Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
Up ΥΠΕΡΗΧΟΙ ΜΑΣΤΟΥ Κίνδυνος Ca

ΥΠΕΡΗΧΟΓΡΑΦΗΜΑ ΜΑΣΤΟΥ

H κεφαλή που χρησιμοποιείται στην εξέταση με υπερήχους είναι ταυτόχρονα πομπός και δέκτης: αποστέλλει ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας και από την αντανάκλασή τους δημιουργεί την εικόνα του μαστού στην οθόνη ενός υπολογιστή.

  Ο υπέρηχος χρησιμοποιείται συμπληρωματικά στη διάγνωση: αν ένας όγκος εντοπιστεί με τη μαστογραφία ή την ψηλάφηση του μαστού, ο υπέρηχος είναι το κατάλληλο μέσο για να διαπιστωθεί αν αυτός είναι συμπαγής (πιθανότατα καλόηθες ινωαδένωμα ή καρκινικός όγκος) ή γεμάτος υγρό (καλοήθης κύστη). O υπέρηχος δεν μπορεί να αντικαταστήσει την μαστογραφία. Αποτελεί όμως ένα άριστο συμπληρωματικό εργαλείο διάγνωσης, ειδικά τα τελευταία χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων η τεχνολογία των υπερήχων βελτιώθηκε σημαντικά. Ετσι, ο υπέρηχος αποτελεί εξαιρετικό εργαλείο για τον έλεγχο του εσωτερικού τοιχώματος των κύστεων. Αντιθέτως, υστερεί στην ανίχνευση βλαβών, όπως η διαταραχή της αρχιτεκτονικής του μαστού, ή στη διερεύνηση του χαρακτήρα των αποτετανώσεων.


Ωστόσο η μαστογραφία σε γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας( δηλ. κάτω των 40 ετών) δεν συνιστάται σαν εξέταση ρουτίνας, αλλά σαν διαγνωστικό μέτρο σε επιλεγμένα περιστατικά υψηλού κινδύνου ή σε υπόνοια για σοβαρό εύρημα. Γι’αυτό σε νέες γυναίκες συνιστάται μόνον υπερηχογράφημα μαστών.

   H κλινικο-υπερηχογραφική διερεύνηση σε συνδυασμό με την μαστογραφία, παρέχει καλλίτερες διαγνωστικές δυνατότητες.

Πρέπει ακόμη να τονιστεί ιδιαίτερα, ότι τα φυσιολογικά ευρήματα μιας προληπτικής εξέτασης, ιδιαίτερα αυτής του μαστού, δεν αποτελούν με κανένα τρόπο εγγύηση, ότι στο μεσοδιάστημα δεν μπορεί να εμφανιστεί τίποτε.! Όλες οι διαγνωστικές μέθοδοι απαιτούν και ένα ελάχιστο μέγεθος της πάθησης, για να την εντοπίσουν.

Το όριο αυτό στην περίπτωση του μαστού (και για την μαστογραφία), δεν είναι μικρότερο μιας διαμέτρου των 4-5 χιλ. Αν λοιπόν κάτι ακόμη μικρότερο, μεγαλώσει στο μεσοδιάστημα από την μια εξέταση στην άλλη, δεν μπορεί παρά ν’ ανακαλυφθεί στην επόμενη ετήσια εξέταση, κατά κανόνα έγκαιρα.