijon km

Milijon km

(dnevi,ure,minute,sekunde)

(Leta,dnevi)

 

Merkur

4878

46,8

69,4

58d 68h

88d

0

Venera

12104

107,6

109

243d

224,7d

0

Zemlja

12756

147,4

152,6

23h 56m 4s

365,26d

1

Mars

6794

207,3

249,2

24h 37m 23s

68d

2

Jupiter

142800

741,6

817,4

9h 50m 30s

11l 314d

16

Saturn

120000

1356

1512

10h 14m

29l 168d

18

Uran

52000

2740

3011

16-28h

84l 3d

15

Neptun

48400

4466

4543

18-20h

164l 288d

8

Pluton

1145

4461

7364

6d 9h

247l 256d

1


 

 

 

 

Kometi in meteorji

Meteorji so utrinki,ki jih vidimo zažareti na nebu.To se zgodi,kadar se drobci prahu iz Prostora vnamejo v našem ozračju.To so lahko delčki asteroidov in kometov.Ko meteor prileti v Zemljino ozračje,se vname in zgori.Le za sekundo ali dve ostane za njim žareča sled.

Asteroidi so precej večji skupki skal.Med Marsom in Jupitrom je pas,v katerem krožijo milijoni asteroidov.Največji znani asteroid je Ceres,ki ima premer približno 1000 kilometrov.

Komete ali repatice sestavljajo skale,led in prah. Kadar se kometi približajo Soncu,

utegnejo puščati za seboj žareč rep.Kometi so nekakšne umazane ledene kepe.

Ko se približajo Soncu se led stali,prah in plini pa se raztegnejo v vlečko.

Kometova glava meri komaj nekaj kilometrov,njegova vlečka pa je lahko

tudi na milijone kilometrov dolga. 

 

Kometi imajo ponavadi dolge,sploščene krožnice.

Vlečka je vedno obrnjena stran od sonca.

 

 

Kadar asteroid trešči na Zemljo mu pravimo meteorit.Pred davnim časom je meteorit izkopal velik krater v ameriški zvezni državi Arizoni.

 

Nevarnosti iz vesolja

 

 

 

Našemu planetu nenehno grozijo nevarnosti iz vesolja,ki bodo lahko v prihodnosti usodni za človeštvo.Mi se tega sploh ne zavedamo,ampak vsako minuto smo ogroženi zaradi nevarnosti,ki prihajajo iz širnega vesolja.Ker je vesolje večje,kot si lahko mislimo,in ker se še od Velikega poka naprej nenehno širi,morda nikoli ne bomo imeli pod nadzorom celotnega območja.Tako,da nas lahko preseneti kakšen komet ali asteroid,ki ga bomo lahko opazili tik pred trkom,ali pa se bo našemu planetu približal celo brez naše vednosti.Pa Sonce in male črne luknje?Poglejmo:

 

Astronomi se bojijo,kdaj bo Zemljina tirnica presekala pot smrtonosnemu kometu ali asteroidu.V tem primeru skorajda ni rešitve za naš planet.Ob trku bi bile hude posledice,skoraj ne glede na velikost.Naš planet lahko uniči asteroid s premerom 10 km.Če bi padel v vodo,bi zrasel velikanski val,ki bi se dvignil več kilometrov v višino in tako uničil vse pred sabo.Če pa bi padel na kopno,bi nastal oblak prahu,ki bi prekril cel planet in tako onemogočil dostop svetlobe na Zemljo.V najslabšem primeru pa se lahko pojavi tako velik asteroid,oz. komet,ki bi Zemljo raztreščil na majhne koščke.Še znanstveniki in astronomi niso prepričani,da bodo to napovedali.Kaj šele da bi to lahko razstrelili in obvarovali Zemljo.

O tej temi je bilo posnetih tudi nekaj filmov.V filmu Zadnji udarec smo lahko videli morebitne posledice in skorajda nemočne poskuse pri uničevanju kometa.V novejšem filmu z naslovom Armageddon pa sta posadki vesoljskih odprav Independence in Freedom reševali naš planet s tem,ko so na asteroidu zvrtali 280 m globoko luknjo,v kateri so aktivirali jedrsko bombo tik pred točko nič.

 

 

 

 Bo ravno komet,ki je za opazovalce prvovrstna zanimivost zaradi lepote,usoden za naš planet?

 

 

 

 

 

 

Sonce,ki je danes vir življenja bo kmalu postalo pošast. Namreč,sproti ko porablja jedrsko energijo,se segreva in se povečuje.5 milijard let Sonce že sije na Zemljo.Čez 7.5 milijard let,zemlje po ugibanju znanstvenikov ne bo več…

Ko se bo sončeva temperatura povišala za 5% bodo začele izumirati rastline.Pri 10% povišanju temperature bodo izumrle živali.15% povišanje temperature pa bo usodno za naš planet.Pri tako visoki temperaturi bodo namreč morja in reke izparele.To bo v ozračju povzročilo učinek tople grede in naš planet se bo počasi segrel.

 

Črna luknja:po nekajletnih ugibanjih in opazovanjih so astronomi potrdili sum,da je v središču naše galaksije črna luknja.Vendar ne običajna.To je največja doslej znana črna luknja.Okoli sebe suče cele zvezde,kar priča o njeni velikosti.Hitrost zvezd,ki se sučejo okoli nje je 1000 km/s.

Nenadoma se misel,da bi naše osončje postalo žrtev črne luknje,ne zdi več tako neverjetna.Čeprav je veliko manjša od Sonca,ga bo raztrgala.Počasi ga bo načela in ga vlekla za sabo,medtem ko bo potovala proti Zemlji.Zemljo bo tako popolnoma stalila.Njeno gravitacijo pa se že čuti.Planet razpada.Po mnenju znanstvenikov je to posledica črne luknje in njene izredno močne gravitacije.

Črne luknje je težko odkrivati v vesolju,zato je še toliko bolj pomembno natančno opazovanje določenega območja vesolja.Črne luknje se lahko odkrije v daljni galaksiji,po zaslugi množice zvezd,ki se sučejo okoli nje. Razlog je povsem preprost:črne luknje imajo kljub svoji majhnosti neverjetno visoko gravitacijo,ki je v tem primeru večja celo od gravitacije zvezd!

 

 

 

Naša zvezda-Sonce

 

 

 

Sonce je naša edina zvezda.Vidimo jo pa tako dobro,ker je toliko bližje,kot so zvezde v bolj oddaljenih ozvezdjih.Od Zemlje je oddaljeno 149,6 kilometrov.Če pa naredimo primerjavo z velikostjo naše Zemlje,bi lahko v Sonce spravili 1300000 planetov Zemljine velikosti.Energija iz središča ali jedra se razširja navzven proti površini s sevanjem in z mogočnimi konvekcijskimi tokovi v plinastem vodiku in heliju,iz katerih je Sonce sestavljeno.Energija potem izžareva v vesolje,predvsem kot toplota in svetloba.Temne lise na površini so Sončeve pege.

Zvezda,ki jo imenujemo Sonce,se nahaja v središču našega sončnega sistema.To je ogromna krogla iz vročega plina s premerom 1392000 km in je mnogo večja kot katerikoli planet.Kljub temu pa je v primerjavi z drugimi zvezdami v vesolju le srednje velikosti.Tako svetla je zato,ker se nahaja mnogo bližje kakor druge.

Čeprav je Sonce sestavljeno iz plina,je njegova masa ogromna-več kot 333000 krat večja od Zemljine.Zato ima Sonce zelo močno gravitacijsko privlačnost.Gravitacija Sonca drži planete na njihovih tirnicah.

Temperatura na Sončevi površini je 5500 °C,v središču pa doseže do 15 milijonov °C.Na površini opazimo temnejše in sorazmerno hladnejše lise,imenovane Sončeve pege.To so območja divjih viharjev in izbruhov.Ti viharji povzročajo tudi izbruhe vročega plina,imenovane prominence,ki sežejo na tisoče kilometrov daleč v vesolje.

 

 

 

Sonce obdaja korona,plast plina,ki je izparela s površine.

Plin odteka s korone kot sončni veter,

ki piha mimo Zemlje in drugih planetov.

Sončni veter je najmočnejši takrat,

ko so na Soncu pege,to pa se zgodi približno vsakih 11 let.  

 

 

 

 

 

 

 

Sonce pa ves čas porablja svojo jedrsko energijo in ko se bo razširilo,bo uničilo skoraj pol Osončja!

 

 

 

 

Razlike med osončjem in galaksijo

 

Osončje ali Sončni sistem sestavljajo vsa nebesna telesa,ki so v gravitacijskem območju Sonca,ter se gibljejo po tirih,ki jih določajo Keplerjevi* zakoni.

V Osončje torej sodijo:-Sonce,kot osrednje telo

                                    -9 doslej znanih planetov

                                    -naravni sateliti teh planetov(58)

                                    -asteroidi(med Marsom in Jupitrom je pas,v katerem je nad 2000 asteroidov)

                                    -in še preostalo:kometi,kepe skal,ledu in prahi in podobno

 

Naša galaksija,ki je le ena izmed milijard galaksij v celotnem vesolju,se imenuje Rimska cesta ali pa tudi Mlečna pot,kot jo nekateri imenujejo.Na videz je kot belkasti pas okrog Zemlje.Celotna galaksija se razprostira od ozvezdja Kasiopeje prek Perzeja,Voznika in Bika,med Orionom in Dvojčkoma prek Samoroga,Ladje,Križa,Kentavra,Oltarja,Škorpijona,Strelca,Orla in Laboda nazaj do Kasiopeje.V našem primeru gre za galaksijo spiralne oblike z manjšimi nepravilnostmi.Po najnovejših znanstvenih raziskavah je v sredini naše galaksije mogoče celo črna luknja,vendar ti podatki do sedaj še niso točno preverjeni.

Galaksije so lahko različnih oblik:-spiralne galaksije imajo dva kraka,ki se počasi sučeta okrog središčne kopice zvezd

                                                     -eliptične galaksije so preprosti veliki skupki zvezd,ki imajo okroglo obliko

                                                     -nekatere galaksije pa so povsem brez oblike,saj ne predstavljajo ničesar,zato jim pravimo tudi nepravilne

                                                     -.....

Naše Osončje je na enem izmed krakov,od središča galaksije pa je oddaljeno približno 30.000 svetlobnih let,kar znaša približno 3000 milijard km.Naša celotna galaksija pa meri 100.000 svetlobnih let,kar je približno 9460 milijard km.

 

Za primerjavo teh razdalj:

-razdalja med Zemljo in Soncem:250.000 km

-naše osončje:0.0000048 svetlobnih let

-naša galaksija:100000 svetlobnih let

-lokalna jata:4 milijoni svetlobnih let

-celotno znano vesolje:40 milijard svetlobnih let

 

Naša galaksija:označen je naš približen položaj na enem izmed obeh krakov.Središče galaksije zavzema orjaška črna luknja,ki vrti celotno galaksijo.Naša galaksija,pa poleg tega, da se vrti okoli svoje osi,hkrati z veliko hitrostjo potuje po vesolju.

 

 

 Še pogled s strani:središče je izbočena 'krogla'.

 

 

 

 

 

 

 

 

*-Johannes Kepler (1571-1630) je bil nemški astronom,astrolog,matematik in fizik.Kepler je postavil temelje novi astronomiji,saj je odkril 3 zakone o gibanju planetov okrog Sonca.

Keplerjeva enačba:

M=E=e.sinE

To enačbo je Kepler prvi izvedel.Z njo določamo lego planeta v danem trenutku na eliptični poti okrog Sonca.Edini pogoj je to,da poznamo elemente njegovega tira.

 

 

 

 

Ozvezdja

 

 

Konstelacije ali ozvezdja so skupine zvezd,ki jih vidimo na nočnem nebu.Na celem nebu je 88 ozvezdij,ki jih lahko vidimo ponoči.Ne moremo pa videti vseh ozvezdij,saj so pri nas vidna le ozvezdja severnega dela neba.Južni del neba je viden je v južnem delu sveta.

Pri nas so vidna naslednja ozvezdja:Mali medved(Severnica), Veliki medved, Lev, Rak, Dvojčka, Orion, Voznik, Pegaz, Andromeda, Ribi, Oven, Bik, Mali pes, Veliki pes, Vodna kača, Krokar, Eridan, Zajec, Volar, Tehtnica, Škorpijon, Ščit, Kačanosec, Kačin rep, Kačina glava, Severna krona, Herkul, Lira, Orel, Delfin, Labod, Kozorog, Južna riba, Vodnar, Kit, Kasiopeja in Kefej.

 

Imena so ozvezdja dobila po obliki,ki so jo 'opazili' najzgodnejši opazovalci vesolja:to so bili Grki,Babilonci in tudi Egipčani.

Ozvezdja so paša za oči vseh poznavalcev in tudi nepoznavalcev,saj z meglicami in odsevi drugih zvezd,tvorijo izredno lepe oblike in barve.

 

 

Zgornja slika prikazuje obliko rimske ceste,če jo gledamo od daleč.Sliko je posnela ena izmed sond,ki plava po vesolju in na Zemljo pošilja najrazličnejše podatke o drugih galaksijah.

Na sliki je lepo vidna množica cest.Najbolj opazna pa je značilna bela meglica,po kateri je naša galaksija tudi dobila ime.Imenujemo jo lahko Rimska cesta,v uporabi pa je tudi ime Mlečna cesta (MilkyWay).

Seveda pa obstaja v različnih državah obstaja veliko poimenovanj,tudi pri nekaterih potomcih starih ljudstev.Vendar se uporabljata predvsem zgoraj omenjena izraza.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Obstajajo v vesolju še kakšna druga živa bitja poleg nas?

 

Tega zaenkrat še ne vemo.Ozvezdij še ne poznamo natančno,zato tudi ne moremo poznati površine na morebitnih planetih.

Leta 1979 so v vesolje poslali radijsko sporočilo,ki naj bi bilo

namenjeno v ozvezdje Herkula.Vmes pa naj bi ga kakšna razumna bitja prebrala in razvozlala.Tako naj bi druga bitja našla nas,in ne mi njih.

Sporočilo pa je izgledalo takole: ->>>>>>>>>>>>>>>>>


Potovanja v vesolje

Ljudje zaenkrat še nismo prišli dlje od Marsa.Prišli pa smo do Lune.

30.7.1997 je Neil Armstrong kot prvi človek stopil na Luno.Po osemmesečnem potovanju mu je uspelo stopiti na luno,in lahko se je ozrl na svoj planet.Na Luni so še danes sledi pristanka in njegove stopinja,saj na površju ni vetra,ki bi lahko zabrisal sledove preteklosti.

Njeno površje pa je prekrito s kraterji.Velikimi in malimi.Po celem površju.Sledi preteklosti in trkov manjših asteroidov.

Meseca je približno za četrtino Zemljine velikosti. Zemljina gravitacija pa jo drži na tiru,da obstane na svoji tirnici in še naprej kroži okoli našega planeta.

 

Pa globlje v vesolje?

Razdalje so zaenkrat še prevelike,za naše zmožnosti.Nimamo še dovolj zanesljivih in hitrih prevoznih sredstev,ki bi nas lahko v kratkem času (nekaj let) pripeljala v drugo galaksijo.Navadne rakete niso dobre,saj hitro porabijo vse gorivo,tako da lahko s polno močjo in polno hitrostjo potujejo le določen čas.Zato so znanstveniki začeli iskati nov način za hitro potovanje.Ena novejših možnosti je ionski pogon.Prednost je predvsem v tem,da rabi manj goriva (približno 10 do 15 g plina),medtem ko raketa porabi tudi do 30 ton goriva za en sam polet!Res pa je tudi,da bi v tem primeru plovilo z ionskim pogonom potovalo nekajkrat počasneje od rakete.V primeru ionskega pogona pa se stalno ustvarjajo atomi,ki bi lahko poganjali sondo po Osončju in tudi po daljnem vesolju,ki ga še ne poznamo.

V vesoljskem prostoru ni nobene sile.Sončna svetloba pa je tudi določena sila,saj ustvarja fotone,ki tudi potiskajo npr.jadrnico po morju,vendar je ta sila tako majhna,da jo ostale sile premagajo,tako da na Zemlji ni opazna.V vesolju pa je drugače:ni druge sile razen sončne svetlobe.Če je material za to sondo dovolj lahek,bi lahko potovala zelo hitro.Način:sonda bi potovala mimo Sonca,še prej bi se razprla,da bi bila čimvečja površina. Mimo Sonca,kjer bi dobila zalet in potrebno energijo, bi odpotovala naprej v daljno vesolje,s hitrostjo približno 750 000 km/h.S tako hitrostjo bi celotno Osončje prepotovala v manj kot letu.Vendar je zaenkrat ta načrt še neuresničljiv,saj to še ni dokazano,da bi bilo zanesljivo.Poleg tega pa je za to potrebno imeti tudi denar,tega pa ni niti v astronomiji.

 

Astronavti so izredno dobro šolani.Urjenje traja več mesecev in je zelo naporno,saj vse to uspešno prestane le nekaj bodočih astronavtih od več stotih.Urijo jih za zelo težke pogoje,kot je breztežnost in seveda gibanje v breztežnost.Posebno za to jih šolajo v posebnih bazenih,kjer opravljajo določena dela,kot bi jih morali v vesolju.

Tistih nekaj,ki jih da skozi vse to,se po dolgem času odpravi na potovanje v vesolje.Večinoma opravljajo dela na vesoljskih postajah.

V posebnih primerih pa se odpravijo tudi raziskovati planete.Tam jemljejo vzorce in podobno.Dlje od Lune ljudje še nismo prišli,saj je potovanje na druge planete dolgotrajno in zelo zahtevno.Več let bi morali potovati.Poleg tega pa so pogoji na drugih razmerah kruti.Npr. na Veneri je sondo,ki je narejena iz na Zemlji težko uničljivih snovi,uničilo v nekaj urah.Razlog je seveda njena atmosfera,v kateri je veliko strupenih plinov,poleg tega pa po njenem površju stalno divjajo več kot petdesetkrat močnejši viharji,kot jih poznamo na Zemlji.

S časom bomo tudi ljudje pripravljeni na potovanje po vesolje,vendar nas očitno od tega loči še veliko časa….ali pa ne?V stotih letih smo prišli od neuspelih poskusov letenja z letalom,do raziskovanja vesolja.Kdo pravi da ni možnosti da se bomo nekoč razselili po več planetih in celo po več galaksijah?


VIRI IN LITERATURA:

 

http://www.bbc.co.uk/space/

http://www.belokrajnc.net/zanimivosti_znanost_vesolje.html

http://www.kvarkadabra.net/