Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 
Blanke-Boa.TK4  Blanke-Boa.TK  Blanke-Boa.TK
  Blanke-Boa.TK  Blanke-Boa.TK  Blanke-Boa.TK  Blanke-Boa.TK  Blanke-Boa.TK 
 


               

Boa Info | Voeding

Vitaminen en mineralen

Het natuurlijke voedsel van terrariumdieren is veel gevarieerder en rijker aan voedingsstoffen dan voedseldieren. Daarom moeten altijd vitaminen en mineralen aan dit voedsel worden toegevoegd.

Cacium en fosfor

Slangen hebben een inwendig skelet. Voor de opbouw daarvan is vooral calcium (Ca) en fosfor (P) nodig, in een goede verhouding. Het voedsel moet voor de meeste soorten ongeveer anderhalf maal meer calcium (kalk) dan fosfor bevatten. Drachtige vrouwtjes en jongen hebben meer calcium nodig.
In de natuur leveren gevarieerd voedsel, dauw of regenwater en met voedsel meegehapte grond de benodigde calcium. Gemiddeld bestaat het voedsel uit ongeveer 1% calcium.
In 'kalkvrije terraria' waar 'kalkarm voedsel' gevoerd wordt, kan kalkgebrek ('rachitis') ontstaan. Dit heeft als gevolg sponsachtige, zwakke, misvormde botten (gebroken kaken, scheve tanden, een 'knik' in het lichaam), slechte eieren, slechte uitkomst of mismaakte of dode jongen. Reptielen met rachitis ontrekken kalk aan de botten om de bloedspiegel op peil te houden.
Gewervelde dieren zijn voor vleeseters goede calciumbronnen, i.t.t. vlees zonder botten dat meestal te weinig calcium bevat, zeker in verhouding tot het aanwezige fosfor.
Extra calcium kan verstrekt worden door een eetlepel (4 gram) melkzure kalk (calciumlactaat) door elke liter drinkwater of het voer te mengen.

Overige mineralen

Naast calcium en fosfor zijn ook natrium (Na) en kalium (K) voor de vochthuishouding en magnesium (Mg) voor de enzym- en eiwitwerking in redelijke mate nodig.
Zogenaamde sporenelementen zijn in zeer beperkte mate nodig, het geheel ontbreken kan echter ernstige gevolgen hebben. Jodium (I) is nodig voor een goede schildklierfunctie, koper (Cu) voor de stofwisseling en bloedvorming, mangaan (Mn) en zink (Zn) voor de enzymwerking, selenium (Se) voor een goede werking van vitamine E en ijzer (Fe) voor de bloedkleurstof haemoglobine en de stofwisseling.

Vitaminen

Naast mineralen moet voedsel ook vitaminen bevatten. Een tekort aan een vitamine veroorzaakt net zo goed problemen. Vaak wordt de weerstand tegen ziekten en parasieten vermindered. bepoeder daarom altijd het voedsel met een multivitaminen- en mineralenpreparaat. De vet-oplosbare vitaminen A, D, E en K worden in de lever opgeslagen en kunnen ook overgedoseer worden. Een overschot aan de wateroplosbare vitaminen B, C en H wordt via de urine uitgescheiden.

Vitamine A (Bèta-caroteen) zit in dierlijke vetten (lever) en als 'pro-vitamine' in caroteen, een kleurstof die veel in wortelen zit. Bij tekorten ontstaan huid- en oogproblemen. Een slechte vervelling is het gevolg van een te droog terrarium of een gebrek aan vitamine A. Ernstige problemen kunnen worden opgelost met het toevoegen van vitamina A aan het voedsel of door een injectie (door een deskudige!). Na de injectie vervellen dieren in korte tijd meerdere malen. Bij overdosering van vitamine A wordt vitamine D3 onderdrukt.

Vitamine B zit veel in gist, vlees en peulvruchten. Er bestaan meerdere soorten vitamine B, elk heeft een nummer. Een tekort aan vitamine B geeft problemen met de huid en de spijsvertering.

Vitamine B1 (thiamine) heeft een belangrijke functie bij de werking van het zenuwstelsel. Veel vissoorten bevatten een stof die vitamine B1 afbreekt.

Vitamine C bevordert de algemene weerstand van een dier. Het zit veel in vruchten. Een gebrek komt zelden voor.

Vitamine D3 de balangrijkste vitamine voor de terrariumhobby, is nodig bij de calcumopname. Een gebrek geeft dezelfde verschijnselen als een calciumtekort.
Een overdosis geeft ophoping van kalk en op de lange duur vergiftigingen en skeletproblemen.
Vitamine D3 wordt met behulp van ultravioletlicht (type B) in de huid gemaakt. UV-licht zit in zonlicht. Het komt niet door glas heen, wel door plexiglas. Aan kalkbehoeftige dieren in glazen terraria dient dus UV-B-licht of vitamine D3 verstrekt te worden.
Hang een UV-stralende lamp in het terrarium of zet dieren in een buitenterrarium. Men kan vitamine D3 in druppel- of poedervorm aan het drinkwater toevoegen. Verschillende doseringen worden gegeven. Deze zijn all moeilijk toe te passen, aangezien niet ieder dier evenveel eet of drinkt. Het blijft 'natte-vingerwerk', strooi eens per week over de voerdieren of doe enkele druppels in de drinkbak.

Vitamine E heeft o.a. functies bij de vruchtbaarheid en de werking van een aantal andere vitaminen. IN peulvruchten en kiemen (bijv. taugé) zit veel vitamine E. Een tekort aan vitamine E uit zich o.a. in het slecht uit het ei komen van reptielen.

Vitamine H (biotine of vitamine B4) is nodig bij de stofwisseling. Gebrek aan biotine geeft een schilferachtige huid, spierverzwakking en een vertraagde groei. Onbevruchte (rauwe) eieren bevaten avidine, een stof die, mits in grote hoeveelheden aanwezig, biotine afbreekt. Ei-etende reptielen dienen dus alleen bevruchte of gekookte eieren te krijgen.

(Gewervelde) Voedseldieren
Slangen hebben (levende) voedseldieren nodig, op groente doen ze het nooit erg goed… ;-). Gekochte voedseldieren (knaagdieren) zijn vaak mager en hebben een lage voedingswaarde. Deze kan echter worden verhoogd door ze eerste enkele dagen zelf te voeren. Zelfgekweekte voedseldieren zijn vaak beter van kwaliteit en veel goedkoper. Kweekmethoden worden hier beschreven.
Gewervelde dieren vormen in principe een zeer complet voedsel dat niet verrijkt hoeft te worden met vitaminen- en mineralenpreparaten.

knaagdieren
Naast muizen en ratten zijn ook hamsters en woestijnratten geschikt voedsel. Ook konijnen (zijn geen knaagdieren) kunnen aan grote slangen worden gevoerd.

muizen
De meeste muizen worden 45 tot 60 gram zwaar en worden 1 tot 3 jaar oud (dwz, als ze niet als voer dienen…). Een muis is na 6 weken geslachtrijp, maar laat vrouwtjes pas na 3 maanden dekken. Na een draagtijd van 19-21 dagen worden tot 10 roze, blinde jongen geboren. Met enige ervaring is na 1,5 tot 2 weken al te zien dat alleen de vrouwtjes tepels hebben. Bij volwassen dieren bedraagt de afstand tussen anus en geslachtsopening bij vrouwtjes ongeveer 5 mm, bij mannetjes ongeveer 15 mm. Mannetjes zijn soms agressief tegen elkaar. Muizen van enkele dagen oud noemt men nestmuizen, die van rond 1 maand oud 'springers'.

kweek
Kweek muizen in een laboratoriumbak of een met gaas afgedekt oud aquarium. Pas op voor ontsnapping. IN een 43 x 17 x 15 cm grote bak kunnen ongeveer 5 volwassen muizen met hun jongen verzorg worden. Leg een laag hennepvezel of houtkrullen op de bodem. Turfmolm absorbeert urinelucht beter dan zaagsel, maar stuift meer. Bied een doek of papiersnippers aan als nestmateriaal, hooi geeft ongedierte. Maak een volle kooi liefst tweemaal per week helemaal schoon. Muizen en ratten ijn omnivoor. Voer muienbrok of gemengd knaagdiervoer en wat groenvoer. Hang een drinkfles op.

ratten
Ratten hebben veel gemeen met muizen. Een volwassen rat is 20-25 cm groot en weegt tot 700 (man) of 500 (vrouw) gram. Ratten worden ongeveer 3 jaar oud. Ook een rat is na 6 weken geslachtsrijp, maar kan beter pas na 3 maanden gedekt worden. Na een draagtijd van 20-23 dagen worden 10-12 roze, blinde jongen geboren. Met enige ervaring is na 2 weken te zien dat alleen de vrouwtjes tepels hebben. Bij volwassen dieren bedraagr de afstand tussen anus en geslachtopening bij vrouwtjes ca. 15 mm, bij mannetjes ca 40 mm. Mannetjes zijn zelden agressief tegen elkaar.

kweek
Kweek ratten net als muizen. In een laboratoriumbak (60 x 38 x 20 cm) kunnen ca. 3 volwassen ratten met hun jongen verzorgd worden. Ze stinken veel minder dan muizen. Pak ook ratten aan de staartbasis op, maar zet ze snel op een ondergrond.

Opvoeren

Plaats levende knaagdieren alleen bij de slang(en) als deze laatste actief zijn. Ook dan kan het nog voorkomen dat de slang wordt beschadigd. Het is daarom veiliger om net gedode knaagdieren te voeren. Indien aan het knaagdiervoer veel vitamine D3 (of A ) is toegevoegd, hoeft (mag) dit niet nog eens te gebeuren met het overige voedsel of water voor de terrariumdieren. Voer nestmuien en -ratten zo snel mogelijk na verwijdering bij de moeder. De nog aanwezige moedermelk bevat veel waardevolle voedingsstoffen en alleen dan heeft een nestmuis nog een calcium-fosforverhouding van 1:1. Hun skelet is nog weinig gemineraliseerd. Een nestmuis blijft nog 24 à 48 uur leven na verwijdering van het moederdier. Verwijderer echter uiterlijk na 24 uur een niet opgegeten jong, dood het en stop het daarna eventueel in de diepvries.

      

Contact met de beheerders van de website? Stuur een mailtje.


Site design and layout copyright © 2003 Poseidon
Site content copyright © 2003 Blanke-Boa.TK


Klik hier voor meer copyright info.