Contactati-ne! - SIMPLU Business Newsletter este AICI !

 

Date la zi despre evolutia economica a Romaniei


Curs Valutar

Rata inflatiei

Rata somajului

PIB

Comert Exterior

Productia industriala

Rating


ABONAMENTE

Email:
Aboneaza-ma!      Anulare abonament

Stimati cititori,

Pentru a primi  serviciul nostru de stiri via e-mail TREBUIE SA VA ABONATI, folosind casuta de subsciere de mai sus!

Va multumim pentru ca apreciati serviciul nostru. 

Simplu Business Newsletter Team 

 

                                 Focus ROMANIA

C o m p a n I I
Concernul suedez ERICSSON va incepe sa produca incepand cu luna septembrie, la Timisoara, telefoane mobile. ERICSSON va produce de asemenea in Romania centrale telefonice AXE si va infiinta un centru de design al aplicatiilor in vederea dezvoltarii serviciilor WAP.

 

Combinatul COMTIM a fost evaluat, de catre firma lichidatoare, PriceWaterhouseCoopers, la 30 de milioane USD. Ofertele pentru cumpararea COMTIM pot fi depuse pana in data de 15 mai. Compania australiana SMORGON GROUP& COJA GROUP a facut deja o oferta in valoare de 12 milioane USD.

 

Brau Unio Romania a investit in valoare de 20 de miliarde de lei, intr-o noua linie de imbuteliat doze cu o capacitate de 40.000 de doze de 0,33l pe ora si de 30.000 de doze de 0,5l pe ora in cadrul Fabricii de Bere Craiova. Brau Unio Romania are o cota de piata de aproximativ 18%.

 

Compania ROMCAR, reprezentant general Ford pentru Romania, a lansat joi pe piata romaneasca noul model Ford Transit V 184, care face parte din gama de autovehicule comerciale a constructorului american. Proiectarea si testarea modelului s-au efectuat in SUA, dar 95% din componente sunt realizate la unitatile Ford din Europa. Pe piata romaneasca Ford Transit poate fi achizitionat in sistem de leasing. Primul model Transit produs de compania americana Ford a iesit de pe linia de fabricatie in 1965. De la lansarea sa au fost fabricate aproximativ patru milioane de autovehicule in unitatile de productie Ford din Marea Britanie, Belgia, Portugalia, Turcia, Polonia, Belarus, China, Vietnam si Malayezia.

 

B a n c I
Banca greceasca EFG Eurobank este interesata sa cumpere un pachet de actiuni la BANC POST. Deocamdata nu se cunoaste cine este dispus sa vanda actiuni, FPS care mai detine 17% din actiuni, sau ceilalti actionari ai bancii General Electric Capital Corporation , GE, (35%), Banco Portugues de Investimento (10%), SIF-urile (30%) si Asociatia Salariatilor (8%). BANC POST a raportat un profit brut de 14,4 milioane USD pentru anul 1999. Dupa alte surse bilantul bancii arata pierderi de 41,2 miliarde lei. Datele referitoare la BANC POST sunt contradictorii, in plus GE si Banco Portugues se pare ca nu au platit contravaloarea actiunilor detinute!

 

Guvernul a anulat, prin ordonanta de urgenta obligatiile Bancii Agricole de a plati catre Banca Nationala a Romaniei suma de 1200 miliarde lei, reprezentand credite (si dobanzi aferente) acordate de BNR. Ratele si dobanzile, in suma de 313 miliarde lei, platite pana acum Bancii Nationale de catre BA, in contul creditelor primite vor fi restituite BA. BNR va calcula si va plati BA dobanzile corespunzatoare sumei de 313 miliarde lei, la o rata a dobanzii egala cu taxa scontului.

 

BNR si CEC au avut insa o atitudine foarte hotarata cu privire la banca clujana DACIA FELIX, aflata in proces de reorganizare. Dacia Felix a platit in acest an catre BNR 215 miliarde lei. Aceasta a prezentat un nou plan de restructurare si a solicitat ca platile totale pe acest an sa fie de doar 191 miliarde lei. "Aceasta propunere nu este acceptabila pentru noi", a afirmat raspicat reprezentantul BNR, aceasta ar insemna ca BNR ar trebui sa dea inapoi Daciei Felix o parte din bani. Singura modificare acceptabila pentru Banca Nationala ar consta in plata ratelor din anii 2003-2005 in anul 2003. Reprezentantul CEC a solicitat, la randul lui, de o maniera vehementa, respingerea modificarii planului. Ratele lunare pe care trebuie sa le plateasca DACIA FELIX sunt de 53,9 miliarde fata de BNR si 10 miliarde fata de CEC. Lichiditatile bancii se cifreaza in acest moment la numai 270 miliarde lei, iar din recuperari s-au obtinut de la inceputul anului numai 18 miliarde lei.

 

Banca Internationala a Religiilor se confrunta cu dificultati financiare, in ultimul timp avand probleme cauzate de retragerile de numerar pe care nu le-a putut onora decat cu intarzieri de cateva zile. In plus in cursul lunii martie a fost victima unei fraude neelucidata inca. BIR a cumparat 100.000 USD de la Banca Turco-Romana, dar in pachetul de bani primit in loc de 1000 de bancnote de 100 USD erau doar 2 iar restul hartie!

 

Citibank a acordat un credit de 3,3 milioane euro Ministerului Sanatatii, pe 5 ani, destinat achizitionarii aparaturii de radiologie Agfa Gevaert, din Belgia. Pentru acest credit, Citibank a incheiat un parteneriat cu Fortis Bank, din Belgia . Creditul este garantat de catre Ministerul Finantelor din Romania si Office National du Ducroire din Belgia, iar beneficiari vor fi spitalele din reteaua Ministerului Sanatatii.

 

G u v e r n a m e n t a l e
Guvernul a abrogat Ordonanta de Urgenta 67/1999 privind unele masuri pentru dezvoltarea activitatii economice, care acorda facilitati pentru investitorii majori. Societatile comerciale, persoanele juridice romane in care s-au efectuat investitii cu impact major asupra activitatii economice, conform prevederilor OU 67, vor beneficia de facilitatile stabilite pina la expirarea termenelor pentru care au fost acordate. OU 67 va fi inlocuita de un regim general al investitiilor care prevede scutirea de plata taxelor vamale pentru importul de masini si utilaje destinate productiei si nu comercializarii

 

Guvernul a anuntat ca toate bancile vor fi auditate in acest an - ca o cerinta a FMI, iar echipele de supraveghere din BNR vor realiza rapoarte lunare de risc din sistemul bancar pana la sfarsitul lunii decembrie 2000, pe care le vor inainta personalului FMI si … speram noi, le vor anunta si publicului, cel care alimenteaza cu resurse importante sistemul bancar.

 

Premierul Mugur Isarescu a precizat ca Romania nu mai are nevoie sa reduca consumul intern si ca balanta de plati este extrem de solida si nu exista pericolul ca tara noastra sa ajunga in situatia de a inceta platile.

 

Premierul Mugur Isarescu a promis la o intanire cu Asociatia Oamenilor de Afaceri UGIR 93 ca in timpul mandatului sau vor fi anulate 20 din cele 80 de impozite preluate la investire.

 

M e d I u l d e a f a c e r I
Soselele de acces catre zona libera Arad-Curtici vor fi imbunatatite, Ministerul Transporturilor alocand 47 de miliarde de lei pentru reabilitarea DN 790 Arad-Curtici. Zona libera Arad-Curtici are o suprafata de 75 de hectare in apropierea granitei Romano-Maghiare in localitatea Curtici si 15 hectare in orasul Arad.

 

In perioada 9-13 mai 2000 se va desfasura cea de-a saptea editie a celei mai mari expozitii internationale specializate organizate de Romexpo SA - Construct Expo. Vor participa 680 de firme care vor expune pe o suprafata de 34.500 mp.

 

S t a t I s t I c I

Rata inflatiei previzionata pentru luna mai si iunie va fi mai mare cu 1,5-2% decat in lunile enterioare, datorita majorarilor tarifelor la gaze si energie electrica care vor fi majorate incepand cu 1 iunie cu 20%. Astfel este posibil inregistrarea unor rate ale inflatiei de 5-7%. Surse guvernamentale au previzionat ca rata inflatiei pe luna mai se va situa doar la 2,5-3% , ca rata inflatiei in lunile de vara va fi in jur de 1% si ca dupa aceea rata inflatiei va scadea sub 1%.

 

Cifra de afaceri inregistrata in comert a crescut in luna februarie cu 5,7% fata de luna ianuarie 2000, dar a scazut cu 22% fata de luna februarie a anului 1999.

 

In primele doua luni ale anului 2000, vanzarile de marfuri alimentare au scazut cu 30,4% fata de perioada similara a anului trecut. Vanzarile de marfuri ne-alimentare au scazut cu 16,3% in primele doua luni din acest an fata de perioada similara a anului trecut.

 

Cifra de afaceri inregistrata in vanzarea, intretinerea si repararea autovehiculelor precum si din comercializarea carburantilor pentru autovehicule a crescut cu 12,6% in lun afebruarie fata de luna ianuarie 2000, dar a scazut cu 4,6% fata de luna februarie a anului 1999.

 

Cifra de afaceri in domeniul serviciilor a fost cu 8,3% mai mica decat in luna ianuarie 2000, dar cu 0,7% mai mare fata de cea inregistrata in luna februarie 1999.

 

In luna martie productia industriala a crescut in volum absolut cu 11,1% fata de luna februarie.

 

In luna aprilie 2000, BNR a cumparat de pe piata interbancara 260 de milioane de USD.

 

Indicele de crestere a preturilor estimat pentru luna aprilie este de 4 -4,1%

 

Valoarea la data de 05.05 a principalelor 5 fonduri mutuale si evolutia lor fata de inceputul anului:
Nume fond valoare %
FNI 99.700 46.29
FNA 29.990 31.28
CAPITAL PLUS 16.900 23.84
FIDE 629.333 22.68
FIG 12.495 22.32

 

Evolutia cursului de schimb dintre ROL si principalele valute in ultima saptamana:
data 1 USD 1 DEM 1 XEU

02.05 20076 9318 18224
03.05 20089 9372 18330
04.05 20108 9247 18086
05.05 20139 9167 17929
08.05 20152 9224 18041

 

INTERNATIONAL

C o m p a n I I
BRITISH AIRWAYS a anuntat ca intentioneaza sa vanda actiunile detinute in cadrul companiei care controleaza AIR LIBERTE o companie aeriana domestica franceza, unde detine 86% din actiuni. BA va vinde actiunile sale catre compania TAITBOUT, o companie controlata de SWISSAIR, compania elvetiana avand deja controlul asupra altor companii aeriene franceze, AOM si AIR LITORAL, si amenintand pozitia de lider chiar al AIR FRANCE.

 

UNILEVER, o companie anglo-olandeza specializata pe bunuri de consum, a facut o oferta de 18,4 miliarde de USD pentru preluarea companiei americane BESTFOOD. Intr-o prima faza BESTFOOD a respins oferta insa se pare ca se asteapta ridicarea valorii ofertei.

 

Compania aeriana EMIRATES a devenit primul client al AIRBUS INDUSTRIES pentru noile avioane super-jumbo A3XX. Aceasta a anuntat ca va cumpara 10 avioane in valaore totala de peste 2 miliarde USD de la consortiul European. Primul A3XX, concurentul avioanelor BOEING 747 va fi terminat in 2006.

 

ASSOCIATED BRITISH PORTS, cel mai mare operator portuar din Marea Britanie a anuntat ca banca de investitii japoneza NOMURA I-a facut o oferta de preluare in valoare de 1,6 miliarde USD. Recent NOMURA a facut o alta oferta de preluare pentru compania de utilitati HYDER in valoare de 402 milioane USD.

 

Negocierile de fuziune intre YOUNG&RUBICAM si WPP, doua agentii de publicitate, una americana si cealalta britanica au esuat fiecare dintre parti acuzand-o pe cealalta ca incearca sa-si impuna suprematia asupra noii companii. Ca urmare a esuarii negocierilor YOUNG&RUBICAM a anuntat ca va fuziona totusi cu PUBLICIS, o agentie de publicitate franceza.

 

Actionarii companiei BOO.COM a carei activitate este vanzarea de produse sportive pe reteaua internet a decis vanzarea acesteia dupa cea planul privind oferta publica de actiuni a cazut din cauza interesului slab al investitorilor in actiuni ale companiilor de e-business si al scaderii vanzarilor. In preluarea companiei par interesati producatorii de echipamente sportive.

 

Fostele monopoluri pe piata telecomunicatilor din Spania si Olanda, TELEFONICA si KPN sunt in stadiul final al discutiilor cu privire la fuziune. Se asteapta ca si alte companii de telecomunicatii care doresc sa se extinda pe piata europeana sa intervina in discutii. KPN este evaluata la 54 miliarde USD.

 

AT&T, o companie de telecomunicatii Americana, a anuntat ca veniturile sale vor creste in acest an doar cu 6-7% fata de procentele de 8-9% anuntate anterior, datorita concurentei din partea companiilor ce actioneaza pe piata serviciilor internet si a comunicatiilor fara fir.

 

Pentru urmatoarea licenta de telefonie mobila in Germania s-au anuntat 12 pretendenti. Licitatia va avea loc in aceasta vara si suma oferita pentru acordarea licentei se asteapta sa depaseasca 55 de miliarde de USD.

 

ING BANK, o banca olandeza, a anunta ca va cumpara compania Americana RELIASTAR, o 11 companie de asigurari din SUA, pentru suma de 6,1 miliarde USD. ING a anuntat ca este pregatita si pentru alte preluari si ca va profita de scaderea pretului in majoritatea companiilor de asigurari americane.

 

E u r o p a
LONDON STOCK EXCHANGE si DEUTSCHE BORSE au anuntat in sfarsit fuziunea lor, fuziune care va include si legaturi stranse cu bursa Americana NASDAQ. Bursele combinate vor purta numele de IX, au inceput deja discutiile cu bursele din Milano si Madrid si au invitat si alte burse sa li se alature.

 

F o c u S U A
Productivitatea muncii in economia Americana inregistreaza o rata anuala de crestere de 2,4% in acest moment, ea scazand usor in ultima perioada. Muncitorii produc, totusi cu 3,7% mai mult pe ora decat in urma cu un an. Costul fortei de munca a crescut cu o rata anuala de 1,8% in primele 3 luni ale anului 2000 si sunt doar cu 0,7% mai mari decat in urma cu un an.

 

Statele Unite vor initia actiuni in cadrul Organizatiei Mondiale a Comertului (OMC) impotriva a sase tari - Brazilia, Argentina, Romania, India, Filipine si Danemarca -, ca urmare a incalcarii de catre acestea a reglementarilor de comert international. In ce priveste Romania, Departamentul de Comert a decis deschiderea discutiilor privind taxele vamale prea ridicate aplicate la imbracaminte, carne de pasare si unele alcooluri.

 

S t a r e a L u m I I
Un virus provenit din Filipine, numit I LOVE YOU si doua alte variante ale sale: FUNNY NEWS si JOKE, au infestat saptamana trecuta milioane de calculatoare din lume intreaga. Daca ati avut probleme, compania MKCO.RO pune la dispozitia tuturor celor afectati o metoda care poate fi folosita pentru spargerea fisierelor infestate si anularea virusului. Programul poate fi accesat gratuit pe Website-ul comunitatii de afaceri americane din tara noastra, www.usbiz.ro.

 

Produsul Intern Brut mediu al celor cinci tari in tranzitie din Europa Centrala (Ungaria, Polonia, Slovenia, Republica Ceha, Slovacia) a fost de 46% fata de cel inregistrat in tarile Uniunii Europene.

 

Produsul Intern Brut mediu al celor sapte tari in tranzitie din Europa de Sud-Est (Albania, Bosnia-Hertegovina, Bulgaria, Croatia, Romania, Macedonia si Iugoslavia) a scazut de la 39% cat se inregistra in 1989 al 22% in 1999 din cel inregistrat in tarile Uniunii Europene.

 

In cele trei state baltice, nivelul mediu al PIB pe cap de locuitor reprezenta in 1999 31% din media UE, in timp ce pentru tarile Comunitatii Statelor Independente proportia era de 24%.

 

In 1999, economiile central-europene in tranzitie fie au ajuns din nou la nivelul PIB din perioada dinainte de tranzitie (Polonia, Slovacia, Slovenia), fie s-au apropiat de acesta (Republica Ceha, Ungaria), in timp ce in tari ca Georgia, Republica Moldova, Ucraina si Iugoslavia PIB in 1999 reprezenta numai o treime din nivelul perioadei dinainte de tranzitie.

 

Contactati-ne la adresa de email: simplubusiness@yahoo.com

 

 

Votati-ne in Top100 !

Consultati Arhiva SIMPLU Business Newsletter

 

Actualizare saptamanala

accesari din 15 februarie 2000

(c)copyright 2000 Simplu Consulting

E-Business Development Team

4.000 recipienti

via e-m@il