S I M P L U Business Newsletter

.

.

.

-

nr.25/18 octombrie 1999 

Simplu NewsCenter (sm)este un serviciu de informatii saptamanal din domeniul afacerilor realizat de catre Simplu Consulting prin prelucrarea, analiza si adaptarea informatiilor publice din diferite surse si prin contributia diferitilor colaboratori.


ROMANIA

 

Macro-economia

BURSA MONETAR-FINANCIARA SI DE MARFURI DIN SIBIU (BMFMS) va introduce, īn urmatoarea perioada, un sistem electronic de tranzactionare a contractelor futures, ceea ce va permite tranzactionarea prin computer, īn urma īnchirierii unui cont la o agentie de brokeraj.  Īn ultimii doi ani, īn ringurile BURSEI DIN SIBIU au fost tranzactionate aproape 400.000 de contracte futures, a caror valoare este de peste 3 miliarde lei. Īn prezent, īn ringul bursei se tranzactioneza urmatoarele tipuri de contracte: leu/dolar, leu/marca, raportul euro/dolar si pe indicele Bursei de Valori BET. Pe viitor, BURSA DIN SIBIU intentioneaza construirea de noi spatii destinate ringurilor de tranzactionare pentru contracte futures si cu optiuni, ca si promovarea activitatii bursiere prin īnfiintarea de agentii de brokeraj īn toate judetele tarii. De asemenea, se intentioneaza perfectionarea sistemului informatic de transmitere īn timp real catre agentiile de brokeraj a tranzactiilor efectuate īn ringurile Bursei .

 

Primele tranzactii īn cadrul Ringului Petrolului la Bursa Romāna de Marfuri (BRM) vor avea loc īn cea de-a doua parte a acestei luni, cu cantitati de pacura si produse petroliere apartinīnd SNP Petrom. SNP Petrom, care este actionar si membru al Consiliului de Administratie al BRM, si-a declarat intentia de a tranzactiona, īn prima faza, la Ringul Petrolului o serie de produse derivate din petrol, urmīnd ca gama produselor tranzactionate de Petrom sa se largeasca. Īn prima perioada, plata catre vīnzator va fi asigurata dintr-un credit sindicalizat, īn valoare de 500-600 miliarde lei, credit constituit prin contributia bancilor BCR, BRD, Banca Agricola, Banca Romexterra, Banca Comerciala Ion Tiriac si Banca Turco - Romāna, care sīnt actionare la BRM. Creditul sindicalizat reprezinta o linie de finantare deschisa de banci catre un anmit cumparator care nu dispune de bani sa plateasca pe loc marfa achizitionata. Vīnzatorul primeste banii imediat din acest fond, urmīnd ca cel care a cumparat marfa sa-si regleze operatiunea ulterior cu banca creditoare.

 

Tranzactionarea la Bursa de Valori Bucuresti a actiunilor societatilor de investitii financiare - SIF TRANSILVANIA, SIF MOLDOVA, SIF Oltenia, SIF BANAT-CRISANA si SIF MUNTENIA - va īncepe la 1 noiembrie. Conditiile tehnice necesare acestei operatiuni - respectiv modificarea softului BVB īn vederea introducerii codurilor secrete ale actionarilor SIF, precum si actualizarea datelor pe care trebuie sa le obtina Regisco, registrul actionarilor - au fost realizate.

BANCA MONDIALA va derula īn Romānia doua noi programe suplimentare programelor PSAL si ASAL. Primul program, conceput pentru o perioada de 6-7 ani, va viza dezvoltarea sectorului rural si va fi finantat de BANCA MONDIALA cu 100 milioane de dolari anual, precum si de Uniunea Europeana cu 150 de euro anual. Acest prim program vizeaza crearea de noi locuri de munca si dezvoltarea īn mediul rural. Cel de-al doilea program derulat cu BANCA MONDIALA se va referi la aplicarea reformei institutionale pentru asigurarea unei strategii anticoruptie. BANCA MONDIALA va aloca pentru acest program 50 milioane dolari si va pune la dispozitia autoritatilor romāne o echipa de experti pentru aplicarea programului. Romānia va primi īn cadrul primului program cele aproape 700 milioane euro de Uniunea Europeana, pe baza īmprumutului primit de la BANCA MONDIALA.

 

Performante

AGENTIA NATIONALA PENTRU DEZVOLTARE REGIONALA (ANDR) a anuntat cu ocazia TĪRGULUI INTERNATIONAL DE INVESTITII (TII'99) ca investitiile īn zonele defavorizate, īn primele sase luni ale acestui an, s-au cifrat la circa 100 miliarde lei si au dus la crearea a 2.700 de noi locuri de munca. Īn zonele declarate prin lege ca defavorizate, de regula monoindustriale si cu o rata ridicata a somajului, investitorii beneficiaza de reducerea unor taxe si impozite, cum ar fi reducerea de la plata TVA, scutiri de taxe vamale, precum si scutirea de impozit pe profit. Īn Romānia au fost declarate pīna acum 25 zone defavorizate.

 

Comunicatii

In dorinta de a veni in ajutorul celor dornici sa invete, LOGIC TELECOM, unul dintre principalii furnizori de servicii de comunicatii din Romania, ofera LOGIC CAMPUS un nou "standard de calitate in domeniul informarii si al cunoasterii, un meditator on-line in domeniul invatamantului". Cei interesati, vor putea gasi aici cursuri, pagini Web interne si internationale, o biblioteca, informatii despre burse si finantari existente, informatii legislative, teste, dar si posibilitati de distractie.

 

Banci

Primul card de credit pentru persoane fizice de pe piata romāneasca a fost lansat de BANCA ROMĀNA PENTRU DEZVOLTARE, acesta facīnd parte dintr-un pachet de sase tipuri de carduri īn lei si dolari, introduse de BRD īn īncercarea de a prinde din urma celelalte banci romānesti pe piata cardurilor. Cele sase tipuri de carduri lansate de BRD, care a avut pentru aceasta operatiune sprijinul principalului actionar al bancii - SOCIETE GENERALE - sīnt: Visa Business īn lei si dolari, destinat persoanelor juridice; Maestro īn lei, destinat persoanelor fizice pentru plata salariilor; Visa Electron īn lei; Visa Classic īn lei si valuta, destinate persoanelor fizice. Cardul Maestro īn lei pentru plata salariilor are principalul avantaj ca BRD poate acorda un credit lunar de pīna la 70% din venitul net al posesorului de card. Visa Classic īn lei este singurul card de credit de pe piata romāneasca. Dupa analiza bonitatii de catre banca, posesorul cardului poate sa primeasca o linie de credit de 1.000 dolari, echivalent īn lei. Rambursarea creditului se face lunar - 20% din sold. Dobīnda actuala la acest credit este de 60% pe an. BRD a instalat 77 de ATM (automatic teller machine) pentru retrageri de numerar pe card, Cardurile BRD pot fi folosite si la ATM altor banci. La ora actuala, Romānia sīnt circa 350.000 de posesori de carduri. Bancile care emit deja carduri sīnt BCR, BANC POST, BANCA AGRICOLA, BANCA COMERCIALA ION TIRIAC.

 

BANCA COMERCIALA ROMĀNA este, īncepīnd cu luna octombrie, membra a FACTORS CHAIN INTERNATIONAL (FCI), una din cele doua organizatii de factoring cu pozitie dominanta pe piata internationala de profil, ceea ce deschide pentru exportatorii romāni perspectiva de extindere a unor afaceri. Operatiunea de factoring reprezinta vīnzarea de catre exportator catre o banca a titlurilor de livrare a unor marfuri - facturi pentru care plata se va face la termen, exportatorul urmīnd sa primeasca banii pe loc. Vīnzarea facturilor catre BCR asigura agentilor economici lichiditate imediata pentru activitatile curente, plata "la termen" a produselor si serviciilor exportate transformīndu-se īn plata "la vedere" īn cuantum de 80% din suma de īncasat. Finantarea prin factoring se face īn valuta. Riscul de neplata implicat de relatia cu debitorii externi este preluat de catre BCR. Banca acorda gratuit clientilor sai consultanta pe tot parcursul derularii operatiunii de factoring, inclusiv referitor la evaluarea partenerilor de afaceri, si, ca factor de export, preia obligatiile de urmarire si īncasare a facturilor, prezentīnd clientilor situatia la zi. BCR a efectuat, de la lansarea acestui produs bancar, īn 1998, operatiuni de factoring īnsumīnd aproape 15 milioane echivalent dolari.

 

Legislatie

Guvernul a emis o ordonanta de urgenta prin care Ministerul Finantelor este autorizat sa garanteze īn numele statului un īmprumut extern īn valoare de 50 milioane marci germane, ce va fi acordat de KREDITANSTALT FUR WIEDERAUFBAU, BANCII DE EXPORT-IMPORT A ROMĀNIEI EXIMBANK, īn vederea realizarii programului de dezvoltare a īntreprinderilor mici si mijlocii. Finantarea proiectelor de investitii pentru dezvoltarea īntreprinderilor mici si mijlocii īn cadrul acestui īmprumut se realizeaza de catre EXIMBANK, iar urmarirea derularii programului si evaluarea rezultatelor acestora va fi asigurata de AGENTIA PENTRU ĪNTREPRINDERI MICI SI MIJLOCII.

 

 

Statistici

Conform clasamentului realizat pe baza unui studiu al agetiei de rating STANDARD & POOR'S o singura banca romana –BANCA COMERCIALA ROMANA (BCR)-este inclusa in topul primelor 50 de banci central-europene. Clasamentul a rezultat in urma unui studiu realizat de agentia de rating, luånd in considerare capitalurile proprii ajustate, aceasta abordare fiind una dintre cele mai bune tehnici de evaluare a puterii capitalului unei banci. In Topul 50 central-european, BCR se situeaza pe pozitia a noua, cu un capital propriu de 425 milione de dolari, la nivelul anului 1998, coborånd doua pozitii fata de anul anterior. Valoarea activelor, de 2.579 milioane dolari, situeaza BCR pe locul 18 in acelasi clasament.  De asemenea, BCR se situeaza pe pozitia a doua, in topul institutiilor cu cele mai mari deprecieri ale profitului, si pe locul 8 intre bancile cu cele mai mari deteriorari ale raportului cost/venituri. Situatia este explicata de agentia de rating prin circumstantele dificile din Romånia.

 

Cele mai tranzactionate societati la Bursa de Valori in perioada 11.10- 16.10:

 

Vineri, 15.10

ALRO SLATINA                  3468,1 milioane lei

IMPACT                             314,7 milioane lei

BANCA TRANSILVANIA        234,6 milioane lei

 

Joi,14.10

ALRO SLATINA                  3468,1 milioane lei

BANCA AGRICOLA                386,3 milioane lei

IMPACT                             314,7 milioane lei

 

Miercuri,13.10

AUTOMOBILE DACIA           246,5 milioane lei

ALRO SLATINA                  95,9 milioane lei

BANCA TRANSILVANIA        77,6 milioane lei

 

Marti, 12.10

AUTOMOBILE DACIA           140,6 milioane lei

ALRO SLATINA                  79,7 milioane lei

BANCA TRANSILVANIA        78,1 milioane lei

 

Luni,11.10

TERAPIA SA                        372,1 milioane lei

ARMOPIL                            220,2 milioane lei

POLICOLOR                        199,7 MILIOANE LEI

 

Curs valutar BNR

 

Perioada   DEM      USD 

15.10       9283    16712  LEI

14.10       9209    16708  LEI

13.10       9184    16678  LEI

12.10       9058    16666  LEI

11.10       9073    16652  LEI

 

Finantari

Finantari pentru diferite investitii sunt acordate de:

Banca Transilvania, Banca Romaneasca, CEC, Banca Romana de Dezvoltare, BIRD prin Eximbank, programul PHARE prin Banca Comerciala Ion Tiriac, Fondul Romano-American pentru Investitii prin Banca Romaneasca, Commerzbank AG prin BancPost, KFW prin CEC. Pentru mai detalii contactati respectivele banci.

_________________

INTERNATIONAL

 

FocuSUA

Compania americana de comunicatii GLOBAL CROSSING va achizitiona operatiunile de telecomunicatii ale companiei britanice producatoare de componente electronice RACAL. Tranzactia este evaluata la 1,65 miliarde USD si se alatura celorlalte achizitii din Asia, Europa si America.

 

Europa

Companiile de comunicatii TELIA –Suedia  si TELENOR – Norvegia au obtinut aprobarea Comisiei Europene pentru realizarea unei fuziuni pentru a creea a sasea companie europeana ca marime , evaluata la 49,3 miliarde USD.

 

Compania germana DAIMLERCHRYSLER (DASA) va fuziona cu compania franceza AEROSPATIALE.

                   

Strategii

Compania americana PHONE.COM – producatoare de programe pentru industria comunicatiilor a lansat o oferta in valoare de 263 milioane USD companiei de tehnologii pentru acces la Internet -APION din Irlanda de Nord.

 

Bancile japoneze SUMITO si SAKURA vor forma o alianta, intentionand sa fuzioneze. Banca creata in urma fuziunii va deveni a doua mare banca din lume.

 

Concernul francez distribuitor de produse de lux LVMH si CASA DE MODA ITALIANA PRADA au format o alianta avand drept scop achizitionarea unui procent de 51% din actiunile CASEI DE MODA FENDI cu sediul la Roma pentru suma de 425 milioane USD.

 

Internet

PALM COMPUTING, proprietate 3COM, si NOKIA, vor dezvolta impreuna produse care combina interfata computerelor mobile produse de PALM cu telefoanele mobile, au anuntat cele doua companii in aceasta saptamana. Acordul a fost semnat si facut public la salonul Telecom'99, si prevede cumpararea licentei pentru sistemul de operare PALM de catre NOKIA si dezvoltarea de echipamente mobile care pot utiliza aplicatiile PALM. Prima serie de produse va fi lansata pe piata americana in 2001, urmand apoi sa fie comercializate in intreaga lume.

 

IBM a anuntat ca prin folosirea de noi tehnici de producere a circuitelor integrate bazate pe cupru a reusit sa realizeze un nou server RS/6000 S80, server pe 64 biti ce utilizeaza pana la 24 procesoare. IBM sustine ca este cel mai puternic server Unix destinat comertului electronic. De asemenea IBM a anuntat extinderea sistemului de operare AIX ca o puternica platforma Unix de comert electronic, adaugarea facilitatii de a rula majoritatea aplicatiilor Linux, deschiderea a patru noi centre de portare pentru proiectul Monterey si achizitionarea firmei SEQUENT, lider mondial in tehnologie NUMA.

 

MELISSA continua sa fie virusul care nu moare, pentru ca doua noi variante mult mai distructive ale acestui virus au fost descoperite si imprastiate in lume prin intermediul postei electronice. Ultimele variante, MELISSA U si MELISSA V, se transmit in acelasi mod ca si virusul initial, dar sunt mult mai periculoase. Ambele versiuni sunt proiectate astfel incat sa para ca sunt trimise de un prieten, in tema mesajului aparand si cuvantul "pictures" pentru MELISSA U sau "My picture" pentru MELISSA V.

----------------------------------------- 
Copyright (c) Simplu Consulting 
Simplu NewsCenter (sm) asteapta parerea si sugestiile tuturor clientilor potentiali referitoare la continutul acestui servicii la adresa: newscenter@simplu.dnttm.ro 

In cazul in care doriti sa primiti acest serviciu gratuit va rugam trimite-ti un mesaj  la adresa newscenter@simplu.dnttm.ro !

.