Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

LUKEMANI KIRJAT


päivitetty 07.11.2003

--PAGE UNDER CONSTRUCTION--


* lamee
** pleinii
*** ok ok
**** varsin jees
***** helmi

ei tähteä = subjektiivinen arvostelu mahdotonta (lukemisesta liian pitkä aika)


Kotimainen kaunokirjallisuus

Autio, Orvokki: Kotipesä (1982) **** Naisrealismia 60-luvun Pohjanmaalta.
Bruun, Staffan: Bailut barrikadeilla (Fest på barrikaden, 2001) ** "Romaani taistolaisuudesta". Punaisinta tässä ovat kannet.
ElRamly, Ranya: Auringon asema (2002) ***½ Egyptiläisen miehen ja suomalaisen naisen rakkaustarina. Tyypillistä taideproosaa, josta tehokeinona käytetty toistoisuus tekee ah, niin herkän/kauniin/runollisen/tottakai originellin. Tässä tapauksessa se kuitenkin toimii. "Minun isäni tapasi minun äitini junassa matkalla Luxorista Assuaniin." Ei paha.
Honkasalo, Laura: Sinun lapsesi eivät ole sinun (2001) *** Nainen analysoi itseään omien vanhempiensa tekojen kautta ja fiilistelee taistolaista lapsuuttaan 70-luvulla.
Hotakainen, Kari: Bronks (1993) **** Suomalaiseen lähiöön sijoittuva anarkistinen scifitarina, jossa pieni ihminen taistelee byrokratian sortokoneistoa vastaan. Hotakainen on terävä.
Hotakainen, Kari: Buster Keaton -elämä ja teot (1991) ****½ Kotakaisen näkemys amerikkalaisesta kivikasvosta.
Hotakainen, Kari: Sydänkohtauksia eli kuinka tehtiin Kummisetä (1999) *** Työttömän laitosmiehen Raimon elämä mullistuu, kun Scorcese tulee kuvaamaan Kummisetä-elokuvaa 1970-luvun Pakilaan.
Jansson, Tove: Kunniallinen petkuttaja (Den ärliga bedragaren, 1983) ***½ Synkkä tarina omaneduntavoittelijasta hyisellä saarellä.
Jotuni, Maria: Huojuva talo
Kianto, Ilmari: Punainen viiva (1909) ****½ Suomi-angstia. Aiheena ensimmäiset valtiopäivät ja sos.dem. puolue.
Kivi, Aleksis: Nummisuutarit (1865)
Kivi, Aleksis: Seitsemän veljestä (1870) *** Junttiveljekset ryyppää ja tappelee metsäpirtissä.
Kosmos, Kari: Natty Kongo Bongo -juurijuttuja Jamaicalta (2002) *** Suomalaisen rastan tekemä opaskirja käy omakohtaisesti läpi Jamaikan rastakulttuurin historian synnystä nykypäivään. Hyvä katsaus eri musagenreihin ja artisteihin.
Levola, Kari: Tahdon (1999) ***** 2-3 krt. Rakkaus on muutakin kuin pelkkä solujen siirtymiseen tarkoitettu biokemiallinen reaktio.
Melleri, Arto: Kummitusjutun ilmakehä -lastuja (2001) **** Omaelämäkerrallista lyhytproosaa Juhani Ahon hengessä.
Melleri, Arto: Rubiinisilmäinen Pääkallosormus -poljentoproosaa (1985) *** Novelleja maaseudulta.
Melleri, Arto: Tuomiopäivän sävärit eli Svimbaa, komisario Koskinen -kemian lopputyö (1987) ***** Pentti Saarikosken jälkeisen Stadin noteeratuimman boheemitaiteilijan kuuluisin romaani on kulttikamaa. Tarantinomaisesti etenevä/takautuva teos sisältää hulvattomia, oksettavia ja koskettavia tarinoita siitä, millaista on olla alkoholiinmenevä laitapuolenkulkija, pirinisti, yli-ikäinen huora, avohoitopotilas, has been-bändin turhautunut jäsen, alemman käden huumekauppias tai näiden kanssa päivittäin tekemisiin joutuva poliisi maamme ainoassa Kaupungissa.
Miljoona, Pelle: Bonneville (1997) **** New age-hipit ja goafriikit Intiassa. Pellen slangikieli ja maalaileva kerronta vievät mukanaan. Kerrassaan valloittava ja ihanan elämänmyönteinen teos.
Miljoona, Pelle: Buddha Blues (1985) *** Matkatarina Mystiseen Itään. Ensimmäisessä osassa paikoin oivaltavasti kohtaloihinsa vangittuja ihmisiä kuvaava teos kaatuu lopulta liikaan omaperäisyysyrittelyyn.
Miljoona, Pelle: Unimies (1992) *** Matkalla Kerouacin ja Che Guevaran hengessä Etelä-Amerikassa. Ei aivan terävintä Pelleä tämä.
Miljoona, Pelle: X -hän palaa (1999)
Mukka, Timo K.: Kyyhky ja Unikko (1973) ***** Viiltävän kaunis pienoisromaani epätoivon voimalla tarrautuvasta rakkaudesta.
Mukka, Timo K.: Laulu Sipirjan lapsista (1966) **** Sotaa pakoon tois puol jokkee.
Mukka, Timo K.: Maa on syntinen laulu
Mukka, Timo K.: Tabu (1965) *** Kiellettyä rakkautta Pellon profeetalta.
Mukka, Timo K.: Täältä jostakin (1965) ***** Suomalaisen pasifismin kollaasinomaisesti etenevä klassikko alokas Matti K. Tullin inttiajasta.
Palmgren, Reidar: Jalat edellä (2001) ***½ Pikkunokkelaa proosaa kusipäisestä juristista.
Raittila, Hannu: Ei minulta mitään puutu (1998) ***½ Lestadiolaiset juhannusseurat Pohjanmaalla.
Röyhkä, Kauko: Faust ja muita kertomuksia (2001) *** Novelleja tavalla tai toisella tapahtuvasta hyväksikäytöstä.
Röyhkä, Kauko: Kaksi aurinkoa (1996)
Röyhkä, Kauko: Tien laidalla Waterloo (1980) *** Kaksi poikaa tien poskessa kolaroitua autoa vartioimassa.
Saisio, Pirkko: Elämänmeno (1975) **** Kalliolaisen työläisperheen sukutarina 40-luvulta 70-luvun taistolaisuuteen.
Sinisalo, Johanna: Ennen päivänlaskua ei voi (2000) **** Finlandia-palkittu homokeskeinen peikkotarina.
Sinisalo, Johanna: Sankarit
Sirola, Harri: Abiturientti (1980) **** Nuoruuden intoa pursuava kertomus helsinkiläisen eliittikoulun abiturienteistä. Abivuoden pakkoluettava.
Sirola, Harri: Jeesus Enkelinpoika Nasaretilainen (2001) *** Sirolan näkemys Jeesuksesta on eroottinen eikä Raamatulle faktauskollinen, mutta samalla niin lämminhenkinen ja kaunis, että tuskin tästä puristisinkaan kirkonmies (tai -nainen) tohtii loukkaantua.
Skiftesvik, Joni: Lipsauttajat (2002) **** Tarina Veijo Jankkilasta, jolle naiset ja autot ovat kaikki kaikessa. (Vaikka aihe kuullostaisi epäkiinnostavalta tai liian miehiseltä, itse tarina ei ole kumpaakaan. Lipsauttajat on samalla sekä hauska -olematta kuitenkaan ns. huumorikirjallisuutta- että lämminhenkisellä tavalla surumielinen, terävä romaani pohjoisen ihmisistä. Lämpimästi suosittelen niin roskaromaanien kuin korkeakirjallisuudenkin ystäville!) Skiftesvik on suomalaisen kirjallisuuden aliarvostetuimpia osaajia.
Skiftesvik, Joni: Puhalluskukkapoika ja Taivaankorjaaja -lyhyttä proosaa (1983) **** Elämänmakuisia novelleja karuissa olosuhteissa elävistä ihmisistä.
Tervo, Jari: Taksirengin rakkaus (1998) *** Rovaniemen pikkurikollisista, osa X. Novellikokoelma.
Waltari, Mika: Kuka murhasi Rouva Skroffin? **** Komisario Palmu-dekkari.
Waltari, Mika: Sinuhe, egyptiläinen (1945) **** Sodanjälkeistä pessimismiä henkivä tarina lääkäri Sinuhesta.
Waltari, Mika: Suuri illusioni (1928) *** Unenomainen kertomus helsinkiläisistä aristokraateista 20-luvulla.
Waltari, Mika: Valtakunnan Salaisuus (1959) *** Jeesuksen jalanjäljillä vuoden 30 jKr. Jerusalemissa.
Westö, Kjell: Isän nimeen (Vådan av att vara Skrake, 2000) *** Suku on rasite.
Westö, Kjell: Leijat Helsingin yllä (Drakarna över Helsingfors, 1996) ***½ Munksnäs boende, svenska talande bättre folket.Ulkomainen fiktiivinen proosa

Abu al Fawz, Yousif: Taikalintu (Ta'ir al Dahsha, 2000) *** Maahanmuuttajan ja pakolaisen arkipäivää Helsingissä. Novelleja.
Achebe, Chinua: Things Fall Apart (1958) ***½ Nigerian sisällissodan vaikutukset kylään ja sen päällikköön.
Agejev, M.: Kokaiiniromaani (Roman s kokainom, 1934)
Alcott, Louisa M.: Pikku Miehiä (Little Men, 1871)
Alcott, Louisa M.: Tytöistä parhain (An Oldfashioned Girl, 1870)
Alcott, Louisa M.: Viimevuotiset ystävämme (Good Wives, 1869)
Atwood, Margaret: The Blind Assassin (2001) ***½ Kahden siskoksen tarina 1930-luvulta nykypäivään sivuaa ulkokultaisesti ajanjaksonsa historiallisia tapahtumia ja ottaa laimean feministisesti kantaa naisen asemassa tapahtuneisiin muutoksiin vuosien saatossa. Tarina alkaa hyvin, mutta lässähtää ikävästi loppua kohden. Ainesta parempaan olisi ollut, nyt kirjassa on aistittavissa helppoihin ratkaisuihin tyytyvän tusina(nyyhky)romaanin imelä sivumaku.
Bach, Richard: Jonathan Livingston Seagull (1972) "I'm learnind to fly/ but I ain't got wings."
Beowulf
Bradbury, Ray: Fahrenheit 451 (Fahrenheit 451, 1953) **** Scifitarina, jossa kirjat palavat ja palomiesten työ ei ole sammutus.
Brontë, Emily: Humiseva harju (Wuthering Heights, 1847) *** Romantiikan aikakauden englantilaisen naiskirjallisuuden klassikko.
Bulgakov, Mihail: Saatana saapuu Moskovaan (Master i Margarita, 1967) ***** Nomen est omen.
Bukowski, Charles: Postitoimisto (Post Office, 1971) ***½ Miehisen renttukirjallisuuden klassikko. Postimies ryyppää ja nai.
Burroughs, William: Alaston lounas (The Naked Lunch, 1959) ***½ Beat-kirjallisuuden aikanaan suurtakin kohua herättänyt klassikko nistin (sielun)elämästä, josta ei verta, eritteitä, vieroitustuskia, yksityiskohtaisesti kuvailtua homopornoa sekä joka puolelta dominoivaa yleistä halveksuntaa elämää ja ihmisyyttä kohtaan puutu. Burroughsin kerronta on mielenkiintoista. Tätä haluan lisää. Joskus.
Calvino, Italo: Jos talviyönä matkamies (Se Una Notte d'inverno un viaggiotore, 1979) **** Erilaista calvinoa. Kirjallisuuden eri tyylilajeilla leikittelevä romaani, jonka pääosassa olet juuri sinä, Lukija.
Calvino, Italo: Näkymättömät kaupungit (Le città invisibili, 1972) ***½ Haikean kaunis ja runollinen tarina kaupungeista muiden joukossa. Mikä tekee Helsingistä Helsingin?
Calvino, Italo: Paroni puussa (Il Barone Rambante, 1957) ***½ Sadunomainen kertomus paronista, joka muuttaa puuhun.
Camus, Albert: Sivullinen (L'Étranger, 1942) **** Epäsovinnainen ihminen järjestäytyneessä yhteiskunnassa.
Cantervillen Kummitus ***½ Novellikokoelma.
Cunningham, Michael: Tunnit (The Hours, 1998) *** Ihan kiva on sananparsi, jolla tätä romaania voisi kuvata. Mitäänsanomaton ja arkinen, jos tarkemmin haluaisi määritellä. Idea tottakai on mielenkiintoinen (kolme naista -joista yksi on kirjailija Virginia Woolf- eri aikakausilta yhden päivän aikana), eikä itse tekstissäkään mätä oikein mikään. Mutta kun ei sykähdytäkään, eikä edes ärsytä. En ymmärrä hypetystä.
Dahl, Roald: Joku kaltaisesi (Kiss, Kiss, 1953/ Someone Like You, 1960) Jännitysnovelleja.
Dahl, Roald: Rakkaani, kyyhkyläiseni (Kiss, Kiss, 1953/ Someone Like You, 1960) Jännitysnovelleja.
de Sade, Markiisi: Justine eli hyveellisen neidon kovat kokemukset (Justine, ou Les Malheurs de la Vertu, 1791)
Dostojevski, Fedor: Karamazovin veljekset (Bratja Karamazovy)
Dostojevski, Fedor: Kirjoituksia kellarista (Zapiski iz podpolja, 1864) *** Slaavilainen esi-Arosusi angstaa.
Dostojevski, Fedor: Rikos ja rangaistus (Prestuplenije i nakazanije, 1866) ***** Kirvesmurhaajan kärsimykset Pietarissa.
Dumas, Alexandre: Kolme muskettisoturia (Les trois mousquetaires, 1844) ***½ Humoristinen kertomus kuninkaallisista miekkamiehistä sivuaa aikansa Ranskan poliittista valtataistelua rojalistien ja tasavaltalaismielisten välillä.
Dumas, Alexandre: Monte Criston Kreivi (Le Comte de Monte-Cristo, 1845-46) **** Naiivin pojan kasvu kyyniseksi kostajaksi. Ranskan vallankumouksen historiatietämys auttaa ymmärtämään teoksen syy/seuraus-suhteita paremmin ja tuo syvempää perspektiiviä lukukokemukseen. Nuoremmillekin lukijoille Monte Criston kreivi sopii intensiivisenä ja mukaansatempaavana seikkailukertomuksenä.
Eco, Umberto: Ruusun nimi (Il nome della rosa, 1980) ***½ Fransiskaanimunkki tutkii luostarissa tapahtuvia murhia 1300-luvulla. Econ loputon pröystäily keskiajan tietämyksellään ja latinan osaamisellaan tekee muuten lukuromaanimaisesta teoksesta paikoin puuduttavan ja vaikeaselkoisen.
Ellery Queenin jännityslukemisto 1 ** Jännärinovelleja.
Ellery Queenin jännityslukemisto 2 ** Jännärinovelleja.
Fowles, John: Jumalten naamiot (The Magus, 1966) **** Nuoren englantilaisen opettajan kokemuksissa totuus ja illuusio sekoittuvat Kreikan kuumassa kesässä.
Gaarder, Jostein: Sofian maailma (Sofies Verden, 1991) **** Perinteistä salapoliisiromaania ja tietokirjaa yhdistelevä johdatus filosofian maailmaan toimii yllättävän hyvin.
Garcia Marquez, Gabriel: Sadan vuoden yksinäisyys (Cien años de soledad, 1967) **** Fantasiallinen sukukronikka Kolumbian viidakoista.
Goethe, J. W. von: Nuoren Wertherin kärsimykset (Die leiden des jungen Werther, 1774) **** Rakkaus on tuskaa.
Gogol, Nikolai: Kuolleet sielut (Mertvyje Dusi, 1842) ***½ Slaavilaisella mentaliteetilla kerrottu ja mustalla huumorilla varustettu satiiri miehestä, joka haluaa ostaa kuolleiden ihmisten sieluja.
Gogol, Nikolai: Nevan valtakatu (Nevskij Prospekt, 1835) **** Kohtaamisia Pietarin pääkadulla.
Golding, William: Kärpästen herra (Lord of the Flies, 1954) **** 2krt. Julmuuden psykologiaa järjestäytymättömässä yhteiskunnassa poikkeuksillisissa olosuhteissa. Anti-robinsoncrusoe-teema jaksaa aina viehättää.
Harms, Daniil: Sattumia (Slutsai) **** Absurdia ja groteskia lyhytproosaa, jossa satutetaan mm. Pushkinia, Gogolia ja sosialistisen realismin työn sankareita.
Helgason, Hallgrímur: 101 Reykjavik (101 Reykjavik, 1996) **** Hlynur Björn, 35+, on mies jolle mutsin luona asuminen on elämänvalinta ja työttömyys osin uskonnollinenkin kutsumus. Pahimmillaan 101 Reykvik on kaikessa mauttomuudessaan raivostuttava, parhaimmillaan riemastuttavan oivaltava viljellessään assosioissaan vuoroin neroutta lähentelevää shokeeraavaa anarkismia ja puhdasta idiotismia.
Hemingway, Ernest: The Old Man and the Sea **** Mies pyydystää kalan.
Hesse, Hermann: Arosusi (Der Steppenwolf, 1927) *** Päiväkirjamuotoinen kertomus Harry Hallerista, joka on erilainen -ainakin omasta mielestään. Paikoin oivaltaviakin psykologisia huomioita ja hyvinkin älykästä tekstiä sisältävä teos, jossa mukaansatempaavuutta ei tosin ole nimeksikään. En pitänyt Arosudesta, mutta tekeekö se silti siitä huonon kirjan? Ehkä tämä on teos, joka pitäisi lukea uudestaan ymmärtääkseen sen hienouden.
Hesse, Hermann: Narkissos ja kultasuu (Narziss Goldmund, 1930)
Hinton, S. E.: Me kolme ja jengi (The Outsiders, 1967) **** new Yorkin jengit 50-luvulla. Luettu joskus -96, joten en tiedä miten tämä nykyään kolahtaisi. Silloin kyllä pidin kovasti.
Hugo, Victor: Kurjat (Les Misérables, 1862) **** Pariisin vähäosaiset 1800-luvun Ranskassa, sivujuonena Napoleonin Waterloo-tappion tapahtumat ja Ranskan vallankumouksen alku.
Huxley, Aldous: Brave new world (1932)
Høeg, Peter: Lumen taju (Frøken Smillas fornemmelse for sne, 1992) ***½ Dekkariksi naamioitua taideproosaa hyisissä maisemissa äiti-Tanskassa ja Grönlannissa. Kuka murhasi pienen pojan ja miksi?
Irving, John: Garpin maailma (The World According to Garp, 1976) **** Lämminhenkinen kertomus feministisen yksinhuoltajaäidin pojasta.
Irving, John: Kaikki isäni hotellit (The Hotel New Hampshire, 1981) ****
Irving, John: Neljäs käsi (The Fourth Hand, 2001) ** TV-reportteri menettää toisen kätensä leijonan kitaan. Ei oikein toimi tämä, vaikka kova on yritys.
Kafka, Franz: Amerikka (Amerika, 1927)
Kafka, Franz: Linna (Das Schloss, 1926) **** Byrokratian kasvottomuus järjestäytyneessä yhteiskunnassa. Maanmittaaja K. haluaisi päästä linnaan. Oikeusjuttua raskaslukuisempaa ja vaikeaselkoisempaa tekstiä.
Kafka, Franz: Oikeusjuttu (Der Prozess, 1925) ****½ Byrokratian koneisto murskaa pienen ihmisen. Ekspressionistista tyylisuuntaa ja pelkistettyä ilmaisua parhaimmillaan.
Kerouac, Jack: Maanalaiset
Kerouac, Jack: Matkalla (On the Road, 1957) ***** Matkakertomus Nykistä Friscoon ja Meksikoon on hektinen aikalaiskuvaus beatnikien elämästä ja jazzin valtakaudesta.
Kerouac, Jack: The Dharma Bums (1959)
Kesey, Ken: Yksi lensi yli käenpesän (One flew over the Cuckoo's Nest, 1962)
King, Stephen: Hohto (The Shining, 1977) **** Pahojen henkien valtaama hotelli Coloradon vuoristossa.
Kundera, Milan: Elämä on toisaalla (Zivot je jinde, 1973) *** Muotokuva runoilija Jaromilista sivuaa aikansa poliittisia tapahtumia Tsekkoslovakiassa. Kunderan saivartelu asioiden kerronnassa on paikoin raivostuttavaa.
Kundera, Milan: Olemisen sietämätön keveys (Nesnesitelná Lehkost Bytí, 1983) **** Prahalaisia rakastavaisia poliittisen tilanteen muuttuessa. Filosofinen viihteellisellä tavalla, olematta silti pinnallinen.
Loe, Erlend: Supernaiivi (Naiv. Super., 1996) ****½ Mies päättää kohdata ongelmansa. Vain täysin kelvoton ihminen ei lämpene tälle. Yksinkertaisella tavalla nerokas.
Loe, Erlend: Tosiasioita Suomesta (Fakta om Finland, 2001) ** Tajunnanvirtaa ja ylimittaisia lauseita. Nuorehko mies saa tehtäväkseen laatia matkaesitteen Suomesta, ja siinä sivussa pohtii omaa elämäänsä ja saavutuksiaan sekä pohjoismaista mentaliteettia ja norjalaista yhteiskuntaa. Sanoma jää olemattomaksi eikä oivaltavuudesta voi tämän itsestäänselvyyksiä toistelevan teoksen yhteydessä puhuakaan. Supernaiivin tapaan tämä ei ole edes hauska, vaikka pitkälti samaa teemaa toistaakin.
Makine, Andreï: Ranskalainen testamentti (Le testament francais, 1995) *** Kuulun siihen vähemmistöön, jonka mielestä Ranskalainen testamentti ei ole Makinen uran paras teos.
Makine, Andreï: Venäläisiä unelmia (Au temps du fleuve Amour, 1994) ***** Kolmen pojan kasvutarinassa itä kohtaa lännen Siperian taigalla elokuvasankari Jean-Paul Belmondon muodossa. Kaunista, kaunista...
Mason, Richard: Meren huoneissa (The Drowning People, 1999) ***½ Humiseva Harju meets Jumalat juhlivat öisin. Jos pidit kahdesta edellisestä, pidät myös tästä.
McLiam Wilson, Robert: Eureka Street, Belfast (Eureka Street, 1996) **** Pohjois-Irlannin protestantit ja katolilaiset etsimässä rahaa, rakkautta ja harmoniaa.
Nabokov, Vladimir: Lolita
Niemi, Mikael: Populäärimusiikkia Vittulajänkältä
(Populärmusik från Vittula, 2000) ***** 2krt. Matin ja Niilan lapsuus Pajalan Vittulassa, jossa kansallinen identiteetti on hukassa ja lappilaisella tarinaniskennällä ja alkoholikulttuurilla on pitkät perinteet. Puhumattakaan sukujen välisestä kyräilystä ja miehisistä joukkotappeluista. Näistä aineksista ammennettu outojen poikien hillitön kasvutarina on hypetyksensä ansainnut.
Nin, Anaïs: Erotica (Delta of Venus, 1969)
Orwell, George: Animal Farm (1945) ****½ Satiiri diktatuurista. Eläimet ottavat vallan maatilalla, mutta vähitellen demokratiaa ja tasa-arvoa julistaneen vallankumouksen slogan "All animals are equal" saakin peräänsä jatkohuomautuksen "but some animals are more equal than the others." Orwell on kitkerä inhorealisti, jolla on taito esittää vakavat asiat yksinkertaisella ja ulkoisesti kevyellä tavalla.
Orwell, George: Nineteen Eighty-four (1949) **** Big brother is watching YOU.
Rowling, J. K.: Harry Potter ja Azkabanin Vanki (Harry Potter and the Prisoner of Azkaban, 1999) *** HP 3. Keskinkertaista ja kliseistähän tämä on edelleen, mutta eihän homejuustokaan oikeasti ole hyvää.
Rowling, J. K.: Harry Potter ja Liekehtivä Pikari (Harry Potter and the Goblet of Fire, 2000) *** Ensimmäiset 200 sivua puuduttavaa paskaa, jossa ei tunnu tapahtuvan oikein mitään, mutta vauhtiin päästyään tempasi mukaansa.
Rowling, J. K.: Harry Potter ja Salaisuuksien Kammio (Harry Potter and the Chamber of Secrets, 1998) **½ Keskinkertaista ja kliseistä lastenfantasiaa, osa II. Tosin on tämä vähemmän paska kuin ykkösosa.
Rowling, J. K.: Harry Potter ja Viisasten Kivi (Harry Potter and the Philosopher's Stone, 1997) ** Keskinkertaista ja kliseistä lastenfantasiaa.
Rådström, Niklas: Månen vet inte (1989) **** Pikkupoika muistelee isovanhempiaan ja näkee mielikuvitusmerirosvoja. Toiston voimaan luottavaa taideproosaa, sopivan helppolukuista.
Salinger, J.D.: Sieppari ruispellossa (The Catcher in the Rye, 1951) *** Pentti Saarikoski oli toki Suuri Taiteilija, jonka loihtima suomennos on eittämättä ainakin mielenkiintoinen, MUTTA..
Salinger, J.D.: The Catcher in the Rye (1951) ****½ ..alkuperäiskielellä 'Sieppari' toimii parhaiten.
Saramago, José: Jeesuksen Kristuksen Evankeliumi (O Evangelho segundo Jesus Cristo, 1991) **** Portugalilaisen nobelistin tulkinta Jeesuksen elämästä. Mahtava kirja, jossa Saatana on Paimen ja lauseet puolen sivun mittaista tajunnanvirtaa.
Sartre, Jean-Paul: Inho (La Nausée, 1938) **** Teos, jonka ansiota on eksistentialistinen filosofia. Mies herää olemassaolon ymmärtämiseen. Ehdottoman mielenkiintoinen, kyllä Sartre Nobelinsa on ansainnut.
Smith, Zadie: Valkoiset hampaat (White Teeth, 2000) **** Arjen iloa työväenluokkaisessa, monikulttuurisessa Britanniassa.
Steinbeck, John: Helmi (The Pearl, 1947) Luettu joskus -96, silloin en pitänyt. Nykyisin avautuisi luultavasti ihan uudella tavalla.
Steinbeck, John: Hiiriä ja ihmisiä (Of Mice and Men, 1937) **** Kalifornian puuvillafarmien työläisiä sorron vuosina.
Steinbeck, John: Taipumaton tahto (In Dubious Battle, 1936) *** Kommunistisen puolueen miehet järjestävät lakon Kalifornian hedelmäfarmilla. Lämminhenkistä työläiskuvausta, taattua steinbeckiä.
Swift, Jonathan: Gulliverin matkat (Gulliver's Travels, 1726) **** Terävä yhteiskuntakriittinen satiiri laivavälskärin matkakertomuksina omituisissa maissa.
Tartt, Donna: Jumalat juhlivat öisin (The Secret History, 1992) **** Mystinen tarina yliopiston kreikan opiskelijoiden keskuudessa tapahtuvasta murhasta osoittaa, että viihteellisyys kaunokirjallisuudessa ei aina ole pahasta.
Tolkien, J.R.R.: Taru Sormusten Herrasta (Lord of the Rings, 1954-55)
Vonnegut, Kurt: Cat's Cradle (1963) ***** Loistava.
Vonnegut, Kurt: Galápagos (Galápagos, 1985) **** Maailmanlopun skenaario sivuaa pitkälti samaa teemaa kuin 'Cat's Cradle':kin. Taattua vonnegutia.
Vonnegut, Kurt: Slaughterhouse 5 (1969) ***** Suuri Sodanvastainen Kirja, jonka juonta ja genreä on mahdoton kategorisoida. Tämä pitää KOKEA.
Welsh, Irvine: Trainspotting (Trainspotting, 1993) **** Kulttikirja edinburghilaisista heroiininarkkareista.
Woolf, Virginia: Orlando (Orlando, 1928) **** Fantasiallinen romaani sukupuolenmuutoksesta.Elämäkerrat ja muistelmat

Anderson, Jon Lee: Che ****
Blixen, Karen: Eurooppalaisena Afrikassa (Den afrikanske farm, 1937) ***
Frank, Anne: Nuoren tytön päiväkirja (Het Achterhuis, 1947) ***
Guevara, Ernesto "Che": Moottoripyöräpäiväkirja (Notas de viaje, 1995)
Harrison, Shirley: Viiltäjä-Jackin päiväkirja (The Diary of Jack the Ripper, 1993)
Paasilinna, Erno: Timo K. Mukka -legenda jo eläessään
McCourt, Frank: Seitsemännen portaan enkeli (Angela's Ashes, 1996) **
Sandford, Christopher: Kurt Cobain (Kurt Cobain, 1995) *** 3 krt.
Spungen, Deborah: Nancy (And I Don't Want to Live This Life, 1983) **½
Tarkka, Pekka: Pentti Saarikoski, vuodet 1937-1963Dekkarit
Luettu ja arvosteltu DEKKAREINA, ei vakavasti otettavana kaunokirjallisuutena.

Akunin, Borin: Asaselin salaliitto (Azazel, 1998) **** Dekkari, jossa toimii kaikki mutkikkaasta juonesta hyvinkehiteltyihin henkilöhahmoihin. Kun tapahtuma-aika ja paikkakin ovat 1870-luvun Venäjällä, niin eihän tätä lukiessa voi kuin nauttia. Dekkareiden ehdotonta aatelia. Myös ihmisille, jotka eivät pidä dekkareista.
Arhippa, Pirkko: Jo katkee maalinauha
Carr, John Dickson: Kunnes kuolema erottaa (Till Death Do Us Part, 1944) ***
Chandler, Raymond: Nainen järvessä (The Lady in the Lake, 1943-1944) ***
Chandler, Raymond: Pikkusisko (The Little Sister, 1949) ***
Christie, Agatha: Aikataulukon arvoitus (The A.B.C. Murders, 1936) **
Christie, Agatha: Esirippu (Curtain, 1975) ****
Christie, Agatha: Hallavan Hevosen majatalo
Christie, Agatha: Idän pikajunan arvoitus (Murder on the Orient Express, 1933) ****
Christie, Agatha: Kortit pöydällä (Cards on the Table, 1936) ****
Christie, Agatha: Kuolema ilmoittaa lehdessä (A Murder is Announced, 1950) ****
Christie, Agatha: Kuolema Niilillä (Death on the Nile, 1937) ****
Christie, Agatha: Kymmenen pientä neekeripoikaa (Ten Little Niggers) ****
Christie, Agatha: Lordin kuolema (Lord Edgware Dies, 1933) ***
Christie, Agatha: Murder in the Mews ***
Christie, Agatha: Murha maalaistalossa
Christie, Agatha: Stylesin tapaus (The Mysterious Affair at Styles, 1920) ****
Christie, Agatha: Syyttävä sormi (The Moving Finger, 1942) ***½ Kuka lähettelee nimettömiä herjauskirjeitä maalaiskylässä? Neiti Marple tietää. Kivaa "aivot viihteelle" -luettavaa, jossa kiteytyy kaikki se, mistä dame Agathan tuotannossa pidän -mutkainen juoni, peribrittiläinen luokkayhteiskunta hienostuneine vanhoine neiteineen juomassa teetä pikkurillit ojossa, sopivasti kömpelöä romantiikkaa ja tietenkin se viimeisessä luvussa paljastuva murhaaja.
Christie, Agatha: Ten Little Niggers ***
Christie, Agatha: Varjossa auringon alla
Christie, Agatha: Väärän vänkyrä talo
Cornwell, Patricia: Mustalla merkitty (Black Notice, 1999)
James, P. D.: Oikeus on sokea (A Certain Justice, 1997) ***
Mankell, Henning: Palomuuri (Brandvägg, 1998) ****
McCall Smith, Alexander: Naisten etsivätoimisto nro 1 (The No 1 Ladies' Detective Agency, 1998) *** Zimbabween sijoittuva, naisnäkökulman ja afrikkalaisen arjen historioineen vahvasti esille tuovan 7-osaisen sarjan aloitus. Ei-jännittävä, hyvän mielen kirja.Lasten- ja nuortenkirjat
Erittäin puutteellinen lista.
Luettu ja arvosteltu 7-15-vuotiaan henkisellä mentaliteetilla.

Dahl, Roald: Jalin suklaatehdas
Dahl, Roald: Matilda
Lehtinen, Tuija: Ikkunaprinsessa (1994) ****
Lehtinen, Tuija: Joka kimma sen tietää (1988) ***
Lehtinen, Tuija: Minun veljeni Jon (1992) ****
Lehtinen, Tuija: Mirkka, Masa ja Miss USA (1994) ****
Lehtinen, Tuija: Mun ystäväni Rufus (1987) ***
Lehtinen, Tuija: R.I.P. (1993) *****
Lehtinen, Tuija: Roskisprinssi (1991) ****
Lehtinen, Tuija: Siskokullat (1995) ****
Lehtinen, Tuija: Vaniljasyndrooma (1990) ***
Lindgren, Astrid: Maailman paras Katto Kassinen (1986)
Lindgren, Astrid: Pikkuveli ja Katto Kassinen
Lindgren, Astrid: Veljeni leijonamieli
Lindgren, Astrid: Yksityisetsivä Kalle Blomqvist (1976)
Polva, Anni: suurin osa Tiina-kirjoista
Read, Lorna: They think I'm too easy...(1998) ** Itseasiassa luin tämän kahdesti. Noloa:D
Talvio, Pirkko: Pikkusysteri (1993) Dingoa diggaava hyvän perheen tyttö eksyy huumepiireihin 80-luvun Helsingissä. Teini-iän suosikkejani.
Toijala, Anneli: JAM (1992) Helsinkiin sijoittuva kertomus yksinäisestä koulukiusatusta tytöstä, joka löytää ystävän.