S I M P L U Business Newsletter

.

.

.

-

nr.4/19 martie/ 1999 

Simplu NewsCenter (sm)este un serviciu de informatii saptamanal din domeniul afacerilor realizat de catre Simplu Consulting prin prelucrarea, analiza si adaptarea informatiilor publice din diferite surse si prin contributia diferitilor colaboratori.


ROMANIA

DATE SI FAPTE

 

Compania americana TRINITY este in negocieri inaintate cu FPS pentru preluarea a 70% din ASTRA VAGOANE ARAD.

 

TAROM a achizitionat 4 noi avioane ATR 42-500 destinate curselor interne si regionale, de la compania franco-italiana AIR . In anul 2000 compania va achizitiona doua aeronave BOEING.

 

In 1999, va incepe privatizarea sistemului energetic. Procesul se estimeaza a dura pana la 3 ani.

 

Valoarea depozitelor in valuta in luna ianuarie 1999 a fost de 2,7 miliarde dolari.

Valoarea economiilor populatiei a fost in luna ianuarie de 32.484 miliarde lei .

 

Lipsa pietelor de desfacere pune in dificultate maxima companiile ROMAN Brasov si ARO Campulung. Acestea impreuna cu TRACTORUL Brasov se pare ca vor fi sprijinite de guvern prin acordarea unor credite pentru continuarea productiei. Problema acuta a acestora este lipsa performantelor in vanzarea produselor.

 

INTERNATIONAL

 FOCUS

 HEWLETT PACKARD isi va separa divizia de productie a aparatelor analitice si de masurat. In noua firma, HP va continua sa detina 15%. HEWLETT PACKARD se va concentra pe producerea de computere si imprimante, produse care detin 4/5 din vanzarile firmei.

 

IBM si DELL au semnat un pact tehnologic ne-exclusiv evaluat la 16 miliarde de dolari. In urmatorii 7 ani DELL va cumpara tehnologii de retea, microelectronice si display de la IBM.

 

ALCATEL a cumparat 95% din XYLAN, o companie americana de echipamente pentru internet, pentru 2 miliarde de dolari. ALCATEL doreste sa isi intareasca prezenta pe piata americana in acest scop cheltuind in 1998, 4.7miliarde de dolari.

 

Profiturile lui RENAULT au atins in 1998 suma de 1,5 miliarde de dolari in crestere cu 63% fata de anul 1997. PEUGEOT a anuntat de asemenea profituri. Anul 1999 va fi un an ceva mai dificil pentru constructorii francezi, deoarece o mare parte din vanzari se fac in Europa iar piata de autoturisme europeana este in regres.

 RELATII

 Preturile de consum au scazut in ZONA EURO in luna ianuarie 1999.

 

Ritmul de crestere al economiei americane a crescut la 6,1% in trmestrul al patrulea al anului 1998. Canada a atins o rata de crestere de 4,6%. Analisti prevad pentru 1999 o incetinire a ritmului de crestere.

 

A inceput razboiul bananelor intre SUA si UE. SUA a dispus aplicarea de taxe punitive asupra bunurilor europene in valoare de 520 milioane de dolari datorita acuzatiilor de protectionism aduse de SUA vis-à-vis de piata europeana a bananelor.

 

Productia de petrol a tarilor arabe va scadea in viitor in speranta cresterii  preturilor de la 10 dolari per baril la 18 dolari per baril.

  

PREVIZIUNI

INTERVIURI

 Crizele din Asia si din Rusia si caderea bursei  au facut ca anul financiar 1998 sa fie foarte dificil. Desi bursa americana si-a revenit, John Kenneth Galbraith, economist si profesor emerit la catedra de economie de la Universitatea Harvard, recomanda multa precautie. El evita sa se pronunte cu privire la evolutiile viitoare pentru simplul motiv ca lucrurile bune nu dureaza prea mult.

 

Va prezentam un interviu cu J.K. Galbraith in care acesta vorbeste despre situatia actuala a economiei si pietelor bursiere.

 

I: Care credeti ca sunt directiile pe care va evolua bursa in viitor in conditiile in care se vorbeste despre posibila crestere a indicelui DowJones la 10.000 de puncte ? Se va realiza o crestere economica substantiala sau vor reizbucnii operatiunile speculative ?

 

Galbraith:

Toata lumea trebuie sa stie ca poate fi o afacere buna sa speculezi la un anumit moment la bursa. Faptul ca lumea financiara americana este o ‘’oaza de stabilitae’’ printre economiile turbulente din Asia si Rusia este insa un non-sens.

Inca mai exista oameni, chiar si institutii care continua sa creada ca pretul actiunilor vor continua sa creasca si prin urmare, cumpara actiuni. Pretul actiunilor va creste si intreg ciclul se va relua. Pericolul izbucnirii unei noi crize nu a disparut si de aceea trebuie sa fim prevazatori.

 

I: In ce masura decizia de reducere a ratei dobanzilor de catre Federal Reserve a contribuit la redresarea situatiei de pe piata bursiera si la cresterea economica ?

 

Galbraith: Economia si administrarea acesteia este un proces foarte complicat. Nimic nu este mai linistitor pentru investitori si pentru intreaga economie mondiala decat ideea ca orice criza trebuie sa fie rezolvata de Federal Reserve si de Alan Greenspan. Acesta este in prezent cea mai respectata personalitate din lumea economica.

 

I: Nu este perceptia aproape realitate pe pietele financiare ? Nu este la fel de importanta perceptia ca Federal Reserve  a facut ceva ca si efectele concrete ale actiunilor sale ?

 

Galbraith: Perceptia ca element separat de realitate este foarte importanta in lumea financiara.

Un geniu financiar este cel care poate determina o crestere a cotatiilor la bursa. Dar atunci cand cotatia scade geniul dispare.

Daca Wall Street-ul ar avea cimitir, atunci acesta ar fi plin de crucile geniilor decazuti.

 

I: Cat de important vi se pare ca oamenii care investesc si care muncesc pe pietele bursiere de azi sa inteleaga evolutia cresterilor spectaculoase inregistrate in istorie ?

 

Galbraith:Recomand tuturor luare in serios a analizei evolutiilor lumii financiare. Trebuie sa intelegem ce s-a intamplat in timpul ‘’marii manii a lalelelor’’ din Olanda secolului 17. Trebuie sa intelegem ce s-a intamplat in secolul 18 cand actiunile unei companii care trebuia sa sece Marea Rosie pentru a recupera comoara izraelitilor aveau mare succes. Azi Long Term Capital Management este un exemplu concret. ( Long Term Capital Management a fost o companie de hedge care a falimentat recent).

 

I: S-au realizat schimbari structurale care sa protejeze pietele bursiere de o cadere prelungita in ciuda crizelor din Asia, Rusia si Brazilia si a colapsului Long Term Capital Management ?

 

Galbraith: S-au inregistrat cateva imbunatatiri. Nu mai exista aceleasi excese ale companiilor ca in 1929.

Ceea ce nu stim este daca evenimentele din vara lui 1998 sunt privite ca niste amenintari sau ca niste episoade fara urmari. Daca nu au fost bagate suficient in seama, framantarile de pe piata vor continua.

In primavara lui 1929 piata a fost in scadere dupa comentariile negative asupra speculatiilor facute de catre Paul Warburg unul din cei mai mari finantisti ai acelor vremuri. In septembrie s-a inregistrat o alta ruptura pe piata, ruptura Babson. Ceea ce s-a intamplat in august nu trebuie sa ne dea un sentiment de siguranta.

 

I: In opinia d-voatra care este impactul cresterii economice globale asupra pietelor financiare ?

 

Galbraith: Este o tendinta pe termen lung, pozitiva.

In trecut imbratisarea nationalismului a fost cauza unor mari tragedii: razboaiele.

Acum companiile multinationale opereaza in diverse tari si nu mai starnesc animozitati. IBM si Microsoft au devenit ‘’forte de mentinere a pacii’’.

In viata mea am vazut doua razboaie mondiale si sunt gata sa aplaud arice actiune care duce la diminuarea amenintarii cu actiuni armate.

------------------------------------------------

BUSINESS INTERNET IN ROMANIA

Fondul Proprietatii de Stat: www.sof.ro

Revista Capital  www.capital.ro

Invest Romania Forum www.investromania.ro

Brokeraj pe internet www.vanguard.ro

----------------------

http://www.musicshop.ro

Primul shop romanesc on-line dedicat in EXCLUSIVITATE vinzarii de casete audio, CD-uri si videocasete cu muzica.

-----------------------

http://www.cartea.ro

Libraria on-line pe gustul Dvs.: preturi  de catalog cu pina la 15% mai mici decit in magazine!

------------------------

mica pulicitate pe internet:

http://www.wa.ro

--------------------------

incercati si:

http://www.infocities.ro

--------------------------------------

RELAX:

Va recomandam ca cel putin o ora / doua pe zi sa acordati atentie si laturii spirituale a vietii !

Iesiti la un muzeu !!!!

Institutul de Arhitectura si Arta Egipteana

http://www.memst.edu/egypt/main.html

Muzeul Louvre

http://mistral.culture.fr/louvre

Descoperiti Studioul Chiossone din New York

http://www.photostudio.com

Pregatiti o cina deosebita tragand cu ochiul la retetele de la:

http://www.fundcraft.com

------------------------------------------ 
Copyright (c) Simplu Consulting 
Simplu NewsCenter (sm) asteapta parerea si sugestiile tuturor clientilor potentiali referitoare la continutul acestui servicii la adresa: newscenter@simplu.dnttm.ro 

In cazul in care doriti sa primiti acest serviciu gratuit va rugam trimite-ti un mesaj  la adresa newscenter@simplu.dnttm.ro

nr.4 /19 martie/ 1999

.