Contactati-ne! - SIMPLU Business Newsletter este AICI !

 

Date la zi despre evolutia economica a Romaniei


Curs Valutar

Rata inflatiei

Rata somajului

PIB

Comert Exterior

Productia industriala

Rating


ABONAMENTE

Email:
Aboneaza-ma!      Anulare abonament

Stimati cititori,

Pentru a primi  serviciul nostru de stiri via e-mail TREBUIE SA VA ABONATI, folosind casuta de subsciere de mai sus!

Va multumim pentru ca apreciati serviciul nostru. 

Simplu Business Newsletter Team 

Focus ROMANIA

 

Compania olandeza NEWS TV Romania BV, parte a concernului NEWS CORPORATION detinut de Rupert Murdoch, va lansa in Romania un nou canal de televiziune sub numele de FOX Romania. Investitia va fi in valoare de 16,5 milioane USD. De asemenea grupul MEDIA PRO va lansa un nou canal, dedicat sportului, sub numele de PRO SPORT TV. Noile canale TV vor incepe sa emita la inceputul anului 2001.

Intre 1 si 15 iunie in cadrul operatiunii de vanzare a emisiunii de obligatiuni de stat in valuta desfasurata prin intermediul Bancii Agricole, s-a atras de la populatie 17,7 milioane USD si 3,5 milioane DEM. Rata dobanzii la obligatiunile in USD este de 7,5% pe an pentru cele lansate pe o perioada de 182 de zile, respective 9% pentru cele lansate pe o perioada de 367 de zile. Rata dobanzii la obligatiunile in DEM este de 5% respective 5,5%. Ministerul de Finante continua emiterea de obligatiuni in valuta la aceeleasi rate ale dobanzii, noua emisiune desfasurandu-se pana in 29 iunie.

Deoarece administrarea fondului FNI trebuie preluata de o alta societate, in urma retragerii autorizatiei de functionare a SOV Invest de catre CNVM, doar doua societati de administrare a investitiilor au fost interesate in aceasta operatiune: PactInvest si SAFI Invest. Consiliul de incredere a FNI a concluzionat in urma analizei ofertelor si a negocierilor ca SAFI Invest corespunde cerintelor de gestionare a FNI. SAFI Invest are experienta in gestionarea crizelor ea administrand si Fondul Mutual al Oamenilor de Afaceri si fiind implicata in scandalul SAFI din anul 1996 - primul crah financiar romanesc, dupa fenomenul Caritas.

Negocierile pentru preluarea companiei IAR GHIMBAV Brasov de catre concernul EUROCOPTER se prelungesc. Dupa ce primul termen de valabilitate al ofertei a expirat la 18 aprilie, guvernul a mai acordat 2 luni pentru incheierea negocierilor, termen expirat si el. Negocierile se dovedesc dificile, noul termen de finalizare a acestora fiind 18 august.

Guvernul intentioneaza sa emita o ordonanta de urgenta prin care sa delimiteze bancile comerciale de cooperativele de credit, impropriu denumite banci comerciale. Ordonanta doreste sa elimine confuzia dintre acestea, existenta in momentul de fata in Romania. Bancile populare vor avea de optat intre doua variante: fie isi vor mentine retelele de sucursale din tara si vor deveni banci comerciale fie vor ramane cooperative de credit, cu activitate locala.

Consiliul Concurentei a fost de acord cu preluarea de catre compania britanica TUBMAN INTERNATIONAL a firmelor SILCOTUB Zalau si LAMINORUL Braila dar nu a avizat favorabil achizitionarea societatii PETROTUB Roman, deoarece in urma acestor achizitii cota detinuta de TUBMAN pe piata ar fi fost de 75%. TUBMAN ar fi detinut o pozitie dominanta pe piata, aceasta pozitie putand duce la abuzuri. TUBMAN a achizitionat de la FPS pachetul de 70% din actiuni in 1999.

In Romania functioneaza 35 de banci autorizate de BNR si 7 sucursale ale unor banci straine. 33 din cele 35 de banci sunt cuprinse in sistemul BNR de evaluare si clasificare. Exceptiile sunt: Banca de Investitii si Dezvoltare care inca nu functioneaza si Banca Agricola care este in procesul de privatizare. Din cele 33 de banci 20 au o pozitie financaira foarte buna si buna, 9 sunt cu risc minim si 4 sunt considerate cu probleme (Dacia Felix, Columna, Bankcoop si BIR)

Casa de Economii si Consemnatiuni, CEC, a inceput plata persoanelor care au avut depozite la Credit Bank, in limita plafonului stabilit de lege adica 54,7 milioane lei.

S t a t I s t I c I

Produsul Intern Brut, PIB, aferent primului trimestru al anului 2000 a fost estimat la valoarea de 122.518 miliarde de lei - 5.8 miliarde USD cu 0,9% mai mare decat in perioada similara a anului 1999. Cresterea PIB a fost determinate de cresterile usoare ale valorii adaugate brute inregistrate in sectorul serviciilor (+1,2%), industrie (+0.5%) si agricultura (+0.2%). Obiectivul guvernului de crestere a PIB de 1.5% in anul 2000 pare realizabil.

In primul trimestru al anului 2000 exporturile au crescut cu 25,4% iar importurile cu doar 8,6% fata de aceeasi perioada a anului 1999. Aceasta situatie a condus la reducerea deficitului contului current.

In aceeasi perioada - trimestrul 1 2000- consumul final a scazut cu 4,5%. Componentele acestuia, consumul gospodariilor a scazut cu 6,7%, iar cel al administratiei publice a crescut cu 4%.

Investitiile s-au redus in trimestrul 1 2000, rata de investitie fiind de 16,6% fata de 17% inregistrata in primul trimestru al anului 1999.

Fondul Proprietatii de Stat, FPS, a privatizat, în primele cinci luni ale anului, un numar de 789 de societati. In portofoliul FPS se mai afla 1.937 de societati comerciale.

Din cele 13.063 de contracte incheiate de FPS din 1993, 8.725 au fost achitate integral, 905 inregistreaza restante la plata acestora, 1.094 au fost desfiintate din cauza neplatii iar 3.224 sunt in derulare.

Estimarea ratei somajului in Romania -sursa (CNS, SDETM):
2000: 13.3%
2001: 11.7%
2002: 10.8%
2003: 10.2%
2004: 9.1%

Evolutia cursului de schimb dintre ROL si principalele valute in ultima saptamana:      

data       1 USD       1 DEM       1 XEU
12.06       20876       10200       19950
13.06       20912       10204       19958
14.06       20945       10262       20071
15.06       20976       10332       20202
16.06       21024       10226       20001
19.06       21050       10295       20136

 

Focus INTERNATIONAL

Grupul de media si utilitati francez VIVENDI, impreuna cu subsidiara sa CANAL PLUS au reinceput negocierile pentru achizitionarea companiei canadiene SEAGRAM ce activeaza in sectoarele media si a bauturilor, pentru suma de 30 de miliarde USD.

BSKYB, o companie de sateliti de televiziune a platit 1,8 miliarde USD pentru dreptul de a transmite un numar de 66 de meciuri de fotbal din Premier League in urmatorii 3 ani. NTL, o companie de cablu a platit 328 de milioane USD pentru a transmite 40 de meciuri.

Oferta publica a 20% din actiunile banci EGG, o banca virtuala, controlata de compania britanica de asigurari de viata PRUDENTIAL, a avut succes. Operatiunea a evaluat banca la 2 miliarde USD, iar actiunile sale au inregistrat o crestere de 11% dupa prima zi de tranzactie.

Forurile ce supravegheaza concurenta in Statele Unite au anuntat ca vor analiza in curand dominatia companiei AMERICA ON-LINE in domeniul mesajelor instante (instant messaging). Investigatiile vor avea loc cu prilejul achizitionarii cu 124 de miliarde USD a companiei Time Warner de catre AOL.

Compania nationala suedeza de telecomunicatii, TELIA a lansat o oferta publica de actiuni care o evalueaza la 29 de miliarde USD. Guvernul suedez ofera publicului 35% din actiunile TELIA, incercand sa profite de relansarea actiunilor companiilor de telecomunicatii, pentru a obtine resurse mai mari.

Compania germana ROBERT BOSCH, una dintre cele mai mari companii din lume producatoare de piese auto doreste sa participe la COVISINT, o piata electronica pusa la punct de Ford, GM si DaimlerChrysler.

DEUTSCHE TELEKOM a anuntat ca va emita obligatiuni in valoare de 8 miliarde USD deoarece are nevoie de numerar pentru a participa la licitatiile pentru obtinerea catorva licente de telefonie mobila -generatia a treia - in Germania si in alte cateva state europene.

INTERBREW, compania belgiana de bere va cumpara operatiunile din domeniul producerii berii ale companiei britanice BASS, pentru suma de 3,5 miliarde USD la doar cateva saptamani de cand a cumparat de asemenea operatiunile in domeniul berii ale altei companii britanice: WHITBREAD. INTERBREW ca deveni astfel a doua mare companie producatoare de bere din lume, devansand compania HEINEKEN.

Produsul Intern Brut al Japoniei a crescut in primul trimestru al acestui an cu 10% fata de aceeasi perioada a anului trecut, datorita cresterii exporturilor si consumului final.

Vanzarile cu amanuntul in Statele Unite au scazut cu 0,3% in luna Mai si cu 0,6% in Aprilie. Scaderea vanzarilor este un semn ca economia Americana si-a mai domolit cresterea. Indicele preturilor de consum au crescut in Mai doar cu 0,1% dupa ce in luna Aprilie nu inregistrase cresteri.

Pretul petrolului a ramas in jurul valorii de 30 USD barilul. Aceasta dupa ce tarile OPEC au hotarat in luna Martie sa introduca un mecanism prin care pretul petrolului sa ajunga intre valorile de 22-28 USD/ baril si sa-si mareasca productia. Tarile OPEC au hotarat insa sa nu puna in practica aceste hotarari. Dupa intalnirea din aceasta saptaman de la Viena este posibil totusi ca tarile OPEC sa cedeze la presiunile tarilor industrializate si sa-si mareasca productia de petrol.

Comisia europeana a anuntat ca doreste ca toate tarile Uniunii Europene sa adopte Standardele Internationale de Contabilitate pana in anul 2005.

 

sus

 

Contactati-ne la adresa de email: simplubusiness@yahoo.com

 

 

Votati-ne in Top100 !

Consultati Arhiva SIMPLU Business Newsletter

 

Actualizare saptamanala

accesari din 15 februarie 2000

(c)copyright 2000 Simplu Consulting

E-Business Development Team

4.400 recipienti

via e-m@il