Marea nebuloasa

Daca intr-o noapte senina de primavara sau de iarna veti privi cerul spre sud este imposibil sa nu remarcati una dintre cele mai frumoase constelatii de pe intreg cerul.Este vorba de constelatia Orion,o constelatie bogata in stele stralucitoare si obiecte astrale aflate la mii de ani-lumina de noi.Dintre aceste obiecte situate la departari colosale,doar unul se vede fara a fi nevoie de un instrument astronomic.Este vorba de "Marea nebuloasa"din Orion,o adevarata bijuterie a boltii.

Dupa ce ati localizat nebuloasa daca aveti un binoclu veti observa privind prin acesta o mica pata de culoare alb-albastruie,insa daca va uitati cu un mic telescop veti putea distinge niste stele in numar de aproximativ 5 care stralucesc in acest mic nor.Pentru a observa cat mai multe detalii folositi un truc vizual.Nu priviti direct la nebuloasa,ci indreptati-va atentia spre o stea din marginea campului vizual si veti fi uimiti de finetea detaliilor pe care le puteti observa.Acest lucru se datoreaza faptului ca lumina cade pe receptori mult mai sensibili din ochi daca se priveste in acest fel.

Nebuloasa are magnitudinea vizuala 4,fiind unul din obiectele cele mai stralucitoare din catalogul Messier.Are un diametru aparent de 85x60 minute de arc si se afla la o distanta de aproximativ 1600 ani-lumina. A fost descoperita in anul 1610 de Nicholas-Claude Fabri de Peirsec si este cea mai stralucitoare nebuloasa difuza de pe cer.Dar ce este o nebuloasa difuza?Raspunsul este relativ simplu: o nebuloasa difuza este un nor de materie interstelara care daca este destul de masiv poate da nastere la stele,in general mari asocieri grupate in roiuri stelare.

Este partea principala a unui nor mult mai mare care se intinde in jumatate din constelatia Orion.Ii corespunde un diametru liniar de 30 ani-lumina si este de mirare ca acest caracter nebulos al ei nu a fost documentat inainte de 1610,cand descoperitorul ei si-a indreptat telescopul in acest punct de pe cer.Nebuloasa a fost redescoperita in 1611 de J. Cysatus care a comparat-o cu o cometa pe care o observase in acelas an.Toate aceste descoperiri s-au pierdut in timp si desoperirea ei a fost creditata de Messier cand acesta a introdus-o in catalogul sau, la 4 martie 1769 lui Christian Huygens(care a observat-o in 1656).Tot Messier a fost si primul care a facut un desen al acestui obiect. Este destul de ciudat ca Messier a introdus acest obiect in lista sa la numarul M42,pentru ca dupa cum poate stiti Messier era in principal "vanator de comete" si a constituit catalogul care ii poarta numele doar pentru a nu lua obiectele incluse drept comete.Insa m42 nu prezinta asemenea aspect ,ca de alfel si M44 si M45(pleiadele),care fac parte si ele din catalog.

 

In nebuloasa se formeaza stele tinere care sunt vizibile chiar si cu telescoape mici de amatori. Un astfel de roi de stele foarte tinere este si"Trapezul".Cele cinci stele despre care am spus ca se observa in interiorul norului fac parte chiar din roiul stelar susnumit.Roiul a fost observat inainte de 1654 de Hodiena care a reusit sa vada doar trei stele din el.Mai tarziu odata cu trecerea timpului si perfectionarea telescoapelor numarul stelelor observate in roi a ajuns la 8.

In fotografia de mai jos luata cu telescopul spatial Hubble se observa si cele cinci stele despre care am spus(doua mai stralucitoare in dreapta si trei mai putin stralucitoare grupate in stanga imaginii)

M44 este si o tinta usoara pt astrofotografie,cu toate ca eu nu am incercat ,am auzit ca se pot obtine rezultate foarte bune fara prea multa bataie de cap,in cazul in care va pricepeti la astrofotografie si aveti un mecanism de orologie montat la telescop.Este printre obiectele ceresti preferate de mine si vi-l recomand si voua pt observatii ,fiind foarte usor rezolvabil.

Pentru detalii suplimentare sau pentru a va impartasi observatiile,ma puteti contacta la adresa de e-mail neata.emil@k.ro

 

 

 

NEATA EMIL

Martie 2001