Intrebari frecvente despre standarde de firma si omologari de produse

 

 

Ce este un standard de firma?

Un standard de firma este un document in care firma precizeaza care sunt principalele caracteristici ale produsului sau si modul de executie al acestuia.

La ce este util un standard de firma?

Standardul de firma este baza pe care se elibereaza certificatul de conformitate si cel de garantie pe care un producator trebuie sa le emita in favoarea clientilor sai. Clientul trebuie sa stie ce cumpara, iar calitatea acelui produs este definita in standardul de firma.

In cat timp se realizeaza un standard de firma?

Timpul de realizare al unui standard de firma este variabil functie de complexitatea procesului tehnologic aferent si functie de colaborarea firmei dvs cu consultantii nostrii.

Ce contine un standard de firma?

Un standard de firma contine referinte la principalele standarde valabile in domeniul dvs de activitate, descrierea principalilor paramentrii ai produsului, descrierea materialelor din care este realizat produsul, a abaterilor, a proceselor prin care trec materialele, a metodelor de control al calitatii, a modului de ambalare, transport, etichetare si este definita garantia acordata.

Este suficient standardul de firma pentru omologarea produselor?

Nu. Alaturi de standardul de firma trebuie sa existe o serie de alte documente, inclusiv desene de executie si un buletin de incercari, pentru a definitiva un dosar de omologare.

Incercarile le putem realiza in cadrul atelierului sau sectiei de productie?

Nu. Pentru a supune produsul la incercarile cuprinse in standardul de firma trebuie sa apelati la un laborator agreat, care este in masura sa elibereze un buletin de incercari. Unul din aceste laboratoare este LAREX.

Cat timp este valabil un standard de firma?

Un standard de firma este valabil atata timp cat nu modificati procesul tehnologic si principalii parametrii ai produsului.

Cine “omologheaza” un produs?

Omologarea unui produs este facuta de o comisie de omologare. Aceasta comisie poate sa fie o comisie interna, formata din specialisti ai firmei, dar poate sa contina si membrii care nu fac parte din personalul firmei. Dupa analiza documentatiei, in principal a standardului de firma si al buletinului de incercari, comisia elibereaza un proces verbal de omologare pe baza caruia produsul este introdus in productie si oferit pe piata, clientilor.