Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
Snus Välkomen!!!

--------------------------------------------------------------------------------

Snusets historia
Munsnuset blev Sveriges tobak på 1800-talet, till skillnad från 1700-talets luktsnus som var en vana för kungar och annat fint folk. Det var Columbus som först beskrev tobaken. I västindien såg han hur Indianerna rökte och snusade torkade tobaksblad. Tobaken gick att odla även i Europa. Den franske ambassadören i Lissabon, Jean Nicot, tog med sig några plantor till paris. Drottningen av Frankrike, Catharina de Medeci, plågades av huvudvärk och Nicot rekommenderade att smula sönder torkad tobak och dra upp pulvret i näsan. Det gjorde hon och huvudvärken försvann.

Först i mitten på 1600-talet kom tobaksbruket till Sverige, med soldater som var på väg hem efter det Trettioåriga kriget. Snusningen har alltså hundraåriga traditioner.

Cigarettrökningen slog igenom först på 1900-talet. Nu vet vi att den stora fördelen med att snusa jämfört med att röka, är att snusaren slipper dra in en massa rök som innehåller bl a tjära och kolmonoxid. Den fördelen gäller också omgivningen. Den största delen av det snus som säljs i Norden tillverkas av Gothia snus i Göteborg. Redan på 1800-talet fanns det tre tobaksbolag i Göteborg, som tillverkade snus. Nu tillverkar Gothia snus ca en halv miljon dosor om dagen i den moderna fabrik som invigdes 1982. Förutom Norden är också USA en stor exportmarknad. Gothia snus är ett dotterbolag till Svenska tobaks AB. I ett samarbete med Svenska tobaks forskningsavdelning arbetar de nu med råvaran, att välja den tobaksplanta som har de bästa egenskaperna. Ett annat projekt är att förbättra dosan så att snuset ska hålla sig längre.

Mer om snus finner du på www.snusfabriken.com
--------------------------------------------------------------------------------

Snusets innehåll


Snus tillverkas av mald tobak som fuktas med 40-60% vatten. Tillsatser som görs i alla märken är: Salt som har använts som smakämne sedan hundratals år tillbaka. Natriumkarbonat som förlänger hållbarheten på snuset. Propylenglykol som är ett fuktbevarande medel tillsätts också.

Tillsatser som görs i vissa märken är: Glycerol som är ett annat fuktbevarande medel. Sedan tillsätts det också olika smakämnen som t ex lakrits, citronolja, rosenolja, lavendelolja etc. Detta görs för att alla märkena inte ska smaka likadant.

Snus innehåller naturligtvis också nikotin som kommer ifrån tobaken som man använder vid tillverkningen. De flesta märken innehåller 0,8-1,0% nikotin, hit räknade jag inte light varianterna som innehåller som innehåller ca 0,5% nikotin. PROBE portionssnus räknas inte heller in för det innehåller ca 1,3% nikotin. Snusaren får inte i sig allt nikotin utan i genomsnitt bara 15-20% av nikotinet. Tobaksplantan innehåller också en del av de ämnena som kan förekomma i den jord plantan växer i. Med mycket känsliga mätinstrument kan man mäta spår av t ex bly, kadmium eller arsenik i snus. Av dessa ämnena finns ett gränsvärde för bly som är fastställt för snus, det är 3,0 ppm (Parts Per Million). Svenskt snus innehåller 0,4-0,8 ppm bly. Gränsvärdet för grönsaker i Sverige är 0,3 ppm. I snuset finns också vissa nitrosaminer ca 5-6 mg/kg som i starka koncentrationer har visat sig cancerframkallande, men vanligt svenskt snus har vid djurförsök inte visat sig cancerframkallande. Radiofysiska intituionen vid Lunds universitet har konstaterat att en normalsnusare på ett år utsätts för samma strålning som om man går till tandläkaren och tar tre röntgenbilder, eller om man utsätts för en veckas omgivningsbestrålning från mark och byggnads material.

Mer om snus finner du på www.snusfabriken.com
--------------------------------------------------------------------------------

Snusets skador


Alla snusare får tyvärr förr eller senare skador i munnen. Det blir ränder under läppen och i tandköttet, det blir också vitaktig fläck där prisen ligger, slemhinnan försämras och ränderna övergår till kraftigare veck och det blir en valk där prisen ligger. De små spottkörtlarna förstörs och det påverkar salivproduktionen. Tandköttet blir mycket rött och svullet och risken för tandlossning ökar betydligt. I nästa steg "fräter" snuset så att tandhalsen blir frilagd, snuset har nu framkallat tandlossning. Vid t ex värme och kyla känner man ilningar i tänderna. Irritationen kan ge inflammationer i tändernas rötter. Man kan också få ett sår där prisen ligger som inte läks även om man slutar snusa. Det är ett förstadium till cancer. Såret måste skäras bort av en kirurg. Men snuset skadar inte bara snusaren för det skadar även miljön. Tobaken kräver mycket bekämpningsmedel som är giftigt. Kemikalierna kan förorena byvatten och en liten del av dom finns sedan kvar i plantan när den säljs. Det krävs också mycket energi för att torka tobaken, och i U-länderna använder man ved till det. Det krävs ett ton ved till att torka ett ton tobak.

Mer om snus finner du på www.snusfabriken.com
--------------------------------------------------------------------------------

Myter om snus


Den vanligaste myten om snus säger att det finns krossat glas i snuset, det är inte sant. Myten har uppkommit för att i torrt snus kan det bildas små saltkristaller som likna små glasbitar.

Den andra myten är att snus görs utav spill från andra tobaksprodukter. Det är inte heller sant, för till snus används inte samma sorts tobak som till cigarrer och cigaretter.

Den tredje myten är att Pottaska tillsätts vid svensk snustillverkning. Det är inte heller sant, för det togs bort för flera decennier sedan.

Mer om snus finner du på www.snusfabriken.com
--------------------------------------------------------------------------------

Ramsor och talesätt om snus


När järnvägen över klippiga var klar och hade invigts med presidentbesök, så frågade presidenten arbetschefen hur han klarade bygga en järnväg över klippiga bergen. Då svarade arbetschefen:


"Med alla svenska rallare och Ljunglöfs snus ska jag bygga en järnväg ända in i helvetet"


I boken "Pippi Långstrump går ombord", Leker Pippi, Tommy och Annika att de är skeppsbrutna på en öde ö. Därifrån skickar de en flaskpost med följande meddelande:


"Utan snus i tre dagar försmäktar vi på denna ö"


Detta uttalande fälldes av Molière som visste vad han talade om:


"Förvisso befodrar snuset hederskänsla och god vilja av alla som njuter det"

Mer om snus finner du på www.snusfabriken.com

--------------------------------------------------------------------------------

Hemtillverkning av snus


Man tar 1 kilo torkad tobak som man finfördelar till lämpligt stora korn, det går bra med en köttkvarn eller mixer, men man måste vara försiktig och inte ta för mycket tobak åt gången. Köp helst tobaken hos någon bonde eller något sånt det går även bra med cigarett-tobak men det blir dyrt. Sedan ska man blanda ut tobaksmjölet med 11 deciliter och ½ hekto salt, och rör om ordentligt innan du häller blandningen i en stor form av glas eller porslin. Jämna sedan till på ytan och täck med självsmetande plastfolie. Ställ sedan formen i ugnen eller på något annat som håller 45-50 grader och låt det stå att "svettas" där i 5 dygn. Efter 5 dygn blandar man i 90 gram pottaska (Kaliumkarbonat), rör om ordentligt och låt det stå i ett dygn till. Sedan är det bara att snusa.


Mer om snus finner du på www.snusfabriken.com

--------------------------------------------------------------------------------

Lite om varje märke


Ettan är det äldsta av dagens snusmärken och det hette från början Ljunglöfs Etta.

Generalsnus är liksom ettan en klassiker i sortimentet. Det har funnits sedan 1915.

Generalsnus Light är det första lössnuset i light-version. Det har bara halva nikotinhalten jämfört med Generalsnus.

Grovsnus var ursprungligen ett Norrlandsmärke men snusas nu allmänt över hela landet.

Göteborgs Prima Fint som man hör på namnet har det sitt starkaste fäste i västra Sverige.

Karlskronasnus är Blekingebornas stolthet sedan 1920. Det konsumeras också i vissa delar av Skåne och Småland.

Göteborgs Rapé står för "rivet" på franska. Det säljs mest i västra Sverige.

Mörkbruntsnus har sina rötter i Värmland där det fortfarande har en stark ställning.

Rallarsnus lanserades 1976 som ett rent och mustigt snus med ren tobakssmak för vana snusare.

Röda Lacket har sina rötter i Östergötland och är lätt att forma till en pris.

Stjärnsnus är en riktig norrskensflamma som säljs i huvudsak i Norrland.

Svenskt Exportsnus är ett lite mildare och mjukare snus för nybörjare.

Catch Portion är ett mycket smakrikt portionssnus med lätt lakritssmak.

General Portion är ett mycket uppskattat portionssnus som lanserades 1985.

General Portion Light är det första portionssnuset med låg nikotinhalt.

Grov portion ger samma smakupplevelse som Grovsnus.

Göteborgs Rapé Portion är liksom Göteborgs Rapé kraftigt aromatiserat.

Ettan Portion har samma arom och smakinriktning som Ettan.

Tre Ankare Portion är det äldsta portionssnuset på marknaden.

PROBE Portion är smaksatt med bourbon whisky, det är ett portionssnus med karaktär. Det är lite dyrare och lite mustigare.

Catch Mini är identisk med Catch men prisen är bara hälften så stor.

Tre Ankare Mini är en miniprisvariant av tre ankare.

General Portion Mini har samma egenskaper som General Portion men den är bara hälften så stor.

 

Mer om snus finner du på www.snusfabriken.com

Kontakt: leffe89445@hotmail.com