Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Computervirussen

Wat is een computervirus?

Een virus is een stukje computersoftware dat zichzelf vermenigvuldigt door het besturingssysteem, programma's of documenten om uw computer te infecteren. Het kan een aantal instructies uitvoeren wanneer aan bepaalde voorwaarden is voldaan. Bijvoorbeeld wanneer een bepaalde datum bereikt wordt, of telkens wanneer de computer opstart enz. .

v Bekend zijn het wissen van de harddisk, een tekst laten verschijnen op het scherm enz.

v Evengoed is het mogelijk dat u niets ziet gebeuren, maar ook dan kan het dat het virus heel wat verkeerds heeft gedaan.

 

Types van virussen.

Virussen komen voor in drie hoofdtypes:

v Het bootsectorvirus:

De bootsector is dat deel van de schijf (meestal harddisk, maar floppy kan ook) waarmee u de computer laat opstarten. In deze sector staat de programmatuur die de computer nodig heeft om het besturingssysteem in werking te laten treden. Dit programma wordt altijd uitgevoerd wanneer u de computer aanzet en hier nestelt het computervirus zich. Eenmaal de besmetting gebeurd is wordt het virus geactiveerd wanneer de computer aangezet wordt.

v Het bestandvirus:

Deze virussen kijken naar de extensie van een bestand. Indien deze aan bepaalde voorwaarden voldoet onder andere: .exe .com .dll enz. zal het virus zich in dit bestand nestelen. Bij het starten van zulk programma laadt het virus zich in het geheugen. Vervolgens zorgt het operating systeem dat er naar een vaste plaats gesprongen wordt, namelijk naar de plaats waar de eerste instructie van het programma staat. Bij een besmet bestand is deze eerste instructie vervangen door een instructie die het virus erin gezet heeft.

v Meestal is deze instructie: spring naar het einde van het bestand en voer de instructies uit die daar staan.

v Op het einde van een besmet bestand staan dan meestal instructies die het virus heeft toegevoegd waardoor er gezorgd wordt dat andere bestanden eveneens besmet worden

 

v Macrovirussen:

Macro's zijn een opeenvolging van handelingen, het zijn eigenlijk echte programma's binnenin een applicatie.

v Ze komen voor bij alle Office toepassingen. Deze vorm van virussen slagen er op die manier in documenten te besmetten. Meestal worden de oorspronkelijke macro's vervangen door het virusmacro waardoor de ganse Office omgeving besmet raakt.

 

We kunnen verder nog spreken van enkele bijkomende types van virussen:

Stealth virussen:

Deze virussen maken gebruik van een gans arsenaal trucs om zich te verschuilen voor de gebruiker en de anti-viruspaketten.

Polymorfe virussen:

Dit soort virussen slaagt erin er telkens anders uit te zien wanneer het zichzelf kopieert. Het virus muteert als het ware.

Hoaxes

Hoaxes zijn misplaatste viruswaarschuwingen of grappen. Ze worden meestal via E-mail verspreid, naar verschillende personen tegelijk. Indien u melding krijgt van een virus met de vraag om anderen te verwittigen over het bestaan van dit virus, ga dan eerst na of het geen hoax is: Symantec geeft een overzicht van hoaxes.
Indien u bericht krijgt van iemand die niet verantwoordelijk is voor uw PC of netwerk, en dat "een nieuw, sterk virus ontdekt werd waartegen nog geen bescherming bestaat", en "gelieve dit bericht door te mailen naar al uw correspondenten uit uw adresboek", dan heeft u waarschijnlijk met een
hoax-kettingbrief te doen. U reageert daar dan best niet op, tenzij door contact op te nemen met de lokale PC of netwerkverantwoordelijke. Een verbod om kettingbrieven door te sturen maakt deel uit van de deontologische regels van de meeste instellingen.

Wormen

Wormen zijn programma's met malafide bedoelingen die zichzelf kunnen verplaatsen via het Internet van de ene computer naar de andere (bij een zuiver virus is er steeds hulp van 'buitenaf' nodig voor verspreiding naar een andere computer). Een worm kan dus een deel van een virus zijn dat zich repliceert door het netwerk als host/drager te gebruiken (ipv een OS).