Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Mat och dryck

Det turkiska köket räknas som ett av världens tre bästa (efter det franska och kinesiska köket), och är en spännande blandning av de arabiska, grekiska, öst- och västeuropeiska köken.
Husmanskosten består till stor del av tillagade grönsaker, soppor, lamm och kyckling. En annan specialitet är Meze som består av olika smårätter, vissa är mycket välkryddade och smakrika. Vill man fira eller kosta på sig något speciellt är den färska fisken ett bra val.

Många rätter vi tror är grekiska kommer egentligen från Turkiet. Dit hör vinbladsdolmarna dolmus, lammköttbullarna köfte och smördegskakan baklava. Träkolsgrillad svärdfisk, blandade smårätter (meze) och smakrika krydd- och grönsaksröror på en bas av yoghurt är andra specialiteter. Bra viner, både röda och vita, kommer från vingården Villa Doluca, ett populärt billigare alternativ heter Yakut.

Fråga alltid i förhand om priset på den fisk- eller skaldjursrätt du beställer så slipper du en obehaglig överraskning när notan kommer. Naturligtvis finns även härliga turkiska kebaber och vanliga kötträtter.
En middag i Turkiet är en social tillställning och det är ofta hela familjen med barn, mor- och farföräldrar som går ut och äter tillsammans. Om barnen blir trötta frampå kvällskvisten lägger de sig i vagnen eller på två stolar och sover vid sidan av middagssällskapet.

Nationaldrycken Raki är en 40 procentig anisdryck som dricks ren eller med vatten. Späds den ut med vatten blir den vit i färgen och kallas då för ”lejonmjölk” – man blir vild/stark som ett lejon!
Efes och Troy är populära turkiska ölsorter.
Tuborg, Carlsberg och Miller tillverkas på licens. De två sistnämnda har under det senaste året ökat i popularitet.

Det finns gott vitt och rött turkiskt vin. Cankaya är ett populärt vitt vin (finns även på Systembolaget i Sverige) och Angora är ett rött vin som med fördel kan drickas ett par grader under rumstemperatur.
En flaska vin i butik, ca 40-45 SEK. På restaurang, ca 80-100 SEK.

Turkiskt kaffe har en ganska tjock konsistens med kaffesump i botten. När du beställer en kopp turkiskt kaffe så finns det olika söthets grader: Az sekerli (uttalas aas sjekerli) är lite socker, Orta (uttalas årta) "lagom" mycket socker, Sekerli (uttalas sjekerli) är mycket socker. Normalt sett så skall man alltid få ett glas vatten till sin kopp med turkiskt kaffe.

Te dricks ur små tulpanformade glas. Det finns vanligt te och äppelte, det senare brukar falla oss skandinaver i smaken och kan drickas både varmt och kallt.

Prisindex
Medelpris på förrätt, varmrätt och dessert, inkl en halv flaska vin eller öl uträknat per person.

1. Här äter du för under 100 kr per person.
2. Här äter du för 100-200 kr per person.
3. Här äter du för 200-300 kr per person.
4. Här kostar det mer än 300 kr per person.

Restauranger
Ferrys serverar turkiska, indiska och mexikanska rätter. Fantastisk god cheese cake. Ombesörjer transport från hotellet om du ringer. Bordsbeställning under högsäsong. Atatürk cad. No. 93/B, Alanya. Tfn: 0242-511 48 82. Prisnivå 2-3.

Marina har ett bra läge vid hamnpromenaden. Kött- men framför allt fiskrestaurang. De har en fantastisk fisksallad. Härlig utsikt över folklivet i hamnen. Tfn: 0242-513 10 34. Prisnivå 2-3.

Josefs Place är en av Alanyas bästa restauranger.Bra service och fantastisk mat. Mest känd för sina goda kötträtter och såser vars recept går i arv från far till son. Inte ens kocken känner till recepten eftersom det är ägaren som förbereder och gör såserna. Vill du se en riktig show så skall du beställa en Irish Coffee. Ombesörjer transport från hotellet om du ringer. Bordsbeställning. Demirciler sokak no 5/A. Tfn: 0242-513 92 96. Prisnivå 2-3.

Sedir serverar turkiska specialiteter som t ex Chicken ottoman, turkisk kebab och meze (förrätter). Bordsbeställning under högsäsong. Guzelyali cad. No 4, Damlatas. Tfn: 0242-512 38 76. Prisnivå 2.

Crazy Horse är en relativt nyöppnad restaurang i centrum vid huvudgatan i basarerna. Internationellt kök med inriktning på kryddstark mexikansk mat som t ex sotad biff, kyckling eller fisk. Kvällstid förvandlas restaurangen till en bar med en uppsjö av goda och färgglada drinkar. Tfn: 0242-511 00 21. Prisnivå 3.

McDonald´s och Burger King ligger längs huvudgatan i Alanya. Happy Meal, ca 20 sek, vuxen meny ca 30 sek. Prisnivå 1.

Caféer
Det finns många caféer i Alanya, trots att café-kulturen inte är lika utbredd i Turkiet som t ex i Italien och Frankrike.
På de flesta caféer kan du finna Nescafé, cappuccino (dock oftast vanligt kaffe/nescafé med grädde på toppen), espresso, turkiskt kaffe och olika typer av kalla drycker etc.

Vill du ha något sött till kaffet så har du definitivt kommit till rätt land! Prova gärna baklava som är en sorts kaka med t ex krossade pistagenötter, indränkt i sockerlag. Det räcker med en eller två för att tillfredsställa sötsuget för dagen!

Es Café, trevligt café som ligger nära torget med Atatürk-statyn. Populärt bland lokalbefolkningen. Sekerhane mah. Atatürk Caddesi Anit Karsisi, Ahsen Ulusoy ishani. Alanya.Tillbaka till första sidan