Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!


eczaneesra@hotmail.com
Son Güncelleme
Ekim 01, 2001

HAFTANIN KONUSU

Cilt Sağlığı ve Peeling
Uzm Dr. Semih Tatlıcan
SSK Ankara Eğitim Hastanesi

Pürüzsüz, parlak ve belki de en iyi ifadesi ile duru bir cilt insanın kendi tarhinde baştan beri önemli bir yer tuttu. En iyi bilinen örnekleri ile Kleopatra’nın çamur banyoları ya da Nefertiti’ini süt banyoları insanın dışa bakan yüzünün  (cildinin güzelleştirilmesinde ta en içe ya da doğaya dönüşün ifadeleri oldular Günümüzde in enflivli peeling denilen türkçe düşününce soymak ya da soyulmaya denk düşen prosedür de kendi kaynaklarını yine doğa da buldu.

Deri
Vücudumuzun en büyük organı en ağırı en yüz ölçümlüsü. Gözler kalbin aynasıysa o aynanın bazası. Nefes alıp veriyor, bir yerde akciğer, terliyor toksinlerin atılımını sağlıyor, bir yerde böbreklerimiz. Bazı biokimyasal olaylara ev sahipliği yapıyor. Sanki karaciğer. Ya güzelliğimiz ya da insanın kendisini iyi hissetmesi denen bizim dışarıdan görünen ruhumuz mu yoksa ?

Sağlık ve güzelliğin iyice kesiştiği bir yer mi deri ?. Marilyn Mondeo’nun yüzünde kocaman bir çıban olsaydı, öyle bakabilir miydi  Marilyn ? Ve biz ondan bahsedebilir miydik bunca yıl sonra. Demek istediğim onun sağlığı ve güzelliği aslında bir aynı şeydir. Hayatın görünen yüzü ve özü bir yerde buluşuyor aslında aynı yerden de çıkmıyorlar mı  ?

PEELING (Soymak, Açığa Çıkarmak)
Açığa çıkarmak daha kabul edilebilir bir Türkçe ifade ile oluyor peeling için. Açığa çıkıyor, durulaşıyoruz.

Kimyasal peeling işlemi kimyasal bir organın kontrollü olarak cildin üst tabakalarını soyması ve sonra yeni ve pürüzsüz bir cildin ortaya çıkmasını temin etme işlemidir. Dermatolojide 60 yıl önce trikoloroasetik asid ile başlatılmıştır. Peeling yaşlı hasar görmüş cildi yok ederek kaldırır, epidermisin ve papiler dermisin uyarımıyla epidermal yenilenmeyi sağlar. Ardından gelen inflamatuar reaksiyon cildin derin katmanlarının iyileşmesine de yaratıcı etki yapar.
Yüzeysel peeling ajanları AHA (Alfa Hidroksi Asid), Salisirik Asit, Rezorsiin, ClonoAsedik asidin, % 10 – 35’lik konsantrasyonlarını içerir. Derin peeling işleminde kullanılan fenol, TCA (Trik Kloroasedik Asid) ve TCA/Fenol kombinasyonları yerlerini yavaş yavaş lazer resurfacing ‘e bırakmaktadır.

Kimyasal peeling işlemleri soyma potansiyellerinin derinliğine göre sınıflandırılmaktadır. Çok yüzeysel peeling’ler stratum katmanını etkilerken yüzeysel peelingler epidermise, orta derinlikteki peelingler papiler dermise ve derin peelingler retiküler dermise (skor iz bırakma riski fazladır) ulaşırlar.

Peeling uygulamalarının en çok yarar sağladığı alanlar ince çizgi ve kırışıklıkların düzeltilmesi, cilt kokusunun ve yapısının geliştirilmesi, güneş hasarı sonucu oluşan pigment düzensizliklerinin giderilmesi, akne skorlarının ve aktif akne vulgaris lezyonlarının tedavisi olarak sıralanabilir.
Çok  çeşitli peeling ajanları içerisinde skor bırakma potansiyelinin azlığı, işlem sırasında durdurulabilme özellikleri nedeniyle hidroksi asid peelingleri en gözde prosedür halini almışlardır. Glikolik asid peelingleri tüm cilt tiplerine rahatlıkla uygulanabilmektedir.

Özetlersek
TCA ve salisilik asit tolesik iken , AHA’ ların toksik özelliği yoktur.
AHA’ lar ek olarak akne rozesea, aktinik keratoz, keratozis pilaris gibi problemlere de etkilidir.
AHA’ lar dan önce koyu ciltlerde kullanılabilecek güvenli bir ajan bulunmamaktaydı. AHA’llar bu cilt tiplerine yeni bir tedavi alternatifi sunmaktadırlar.
AHA’ ların işlem sırasında nötralize edilebilmekte, etkileri ortadan kaldırılabilmektedir.
AHA’ lar vücutta yüz dışındaki alanlarda da kullanılabilmektedir.
AHA’ lar diğer peelingler, dermobilizasyon, lazer, resurfacing, lepik ant-yaşlanma ajanları, injeksiyolar ile kombine kullanılabilmektedirler.Uzun iyileşme sürelerine ihtiyaç yoktur. “Lunchtime” peels” “öğle arası peelingleri olarak isimlendirilmektedirler.

Elbetteki peeling işlemi ve glikolik asid peel’leri hakkında gerekli tüm bilgilerin sanl ortamda sunulması imkansızdır. Çünkü hayat gerçektir. Açığa çıkmak gerçekleşmektir. Öğrenme isteği ve ve bilgi aynı çemberin içinde koşan iki sincaptır. Birbirlerini yakalayamasa da eğer doğru raya oturmuşlarsa hayatı asla ellerinden kaçırmazlar.
 

YAZININ BAŞINA DÖN


Ana Sayfa HAFTANIN KONUSU