Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
» Software
Home
News
Reviews
Previews
 
 
 
 
 
Terug naar begin
 

 


» Panda Internet Security Platinum [Review]
 

Panda Internet Security Platinum
De volledige bescherming voor je pc

In feite koopt u vijf verschillende toepassingen die samen uw pc beschermen. U beschikt over een antivirus toepassing, een spamfilter, een firewall, een spyware verwijderaar en een toepassing waarmee u de toegelaten webpagina's kunt beheren.

Panda Internet Security - we doen geen poging de woorden af te korten - biedt heel wat mogelijkheden. Enerzijds zijn er de klassieke onderdelen zoals de antivirus, de firewall en de spamfilter. Verder beschikt u over een privacy protection die actief spyware en dialers - toepassingen die ongezien de internetverbinding verbreken en vervolgens naar een duur 0900 nummer bellen - blokkeert en de mogelijkheid om beveiligingsproblemen in de meest gebruikte software op te sporen.

Installeren en vergeten

Installeren en daarna alles vergeten: zo veilig zou Panda Internet Security moeten zijn. En enkele tests tonen inderdaad aan dat de toepassing bijzonder goed scoort, maar wie de boodschap op de website van Panda letterlijk neemt, zou wel eens van een bekaaide reis thuis kunnen komen.
Niet dat Panda het slecht doet: integendeel, zelfs. Maar ook de beste software heeft af en toe eens een update nodig en dit pakket is daar zeker geen uitzondering op.
Daar komt nog eens bij dat u er goed aan doet alle instellingen grondig te bekijken - zeker wat de firewall betreft. Deze toont namelijk geregeld pop-up venstertjes waarbij allerlei waarschuwingen je om de oren vliegen, zelfs van programma's die je al toegang gegeven hebt tot Internet. Wie wat vertrouwd is het met Internet, vindt dit hoogstens vervelend. Anderen zullen uiteindelijk door het bos de bomen niet meer zien en misschien licht in paniek raken.
Maar nu even ernstig: het pakket doet precies wat ervan verlangd wordt. Toch zitten er ook enkele schoonheidsfoutjes aan, zoals het ontbreken van een waarschuwing de cd uit de cd-romlezer te halen na installatie. Herstart u uw systeem, dan zal Panda automatisch het systeemherstelprogramma starten. Mooi wanneer u echt problemen hebt, maar wanneer u zich daar niet aan verwachtte, kan het erg vreemd overkomen.

Shareware

Verder zijn er enkele bijkomstigheden die je bezwaarlijk optimaal kan noemen. Om een toepassing op Internet te laten, moet jij de goedkeuring daarvoor geven, ook van Internet Explorer of Outlook. Persoonlijk is dit de beste methode, al mag je daar niet altijd in overdrijven. Vreemde toepassingen kunnen je dan wel eens de vraag stellen of zij ook verbinding met het Internet mogen maken. Misschien geef je als antwoord nee - je wil immers zeker zijn dat enkel betrouwbare toepassingen op Internet mogen. In dat geval zou je wel eens de vervelende bijwerking kunnen krijgen dat geen enkele toepassing meer op Internet kan, gewoon omdat je net verboden hebt dat een bepaalde dienst niet mag draaien...
Vervelender is het feit dat er één toepassing is waarvoor je deze vraag blijkbaar nooit moet beantwoorden: Panda zelf. Nu is een verbinding met Internet waarschijnlijk wel best nodig, maar Panda onderneemt na iedere start van Windows zelf een poging. Verder toont het dan ook een venstertje waarin het de status van de beveiliging aangeeft. Op zich is dit mooi, maar het vertraagt het systeem en begint op de duur te irriteren, waardoor je het soms liever eens niet zou zien. Overigens krijg je wel de mogelijkheid om aan te vinken dat het in de toekomst niet meer moet verschijnen, maar om de één of andere onduidelijke reden lijkt Panda die opdracht vervolgens te negeren, wat in sommige gevallen voor extra ergernis kan zorgen.
Het is ook aan te raden Panda volledig te laten starten voordat u een andere toepassing, zoals Outlook, zou willen openen. Doet u dit toch, dan zal het eindeloos lang duren voor beide toepassingen opgestart zijn omdat de computer moet bepalen welke van de twee toepassingen eerst voorrang moet krijgen.
Misschien is het juist daarom gelukkig dat u de toepassing Via Download.com eerst kunt uitproberen. Panda is op zichzelf niet eens zo slecht - vooral gezien de slechte reviews die ook McAfee en Norton te beurt vallen - en doet zelfs op het vlak van virusdetectie een meer dan verdienstelijke poging. Ook de installatie verloopt erg vlot en de bescherming is meer dan behoorlijk. De mogelijkheid om spyware te bestrijden, zou al standaard in de browser moeten zitten - maar misschien is het probleem daar gewoon te nieuw voor. Wel stelden we vast dat een deel van de problematiek die we eerder geschetst hebben, verdween op het ogenblik dat een update uitgevoerd werd - ook dat is dus belangrijk en zeker wanneer we het over beveiligingen hebben.
Hou er ook rekening mee dat als u wilt dat de spamfilter haast feilloos werkt, u redelijk wat tijd zult moeten steken om het de verschillen te leren kennen. Panda is een goed product met enkele vervelende tiks, maar vergt wel duidelijk een lange leerperiode.

Conclusie

Met de gebruikersinterface zal Panda nooit een eerste prijs winnen. Er zijn te veel verschillende wegen om hetzelfde doel te bereiken. Verder zit er een kleine bug in de toepassing die regelmatig meldt dat ik me moet registreren om updates te krijgen - iets wat ik gedaan heb en wat ook probleemloos opgehaald kan worden. Wat ons wel enorm aantrok waren de waarschuwingen die het gaf bij kritieke updates die beschikbaar waren van onder andere Microsoft. In tegenstelling tot andere software, slaagt het er zelfs in een virus in de Restore bestanden te wissen. Op zich kan een virus dat hier zit, weinig last berokkenen. Toch kan het programma het daar beter wel weghalen, want zodra u inderdaad een restore doet... is het daarin bewaarde virus meteen ook weer actief.

Positief:

-Volledige bescherming op uw pc
-Degelijke spamfilter

Negatief:

-Vervelende pop-up vensters

Eindconclusie: 83%


Windows: 98/2000/Me/XP~
Productinformatie: Panda Internet Security
Prijs: € 74,90

 

 
Door Prologic op 10/08/2004

 

 

 

 

 

 

..:: Deze website is gemaakt door Nicolas Van Hoorde | © 2004 PC-QUARTER::..