OBIECTIV ASTRONOMIC



Acest sistem a fost propus de dl. Matei Alexescu în cartea "Cerul... o carte pentru toti" si într-un număr mai vechi al revistei "Tehnium". Această constructie are un dublu avantaj: 1) evită însumarea aberatiilor obiectivului aparatului cu cele ale ocularului binoclului si 2) distanta focală este foarte mare, ea fiind proportională cu depărtarea planului filmului fată de ocularul binoclului. Într-o primă aproximatie, distanta focală este egală cu produsul dintre grosismentul binoclului si distanta de la planul focal principal al ocularului până la planul filmului (Df=G x d). În fine, trebuie remarcat faptul că, în lipsa unui aparat reflex monoobiectiv (dacă îmi puteti da relatii despre cineva care vinde asa ceva, vă rog să mă contactati), am utilizat cu succes - cu pretul unor operatii suplimentare - si un aparat SMENA 8.

Si acum să trecem la treabă... Pe o placă de metal - fier gros de 3 mm - am fixat un binoclu IOR 7x40. Pe aceeasi placă am fixat aparatul SMENA 8; în locul obiectivului însă am montat o teavă de plastic lungă de 100 mm (din care 5 mm filetati pe exterior cu M 42x1, pentru fixare la aparat). Aveti grijă la coaxialitatea optică. Cam asta ar fi totul cu privire la montaj. Dacă nu aveti un aparat reflex unde imaginea poate fi direct observată pentru punerea la punct - mereu prin manevrarea ocularului, se procedează astfel:

Exact în planul filmului se fixează o placă de geam mătuit foarte fin (lamelă de microscop mătuită cu smirghel sau carborund 700), pe care se va face punerea la punct a imaginii Soarelui (este mai comod de lucrat) sau a Lunii. Se marchează cu un reper pozitia ocularului. Se scoate placa si se montează aparatul fotografic, fără teava protectoare, si se îndreaptă dispozitivul spre Soare. În momentul în care imaginea Soarelui se formează în cadrul cliseului, se reperează locul pe corpul aparatului fotografic, unde cea de-a doua jumătate a binoclului formează imaginea Soarelui; se marchează fin dar foarte exact acest loc. În acest mod, reperul de pe ocular dă pozitia clarului imaginii pe film, iar cel de pe aparat - momentul când imaginea ajunge în cadrul filmului. Deci nu mai există dubii în privinta corectitudinii încadrării pozei; evident pentru fotografiere se va monta teava protectoare. Poate aceasta e partea cea mai grea dar cu răbdare se poate rezolva.