Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

'It's a small step for man, but a giant leap for mankind.' - Neil Armstrong

Deze site is ontworpen door JC de Graaf

 

Hoofdpagina

Mars

Zonnestelsel

Maan

Kometen

Links

Mail mij

 

Mars

De rode planeet Mars is tegenwoordig veelbesproken en omstreden. Omdat deze planeet vaak in het nieuws is zal ik diep op dit onderwerp ingaan.

Algemene gegevens:

omloop :   227.940.000 km (vanaf de zon gerekend) 
diameter:   6.794 km
massa:6,4219e23kg                                                                        Temperatuur overdag:-28                                                                   

Mars is de 4e planeet in het zonnestelsel. De naam Mars is te danken aan zijn rode kleur. Door zijn bloedrode kleur kreeg de planeet de naam Mars naar de Romeinse God van de oorlog.  De grootste berg op Mars (en tevens de grootste berg van het zonnestelsel) is de berg Olympus. Deze berg is 24 kilometer hoog en heeft een diameter van zo'n 500 kilometer. Het oppervlak van Mars is met rotsen bezaaid en heeft een roestrode kleur. Mars heeft twee maantjes, Phobos en Deimos. Deze maantjes zijn vroeger waarschijnlijk asteroiden geweest die door de zwaartekracht van de planeet gevangen zijn. Een Marsjaar (tijd die Mars nodig heeft om 1 keer om de zon te draaien) is 687 (aardse) dagen.

De grootste berg van ons zonnestelsel, de 'Olympus Mons'.

Waarom is Mars zo vaak in het nieuws?

Mars is de afgelopen decennia vaak in het nieuws geweest. Dit komt omdat wetenschappers denken dat er leven is geweest op Mars. En (vroeger) leven op Mars zou het unanieme bewijs leveren dat er leven is in het heelal. In 1976 werd door de NASA de Vikinglander gestuurd die op de rode planeet landde. Deze lander nam foto's van de omgeving en nam tevens een monster van de grond, waarin naar een teken van leven werd gezocht.

Helaas werd er geen teken van leven gevonden. Maar sindsdien is men steeds meer van de rode planeet te weten gekomen. De wetenschap vorderde en men wilde meer weten van deze planeet. Er waren vroeger al door een Italiaanse astronoom 'Canali' geconstateerd. Men dacht vroeger toen gelijk aan door Martianen aangelegde kanalen, maar het bleek dat de Italiaan gewoon natuurlijke kanalen bedoelde. Inderdaad, op foto's van Mars zijn de kanalen goed te zien. Het is dus duidelijk dat de planeet Mars eens een ander klimaat kende, met veel water. Dus waarschijnlijk was het klimaat van Mars vroeger gunstig voor leven. Het sturen van de Pathfinder leverde heel veel mooie foto's op, maar er werd geen water of een teken van een enkele bacterie/ organisme gevonden.

Afgelopen jaar werd de Mars Polar Lander ingezet, maar deze ging (waarschijnlijk) helaas verloren. Deze mislukte missie maakt het wachten op meer informatie langer. Inmiddels heeft de NASA al meegedeeld dat in 2003 weer sondes gestuurd worden, die in 2004 moeten landen op de oppervlakte van Mars.

De eerste mens op Mars

Het zal een moeilijke taak worden om de eerste mens op Mars te zetten. Waarom wordt dit moeilijk?

  • Ten eerste de afstand. De afstand is groot en er zal gewacht moeten worden tot de aarde op een geschikte positie staat tot Mars.

  • Ten tweede het transport. De reis naar de maan is in vergelijking met Mars eigenlijk om het 'hoekje'. Om naar Mars te reizen neemt veel zuurstof, eten en water in beslag. En dan praten we nog niet over de stroomvoorziening.

  • Ten derde de geestelijke stabiliteit van de mens. Er wordt verwacht dat de reis zo'n 9 maanden gaat duren. En 9 maanden met een paar personen in een kleine ruimte is zeker geen pretje. Probeer dat maar eens vol te houden.

  • Ten vierde de terugreis.De heenreis heeft veel zuurstof, eten, water en elektriciteit gekost.

Op punt 4 ga ik even wat dieper in.

Mogelijke oplossing voor punt 4

Punt vier is natuurlijk het belangrijkste van de punten om een missie tot succes te brengen. Om te beginnen met de zuurstof. De missies die de NASA nu uitvoert met de Marssondes zijn voornamelijk voor het vinden van water en organismen, en om de oppervlakte in kaart te brengen. Water is het goud van het heelal. Als er ergens een waterreservoir op Mars ontdekt kan worden, kan dat gelijk al van vitaal belang zijn voor het slagen van een missie. Als je water splitst, krijgt je waterstof en zuurstof. Van het waterstof kan brandstof worden gemaakt voor de terugreis, en de zuurstof spreekt eigenlijk voor zich. De oplossing voor eten kan zijn dat er een sonde gestuurd wordt met eten aan boord. Dit plan is wel risicovol, gezien het recentelijk mislukken van de Mars Polar Lander. 

Toekomst voor Mars

Wat is de toekomst voor Mars? De mens wil altijd meer, en het is niet uit te sluiten dat Mars waarschijnlijk in de toekomst gekoloniseerd gaat worden. Maar hoe zit het dan met het klimaat?

Waarschijnlijk zullen er eerst speciale gebouwen worden neergezet, met zuurstof, waar een aards landschap/ leefomgeving ontwikkeld zal worden. Dit zal het begin zijn. Daarna is het mogelijk dat de planeet dmv het uitzetten van aardse bacteriën langzaam een gunstiger klimaat gaat vormen. Wie weet wat de toekomst Mars zal brengen.

Het omstreden gezicht van Mars, waarvan werd gedacht dat het door Martianen gemaakt zou zijn, Latere foto's (vanuit een andere hoek) bewees het tegenovergestelde.

Wilt u reageren, mij wijzen op eventuele fouten of heeft u suggesties, dan kunt u mij altijd een e-mail sturen. Deze zal ik dan zsm beantwoorden. 

 

JCoNLine. 

Doel: het verspreiden van de kennis over het heelal.

 


Mars
Zal Mars onze tweede aarde worden? Voorlopig is het een wetenschappelijke 'zandbak' .

 

general-links-icon.jpg

Oppervlak

Het oppervlak van Mars biedt een troosteloos uitzicht, maar kan vergeleken worden met sommige gebieden op aarde.

Atmosfeer

Dit betoverende uitzicht valt op de aarde niet vaak te zien. Dichters kunnen in de toekomst voor hun inspiraties om romantische gedichten te maken beter een vlucht naar Mars boeken.

 

81958_thumb.jpg

Yogi

De Pathfinder besnuffeld tijdens zijn uitstapje op Mars het rotsblok Yogi.