Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
De ondergrondse Metro's van Londen
Wat is de geschiedenis van de Metro's in Londen?
Terug naarMenu


Een trein in een pijp
In het midden van de 19e eeuw was Londen de grootste stad ter wereld en de stad met de meeste verkeersopstoppingen ter wereld. Tweeënhalf miljoen mensen leefden opeengepakt in een gebied van 60 vierkante mijl. De nauwe straatjeskonden al het verkeer niet meer verwerken. De stad liep het gevaarverstikt te raken. De oplossing voor dit gigantische probleem kwam van Charles Pearson, de procureur van de City van Londen, en was een staaltje van ongekende techniek. Hij wilde de trein onder de grond laten lopen.

Het begin
De tunnels voor de eerste ondergrondse spoorweg ter wereld, de Metropolitan (geopend in 1863), werden gemaakt door diepe sleuven te graven en die af te dekken. Dit systeem kende echter grote nadelen. De bedoeling was om het verkeerbovengronds te ontlasten, maar de graafwerkzaamheden veroorzaakten een enormechaos. En als het ondergrondse netwerk ook de problemen met het transportin de stad moest oplossen, zou de ondergrondse ook onder de rivierde Theemsdoor moeten. Daarvoor was men genoodzaakt de tunnels op een veellager puntuit te graven. Er was reeds eerder een poging gedaan een tunnel onder de Theemste graven. Robert Vazie en Richard Trevithick (de uitvinders van de stoomlocomotief)hadden reeds in 1802 geprobeerd deze tunnel te graven, maar hun pogingen liepenop niets uit. Het probleem van instabiele en doorwater doorweekte grond werduiteindelijk opgelost door Marc Isambard Brunel, de vader van de bruggenbouwerIsambard Kingdom Brunel. Bij de tunnelgraafmachine van Marc Brunel had meneen stevig dak of schild gemaakt om de arbeiders af te schermen van de boorkopvan de machine. Dit ontwerp werd het prototype voor alle latere tunnelgraafmachines.De volgende cruciale ontwikkeling kwam van de ingenieur James Henry Greathead.Zijn machine was kleiner en lichter, en wat van essentieel belang was, cirkelvorming.Hierdoor werd de tunnelveel sterker. De ondergrondse was geboren.

De Amerikaanse invloed
Hoewel de eerste ondergrondse spoorbanen een succes bleken, waren ze enorm kostbaar. De Amerikaan Charles Tyson Yerkes financierde de uitbreiding van het netwerk in het begin van de twintigste eeuw. Op Lots Road in Chelseabouwde Yerkes de voor die tijd krachtigste elektrische centrale die de ondergrondse gedurende bijna een eeuw van stroom voorzag. Hij was ook degene die roltrappen introduceerde. De liften in de ruim dertig meter diepe tunnels konden de stroompassagiers niet verwerken.

Doelwit en schuilplaats
Voor de Londenaren was de ondergrondse niet alleen belangrijk voor het vervoer. Tijdens de hevige bombardementen in de Tweede Wereldoorlog zochten de inwoners in de ondergrondse stations een schuilplaats tegen de bommen. Er werden speciale treinen ingezet om voedsel en drinken te brengen. Maar niet alleen de Luftwaffe had het op de ondergrondse voorzien. Het feit dat de stations weinig uitgangen hebben, vaak overvol zijn en de enorme overlast die wordt veroorzaakt door het stilleggen van het systeem, heeft sinds 1990 tot meer dan 10.000 alarmmeldingen geleid. Daarom zijn overal in de ondergrondse videobewakingscamera's geïnstalleerd. De camera's hebben ervoor gezorgd dat de criminaliteit is afgenomen, waardoor de Londense metro nu een van de veiligste ter wereld is.

Het nieuwe millennium
Met trots mogen de Londenaren zeggen dat de Londense metro de eerste ondergrondse spoorweg ter wereld is. Dat betekent helaas ook dat de ouderdom er duidelijk aan af te zien is. Het renoveren gaat langzaam en kost enorm veel geld. De uitbreiding van de Jubilee-lijn heeft echter een deel van het verloren prestige hersteld. Deze uitbreiding was het grootste project in Europa sinds de aanleg van de kanaaltunnel en is in veel opzichten een grotere uitdaging gebleken. De lijn moest door een reeds overbevolkte ondergrondse stad met oudere gangenstelsels lopen en er moesten servicelijnen en kabels worden aangelegd. Dan was ernog de grote angst van de tunnelboorders: instortingsgevaar. De technici moesten de tunnels onder enkele van de oudste en beroemdste gebouwen terwereld boren. Twee tunnels werden op nauwelijks 20 meter van de broze funderingenvan de Big Ben aangelegd. De oplossing voor dit probleem bestond uit eenandere technische innovatie, namelijk het injecteren van beton in de grondboven de plaats waar werd geboord, waarmee de grond werd gestabiliseerd endus niet meer kon instorten. De Jubilee-lijn was te laat klaar en het budgetwerd ruimschoots overschreden. Denis Tunnicliffe, president van London Transport, zette de problemen echter in het juiste perspectief: 'U kunt het belang vande ondergrondse voor Londen inschatten als u weet dat een enkele ondergrondselijn net zo veel vervoert als een 14-baans autosnelweg. Zet die op de kaart van Londen, plaats overal parkeergarages en Londen is volledig bedekt.'