S I M P L U Business Newsletter

.

.

.

-

nr.2/ 05 martie /1999 

Simplu NewsCenter (sm)este un serviciu de informatii saptamanal din domeniul afacerilor realizat de catre Simplu Consulting prin prelucrarea, analiza si adaptarea informatiilor publice din diferite surse si prin contributia diferitilor colaboratori.
DATE SI FAPTE 

ROMANIA 

Plafonul de garantare a creditelor valabil in primul trimestru al anului 1999 : 35.362.000 lei. 

Desi la sfirsitul anului specialistii BNR au inaintat o estimare a deprecierii leului in fata $ de 30%, se pare ca spusele lor vor fi inifirmate de realitate. In primele 2 luni pragul estimat de BNR a fost pe punctul de a fi depasit. E de asteptat sa urmeze o perioada calma de citeva luni. In luna mai/iunie, cind Romania va avea de platit transe importante din datoria externa sunt sanse ca deprecierea monedei nationale sa se accelereze. Perioada verii va fii linistita dar va fi urmata de sfirsitul anului cind se asteapta noi presiuni asupra monedei nationale.  

106.002 autoturisme Dacia au fost fabricate in 1998. In 30 de ani Fabrica Dacia a produs peste 2.000.000 de autoturisme. 
---------------------------------- 
INTERNATIONAL 
COMPANII 
Microsoft a realizat prima investitie intr-o companie de cablu din afara SUA. 500 milioane dolari au fost investiti in compania NTL - a treia companie de televiziune prin cablu din Marea Britanie. 

Wall Street Journal a anuntat citind un oficial ramas anonim ca RJR Nabisco Holdings Corp. intentioneaza sa vinda operatiunile internationale de tigari pentru care a primit deja cinci oferte. Printre cei care au depus deja oferte se numara si Philip Morris Cos. Inc. si ca oferta cistigatoare poate fi desemnata saptamina aceasta, dar, la fel de bine, intregul proces se poate prelungi  Compaq a anuntat ca profitul inregistrat in trimestrul IV al anului 1998 a fost de 758 milioane dolari. 

Profitul companiei SAP din Germania, cea mai mare firma de soft dedicata afacerilor si managementului a scazut cu 15% in ultimul trimestru al anului 1998 ( 428 milioane USD) fapt datorat in mare parte scaderii comenzilor provenite de la companiile japoneze aflate intr-o
perioada dificila. Profitul total inregistrat in 1998 a fost de 1,05 milioane DEM. 

Cea mai mare preluare a unei firme japoneze a fost facuta de GE Capital. Acesta a preluat departamentele care se ocupau cu leasingul de echipamente si automobile ale companiei Japan Leasing pentru 6,9 miliarde USD. Japan Leasing face parte din grupul Long Term Credit Bank of Japan, aflata in faliment. 

Guvernul francez a hotarit sa privatizeze compania Air France (17% pentru 700 milioane USD). 

Ford a achizitionat afacerea cu automobile a grupului Volvo pentru 6,45 miliarde USD. Divizia de camioane a Volvo ramine independenta.  

Sunt din ce in ce mai frecvente aliantele intre firmele producatoare de medicamente si cele din domeniul biotehnologiei. Warmer- Lambert- un mare producator de medicamente a preluat pentru 2,1 miliarde USD AGROURON, o firma de biotehnologie din California care produce
medicamente pentru tratarea HIV. 

Coca Cola a terminat ultimul trimestru al anului 1998 inregistrind o scadere a profitului net cu 27% la 597 milioane USD iar vinzarile au scazut cu 5,2 % la 4,46 milioane dolari USD. Profitul inregistrat pe tot anul 1998 a fost de 3,5 miliarde USD. 

Ultimul trimestru a fost bogat pentru Boeing, venitul net inregistrat de companie fiind de 465 milioane USD in comparatie cu pierderile de 498 milioane USD inregistrate anul trecut. 
-------------------------------------------- 
TEHNOLOGII 
Cercatatorii australieni au anuntat ca au pus la punct un test pentru detectarea cancerului mamar prin analizarea unui fir de par pubian. Radiologii de la New South Wales University din Sydney au descoperit ca unele componente ale firului de par pubian observabile numai la microscop pot dezvalui daca o femeie are cancer mamar sau nu. De asemenea ei sunt convinsi ca prin acest test se poate afla daca o femeie este purtatoarea unei gene care a suferit o mutatie genetica si caremareste riscul aparitiei acestei boli.  S-a descoperit ca parul pubian este mai usor de analizat decit cel capilar care poate fi deteriorat de vopsele sau de razele de soare. 
Dar acest test nu este apreciat a fi elocvent de catre unii oameni de stiinta deoarece esantionul testat este mic. 

Compania producatoare de calculatoare Dell Computers Corp. lanseaza un sistem de vinzare on line - Gigabuys.com - prin care va pune in vinzare 30.000 de produse electronice si PC-uri , a anuntat Wall Street Journal. Aceasta initiativa este o incercare de aliniere la tendinta celorlalti mari  producatori de PC-uri de a-si extinde vinzarile cu amanuntul via Internet.
Dell – cel mai mare vinzator de computere on line a anuntat ca intentioneaza sa-si impuna marca pe piata de desfacere a accesoriilor pentru calculatoare inainte ca alti operatori sa reuseasca acest lucru. 

Millennium Computer Bug – catastrofa sfirsitului de mileniu nu ar trebui sa afecteze serviciul telefonic mondial, desi companiile nu sunt inca pregatite pentru a face fata acestei probleme, a declarat presedintele unui comitet ONU insarcinat cu aceasta problema . 
“ Parerea mea este ca majoritatea companiilor telefonice vor continua sa functioneze la parametrii normali” a afirmat Ron Balls de la International Telecommunications Union, o agentie ONU care se ocupa cu reglementarea comunicatiilor pe glob. “ Nu ne asteptam sa apara probleme majore “ a declarat acesta. 

Reteaua de calculatoare a spitalului Southwest - Texas, este dotata cu un software care urmareste si dedecteaza automat orice mesaj suspect primit sau trimis de catre cei 3000 de angajati ai sai. Companiile au inceput sa ia masuri impotriva situatiilor in care se transmit mesaje ofensatorii - ,masuri ce depasesc simplele actiuni birocratice de avertizare in cazul
comiterii unei astfel de infractiuni, calificate drept un abuz. Agentia Americana de Management a anuntat ca 20% dintre companiile americane au primit astfel de mesaje in 1998, in comparatie cu 15% inanul 1997. 
----------------------------------- 
STRATEGII DE AFACERI 


CAZUL APPLE- Steve Jobs, antreprenorul 

Leaderul si omul de afaceri Steve Jobs obtine intotdeauna efectul dorit atunci cind se foloseste de patosul si aplombul specifice generatiei sale. El ramine inainte de toate un copil al anilor '60 care inca mai poate fi vazut descult in biroul sau si care la micul dejun maninca granola si bea suc de mere. Dar Jobs este un copil minune al afacerilor ajuns la maturitate cu o neobisnuita si extraordinara experienta in afaceri la care se adauga si problemele inevitabile care apar atunci cind ai o fata la facultate si trei baieti mici acasa. 

Prin urmare este surprinzator faptul ca Apple care inca mai poarta amprenta lui Steve si care a fost intotdeauna un fenomen cultural cit si o firma producatoare de calculatoare raspunde atit de bine liniei impuse de Jobs. Stilul sau pare sa " prinda " si la celelate companii conduse de el ca de exemlu Pixar Animation Studios . Daca-l asculti pe Steve Jobs vorbind despre companiile sale si despre viata sa privata ajungi sa crezi ca dupa 20 de ani acesta a descoperit formula care-i permite sa faca ceea ce stie sa faca cel mai bine: sa fie impresarul noilor tehnologii aplicabile in viata de zi cu zi , sa fie un bun conducator si, in sufletul lui sa ramina un avangardist. 

Prietenii, adversarii si chiar fosti sai dusmani sunt de acord ca acesta a reusit sa "stearga" aproape in intregime aspectul nestatornic al stilului sau foarte energic. 

Steve Mc Kenna, un guru al marketingului, cel care in urma cu 20 de ani l-a intiat pe Steve in promovarea produaselor high-tech a afirmat: " Steve s-a maturizat. faptul ca la intoarcerea la Apple el a cerut sfaturi oamenilor de linga el si chiar le-a ascultat sfaturile imi dovedeste acest lucru. A invatat din greselile facute.'' 

Larry Ellison, presedintele consiliului de administratie si fondatorul companiei Oracle, director la Apple si un prieten apropiat al lui Steve a afirmat " Pixar Animation i se potriveste lui Steve. Desi proprietar al companiei, el nu este creatorul filmelor si el este constient de acest lucru." 

La Apple situatia este diametral opusa. Jobs detine o singura actiune Apple dar produsul si ideea care stau in spatele companiei ii apartin.
Macintosh reprezinta expresia creativitatii sale iar Apple per ansamblueste de fapt o reprezentare a lui Steve. Acesta este motivul pentru care Steve va ramine multa vreme la Apple desi la functia sa este adaugat apelativul " interim ''. 

Un alt motiv pentru care Steve va ramine la Apple este faptul ca el doreste sa puna la o noua incercare industria de calculatoare actuala. 


Daca in primi ani Jobs si Wozniak au inventat Apple II pentru a ataca industria de calculatoare de atunci si cu limbajul Macintosh a lovit in monopolul IBM- PC . In prezent, lansarea pe piata a iMac-ului si, in curind a masinilor de cautare pe Internet reprezinta continuarea "razboiului
sfint" al lui Jobs impotriva Pc-urilor lipsite eleganta, stil si mult prea greoaie. Un fanatic ramine tot un fanatic. 

Dar poate ca vremurile s-au schimbat mai mult decit Steve . Astazi computerele sunt produsele cele mai bine vindute produse electronice de piata consumatorilor. O categorie noua si in continua crestere deconsumatori sunt cei care la solicitarile copiilor si sub presiunea preturilor
in scadere sunt gata sa cumpere. Obsesia lui Steve pentru stil, simplitate si usurinta in utilizare atrage noi cumparatori. 

Dar in ciuda acestor lucruri circula inca o multime de povesti despre capriciile lui Steve de "mare sef". La Apple, amprentele lui Steve sunt vizibile pe toate produsele, pe marketing si chiar si pe cantina. Dupa cum va puteti da seama din interviul de mai jos Steve este franc. Andy Grove
presedintele de la Intel, un admirator fidel al lui Jobs este cel care poate exprima cel mai bine acest lucru: " Steve va ramine intotdeauna Steve .
Singurul lucru care se va schimba va fi parul sau, care se va rari."


In continuare va prezentam un interviu cu Steve Jobs in care veti avea ocazia sa descoperiti personalitatea si modul de gandire al acestuia:  
I: Erati constient ca va va fi foarte greu cind v-ati intors la Apple. Cit de greu v-a fost? 
R: Mult mai greu decit mi-am imaginat. Angajatilor li s-a repetat multa vreme ca Apple nu mai are nici o sansa incit le-a fost foarte greu sa-si recapete optimismul. Primele 6 luni au fost foarte dificile. si uneori am fost si eu gata sa renunt. Niciodata nu am fost mai obosit ca in acea
perioada. Ma intorceam acasa seara pe la orele 22,si saream direct in pat.  Ma trezeam la 6 dimineata, faceam un dus si plecam la lucru. Sotia mea a fost cea care m-a ajutat sa pot continua. Ea a fost cea care in absenta sotului a mentinut familia unita si mi-a fost alaturi tot timpul. 
I : Multi au crezut ca aveati deja un plan stabilit cind ati venit la Apple deoarece ati reusit sa renuntati la producatorii asociati care livrau pe piata ''clone'' ale produselor Apple. 
R: In situatii ca acestea nu ai timp sa analiziezi totul. Da, intr- adevar , am avut unele idei. Dar ceea ce este important, este de fapt ceea ce le spuneam oamenilor mei ca nu toate deciziile pe care le iei trebuie sa fie corecte , ci numai unele dintre ele., astfel incit sa poti sa mergi inainte. 
Am fost nevoit sa iau unele decizii foarte dificile , cum ar fi cea de a opri "clonele". Analizata acum, acea decizie pare a fi inteleapta , dar nu acelasi lucru il puteam spune si atunci , cind am primit amenintari cu moartea.  
I: FORTUNE a publicat un articol imediat dupa intoarcerea dvs. la Apple in care va acuza ca ati fi cinic., ca v-ati intors numai pentru a va satisface orgoliul propriu. 
R: Daca as fi cinic, atunci de ce as mai fi acceptat o asemenea responsabilitate? 
I : Este adevarat ca v-ati vindut toate actiuniile Apples mai putin una, inainte de a incerca sa revigorati compania? Trebuia sa stiti ca acest lucru ar fi un pas gresit. 
R: Iata cum au stat lucrurile. In timpul negocierilor duse de Apple pentru achizitionarea lui Next , Apple mi-a oferit 1,5 milioane de actiuni la bursa iar restul in numerar. Dar era si o capcana ascunsa: cei de la Apple vroiau ca actiunile sa nu fie inregistrate astfel incit sa nu pot sa le vind timp de 6 luni. Asta a fost o greseala enorma si sa va explic de ce .  La sfirsitul celor 6 luni erau nevoiti sa inregistreze actiunile la SEC dupa cum au promis. Cind au facut acest lucru , publicatiile de business au presupus ca eu am intentia, sa vind desi nici nu-mi trecuse prin cap s-o fac. Cind toata lumea a aflat m-am gindit ca in toata presa se va vorbi despre Apple . Daca vind in 3 sau 6 luni o sa dau a doua lovitura , asa ca mai bine vind acum. Acest lucru s-a intimplat inainte de a fi fortat sa preiau compania. Gill Amelio era presedintele companiei pe atunci . Si atunci m-am gindit: chiar vreau acesti 20 de milioane de $ de pe urma actiunilor cind stiu ca Apple va fi mai ieftina peste un an? Asa ca am vindut. Peste citeva zile am fost chemat de Ed Woolard- directorul de la Apple - care mi-a propus sa ma intorc. Am facut un lucru bun ca am vindut acele actiuni. Eu nu primesc un salar de la Apple . Eu ma aleg doar cu un $ pe an pentru ca familia mea sa fie inclusa in sistemul de sanatate si atita tot. Ati putea sa ma contraziceti dupa cum ati si facut-o. Dar am putut sa ma intorc la Apple, pastrindu-mi autoritatea morala si sa spun: priviti, aceata nu o fac pentru mine sau pentru banii pe care i-as cistiga, ci o fac pentru ca este bine pentru Apple. Si a fost un gest altruist in unele privinte. 
I : Haideti sa privim putin spre viitor. I-Mac-ul a facut ca pretul actiuinilor Apple sa creasca. dar , sperati ca veti reusi sa ridicati pretul actiunilor? 
R : Exista trei categorii de cumparatori I-Mac: 1). cei care utilizeaza limbajul Macintosh - acesta este cel mai important segment. Noi le ascultam intotdeauna parerile si vom incerca sa construim computerele pe care si le doresc si de care au nevoie. Aceasta categorie pare sa raspunda bine la I-Mac. 2). noii utilizatori - in urmatorii doi ani vor apare intre 5-10 milioane de noi utilizatori si am vrea sa cistigam un numar cit mai mare dintre ei chiar mai mult decit cresterea cotatiei actiunilor. 3). cei care au instalat Wintel-ul. In prezent piata Wintel cuprinde : utilizatori intensivi de PC - este putin probabil sa cistigam pe multi din aceasta categorie si, a
doua categorie, cea a fostilor utilizatori Mac care s-au convertit la Wintel. Pe unii din aceasta categorie ii putem recistiga.  
I : Acum cind v-ati stabilizat situatia, va porni Apple la activitati de pionierat? 
R : I-Mac-ul este un indiciu destul de bun pentru calea pe care o vom urma. Strategia Apple este, daca vreti, sa ajunga Sony-ul din industria de calculatoare. Eu personal  nu cred ca in viitor industria audio-vizualului va fuziona cu cea a calulatoarelor. 
Am destula experienta in domeniul entertainement-ului pentru a-mi da seama ca drumul acesteia va fi linear. Nu poate exista o interferenta. Te uiti la televizor daca vrei sa nu fi obligat sa gindesti.  
Nu acelasi lucru se poate spune si despre calculatoare. Calculatoarele reprezinta un element al viitorului. Intrebarea este : va putea Apple sa faca parte din acest viitor? Dell and Compaq si Hewlett Packard isi vind produsele aproape in totalitate pe piata corporatiilor. Dar exista si o piata a consumatorilor careia nu i se acorda importanta cuvenita de catre firmele competitive. 
In domenile audio si video cele doua mari directii de la Sony sunt: cea care se axeaza pe produse pentru piata consumatorilor - principalul lor domeniu de activitate, si cea axata pe produse pentru piata corpopratiilor - produse profesionale , care se adreseaza retelelor de difuzare radio-tv.  
Strategia Apple in abordarea corporatiilor se axeaza pe firme si edituri iar cea in abordarea consumatorilor se axeaza pe nevoile consumatorilor finali si pe educatie. Cea de-a doua categorie este foarte importanta pentru noi deoarece piata de desfacere este foarte mare si exista contactul cu consumatorii individuali. In afara de acest lucru, Apple a ramas singura companie care produce atit software cit si hardware. Acest lucru ii poate permite lui Apple sa ia decizia de a produce calculatoare extrem de usor de utilizat, ceea ce va reprezenta un mare avantaj daca ne vom axa pe piata consumatorilor. 
Partea dificila o reprezinta decizia privitoare la ce produse se vor face si la tehnologia propriu-zisa . Sau, altfel spus, cine va cumpara produsul? cum il va cumpara? cum ii vei informa despre el? Prin urmare, daca ai ideea, tehnologia si modul de a o pune in practica iti trebuie si o buna activitate de marketing pentru a putea ajunge la cumparator. 
--------------------------------------- 
INTERNET 
Fondul Proprietatii de Stat: www.sof.ro  

Revista Capital www.capital.ro 
---------------------- 
http://www.musicshop.ro 
Primul shop romanesc on-line dedicat in EXCLUSIVITATE vinzarii de casete audio, CD-uri si videocasete cu muzica. 
----------------------- 
http://www.cartea.ro 
Libraria on-line pe gustul Dvs.: preturi de catalog cu pina la 15% mai mici decit in magazine! 
------------------------ 

RELAX: 
Va recomandam ca cel putin o ora / doua pe zi sa acordati atentie si laturii spirituale a vietii ! 

Iesiti la un muzeu !!!! 
Muzeul de istorie si arta din Singapore 
http://www.museum.org.sg 

Muzeul din Brooklyn 
http://wwar.com/brooklyn_museum/index.html 

Admirati baile din Madison County -umor. 
http://www.nutscape.com 


Pregatiti o cina deosebita tragand cu ochiul la retetele de la: 
http://www.fundcraft.com 

------------------------------------------ 
Copyright (c) Simplu Consulting 

Simplu NewsCenter (sm) asteapta parerea si sugestiile tuturor clientilor potentiali referitoare la continutul acestui servicii la adresa: newscenter@simplu.dnttm.ro 

In cazul in care doriti sa primiti acest serviciu gratuit va rugam trimite-ti un mesaj  la adresa newscenter@simplu.dnttm.ro

nr.2 /05 martie/ 1999

.