Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

SEVÄRDHETER

 

Den i särklass viktigaste byggnaden som tillkom under den så kallade bysantinska tiden, eller den östromerska perioden, är den enastående kyrkan Hagia Sofia. Den byggdes på 500-talet av kejsar Justinianus som ville åstadkomma en kyrka som överträffade allt som någonsin byggts i världshistorien.

De flesta av dagens besökare anser säkert att han lyckades. 10 000 arbetare slet i skift för att färdigställa mästerverket som även får en sen 1900-tals turist att bli djupt imponerad. Den väldiga kupolen, 55 meter ovan mark, och de många vackra mosaikerna är det som Hagia Sofia är mest känd för. När turkarna intog staden förvandlades kyrkan till en moské, men sedan 1930-talet är den ett museum.                    

                                          Hagia Sofia

 

Sultanahmet, eller Blå moskén som den också kallas efter interiörens blå kakel, står uppställd mittemot Hagia Sofia som en tung, grå sumobrottare redo för strid. Det verkar som om arkitekten Mehmet Aga och hans uppdragsgivare Sultan Ahmet varit besatta av att överträffa den drygt 1000 år äldre grannbyggnaden. Bygget av Blå moskén påbörjades 1606 och stod färdigt 10 år senare.

 

                                                 Blå Moskén

 

Ett annat måste för en besökare är det berömda Topkapipalatset som ligger på gångavstånd från Hagia Sofia och Den Blå Moskén.

Topkapipalatset var de ottomanska sultanernas tidigare residens och utvecklades med tiden till en kunglig stad med moskéer, badhus, skolor, och inte minst ett harem.

Ordet Topkapi betyder egentligen avskild eller helig.
Den historiskt intresserade kan fylla en vecka med besök på museer, kyrkor

och moskéer men då riskerar man att missa mycket annat som är utmärkande för Istanbul.

 

                                            Topkapipalatset

 

Det mesta av alla så kallade "måsten" finns koncentrerade till den gamla staden, vilket gör Istanbul till en trots allt hanterlig storstad. Galatabron leder från den nyare delen av staden, där de flesta turister bor, till gamla staden.

Från Galatabron vid den berömda viken Gyllene Hornet, utgår mängder med turistbåtar. En färd uppför Bosporen, det smala sundet som skiljer Asien och Europa åt, är en upplevelse. Husen som kantar vattnet ser nästan ut att vara på väg ned i sundet. Byggnaderna är ofta flera hundra år gamla och många är rika Istanbulbors sommarhus. Det går också bra att bara hoppa på någon av de vanliga färjorna som går i trafik mellan världsdelarna. På ungefär en kvart är man framme i Asien som givetvis inte skiljer sig särskilt mycket från den värld som man nyss lämnade.

                                                   Galatabron

                                                                                           Karta över Istanbul

TILL FÖRSTA SIDAN