Intrebari frecvente despre marcile inregistrate

 

 

Ce inseamna “a înregistra” denumirea unui produs , a unei firme sau “a inregistra” o emblemă?

 Cand oamenii spun ca intentioneaza sa inregistreze o denumire sau o emblema, utilizand expresia “a inregistra o marca “, in general se refera la inregistrarea acelei denumiri sau a acelei embleme la un organism care gestioneaza , supravegheaza si garanteaza dreptul  acestora la  utilizarea exclusiva a acelor denumiri sau embleme. 

Inregistrarea la Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci – organismul care gestioneaza, supravegheaza si garanteaza aceste drepturi in Romania, ofera beneficii importante, o marca inregistrata, devenind proprietatea privata a celui care a inregistrat-o si o foloseste pe piata. Prin simpla utilizare a unei denumiri, a unui simbol sau a unei embleme pentru a identifica bunuri si servicii pe piata ia nastere o marca iar cel care a utilizat-o primul devine posesorul acesteia.

Care este diferenta dintre o marca de firma, o marca de produs sau una de servicii?

O marca de produs este reprezentata de orice denumire, simbol sau alt mijloc folosit pentru a identifica sursa/originea unui produs.

O marca de serviciu este reprezentata de orice denumire, simbol sau alt mijloc folosit pentru a identifica sursa/originea unui serviciu.

O marca de firma este reprezentata de orice denumire, simbol sau alt mijloc folosit pentru a identifica sursa/originea unui complex de produse si servicii.

Din punct de vedere legal nu exista nici o diferenta intre acesti termeni.

Cat timp dureaza inregistrarea unei marci?

Inregistrarea unei marci dureaza in general intre 12-16 luni.

Pentru a fi siguri ca marca pe care o folosim sau pe care dorim sa o folosim nu incalca drepturile unei alte firme sau persoane fizice este extrem de utila o cercetare de marca. O cercetare de marca va identifica daca exista utilizatori cunoscuti ai acelei marci sau utilizatori potentiali care au facut deja demersuri in vederea inregistarii acesteia. In urma cercetarii veti fi informati daca exista altcineva care revendica marca.

In ipoteza in care inregistrez o denumire pentru un produs, ce se intampla daca vreau sa utilizez aceeasi denumire pentru un alt produs?

Daca produsul respectiv este de acelasi tip cu produsul pentru care deja aveti inregistrata o marca, puteti folosi marca dvs.

Daca noul produs este radical diferit de cel pentru care exista deja marca inregistrata, trebuie sa depuneti o noua cerere de inregistrare in care sa solicitati ca marca dvs existenta sa acopere o noua clasa de protectie, clasa in care va fi incadrat noul produs. Toate produsele existente sunt incadrate in anumite clase de protectie functie de specificul fiecaruia. Astfel produsele chimice sunt incadrate intr-o anumita clasa de protectie pe cand mobila este incadrata in alta clasa de protectie. Exista in acest caz urmatoarele posibilitati: fie veti putea utiliza marca respectiva si pe noul produs, neexistand nici un utilizator al acesteia in cadrul noii clase de protectie, fie nu veti putea folosi marca existand deja un utilizator. In acest caz va trebui sa concepeti o alta marca. Daca noul dvs produs este similar cu produsul original pentru care aveti deja protectie iar extinderea protectiei asupra unei alte clase de protectie este justificata trebuie sa analizati impreuna cu un consultant specializat situatia, pentru a gasi o solutie favorabila.

Pot solicita protejarea numelui, logo-ului, si sloganului in aceeasi cerere de inregistare?

Un nume, un logo sau un slogan sunt marci separate. Pentru ca o cerere de inregistrare se refera doar la o marca veti fi nevoiti sa depuneti separat fiecare marca. Astfel veti putea folosi separat si in orice combinatie toate marcile. Daca veti combina un logo cu un nume va trebui sa le utilizati impreuna mereu. Utilizarea separata anuleaza efectele benefice ale protectiei!

Ce se intampla daca am facut demersuri pentru a inregistra o marca dar apoi aflu ca aceasta marca a mai fost folosita de altcineva dar nu a fost niciodata inregistrata?

Rezolvarea situatiei depinde de locul unde a mai fost folosita marca respectiva. Daca denumirea a fost utilizata pe plan national atunci este posibil ca cererea dvs sa fie respinsa si nu veti fi protejat in eventualitatea in care continuati sa utilizati acea denumire iar primul utilizator va putea dovedi ca utilizand denumirea ati dat nastere la confuzie in randul clientilor. Daca denumirea a fost folosita doar intr-o anumita zona, veti putea folosi marca doar in zonele in care nu veti provoca confuzia clientilor. In acest caz va exista o proprietate dubla asupra marcii.

De ce mai trebuie sa fac o cercetare de marca daca oricum in momentul in care depun cererea de inregistrare OSIM face o astfel de cercetare?

Daca veti inregistra marca direct fara a face o cercetare preliminara, veti plati 2-3 milioane de lei, bani pe care ii veti pierde daca cererea va fi respinsa din cauza existentei unei marci asemanatoare sau similare cu a dvs.

Este recomandat sa intreprindeti o cercetare de marca oficiala prin OSIM si o alta cercetare prin forte proprii pentru ca cercetarea de marca intreprinsa la OSIM nu acopera decat marcile inregistrate existente si cele depuse spre inregistrare si nu acopera denumirile sau marcile care se folosesc dar care nu sunt inregistrate. Deoarece utilizarea unei marci mai degraba decat inregistrarea determina proprietatea asupra acesteia este indicat sa faceti amandoua tipurile de cercetari de marca.

Ce drepturi imi confera inregistrarea numelui, logo-ului la Registrul Comertului?

Teoretic aceasta inregistare ofera dreptul de utilizare exclusiva si dreptul de a fi despagubit pentru incalcarea acestui drept, daca puteti demonstra ca o copiere si o utilizare a numelui, logo-ului a fost facuta in mod deliberat.

De ce mai trebuie sa inregistrez o marca daca deja am asigurate toate drepturile prin inregistarea la Registrul Comertului?

Simplu. Pentru ca inregistrarea unei marci la OSIM, face mult mai usoara castigarea oricarui proces sau actiune impotriva unor utilizatori ulteriori stabilind anumite prezumtii – adica fapte care nu trebuie dovedite in instanta. Aceste prezumtii cuprind prezumtia ca dvs sunteti proprietarul marcii si ca utilizatorii ulteriori au copiat in mod deliberat marca, fapt care faceti sa puteti cere despagubiri si rezolvarea cazului intr-un timp foarte scurt.

Ce se intampla daca in urma cercetarii am descoperit marci identice sau asemanatoare dar eu continui sa utilizez acea marca?

Proprietarul marcii este in masura sa va dea in judecata si sa va ceara despagubiri. De aceea este bine sa va schimbati marca. Desigur aceasta inseamna cheltuieli pentru dvs: trebuie schimbate cartile de vizita, deocumentele oficiale, produsele inscriptionate cu marca in discutie trebuiesc retrase de pe piata si re-inscriptionate.

Imi pot proteja numele domeniului meu de activitate/adresa site-ului pe Internet ca si o marca?

Acest lucru este posibil doar daca  utilizati marca respectiva pe piata de bunuri sau servicii pe Internet.  Dar daca pe de alta parte numele domeniului este folosit numai ca o adresa pe Internet, cererea dvs. va fi respinsa.

Daca cercetarea de marca identifica o marca identica/similara cu a mea  si descopar ca proprietarul acesteia nu mai est e in afaceri ( sau ca marca respectiva nu mai este utilizata in afaceri) pot s-o utilizez eu? O pot inregistra?

Daca proprietarul initial al marcii nu mai este in afaceri, nu inseamna ca marca respectiva nu mai poate fi utilizata de altii. De asemenea, chiar daca proprietarul initial nu o mai foloseste in afaceri exista posibilitatea sa o foloseasca altcineva. Totusi in ambele situatii exista sansa sa fiti dvs cel care sa o poata utiliza.

Daca adaug  un element grafic la  denumirea firmei/unui produs , se creeaza o  distinctie fata de o denumire similara / identica a firmei sau a unui produs care sunt deja marci inregistrate sau folosite?

 Nu. Daca denumirea care insoteste elementul grafic este similara /identica cu o denumire inregistrata sau utilizata nu veti putea folosi sau inregistra aceasta combinatie.

Ce arie trebuie sa cuprinda aceasta cercetare de marca pentru a fi eficienta?

O cercetare de marca trebuie sa includa Registrul National al marcilor inregistrate pentru a identifica denumirile celorlalte marci care ar putea intra in conflict cu a dvs. In plus toate  publicatiile si cataloagele de firme si de denumiri ale produselor, toate publicatiile comerciale si cataloagele de reclame, inclusiv reteaua Internet.

Cui I  se adreseaza Buletinul Oficial al Marcilor Inregistrate?

Buletinul de Proprietate Industriala sectiunea Marci Inregistrate cuprinde marcile inregistrate, brevetele de inventii acordate, marcile re-inregistrate si se adreseaza consultantiilor, specialistilor, agentilor si firmelor a caror activitate impune o evidenta a regulamentelor si notificarilor OSIM. De asemenea se adreseaza tuturor celor care doresc sa evite un potential proces pentru incalcarea legii marcilor inregistarate.

Voi  fi anuntat de OSIM daca va fi necesar sa-mi re-inregistrez marca?

Nu. Dvs. aveti responsabilitateta de a va informa in legatura cu data cand expira inregistrarea marcii. Daca depasiti termenul de scadenta va fi anulata inregistrarea marcii. Acest lucru nu va afecta proprietatea asupra marcii respective dar veti fi nevoit sa va inregistrati marca pentru a putea pastra avantajele conferite de aceasta .

Pot sa-mi protejez marca la nivel international? 

Nu se poate proteja o marca la nivel international. Este posibil sa inaintati o cerere de inregistrare a marcii unui grup de tari din Uniunea Europeana, dar chiar daca cererea este acceptata sunt necesare proceduri speciale pentru protejarea marcii in tarile constitutive. In caz contrar, este necesar sa protejati marca respectiva in fiecare tara.

 marci inregistrate | brevete | desene si modele industriale