Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

İsa Mesih , Hazreti Ali ve Zerdüşt Pexamber

www.etnikforum.com
Pavlus’un Anadoludaki gezileri :



Kendisi de bir Anadolulu olan bu inatçı ve dirençli insanı kısaca tanıyalım ilk önce.

Pavlus Tarsus’ta doğmuştu. Doğum tarihinin İ.S.10.yıllarında olduğu sanılıyor. Yahudilikte kullandığı asıl adı Saul idi. Zaten “elçilerin işleri” kitabının ilk bölümlerinde adı Saul olarak geçmektedir. Yöredeki pek çok Yahudi gibi oda Roma yurttaşlığını kazanmış bulunan bir aileden geldiği için Romalı adı “pavlus” u da kullanmaktaydı. Öteki Yahudi çocukları gibi o da bir sanat öğrendi ve çadır ustası oldu. Kudüs’te dini bir eğitim gördü.

Başlangıçta koyu bir Ferisi olarak bu yeni akıma ve yandaşlarına karşı cephe aldı ve etkin bir biçimde izledi onları. Dahası ilk Hıristiyan şehidi İstefan’ın taşlanarak öldürülmesinde de katkısı oldu. İstefan’ın gömülmesinden sonra Kilisenin altını üstüne getiriyor, evlere girerek içeridekileri kadın, erkek demeden dışarı sürüklüyor ve zindana atıyordu onları.

İncil’in elçilerin İşleri bölümünün bizlere anlattığına göre Yahudi yetkililerden almış olduğu bi mektupla Şam’a giderken, gökte bir ışık parlar. Saul yere düşerken kendisine bir sesin “Saul, saul neden bana zulmediyorsun” diye seslendiğini duyar ve “sen kimsin ey efendim?” diye sorar. Ses de “ben senin zulmettiğin İsa’yım!” diye yanıtlar.(Elçilerin İşleri 9:5)

İşte bu karşılaşma Saul’un yaşamında bir dönüm noktası olur. Daha önce amansız bir biçimde karşı çıktığı bu yeni inncın en ateşli savunucusu olur ve onu yaymak için yolculuklar yapar, topluluklara mektuplar yazar.bilinmelidir ki Mesih inancının ilk yayıldığı sıralarda Pavlus zamanının çoğunu yine Anadoluda geçirmiştir. Anadolunun Pavlus’un hayatında önemli bir yeri bulunmaktadır ve bunu mektuplarında bunu sık sık yinelemektedir.

ONİKİ HIZMET SAHİPLERİ

Ayin-i Cem (Dısimki: Cıvat)’de oniki hizmetten görev alan canlar, yaptıkları işe göre ad alırlar. Bu oniki hizmetin sahipleri sırası ile şunlardır:

1. Pir makamı: Talib toplumunun en yüksek temsilcisi olan Pir, Ayin-i Cem’de Pir postuna oturur ve Ayin-i Cem-i yönetir.

2. Rayver makamı: Yolun ruhani önderi olan Rayver, Ayin-i Cem’de on iki hizmetten görev alan canlardan sorumlu olduğu gibi hem inanç bazında günün mana ve anlamı üzerine konuşmalar yapar hem de Ayin-i Cem yürütme yetkisine sahiptir.

3. Mürşit makamı: Yargı makamının başı Mürşit’dir. Ayin-i Cem’de küskün, dargın ve müşkül durumda olan canlar özünü dara çeker, davacı veya davalıya müsevi muamele, tarafların söz haklarını muhafaza etme, taliblerin kendilerine serbestçe arzettikleri hadiseleri, hazır bulunan canların büyük bir ekseriyetinin müşterek rızaları unsuru ile hüküm verme yetkisine sahiptir ve Mürşit’in kararında katiyet asıldır, talib Mürşit kararına ihtiraz edemez.

4. Haberci hizmeti: Hem Ayin-i Cem’in yapılacağı günü ve ibadethane’yi küylüye haber verir hem de Ayin-i Cem’de gözcünün yardımcısıdır.

5. Gözcü hizmeti:Ayin-i Cem’in iç düzeninden sorumlu olduğu gibi, edeb ve erkana aykırı hareketlere müdahale etme yetkisine sahiptir.

6. Çıracı hizmeti: Hem çıra yağını tedarik etmek hem de ibadethane’nin aydınlatma işinden sorumludur. Şu noktayı tebarüz ettirmek lazimdır ki, Ayin-i Cem bitinceye kadar pirler dahil hiç kimse sırtını ışığa çeviremez.

7. Kurban ve Miyaz hizmeti: Talibler madi imkanları dahilinde kurban ve Miyazlarla Ayin-i Cem’in olduğu ibadethane’ye gidip, Ayin-i Ceme katılırlar; taliblerin beraberinden ibadethane ’ye götürdükleri kurban ve Miyazlardan sorumludur.

8. Süpürgeci hizmeti: Ayin-i Cem süresince Pir divanı önüne süpürge çalmakla görevlidir.

9. Kapıcı hizmeti: Hem ibadethane’nin giriş çıkış gövenliğini sağlamak hem de Ayin-i Ceme gelen canların emanette bıraktıkları eşyalardan sorumludur.

10. Sucu hizmeti: Hem ibadethane’nin hem de Ayin-i Ceme gelen canların su ihtiyacını tehmin etmekle görevlidir.

11. Zakir hizmeti: Ayin-i Cem’de hem deyiş söyler hem de Semah yörütür.

12. Bekçi hizmeti: Küylüler ibadethane’de toplandıkları için köyün can ve mal gövenliğinden sorumlu olmakla birlikte olası saldırı ve telikelere karşı köyü müdafa etmek ve ibadethane’yi olaydan haberdar etmektir.

Kayynak: Varto’ya tabi Taşçı Köyünden kain pir Bozi Ucağ’ında bulunan risaleden alınmıştır

 

Zerdüşt Peygamber

Zerdüşt'ün annesi Puruşpa, babası Dughahova dır. Zerdüşt'ün annesi 15 yaşında iken bir ışık kümesinin ziyareti ile hamile kalmıştır zira aynı durum İsa peygamber içinde söylenmişti. Zerdüşt peygamber insan sevgisi ile doluydu kıtlık zamanları fakirlere evinden kaçarak yiyecek dağıttığı söylenir. Zerdüşt'ün gerçek sıfatlı adı "Zerdeşt-ra-spi-tme"dir. Med dilinde zer sarı - teş ışın - ra güneş - spi beyaz - time demet,takım anlamındadır. Zerdüşt inancında mehdi inancıda vardır bu dine göre peygamberin ölümünden üç bin yıl sonra Mehdi Saoşyant gelecek ve bin yıllık çalışma yapacak insanları doğru yola sevketmeye çalışacaktır. Ayrıca yezidilik ile zerdüştlük arasındada bağlar vardır zira pek çok araştırmacı yezidileri eski dinlerini korumaya çalışan zerdüştiler veya reform geçirerek diğer dinlere direnen bir akım olarak değerlendirirler (cemşid bender)