EU SI ASTRONOMIA

Am fost interesat de astronomie cam de cand tin eu minte. Adica nu stiu daca pot sa spun astronomie ci mai de graba as spune ca mi-a placut sa privesc cerul. Prima amintire pe care o am legata de cer ar fi aceea ca pe la vreo 5 ani, dupa ce am vazut o "stea cazatoare", am mers in gradina sa o caut si am fost foarte intrigat de faptul ca n-am gasit nimic acolo. Apoi am aflat cum stau de fapt lucrurile si mi s-a parut interesant. Am si invatat cateva constelatii.
 Prin clasa I am devenit din nou foarte interesat de cer de data asta mai mult de astronautica. Asta mi-a folosit foarte mult. Citind despre misiunile sondelor spatiale am invatat planetele si ordinea lor. Primele imagini ale cerului profund le-am vazut tot atunci, in DEX, si imediat am fost fascinat de ele. Tot de acolo am invatat despre diferitele tipuri de stele. Prima carte legata de astronomie care mi-a cazut in mana a fost "Astronomia invizibilului" de Ioan Todoran, carte care era prea avansata pentru mine la varsta aceea, dar din care am inteles ca noi primim de la stele si altceva decat lumina vizibila. Apoi prin clasa a IV-a un prieten mi-a dat manualul lui de astronomie din clasa a XII-a. Din acesta am invatat in mare coordonatele ceresti, si l-am citit practic ca pe o carte (adica am sarit peste toate formulele). 
In 1996, ceva extraordinar s-a intamplat. Am vazut pentru prima oara "pe viu" o cometa: C/1996 B2 Hyakutake. (Totusi, se pare ca prima cometa care am vazut-o a fost Halley - cel putin asa mi-au spus parintii, dar eu nu o mai tin minte) Poate ca asta a fost momentul de cotitura, pentru ca de acum inainte astronomia a trecut pe primul plan pentru mine. Din 1997 am inceput sa notez toate observatiile. Tot in acest an am vazut pentru a doua oara o cometa: C/1995 01 Hale-Bopp. Pentru asta am tras niste sfori si am facut rost de un binoclu 7x40. Am fost impresionat atat de cometa cat si de noua perspectiva pe care mi-o oferea cerul prin binoclu. Acum am vazut si prima ocultatie, atunci cand Aldebaran a fost ocultata de catre Luna. Intr-o saptamana am citit toate cartile legate de astronomie aflate in Biblioteca Judeteana. Am vrut sa incerc sa polisez o oglinda de telescop, dar nu am gasit abrazivii necesari. Si poate e mai bine ca nu i-am gasit, caci in primul rand nu cred ca as fi fost in stare sa fac oglinda, iar in al doilea rand mai imi trebuiau ani de practica cu binoclul. In 1998 m-am familiarizat cu intreg cerul. De atunci nu mai am probleme in localizrea obiectelor mai importante vizibile prin binoclu. Nu stiu de ce dar cele mai mari probleme le-am avut la gasirea lui M 13. Prima data am fost dezamagit de ce mi se oferea. Adica ce fotografii frumoase cu M 31 vazusem eu, iar cand ma uitam la ea nu vedeam decat o pata luminoasa cu centrul mai stralucitor. Dar apoi mi-am dat seama ca de fapt oricat m-as uita eu, chiar si prin cel mai mare telescop din lume, tot n-as putea s-o vad asa pentru ca acelea erau fotografii obtinute in urma unor expuneri de ore. Si de fapt satisfactia cea mai mare a fost aceea ca am gasit aceste obiecte. A urmat 1999, an in care de prin mai m-am pregatit in continuu pentru Marea Eclipsa din august. Am construit un soi de teleobiectiv dintr-un binoclu, cu care speram sa fac niste fotografii. Am obtinut cateva clisee acceptabile din timpul fazei partiale. De ce n-am nici unul cu totalitatea? Pai, desi mi se spusese ca nu prea e recomandata fotografierea primei eclipse totale de Soare pe care o vezi (din cauze emotionale), eu mi-am zis ca voi fi destul de tare si voi rezista. Dar cum a inceput totalitatea, am ramas cu binoclul lipit de ochi uitandu-ma dupa protubernte. Atat de fascinat am fost de spectacolul oferit, incat am facut 4 expuneri pe acelasi cadru de film si va dati seama ce a iesit. 
In 25 mai 2000 am devenit un fel de membru corespondent al American Association of Variable Star Observers (AAVSO). Adica am facut un grafic de variatie medie a lui Algol (b Per) pe parcursul a 3 luni si l-am trimis prin e-mail. Aveam optiunea sa devin membru "plin", dar mi-am zis ca mai bine sa mai astept un pic, sa mai capat experienta in domeniul astronomiei. In octombrie 2000 am devenit membru in Societatea Astronomica Romana de Meteori (SARM), lucru care m-a scos din anonimat in Romania. In noiembrie am reusit in sfarsit sa-mi indeplinesc visul. Mi-am construit un telescop de 15 cm. Optica am cumparat-o din USA, iar restul a fost proiectat si construit in cea mai mare parte de mine. Primul lucru pe care l-am vazut prin telescop a fost Nebuloasa Inelara din Lyra (M57). Astefel am putut sa fac observatii serioase asupra stelelor variabile, obiectelor deep-sky si asupra planetelor. Mai putin asupra planetelor caci momentan nu aveam decat un ocular de 25 mm care imi ofera o putere de 46x. Am inceput sa fiu din ce in ce mai interesat de stelele variabile, ajungand sa fac din ele principalul meu interes in astronomie. In februarie 2001 am devenit membru cu drepturi depline in AAVSO cu codul de observator CAU. Acum am mai multe stele in programul meu de observatii. Prima variabila pe care am studiat-o cu telescopul a fost R Trianguli.