Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

ΣΠΗΛΑΙΟ ΝΤΑΒΕΛΗ ΠΕΝΤΕΛΗΣ

Λίγο πολύ όλοι έχετε ακουστά για τη σπηλιά του Νταβέλη ή των Αμώμων στο βουνό της Πεντέλης. Η σπηλιά περιστοιχίζεται από πολλές μαρτυρίες για παραφυσικά φαινόμενα. Υπάρχουν μάλιστα πολλοί που τη θεωρούν πύλη για άλλες διαστάσεις, ενώ άλλοι δεν διστάζουν να μιλούν για εξωγήινους, κρυμμένους θησαυρούς και άλλα παράξενα. Το μόνο σίγουρο έιναι ότι κατα καιρούς εξελίσσονταν κάποια έργα, άγνωστο από ποιούς, τα οποία έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος της σπηλιάς, όπως και τα δυο βυζαντινά εκκλησάκια που βρίσκοναι στην είσοδο της. Επίσης απορία προξενούν οι δυο τεράστιες τεχνητές στρατιωτικές στοές που έχουν ανοιχτεί δίπλα απο τη σπηλιά, ως προς το σε τι θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν και το γιατί έμειναν στα μισα της κατασκευής. Μέχρι τώρα όμως το μυστήριο δεν έχει διαλευκανθεί, και μάλλον περιπλέκεται ακόμα περισσότερο κρίνοντας απο γεωτρύπανο (!) που εμφανίστηκε εκεί τώρα το καλοκαίρι...

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΠΗΛΙΑ

Η σπηλιά έχει μήκος 60 περίπου μέτρα, πλάτος 20 και το ύψος ποικίλει ανάλογα με το σημείο. Το ύψος της εισόδου είναι 12 μέτρα. Λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκε σαν κρυσφήγετο του λήσταρχου Νταβέλη, ο οποίος την χρησιμοποιούσε ως ορμητήριο. Τα δυο βυζαντινά εκκλησάκια της εισόδου έιναι κτισμένα τον 12 αιώνα πάνω στα θεμέλια του ναού του Πανός, ένω δίπλα από τη σπηλιά λατόμευαν οι αρχαίοι Αθηναίοι τα μάρμαρα για να χτίσουν τον Παρθενώνα. Η σπηλιά ήταν τόπος ασκητισμού για τους μοναχούς της μονής Πεντέλης, ενώ φήμες λένε ότι πολλοί μοναχοί της σπηλιάς εξαφανίζονταν! Κρίνοντας πάντως από τις πολλές επιγραφές με ξένα ονόματα και χρονολογίες περασμένων αιώνων, η σπηλιά δεχόταν συχνά επισκέψεις από ξένους περιηγητές. Η εξερεύνησή της είναι σχετικά εύκολη, και δεν διατρέχει κινδύνους ο εξερευνητής. Τις πιο πολλές μέρες του χρόνου επικρατεί υγρασία μέσα. Προσοχή πάντως σε κάτι τεράστιες αράχνες που συναντήσαμε στα τσιμεντένια σκαλοπάτια που συγκρατούν τα εκκλησάκια!!!

ΤΟ ΤΡΙΓΩΝΙΚΟ ΤΟΥΝΕΛ

Λέγεται ότι μεχρι τα περίφημα έργα από τη σπηλιά ξεκινούσαν υπόγειες στοές οι οποίες οδηγούσαν άγνωστο που. Ερευνητές αναφέρουν διάφορα παράδοξα που συνέβαιναν εντός αυτών, κυρίως επιδράσεις πάνω στη ψυχολογία ατόμων αλλά και δυσλειτουργία ηλεκτρικών συσκευών. Οι στοές αυτές έχουν όμως στη μέγιστη πλειοψηφία μπαζωθεί, και μόνο μία παρουσιάζει ακόμα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Περίπου στα μέσα της σπηλιάς και απο την αριστερή πλευρά, υπάρχει μια στενή τρύπα μέσα στην οποία όμως μπορεί κάποιος να συρθεί, και κατεβαίνοντας διαδοχικά πλατώματα, σε βάθος περίπου 15-20 μέτρων αρχίζει μια τριγωνική στοά μήκους 5 μέτρων, μάλλον τεχνητή, της οποίας το τέλειο σχημα σε φέρνει σε σκέψεις για την προέλευση της.

Η ΛΙΜΝΟΥΛΑ

Στο τέλος του τριγωνικού τούνελ βρίσκεται μια μικρή και σχεδόν κυκλική λιμνουλα, ένω το νερο της, το οποίο δοκίμασα, είναι γλυκο. Προκαλεί εντύπωση πάντως το μέρος στο οποίο βρίσκεται αυτή η λιμνούλα, και ίσως παλαιότερα να ήταν κι αυτή τόπος λατρείας του Πανός. Στη σπηλιά γίνονται μερικές φορές τελετές σατανιστών ή άλλων θρησκευτικών σεκτών, οι οποίοι προφανώς αναζητουν να επωφεληθούν απο την ενέργεια τησ σπηλιάς. Επίσης πληροφορίες αναφέρουν ότι στα εκκλησάκια έχει τραβήξει γύρισμα ο Γκουζγκούνης, δεν το έχω ψάξει όμως προσωπικά. Πάντως οι έρευνες της ομάδας ΕΡΕΒΟΣ στη σπηλιά του Νταβελη συνεχίζονται.