Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
KAWALAN MINDA
Love is the essential reality and our purpose on earth. To be consciously aware of it, to experience love in ourselves and others, is the meaning of life. Meaning does not lie in things. Meaning lies in us. -- Marianne Williamson, A Return to Love
Kesan pemikiran terhadap kesihatan dan badan

Tubuh merupakan hamba minda. Ia mematuhi operasi minda, tidak kira samada ia sengaja dipilih atau otomatik. Fikiran yang kusut memberi penyakit pada badan, manakala fikiran yang gembira, mencantikkan tubuh

Penyakit & kesihatan berakar dari pemikiran. Fikiran yang jahat diluahkan melalui tubuh yang jahat. Perasaan takut boleh membunuh. Manusia yang sentiasa khuatirkan penyakit akan mendapatnya. Kerisauan merendahkan moral seluruh tubuh, membuka pintu terhadap penyakit, manakala fikiran yang jahat walaupun yang tidak dilayan akan memusnahkan sistem saraf.

Fikiran yang kuat, suci dan gembira menghidupkan tubuh. Tubuh umpama alat plastik yang halus yang bertindakbalas terhadap minda dimana fikiran akan memberi kesan yang baik atau buruk. Manusia yang berfikiran jahat akan mempunyai darah yang kotor dan beracun. Hati yang bersih membentuk kehidupan dan tubuh yang bersih. Fikiran merupakan pusat bagi tindakan, kehidupan dan manifestasi. Sucikan pusat, dan segalanya akan menjadi suci.

Penukaran diet tidak akan membantu manusia yang tidak mengubah cara pemikirannya. Apabila fikiran adalah suci, dia tidak mengingini makanan yang tidak suci.

Fikiran yang bersih membentuk perlakuan yang bersih. Pakar agama yang tidak membersihkan diri bukanlah pakar agama. Dia yang telah menguat dan menyucikan minda tidak perlu risau tentang ancaman mikrob.

Kawal minda untuk menyempurnakan tubuh. Cantikkan minda sebagaimana anda mencantikkan tubuh. Fikiran jahat seperti kebencian dan kekecewaan membawa penyakit kepada tubuh. Muka yang masam disebabkan fikiran yang masam. Kerut di dahi dilukis oleh kebanggaan.

Saya mengenali seorang wanit berumur 96 dengan muka yang cerah seperti seorang gadis. Saya juga mengenali seorang lelaki separuh umur dengan muka berkontur harmoni. Yang pertama disebabkan perwatakan yang manis, dan yang kedua disebabkan perasaan tidak puas hati.

Anda tidak akan mendapat tempat tinggat yang selesa jika tidak membenarkan udara dan sinaran mentari masuk. Begitu juga dengan tubuh yang kuat dan gembira disebabkan fikiran yang gembira dan aman.

Muka yang mempunyai kerut mungkin disebabkan perasaan simpati atau fikiran yang suci, siapa dapat membezakannya? Bagi mereka yang hidup dlm jalan yang benar, umur merupakan sesuatu yang tenang, aman bagaikan mentari di waktu senja. Saya pernah melihat seorang ahli falsafah yang hampir mati. Dia tidak tua kecuali dalam ertikata tahun. Beliau telah meninggal dengan aman sebagaimana hidupnya.

Tiada doktor sebagus fikiran yang positif untuk menyembuhkan sakit badan manakala hati yang baik boleh menghindarkan kesedihan. Jika kita sentiasa dilamuni perasaan curiga dan syak wasangka, kita seolah-olah memenjarakan diri. Jika kita mengharapkan yang terbaik bagi orang lain, sentiasa gembira dan belajar dengan sabar untuk mencari kebaikan dalam segalanya - fikiran yang tidak mementingkan diri ini merupakan pintu ke syurga; dan fikiran yang aman akan menenangkan pemikirnya.

Ditulis oleh James Allen, diterjemah oleh HooI Yu-Mun

 ©