fafangvinjett2min3.gif

Hej alla Söder-intresserade människor!!

Den här webbplatsen handlar bara om Södermalm - som det var och som det är. Än så länge är bara grunden lagd, men förhoppningsvis ska det bli mycket mera av den. Det är ett projekt på lång sikt.

Avsikten med den här webbplatsen är att samla all information (så mycket som möjligt) om Södermalm. Jag gör detta av rent intresse. Jag har alltså inga som helst kommersiella ambitioner. Tvärtom - det ger mig utgifter. Anledningen är helt enkelt, att jag tycker om Södermalm.

Jag heter Bengt Jönsson, är lärare i svenska och tyska samt lärarbibliotekarie vid Nordenbergsskolan i Olofström i Blekinge. Jag gjorde lumpen i Stockholm 1964-65 och strövade då ofta på Söder. Jag hade läst många böcker, där södermiljöer skildras och tyckte det var spännande att se dem i verkligheten. Senare har jag återvänt ofta till Söder genom åren, och numera har jag en dotter bosatt där. Jag vill på det här sättet lära känna stadsdelen så ingående som möjligt.En önskan är också att engagera flera frivilliga krafter som gillar Södermalm. Ju fler bidrag i form av tryckta källor, muntliga berättelser, minnen och foton, som jag kan få tag på desto bättre är det ju. Om webbplatsen kan bli ett kollektivt verk av många söderbor eller söderhärstamlingar, så blir det ju något extra.

Kanske blir materialet alltför omfångsrikt för webben. I så fall lägger jag allt på en CD, som blir gratis (självkostnad). Men det är en senare fråga.

Tillvägagångssättet är att finkamma all litteratur om Södermalm, som jag kan få tag på, både vad gäller texter och bilder. Jag scannar, sammanställer och tar nutidsbilder. Eventuell upphovsmannarätt hoppas jag inte ska sätta käppar i hjulet. Snarare bör mina sidor bidra till ökad efterfrågan på de böcker som går att få tag på numera. De flesta finns bara på antikvariat.

Hör av er!

Med bästa söderhälsningar!

Bengt

bengt.jpg kristianstadgmhist.jpg

MAIL