Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Keukenkruiden

 

De  gegevens van de hierna volgende  keuken-kruiden  zijn verzameld door Raf Nys, zoon van mijn collega Hans Nys en Anita Weuts.

Raf heeft deze opzoekingen gedaan voor de school destijds en zijn ouders hebben, voor zover ik op de hoogte ben, het dactylo werk gedaan.

Raf beschrijft op niet minder dan 30 pagina’s, de groeiplaats, de kenmerken en het uitzicht, het geneeskundig gebruik, het keukengebruik van niet minder dan 20 kruiden en bij elk kruid nog een recept.

Er zijn zeer nuttige tips terug te vinden en vooral bijzonder goede recepten. Raf weet zijn keuken-kruiden  goed te gebruiken.

Mijn bijdrage aan deze pagina is zeer miniem, alleen het herschikken van de tekst moest gebeuren om deze pagina op het web te zetten.

Al wie, op gelijkaardige wijze zijn steentje wil bijdragen om deze site uit te breiden met nuttige tips mag zijn bijdrage mailen aan mijn email adres.

De webmaster

 

 

 

BASILICUM

OCIMUM BASILICUM

BASILIC

 

Groeiplaats

 

Basilicum is afkomstig uit Indië maar wordt sedert eeuwen in allerlei delen van Europa gekweekt. De plant groeit goed op een warme, beschutte plaats in de zon. De grond moet wel goed gedraineerd zijn.

 

Kenmerken en uitzicht

 

Basilicum is een éénjarige plant die tot 40 cm hoog kan worden en uitsluitend uit zaad kan worden gekweekt. De droge kiemzaden blijven tot 5 jaar kiemkrachtig. De plant is zeer gevoelig voor vorst. Pas wanneer er geen vorst te verwachten is wordt het kruid in volle grond gezaaid. De bladeren van basilicum zijn langgesteeld, enigszins eivormig, gaafrandig of lichtjes getand. De bloempjes bevinden zich in okselstandige bijschermen en zijn meerkleurig wit, roze tot purperkleurig.

De plant verspreidt een zoetige geur.

In Indië was basilicum een heilige plant, gewijd aan Visjnoe. In het volksgeloof heeft basilicum altijd in verband gestaan met liefde en vruchtbaarheid. In Zuid-Italië en Sicilië dragen jongelui die op vrijersvoeten willen een takje basilicum achter het oor en de meisjes in hun bloes.

In vele streken werd basilicum in de bruidskrans gevlochten. Op Sicilië noemt men de hartsvriendin van de bruid de “commare di basilico”.

 

Geneeskundig gebruik

 

In de Middeleeuwen gold basilicum als een voortreffelijk geneesmiddel tegen epilepsie, melancholie en geestelijke depressies. Niet geheel ten onrechte, want basilicum hersteld het geestelijk evenwicht. Op het Franse platteland geeft men nog altijd aan nerveuze kinderen die angstig dromen en last hebben van hoofdpijn een kopje basilicumthee voor het slapengaan.

Basilicum werkt ook bij migraine, winderigheid, verstoppingen en maagkrampen.

 

Keukengebruik

 

Basilicum is één van de allerfijnste kruiden met een verrukkelijke rijke aromatische geur. Het kruid van de “Provençaalse Heuvels”. Het is onmisbaar voor wie echt méditeraans wil koken. Verse basilicum gebruikt men in salades. Vooral in combinatie met tomaten en voor de soupe pistou. Men mag het kruid niet laten meetrekken of -koken. Gedroogde basilicum kookt men mee met tomatensoep, en -saus, witte bonen, maar vooral bij lamsvlees.

 

Recept

 

Pesto saus

 

Benodigdheden

 

25g vers gesnipperd basilicum blad

2 uitgeperste teentjes knoflook

zout

50g fijngehakte pijnboompitten

50g parmezaanse kaas

125ml olijfolie

 

Bereiding

 

 

 

BIESLOOK

ALLIUM SCHOENOPRASUM

CIVETTE 

 

Groeiplaats

 

Bieslook komt voor in heel Europa. De plant groeit het beste op vochtige kalkhoudende humusgrond. Maar ook in potten doet de bieslook het prima, op voorwaarde dat de plant veel licht en warmte krijgt.

 

Kenmerken en uitzicht

 

Bieslook heeft lange cilindervormige bladeren. Deze bladeren hebben een lichtgroene kleur. De Chinese bieslook heeft grotere bladeren met bloesems die naar rozen geuren en naar knoflook smaken. Bieslook is vorstbestendig en kan dus winter en zomer geteeld worden. Bieslook bevat veel vitamine C. Het kruid moet vers gebruikt worden.

 

Geneeskundig gebruik

 

In de winter is bieslook een gewaardeerde leverancier van vitamine C. Verder worden er weinig geneeskrachtige eigenschappen toegekend aan bieslook.

 

Keukengebruik

 

Bieslook wordt vaak gebruikt als garnituur. Heel fijn gesneden geven ze een fijne en aparte smaak aan  allerhande eiergerechten. Maar ook over sla, in jus en in soepen (niet laten meekoken) is het niet te versmaden. Verder bij rauwkost bv. bij mierikswortel, tomaten, kropsla, augurken, worteltjes enz... .

 

Recept

 

Schelvis met fijne kruiden

 

Benodigdheden

 

 4 schelvisfilets(800g)

citroensap

pezo

3 uien

500g champignons

40g boter

½ bosje peterselie, dille en bieslook,

1/8l witte wijn

20g paneermeel

 

Bereiding

 

 

 

BIJVOET

ARTEMISIA VULGARIS

ARMOISE COMMUNE

 

Groeiplaats

 

Bijvoet komt voor in het Noordelijk halfrond. De plant heeft geen speciale bodem nodig en groeit zomaar in het wild.

 

Kenmerken en uitzicht

 

Bijvoet kan wel 2 meter hoog worden. De bladeren van de plant hebben een gave rand, zijn ingesneden of gevederd. De bladeren verspreiden een aromatische geur. De kleine kopjes hebben slechts enkele gele, witte of rode buisbloemen die in trosjes bij elkaar staan. Wanneer de plant in volle bloei staat is hij echter onbruikbaar. De plant heeft een bittere smaak. De smaak en geur doen aan balsem denken. De plant is genaamd naar de godin Artemis die een hulp was voor allerlei vrouwenkwalen.

 

Geneeskundig gebruik

 

Bijvoet is een weldaad voor mensen met een gevoelige maag; zware gerechten bereid met bijvoet worden lichter verteerbaar. Vroeger gebruikten men het kruid ook tegen epilepsie, wormen, verstuikingen, koudvuur en zweetverdrijving. Men legde de plant in schoeisel om vermoeidheid tegen te gaan. Tegenwoordig wordt de plant gebruikt ter bevordering van de menstruatie. Bijvoet is aanbevolen bij nerveuze aandoeningen zoals hysterie en andere kramptoestanden. Men gebruikt de wortels, bladeren en bloemen voor de bereiding van pillen en poeders. In de Japanse geneeskunde wordt bijvoet gebruikt onder de naam Moxa. Moxa is het gedroogde  blad van bijvoet waaruit de nerven en bladsteeltjes verwijderd zijn.

Hiervan worden kleine propjes gemaakt die op de te behandelen delen werden geveegd en vervolgens werden aangestoken. Bij acupunctuurtechnieken wordt ook gebruik gemaakt van Moxa.

 

 

Keukengebruik

 

Meestal wordt bijvoet gedroogd gebruikt vanwege zijn bittere smaak. Het kruid wordt in zeer kleine hoeveelheden gebruikt namelijk 2 gram vers of ¼ gram gedroogd.

Bijvoet wordt gebruikt bij het kruiden van gebraden vlees, in het bijzonder bij gans en eend. Ook bij de bereiding van varkens -en lamsvlees en gebakken paling smaakt bijvoet voortreffelijk. Bijvoet wordt van het begin van de bereiding toegevoegd. In Spanje is bijvoet populair voor het op smaak brengen van  uien- en groentesoepen. Het kruid is ook geschikt voor salades.

 

Recept

 

Tegen epilepsie

 

Benodigdheden

 

3 theelepels bijvoet

1½ glas kokend water

 

Bereiding

 

 

 

CITROENMELISSE

MELISSA OFFICINALIS

MÉLISSE OFFICINALE

 

Groeiplaats

 

Citroenmelisse is afkomstig uit het Middellandse-Zeegebied. In de Middeleeuwen vond men de plant al terug in de kloosterkruidentuinen in West-Europa. citroenmelisse werd het eerst door de Moren verbouwd in Spanje. Tegenwoordig wordt citroenmelisse in tuinen rondom de boerderij, het huis of kwekerijen geteeld. De plant heeft een zonnig plekje nodig op een niet te droge grond. De beste bodem is een zandige kleibodem met voldoende humus. Het is noodzakelijk dat de plant uit de wind staat.

 

Kenmerken en uitzicht

 

Citroenmelisse is een overblijvende plant die tot 120cm hoog kan worden. De sterk vertakte plant heeft een vierkante stengel. De hartvormige tot eironde bladeren zijn langgesteeld en hebben een lichtgroene kleur. Ze staan kruisgewijs en hebben een gezaagde bladrand. De bladeren hebben een glanzende boven- en onderkant die bezet zijn met heel kleine oliekliertjes. De bloempjes zijn geelachtigachtig of wit en staan in schijnkransen in de oksels van de bovenste bladeren. De plant heeft een pittige geur die aan citroen doet denken. Voor de imker is citroenmelisse een erg gunstige plant omdat ze voor de bijen een voortreffelijke honingbron is.

 

Geneeskundig gebruik

 

De medicinale waarde van citroenmelisse is altijd zeer hoog aangeslagen, vooral als middel tegen nerveuze klachten zoals hoofdpijn, hartkloppingen en slapeloosheid. De grote middeleeuwse geneesheer Paracelsus beval citroenmelisse aan tot herstel van vermoeide en lusteloze bejaarden. Er waren in Frankrijk weinig gezinnen die geen flesje citroenmelissewater in huis hadden om allerlei kwaaltjes, van spierpijn tot misselijkheid bij zwangere vrouwen, te behandelen. Nu gebruikt men de bladeren als excitans, hartversterkend middel, zweetmiddel en tegen krampen.

 

Keukengebruik

 

De fijne citroengeur van verse citroenmelisseblaadjes past in salades, kruidenboter en kruidensausen. Men kan ze ook over een vruchtensalade strooien of gebruiken in ijsthee en andere frisse zomerdranken.

 

Recept

 

Roodbaarsrolletjes gevuld met kruiden

 

Benodigdheden

 

4 roodbaarsfilets (200g)

2 eetlepels azijn

½ peterselie en kervel

3 blaadjes citroenmelisse

2 takjes van dille, pimpernel en dragon

½ theelepel gedroogde basilicum en lavas

1 ui

1/8 witte wijn

20g boter

3 eidooiers

30g room

2 eetlepels paneermeel

zout

 

Bereiding

 

 

 

DILLE

ANETHUM GRAVEOLENS

 ANETH ODORANT

 

Groeiplaats

 

Dillekruid is oorspronkelijk afkomstig van het Middellandse zeegebied. Doch het is in de vroege tijden al naar het noorden gebracht. In België en Nederland wordt het kruid gekweekt maar hier en daar komt het ook nog in het wild voor.

 

Kenmerken en uitzicht

 

De plant lijkt enigszins op Venkel. De gele bloemen staan in platte schermen. De bladeren zijn 3 - 4 -voudig geveerd met draadvormige slippen. Alle delen die boven de grond uitsteken zijn aromatisch. De jonge blaadjes hebben een fijne smaak en geur. Dillekruid kan op vele manieren worden gebruikt, maar kan door zijn  fijn aroma niet gecombineerd worden met andere specerijen.

Dille is een éénjarig kruid dat ontstaat uit een dunne, spoelvormige wortel. De holle, fijngegroefde stengel met groene en witte lengtestrepen kan een hoogte van 60 - 100 cm bereikend. De zeer fijn verdeelde bladeren zijn draadvormig en komen uit een stengelomvattende bladschede zoals bij venkel, maar met een groter aantal deelblaadjes. De stengel eindigt in grote veelstralige, gewelfde schermen met kleine gele bloemen. De elliptische, bruine vruchten hebben uitstekende ribben; zij delen zich in tweeën.

 

Geneeskundig gebruik

 

Dille is een carminativum, stomachicum en middel ter bevordering van de melksecretie. Dille wordt ook wel eens gebruikt tegen buikpijn en misselijkheid. De belangrijkste eigenschap van dille is het tegengaan van winderigheid.

 

Keukengebruik

 

Verse, jonge dille gebruikt men in wortelgerechten, bij tomaten en spinazie, in rauwkostschotels en ook bij brood. Dillekruid wordt ook gebruikt bij gekookte en gestoofde vis en in vissoepen. Voor de inleg van augurken en voor de bereiding van kruidenazijn neemt men het fijngesneden bloeiende kruid. Dille wordt ook in de likeurindustrie gebruikt. Dille mag pas vlak voor het serveren aan warme spijzen worden toegevoegd.

 

Recept

 

Zeelt in dillesaus

 

Benodigdheden

 

4 zeelten

citroensap

pezo

10 gr plantaardige olie

1 ui

¼ l witte wijn

1 eidooier

1/8 l slagroom

20 gr maïzena

snuifje suiker

30 gr boter

1bosje dillekruid

 

Bereiding

 

 

 

DRAGON

ARTEMISIADRACUNCULUS

ESTRAGON

 

Groeiplaats

 

Dragon eist een vruchtbare, goed verlichte bodem. De plaats mag echter niet te koud en te vochtig zijn. In Zuid-Europa komt de plant veelvuldig in het wild voor. Bij ons wordt hij vooral in potten of kruidentuintjes gekweekt.

 

 

Kenmerken en uitzicht

 

Dragon is een vaste plant met bossige, slanke en houtige vertakte stengels van 1 cm. Het blad is glad, donkergroen en puntig. In de nazomer krijgt de plant wollige wit of grijze bloemen. Dragon breidt zich uit door wortelstokken. Dragon kan zowel vers als gedroogd gebruikt worden. Door het grote gehalte aan mineralen is dragon in het bijzonder geschikt voor het kruiden van gerechten voor personen met een zoutarm dieet. In de landen rond de Middellandse zee is dragon een veel gebruikt kruid. De plant wordt als echte dragon aangeduid, in tegenstelling tot de Russische, die valse dragon wordt genoemd. De echte en valse  dragon lijken zo sterk op elkaar dat ze bijna niet te onderscheiden zijn van elkaar.

 

Geneeskundig gebruik

 

Vroeger werd dragon al gebruikt ter bevordering van het urineren en om het hart en de maag te sterken. Het zou ook een goed middel zijn tegen scheurbuik en zou bescherming verlenen tegen de pest. De van dragon getrokken thee verlicht hoofdpijn en kalmeert de zenuwen. Ook bij duizeligheid en slechtriekende adem werd dragen aangewend. Dragon helpt ook bij insectenbeten en kleine slangenbeten. Je kan het kruid ook bewerken tot een massageolie, die helpt tegen keelontstekingen, huidzweren, reumatische pijnen, onrust, slapeloosheid en depressies.

 

Keukengebruik

 

Dragon is één van de klassieke kruiden voor de keuken. Vele Italiaanse en Franse gerechten zijn niet af zonder dragon. Ook hier bij ons wordt het kruid voor het verfijnen van gerechten gebruikt. Het smaakt goed in salades, visgerechten, lams - en kippenvlees en in sausen voor macaroni en spaghetti.

 

Recept

 

Champignons met dragonvulling.

 

Benodigdheden

 

500 gr champignons

2 eieren

175 gr witte broodkruim

pezo

2 teentjes knoflook(uitgeperst)

100gr paneermeel

1 kleine ui

olie voor het frituren

2 eetlepels fijngehakte dragon

 

Bereiding

 

 

 

GEMBER

ZINGIBER OFFICINALIS

GINGEMBRE

 

Groeiplaats

 

Gember breidde zich geleidelijk uit van China en Indië naar het westen. Tegenwoordig wordt gember geteeld in alle tropische landen maar de grootste leveranciers zijn nog steeds Indie, Maleisië, China, Ceylon en Jamaica.

 

Kenmerken en uitzicht

 

Uit een knolvormige, kruipende wortelstok groeien korte, meestal zijdelings afgeplatte verbindingsstukken. Deze vormen stengels van 1,5 meter lang waaraan smalle lancetvormige

bladeren zitten van circa 20 cm. lang en 1,5 tot 2,5cm. Breed. De gedrongen bloeiwijze groeit op een afzonderlijke, korte stengel.

De bloemen zijn paars en geel gevlekt en hebben grote groene schutbladen met een gele rand.

De wortels graaft men op wanneer de bladeren verwelkt zijn. Vervolgens worden ze geschild, gewassen en in de zon gedroogd. De gedroogde plant bestaat uit geelachtig, witte wortelstokken die fijn gehakt worden indien nodig. De vluchtige olie die de plant bezit is van farmaceutisch belang. In Engeland wordt de plant nog vaak gebruikt in gemberbier(ginger ale).

 

Geneeskundig gebruik

 

Vroeger genoot gember een grote reputatie: men beschouwde de plant als voorbehoedsmiddel tegen de pest en als een werkzaam middel tegen hysterie. Hoewel de plant nu niet zo veel meer gebruikt wordt in de geneeskunde, worden er nog wel geneeskrachtige eigenschappen toegekend. De plant is koortsverdrijvend, maagversterkend, eetlustopwekkend en gasverdrijvend. De Arabieren beschouwden de plant als hoestmiddel. Gember wordt aanbevolen bij kiespijn en komt voor in verschillende tandpasta’s.

 

Keukengebruik

 

In de keuken wordt gember gebruikt bij de bereiding van gebak, koek en puddingen. De smaak van gember is vrij scherp en is daarom een uitstekend middel in gerechten die zonder zout bereidt moeten worden. Gember wordt ook in zoete spijzen gebruikt maar ook in soepen, vlees en vis. Gember zit ook in kerriepoeder en ketchup.

 

Recept

 

Gembercrème

 

Benodigdheden

 

4 blaadjes gelatine

3 eidooiers

60 gr suiker

¼ l slagroom

2 eetlepels warm water

4 bolletjes gember in siroop (60 gr)

4 eetlepels sinaasappelsap

 

Bereiding

 

 

 

KERVEL

ANTHRISCUS CEREFOLIUM

CERFEUIL

 

Groeiplaats

 

Kervel is inheems in het Midden-Oosten, het zuiden van Rusland en de Kaukasus. De Romeinen introduceerden het kruid in Europa. Als men kervel in een losse bodem in de schaduw plant krijgt men de beste resultaten.

 

Kenmerken en uitzicht

 

Kervel is eigenlijk een éénjarig kruid dat nog een tweede jaar doorgroeit en tot 70 cm. hoog kan worden. Uiterlijk lijkt kervel op peterselie maar heeft een fijner aroma. De geribde stengels zijn hol. Het naar anijs geurend aromatisch blad is varenachtig en helder groen.

De bladeren zijn diep ingesneden. De bloemetjes van kervel zijn zeer fragiel en witachtig gekleurd evenals de bloemschermen.

Wie zelf kervel zaait kan dit best heel vroeg in het voorjaar doen. Wie tot laat in de winter wil oogsten moet in augustus en september nogmaals zaaien. Wie permanent over kervel wil beschikken kan het zaad best in kleine hoeveelheden tegelijk vanaf het vroege voorjaar tot in het najaar uitzaaien.

Voor het oogsten moet de plant net even boven het grondoppervlak worden afgesneden. Zes tot acht weken na het zaaien is de plant het best geschikt om te oogsten.

Kervel kan niet verplant worden.

 

Geneeskundig gebruik

 

Reeds de Grieken kenden kervel; in de Middeleeuwen was kervel als geneesmiddel in de mode. Naast sterk laxerende en urine-uitdrijvende eigenschappen kende men de plant ook geneeskrachtige eigenschappen toe bij kanker en nier -en blaasstenen.

In onze tijd weet men dat kervel veel vitamines bevat. Men beschouwt de plant eveneens als een uitstekend, aromatisch en eetlustverwekkend middel. Samen met prei, sla, veldzuring en biet maakt men er een kruidendrank van die gegeven wordt aan koortszieken en na een sterke laxatie.

Uitwendig wordt kervel gebruikt als wondhelend en oplossend middel bij een zwerende keel, tegen insectenbeten en bij verschillende vormen van verstopping. Een aftreksel van kervel is algemeen bekend als soepelhouder van de huid en stelt het ontstaan van rimpels uit.

 

Keukengebruik

 

Het blad verliest zeer snel zijn smaak en daarom is het noodzakelijk dat we het kruid vers aan een gerecht toevoegen. Men kan de blaadjes gebruiken in slaatjes, soepen, bij andijvie, worteltjes, bij kaas -en tomatengerechten; maar vooral in rauwkostschotels.

Heel fijn gehakte kervel geeft een fijne smaak aan belegde boterhammen.

 

Recept

 

Oude kervelsoep

 

Benodigdheden

 

45g  boter

45g meel

1½ l vleesbouillon

handvol kervel

 

Bereiding

 

 

 

KNOFLOOK

ALLIUM SATIVUM

AIL COMMUN

 

Groeiplaats

 

De oorsprong van knoflook ligt in het Aziatisch gebied. In landen als Spanje, Egypte en Argentië wordt knoflook commercieel  geteeld. Maar ook in China, Italië, Thaïland en Frankrijk vind men knoflook terug. In ons land groeit knoflook lang niet slecht, als we maar voor de goede omstandigheden zorgen. De plant kan in onze koelere streken nooit de omvang en het volle aroma bereiken dat zij bereikt in de zuidelijke streken. Knoflook groeit het best op lichte volle grond. Men moet wel zorgen dat de grond goed bemest is en onkruidvrij.

 

Kenmerken en uitzicht

 

De verlengde ovale moederbol stoelt op een vlakke wortelbasis, die omgeven is door op zichzelf staande kleinere bollen. In de lente ontspringt een ronde, onbehaarde stengel van 1 meter hoogte. Deze stengel wordt onderaan ondersteunt door de buisvormige bladscheden van de lange, smalle, spits toelopende, platte groene bladeren. De eindstandige bloemen ontwikkelen zich in een paarsachtig schutblad.

Van gecultiveerde planten komen de zaden niet tot ontkieming.

In het najaar of in het vroege voorjaar worden de bollen in losse teentjes verdeeld en worden deze in een zaaibed geplant. Elk teentje levert dan weer een knoflookbol op. Wanneer de groene delen van de plant zijn afgestorven worden de volledig tot ontwikkeling gekomen bollen geoogst. Ze worden op de grond uitgespreid en eerst een tijdje in de lucht voorgedroogd voordat ze tot een streng gevlochten worden.

 

Geneeskundig gebruik

 

De Ouden beschouwden knoflook als een algemeen geneesmiddel, maar twee eigenschappen waren toch wel het belangrijkst :de versterkende werking (aan de arbeiders van de piramiden werd knoflook bedeeld om hen sterker te maken); voorbehoedsmiddel tegen de pest.

In de Talmoed wordt knoflook aanbevolen tegen ingewandswormen en om de kwaliteit van het sperma te verbeteren. De Arabieren beschouwden knoflook als een tegengif bij hondsdolheid, beten van adders en steken van schorpioenen. De school van Salerno kende de plant een antiseptische werking toe. Nu wordt look nog gebruikt bij longaandoeningen, hypertensie, aandoeningen van het bloedsomloopstelsel, darminfecties, venerische ziekten, tabagisme, reumatiek, verstuikingen, infectueuze ziekten en zwaarlijvigheid.

 

Keukengebruik

 

Als we knoflook gebruiken kunnen we best een knoflook persje gebruiken. We kunnen de teentjes ook fijnhakken of pletten. Knoflook is ook te koop als poeder, vloeibaar of knoflookzout. Het past bij varkens -en lamsvlees, groenten, salades en kaasfondue.

Tijdens het koken of braden verliest knoflook zijn scherpe geur. Het is aan te raden na een maaltijd met knoflook even op venkelzaden of peterselie te kauwen. Dit neutraliseert de typische knoflookgeur.

 

Recept

 

Knoflooksoep

 

Benodigdheden

 

2 teentjes knoflook

zout

4 eieren

1 l. vleesbouillon

4 eetlepels cognac

½ bosje peterselie

 

Bereiding

 

 

 

KORIANDER

CORIANDRUM SATIVUM

CORIANDRE

 

Groeiplaats

 

Koriander is afkomstig uit het oostelijke Middellandse-Zeegebied. In Europa komt de plant verwilderd voor. De plant wordt ook in Hongarije,Roemenië, Rusland en Marokko verbouwd, maar ook in Azië, Indië en delen van Noord en Zuid-Amerika komt koriander voor.

Koriander moet op een zonnige, warme plaats staan. De bodem moet veel kalk bevatten en moet poreus zijn.

 

Kenmerken en uitzicht

 

De korianderplant heeft een gegroefde stengel die ongeveer 90 cm. Hoog wordt. Het onderste blad is gesteeld en geveerd en heeft vale, enigszins getande blaadjes. De bovenste bladeren zijn dubbelgeveerd. De bladeren zijn heldergroen en glanzend. Naar de top toe waaieren de bladeren meer en meer uit. De kleine witte bloemen verschijnen midden in de zomer aan de schermachtige trossen.

De vruchten zijn groot, bolvormig en gelig gekleurd. Vaak worden ze ten onrechte zaden genoemd. De verse vruchten hebben een onaangename geur, maar deze verdwijnt bij het drogen en maakt plaats voor de typische koriandergeur. In de Middeleeuwen werd koriander aan liefdesdranken toegevoegd, in de veronderstelling dat het afrodisische eigenschappen bezat. De Chinezen geloven dat korianderzaad de gebruiker onsterfelijk maakt.

 

Geneeskundig gebruik

 

Koriander is goed voor de spijsvertering en gaat koliek tegen. Het zaad is zacht kalmerend, verminderd winderigheid en verlicht migraine.

De plant is ook werkzaam tegen ingewandenstoornissen en vergroot de afscheiding van maagsappen. Daarom wordt de plant veel gebruikt bij aerofogie.

Het kruid wordt ook wel aanbevolen om de spiertonus te verhogen en slaap na een maaltijd te voorkomen.

 

Keukengebruik

 

Koriander wordt tegenwoordig zeer veel als keukenkruid gebruikt. Het is een belangrijk bestanddeel van kerrie en kruidenmengsels uit de Indische keuken. In de Duitse worstenindustrie wordt het gebruikt als smaakstof voor Frankfurters. Zowel gemalen als vers is het een dagelijks gebruikt ingrediënt van de Egyptische en Peruaanse keuken. Varkensvlees met koriander is in Griekenland zeer populair.

De toepassing loopt uiteen van brood, gebak, pasteien, puddingen, fruit, snoepgoed, cacao, chocolade, likeur en andere alcoholische dranken, tot vlees -en groentenbereidingen.

Omdat koriander bij ons voor honingkoeken en speculaas wordt gebruikt zit het ook in kant en klare kruidenmengsels voor bakkerijproducten.

 

Recept

 

Gemarineerde kipperfilets

 

Benodigdheden

 

375 gram kipperfilets

1 fijngesneden ui

2 theelepels geplet korianderzaad

2 laurierbladen

peper

175 ml zonnebloemolie

4 eetlepels rode wijnazijn

1 eetlepel bruine bastaardsuiker

fijngesnipperde schil van een citroen

1 citroen in schijfjes gesneden

takjes verse koriander

 

Bereiding

 

 

 

LAURIER

LAURUS NOBILIS

LAURIER

Groeiplaats

 

Laurier is afkomstig van het Middellandse-Zeegebied.  Tegenwoordig wordt laurier ook in het zuiden van het GOS. Bij ons staat de laurierboom meestal binnen omdat hij geen vorst kan verdragen. Met een bloempot van 40cm, gevuld met gelijke delen turfmolm en scherp zand is de plant al tevreden. Men moet wel zorgen voor een goede drainage.

 

Kenmerken en uitzicht

 

Laurier is een kleine boom of struik met een grijze, gladde schors.Hij heeft groenblijvende, langwerpig eironde bladeren. Deze zijn gaafrandig; aan de bovenzijde zijn ze leerachtig en glanzend. Aan de onderkant zijn ze doffer en lichtgroen.

De tweehuizige bloemen zijn geplaatst in geelwitte schermen die in de bovenste bladoksels staan. De vruchten zijn zo groot als een kers. Eerst zijn ze groen maar later worden ze glanzend zwart. Het zijn bessen die een zaadje bevatten.

Volgens de Grieken ontleend de boom zijn oorsprong aan de maagd Daphne voor wie Apollo in hevige verliefdheid ontstak. Zij vluchtte echter voor de hofmakende Apollo die haar achtervolgde, door beemden en velden. Toen hij haar bijna te pakken had, smeekte Daphne in haar wanhoop de goden om hulp. Voor de ogen van de verliefde Apollo veranderde zij in een laurierstruik. De laurier betekent eigenlijk een nederlaag voor de verliefde god, doch hij is uiteindelijk de boom van de overwinning geworden. Niet alleen bij de Olympische Spelen maar ook de dichters en de muzikanten werden me de laurierkrans beloond. Evenals de Romeinse veldheren die een lauwerkrans opkregen tijdens hun triomftochten zetten keizer Nero en keizer Tiberius zichzelf een krans van laurier op niet als teken van overwinning, maar als afweermiddel tegen onweer en bliksem, waarvoor deze laatste doodsbenauwd was.

 

Geneeskundig gebruik

 

Uit de bessen bereidde men een olie die gebruikt werd als geneesmiddel tegen kwalen van buik en maag en pijnlijke gewrichten en ook wel tegen aanvallen van hysterie.Nu wordt de olie gebruikt ter bevordering van de bloedcirculatie.De plant wekt de eetlust op en gaat gisting tegen. Men beveelt de plant aan bij expectoranium bij verkoudheid en bronchitis. Cazin kende de plant urinedrijvende en reumatiek genezende eigenschappen toe. Het poeder van de bladeren kan als koortswerend middel gebruikt worden.

 

Keukengebruik

 

Meestal worden de bladeren gedroogd verkocht, maar er is ook laurier in poedervorm verkrijgbaar. Tot poeder verwerkte laurierbladeren worden gebruikt om vleesgerechten, melkpuddingen, soepen, éénpansgerechten en witte sausen op smaak te brengen. Laurier is eveneens een vast bestanddeel in de bouquet garni. Verse laurierbladeren zijn onmisbaar voor het marineren van vlees en haringen; ze worden gebruikt bij groenten in het zuur en horen thuis in de jus, bij gekookte vis en in de roomsausen. Laurier mag meekoken, -bakken, Het beste is om de blaadjes een kleine insnijding te geven, zo komt er meer geurige olie vrij.

 

Recept

 

Patatas Bravas

 

Benodigdheden

 

1 fijngesneden ui

2eetlepels olijfolie

1 laurierblad

2 rode Spaanse pepers

2 theelepels geplette knoflook

1 eetlepel tomatenpuree

1 eetlepel suiker

1 eetlepel sojasaus

450 g gesneden vleestomaten

1 glas witte wijn

8 aardappelen

pezo

 

Bereiding

 

 

 

LAVAS

LEVISTICUM OFFICINALE

LIVECHE

 

Groeiplaats

 

Lavas is oorspronkelijk afkomstig uit het Middellands Zeegebied maar komt aangeplant ook voor in Oostenrijk, Duitsland en Frankrijk. Het kruid heeft een vochtige, losse bodem nodig en mag niet in de zon staan.

 

Kenmerken en uitzicht

 

Uit de grote wortel groeien rechtopstaande, ronde stengels van 1 à 2 meter hoogte die bovenaan vertakt zijn. De wortelbladeren zijn buitengewoon groot en taai. Aan de bovenzijde zijn ze glanzend en 2 tot 3 maal gedeeld. De stengelbladeren zijn minder gedeeld. Naar boven toe worden de steeltjes korter. De kleine gele bloempjes en de kroonblaadjes zijn fijn behaard.

Bij het drogen mag de temperatuur niet hoger zijn dan 35 °C omdat  we te maken hebben met een plant die etherische olie bevat. De wortels worden in goed sluitende potten of blikken bewaard. Lavas werd in de Middeleeuwen veel gebruikt. Misschien was het aan de lavas te danken dat de kloostersoep van de abdij van Sankt Gallen (Zwitserland) bij de Middeleeuwse pelgrims zo beroemd was. Want lavas wordt al in de negende eeuw genoemd bij de planten in de kruidentuin van dit klooster. De bladeren en wortels van lavas geuren naar Maggi. Vandaar ook de naam Maggiekruid.

 

Geneeskundig gebruik

 

Lavas is een middel tegen waterzucht en maagzwakte. Vroeger werd het kruid ook gebruikt tegen gezwollen rode ogen en keel, maar ook tegen hoest en reumatische pijnen.

 

Keukengebruik

 

Voor het op smaak brengen van spijzen zijn allereerst de verse blaadjes geschikt maar ook de gedroogde blaadjes de wortels en het zaad. Voor diegenen die geen zout mogen eten is lavas de perfecte vervanger in soepen.

Aangezien lavas een zeer sterke smaak heeft moet het in kleine hoeveelheden worden gebruikt in soepen, ragouts, sauzen en salades.

 

Recept

 

Roodbaarsrolletjes gevuld met kruiden

 

Benodigdheden

 

4 roodbaarsfilets (200g)

2 eetlepels azijn

½ peterselie en kervel

3 blaadjes citroenmelisse

2 takjes van dille, pimpernel en dragon

½ theelepel gedroogde basilicum en lavas

1 ui

1/8 witte wijn

20g boter

3 eidooiers

30g room

2 eetlepels paneermeel

zout

 

Bereiding

 

 

 

LIEVE-VROUWE-BEDSTRO

ASPERULA ODORATA

ASPÉRULE ODORANTE

 

Groeiplaats

 

Lieve-Vrouwe-bedstro komt voor in Europa, Azië en Noord-Afrika; in België en Nederland is het kruid eerder schaars. Lieve-Vrouwe-bedstro komt vooral voor in schaduwrijk loofbossen met humusrijke bodem.

 

Kenmerken en uitzicht

 

Lieve-Vrouwe-bedstro heeft een vierkantige stengel die tot  30 cm hoog kan worden. De stengel draagt onderaan kransen van zes en bovenaan kransen van acht bladeren. De losse bladeren zijn lancetvormig. Ze hebben aan de rand fijne haartjes en hebben geen steeltje. De bloesems staan in bijschermen stervormig gerangschikt. Ze zijn wit en klokvormig. De vruchten bestaan uit kleine, klitachtige nootjes. De merkwaardige geur is afkomstig van de cumarine die niet alleen in de bloesems maar in de hele plant aanwezig is.

 

Geneeskundig gebruik

 

Vroeger gebruikte men de plant tegen hart - en leverziekten. Lieve-Vrouwe-bedstro kan ook gebruikt worden tegen buikpijn, menstruatiepijn en baarmoederkrampen. Het is ook een zenuwstillend middel

 

Keukengebruik

 

Lieve-Vrouwe-bedstro kan vers of gedroogd gebruikt worden. Het kruid moet gebruikt worden in zeer kleine hoeveelheden in o.a. rauwkostschotels, kruidensoepen en sla. Verder wordt het kruid nog gebruikt in vruchtensalades, limonades en pudding.

 

Recept

 

Alcoholische Meidrank

 

Benodigdheden

 

handvol lieve-Vrouwe-bedstro

60 gr suiker

1 fles witte wijn

spuitwater

 

Bereiding

 

 

 

MARJOLEIN

ORIGANUM MAJORANA

MARJOLAINE

 

Groeiplaats

 

Marjolein, zowel wilde als echte, groeit op zonnige steenachtige hellingen. De grond moet veel kalk bevatten en goed bemest zijn. Marjolein is afkomstig uit Noord-Afrika en Zuidwest-Azië, maar wordt nu ook in heel Europa verbouwd.

 

Kenmerken en uitzicht

 

De sterk vertakte wortelstok vormt houterige uitlopers. Hieruit groeit een vierkante stengel die tot 60 cm hoog wordt. De gesteelde, eivormige, toegespitste bladeren staan in een kruisgewijze stand. Evenals de stengels zijn ze kort behaard en bezet met kleine klieren. Dit is een typisch kenmerk voor de lipbloemigen. De talrijke kleine, roze tot lichtpurperen bloemen staan in losse schijnaren aan het einde van de stengel. Het kruid geurt zeer sterk.

 

Geneeskundig gebruik

 

In het vroegere Egypte werd marjolein gebruikt tegen migraine en zenuwachtigheid. Nu wordt het er nog steeds voor gebruikt maar ook tegen een slechte spijsvertering, krampen en verkoudheid.

 

Keukengebruik

 

Marjolein wordt gebruikt in soepen, sauzen, gestoofd vlees en schapenvlees. Marjolein smaakt ook goed in vullingen voor pasteitjes. In Duitsland wordt marjolein vooral gebruikt voor het kruiden van worst, in het bijzonder bloed -en leverworst.

In de Italiaanse keuken wordt marjolein voor deegwaren en de daarbijhorende tomaten -en knoflooksauzen gebruikt. Verder wordt marjolein nog gebruikt in peulvruchten en koolsoorten.

 

Recept

 

Haché

 

Benodigdheden

 

500g mager rundvlees

5 eetlepels plantaardige olie

375g uien

1 teentje knoflook

pezo

½ theelepel karwijzaad

1 mespunt fijngemalen, gedroogde marjolein

1 eetlepel bloem

3/8l vleesbouillon

2 eetlepels wijnazijn, eventueel suiker

 

Bereiding

 

 

 

MIERIKSWORTEL

 ARMORACIA RUSTICANA

GRAND RAIFORT

 

Groeiplaats

 

Mierikswortel heeft een zeer losse, vochtige bodem nodig. De plant heeft zijn oorsprong in zuid-Oost-Europa en West-Azië. Hier wordt hij ook gekweekt maar komt zelden voor in het wild.

 

Kenmerken en uitzicht

 

Mierikswortel heeft zeer grote lancetvormige bladeren. De bloemen zijn wit en lijken op die van de radijs. De wortel zelf heeft een witte kleur. De bladeren worden gebruikt in farmaceutische preparaten. De wortel moet tussen de 1 en 2 jaar oude zijn. Hij moet in de zon gedroogd zijn wil men de geneeskrachtige eigenschappen behouden. In de keuken gebruikt men het kruid echter altijd vers.

 

Geneeskundig gebruik

 

Mierikswortel is één van de planten die scheurbuik tegengaan. De plant wekt de eetlust op en de prikkelende eigenschappen worden gebruikt bij bloedarmoede. Mierikswortel versterkt de maag en verhoogt de afscheiding van maagsappen. Om de urine-uitdrijvende kracht wordt de mierikswortel gebruikt tegen waterzucht, jicht en reuma. Om de expectabele... eigenschappen wordt de plant gebruikt bij chronische catarre, astma en bronchitis.

 

 

Keukengebruik

 

Geraspte mierikswortel met appelen, azijn en suiker is een aangename toespijs bij vis, worst en vlees. De sausen gemaakt met mierikswortel worden meestal koud gebruikt omdat de oliën bij het verwarmen snel vervliegen. In plakjes gesneden wordt mierikswortel gebruikt voor het inleggen van komkommers en rode bieten. Mierikswortel kan heel goed bij vette vleeswaren als toekruid gebruikt worden. Deze worden daardoor beter verteerbaar. In de Oostelijke landen wordt het vooral gebruikt als toekruid.

 

Recept

 

Mierikswortelsaus

 

Benodigdheden

 

2 eigelen

mosterd

azijn

pezo

olie

geraspte mierikswortel

yoghurt

room

 

Bereiding

 

 

Opmerking: De hoeveelheid van de yoghurt, room en mierikswortel hangt af van de persoonlijke smaak van de kok.

 

 

PETERSELIE

PETROSELINUM CRISPUM

PERSIL DES JARDINS

 

Groeiplaats

 

De oorsprong van peterselie ligt in het Middellandse-Zeegebied, hier komt de plant nog in het wild voor. Met de legioenen van is peterselie naar het Noorden gekomen en werd de plant op bevel van Karel De Grote aangeplant in de kloostertuinen. Peterselie groeit voortreffelijk in een goed gedraineerde, diep bewerkte grond. Peterselie kan niet genoeg zon krijgen.

 

Kenmerken en uitzicht

 

Wat wij tuinpeterselie noemen is de tweejarige plant die door zaden wordt vermenigvuldigd. In het eerste jaar groeit er slechts een lage bladrozet. In het tweede jaar schiet er een bloemstengel omhoog die tot 90 cm kan worden. De plant is bovenaan sterk vertakt.  Deze heeft dan bladeren die dan weinig gedeeld zijn. De langgesteelde, veelstralige bloemschermen aan de top hebben kleine, geelgroene bloemen. De eivormige grijsbruine splitvruchten zijn nauwelijks 2-3mm lang en vallen uiteen in 2 sikkelvormige deelvruchtjes.

Tijdens de drinkgelagen zette men een krans van peterselie op het hoofd. Men dacht dat peterselie hielp tegen dronkenschap.

 

Geneeskundig gebruik

 

De grote Vlaamse botanicus Dodonaeus noemde in de renaissance peterselie een van de volksmiddelen tegen epilepsie, het werd ook gebruikt tegen hardnekkige hoest en astma. Deze eigenschappen werden later niet meer aan de plant toegekend. De geneesheren uit de Oudheid, zoals Galenus en Constantijn, later Fernel en tenslotte Cazin, gebruik eten de wortels als een urine-uitdrijvend middel.  Zij schreven peterselie ook voor bij hart- of nieroedeem en abces in de nier. De wortels zijn eetlustopwekkend. De hele plant, inclusief de zaden, bevat een etherische olie, voor het eerst ontdekt door Homolle en Joret in 1849, die er voor verantwoordelijk is dat peterselie koortswerende en menstruatie bevorderende eigenschappen heeft. De plant verminderd de pijn  en verhoogd de regelmatigheid van de menstruatiecyclus. De bladeren zijn rijk aan vitaminen, minerale zouten en sporenelementen. Ronddoin en Fournier schreven hierover:” Peterselie is een uitzonderlijk voedingsmiddel. De plant werkt versterkend en gaat bloedarmoede, scheurbuik en Engelse ziekte tegen. Men kan deze plant zonder te overdrijven een van de meest kostbare voedingsmiddelen noemen die in de natuur tot beschikking staan van de mens”. Net zoals de zaden van alle Schermbloemigen bezitten de zaden van peterselie de eigenschap flatulentie en maagpijn tegen te gaan. Uitwendig gebruikt werken de bladeren blaartrekkend en worden ze in de volksgeneeskunde  al lange tijd gebruikt bij melkstuwing en om de melkgift van zogende vrouwen te verminderen. Ook worden ze gebruikt tegen insectenbeten en -steken, irritaties van de huid, kneuzingen en ecchymosen. De plant wordt ook gebruikt bij het verzorgen van de huid en het verwijderen van rode vlekken.

 

 

Keukengebruik

 

De plant heeft een pittige geur, de wortel ruikt en smaakt naar aangenaam maar de zaden hebben een scherpe geur en smaak. Peterselie wordt altijd rauw en zo vers mogelijk gebruikt. Alleen in bouillon en sauzen mag peterselie meetrekken maar dan moet hij achteraf wel vervangen worden door nieuwe. Vooral de wortels zijn zeer geschikt om bouillions mee te maken. Verder wordt peterselie gebruikt als geurige garnering op worteltjes en doperwten en vele andere gerechten, het is een onmisbaar onderdeel van de fines herbes, de kruidenboter en van het bouquet garni.

 

Recept

 

Kip-pie met kruiden

 

Benodigdheden

 

200g bloem

zout

100g koude boter

1 braadkip(in 8 verdeeld)

50g boter

2 eetlepels olijfolie

2 uien

2 teentjes knoflook

1 blaadje laurier

1 theelepel azijn

1 theelepel marjolein, rozemarijn en tijm

1 kruidnagel

nootmuskaat

1 eetlepel versgehakte peterselie

2 theelepels paprikapoeder

 

Bereiding

 

 

 

 SAFFRAAN

CROCUS SATIVUS

SAFRAN

 

Groeiplaats

 

Saffraan groeit in het wild in de bergen van Kein-Azie, maar wordt nu vooral aangeplant in Spanje,  Zuid-Frankrijk, Turkije en Irak. Vanuit Spanje verspreidde men de plant ook naar andere Europese landen.

 

Kenmerken en uitzicht

 

Saffraan is een tot de lissenfamilie behorend knolgewas. In het voorjaar brengt de plant smalle, grasachtige blaadjes voort die tegen de bloeitijd september, oktober wederom verdwijnen. Päs dan schieten uit de knollen een tot acht blauwachtig-lila  rode bloempjes die op de herfsttijloos lijken. Omdat saffraan bij ons in de natuur echter niet voorkomt en alleen in tuinen en culturen wordt geplant is verwarring onmogelijk. Men kan erover twisten of saffraan een geurige kleurstof  of een kleurgevende specerij is. Als kruid worden de bruinrode stempels van de bloem gebruikt die in groepjes van drie op de stijl staan. Deze worden met de hand van de pas geopende bloemen en dan zo snel en zo omzichtelijk mogelijk gedroogd. Er zijn 200.000 bloemstempels nodig voor 1 kg saffraan.  Saffraan stond in de Oudheid in zeer hoog aanzien, niet alleen als specerij maar ook als parfum en kleurstof. Het marmeren beeld van Pallad Athene, dat troonde in het Parthenon op de Akropolis, kreeg elk jaar een nieuw saffraankleurig gewaad, dat door meisjes van Athene in een feestelijke optocht langs de Ieron Odos, de heilig weg, naar de tempel werd gebracht.  De Romeinen uit de decadente keizertijd baadden in water met saffraan. In de Middeleeuwen raakte saffraan vergeten, maar via de Moren in Spanje en de kruistochten werd deze kostbare specerij opnieuw ontdekt.Vooral in Engeland werd saffraan zeer populair, niet in het minst omdat men er een krachtig afrodisiacum zag en de naam Saffron Hill in Londen herinnert nog aan de saffraantuinen. Het eerste begin van de warenwet danken wij ook aan saffraan. Doordat deze specerij zo kostbaar was, werd er enorm  mee geknoeid en zo kwam er in 1357 in Neurenberg een vordering waarbij de saffraanvervalsers met de verschrikkelijke straffen zoals levend begraven worden, werden bedreigd.

 

Geneeskundig gebruik

 

Van de lange gele stijlen en stempels maakt men stropen, tincturen, aftreksels of wijnen. De werking is opwekkend, bevordert de menstruatie. Vroeger kende men deze plantendelen veel meer betekenis toe: invloed op het hart en slaap en op de ogen. Ook zou het helpen tegen venerische ziekten en tegen slangenbeten. Saffraan zou ook de eetlust opwekken, urine-uitdrijvend werken en helpen tegen de hoest.

 

Keukengebruik

 

In de Europese keuken wordt saffraan nog maar zelden gebruikt In Vlaanderen is het klassieke saffraangerecht de begijnenrijst Saffraan is onmisbaar voor de Zuid-Franse vissoep, de bouillabaisse In het hele Middellandse-Zeegebied maakt men nog wel gebruik van saffraan voornamelijk bij Griekse lamssoep en Spaanse paella

 

Recept

 

Begijnenrijst

 

Benodigdheden

 

100g rijst

6 dl melk

1 kaneelstokje

zout

50g suiker

plukje saffraan

6 eetlepels room

bruine suiker

 

Breiding

 

 

 

SALIE

SALVIA OFFICINALIS

SAUGE

 

Groeiplaats

 

Salie is afkomstig uit het Middellands Zeegebied maar wordt ook in onze streken gekweekt. Salie houdt van veel zon en een droge, stenige, kalkachtige grond.

 

Kenmerken en uitzicht

 

Uit een penwortel groeien vierkante stengels van 30 tot 80 cm lengte. Deze stengels zijn dichtbehaard en aan de voet vaak houterig. De gesteelde, kruisgewijs geplaatste bladeren zijn langwerpig en eirond toegespitst. De bladeren zijn leerachtig, behaard en grijsgroen van kleur met fijngekartelde bladrand. De blauw-violette bloemen zitten in schijnkransen van 4 tot 8 bloempjes aan de top van de stengel. Ze worden veelvoudig door bijen en hommels bezocht.

 

Geneeskundig gebruik

 

Salie  werd eeuwenlang beschouwd als het meest heilzame kruid dat op de aardbol groeide. Salie heeft een algemeen harmoniserende werking op het organisme. Daarom heeft men kruid vroeger tegen de meest uiteenlopende kwaaltjes gebruikt. Maar vooral tegen kwalen van nerveuze aard. Men gebruikt saliethee in de Middellandse Zeelanden nog als beproefd huismiddeltje tegen ongemakken van de menopauze en als middel om de vrouwelijk vruchtbaarheid te bevorderen.

Dankzij de desinfecterende olie die salie bezit is het kruid geschikt bij aandoeningen van de ademhalingsorganen en bij ontstekingen in de mond -en keelholte. Salie wordt ook verwerkt in zalfjes tegen reumatiek.

 

Keukengebruik

 

Salie is bekend in het kermisgebak of appelgebak. In de Provence wordt de plant zeer gewaardeerd. Men gebruikt haar in soepen samen met aardappelen en knoflook. Van oudsher wordt salie toegepast in sauzen en vullingen van vleesgerechten zoals eend, gans, kalkoen en varken.

In Italië worden de verse blaadjes licht gestoofd met lever en vervolgens met ham en kalfsvlees opgerold tot saltimbocca. In België en Duitsland wordt salie gebruikt bij paling en andere visschotels. Het kruid wordt dikwijls verwerkt in salades.

 

Recept

 

Gevulde varkenslapjes

 

Benodigdheden (6 personen)

 

4 eetlepels boter

1 ui

2 aardappelen

1 handvol fijn gehakte tijm en salie, pezo

900g aardappelpuree

900g varkenslapjes

2 eetlepels boter

water

 

Bereiding

 

 

 

TIJM

THYMUS VULGARIS

THYM VRAI

 

Groeiplaats

 

Tijm is afkomstig uit Zuid-Europa, meer bepaald Zuid-Frankrijk en het Middellandse zeegebied. Tijm heeft veel zon nodig en groeit het best op een lichte en goed gedraineerde bodem, bij voorkeur alkalisch.

 

Kenmerken en uitzicht

 

Met zijn rijkvertakte en veelal houterige stengels heeft tijm het uitzicht van een halfstruik die tot 40 cm hoog kan worden. De kleine, langwerpige tot lijnvormige bladeren hebben sterk omgerolde randen en staan kruisgewijs aan korte stelen die twee steunblaadjes hebben. Aan de onderkant zijn de bladeren kort viltig behaard. De roze gekleurde bloempjes staan in weelderige schijnkransen in de bovenste bladoksels.

 

Geneeskundig gebruik

 

Tijm is een goed middel tegen reumatische pijnen en jicht en arthritis. Men kan van echte tijm versterkende baden maken voor kinderen. De echte tijm wordt ook gebruikt voor lotions tegen haaruitval, om het haar zachter te maken en om het weer te laten groeien. Echte tijm is ook een zeer afdoend middel tegen cariës, voor het versterken van het tandvlees en tegen slechte adem. Als aftreksel kan het gebruikt worden tegen verkoudheid en slechte spijsvertering. De  plant werk tegelijkertijd als versterkend en krampwerend middel op het spijsverteringskanaal. Echte tijm werk gasdrijvend en eetlustopwekkend.

Wilde tijm heeft dezelfde eigenschappen als echte tijm. Ze stilt de hoest en wordt aangewend bij kinkhoest. Men behaalt hoede  resultaten tegen bronchitis, astma en grillige, krampachtige hoest. Uitwendig gebruikt men de olie van deze plant tegen pijnen door ischias en neuralgie. Het aftreksel wordt gebruikt tegen zweren, irritaties en witte vloed. Hier en daar gebruikt men het poeder als snuifmiddel tegen neusbloedingen.

Een aftreksel van tijm helpt gen katers en bevordert de spijsvertering. Als je het aftreksel met honing mengt helpt het tegen hoestbuien, kou en keelpijn. Het aftreksel van tijmolie kan je dan weer gebruiken bij massages tegen hoofdpijn. Het helpt ook tegen slapeloosheid, slechte bloeddoorstromingen en spierpijn. Het kruid stimuleert ook de productie van witte bloedlichaampjes.

 

Keukengebruik

 

Als keukenkruid wordt tijm in zeer kleine hoeveelheden toegepast. Het moet in verse toestand goed fijngehakt worden. Het is bijzonder smakelijk in groentesoepen, bij gebakken aardappelen, in tomatensla. Men moet wel oppassen niet te veel te gebruiken.

Echte tijm: mengen met peterselie en laurier in bouquet garni. Dit kan men gebruiken voor fonds, marinades, vullingen sausen en soepen. Echte tijm past ook bij producten die men langzaam in wijn heeft gekookt. Het geeft Benedictinelikeur zijn smaak.
Citroentijm: wordt toegevoegd aan vis, warme groenten, fruitsalades en jams.

 

Recept

 

Konijn met mosterd en tijm

 

Benodigdheden(voor 4 personen)

 

2 eetlepels mosterdpoeder

pezo

2 eetlepels bloem

1 eetlepel fijngehakte tijm

6 eetlepels water

1 konijn in stukken verdeeld.

 

Bereiding

 

·        Meng het mosterdpoeder met de bloem en de tijm in een kommetje.

·        Voeg beetje bij beetje water toe tot er een smeuïge massa ontstaat.

·        Bestrijk de stukken konijn met een kwastje of de achterkant van een lepel met de massa.

·        Leg de stukken konijn op een beboterde schaal en bak ze in één à anderhalf uur mooi bruin en gaar

·        Het gerecht kan warm en koud geserveerd worden.

 

 

VENKEL

FOENICULUM VULGARE

FÉNOUIL

 

Groeiplaats

 

Venkel wordt in Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen en Roemenië verbouwd. Maar ook in China, Rusland, Japan en Zuid- en Noord-Amerika. Om goed te groeien zou venkel in volle zon moeten staan.

 

Kenmerken en uitzicht

 

Venkel is een tweejarig wortelgewas waar de één tot twee meter hoge, fijngegroefde, ronde, blauwachtige, knoestige stengel uit opschiet. De grote bloemschermen zijn goudgeel zonder kelkbladeren. De enigszins platte vruchten zijn geribbeld. De bloeitijd duurt van juli tot oktober, en in de periode van september tot eind oktober rijpen de zaadjes. Venkel bezit een sterke, bijzondere aromatische geur.

 

Geneeskundig gebruik

 

Venkelthee wordt gebruikt bij maag- en darmziekten. Wanneer men twee theelepels venkelzaad met twee glazen kokend water overgiet en 10 minuten laat trekken kan men deze thee over de dag verdeeld opdrinken.  Bij indigestie of verstoorde spijsvertering kan men 1 theelepel venkelzaden kneuzen. Men giet dan 1 kop kokend water op het zaad en laat het afgedekt 10 à 15 minuten staan. Drink 2 à 3 maal daags 1 kop hete thee. Deze thee zou vooral geschikt zijn voor kleine kinderen. Verder kende men de plant urineafdrijvende eigenschappen toe en schreef men in de oudheid de plant voor bij nier- en blaasstenen. De wortel wordt ook gebruikt tegen alle vormen van oedeem, wat de oorzaak ook is. De vruchten werken ook prikkelend op het spijsverteringskanaal. Ze hebben ook een gunstige invloed op de spiersamentrekkingen, vergroten de afscheidingen door de klieren van het spijsverteringskanaal en gaan flatulentie tegen.

 

Keukengebruik

 

De jonge blaadjes kunnen gebruikt worden bij sla, augurken en in jus. Venkel wordt ook gebruikt voor het op smaak brengen van vis, olijven en slakken. Fijngehakte bladeren vergemakkelijken de vertering van zware gerechten zoals tuinbonen. De vruchten worden gebruikt om brood te kruiden en gebak mee te bestrooien.

 

Recept

 

Venkelsoep

 

Benodigdheden (voor 8 personen)

 

25 gr boter

1 laurierblad

4 venkelknollen in plakjes gesneden

1 grote fijngesneden ui

1 l groentebouillon

5 en een halve dl melk

pezo

2 eidooiers

1 en een halve dl koffieroom

garnituur: venkelblad

 

Bereiding