Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 
Blanke-Boa.TK4  Blanke-Boa.TK  Blanke-Boa.TK
  Blanke-Boa.TK  Blanke-Boa.TK  Blanke-Boa.TK  Blanke-Boa.TK  Blanke-Boa.TK 
 


               

Boa Info | Huisvesting

Koudbloedige dieren

Warmbloedige dieren (zoogdieren en vogels) kunnen, dankzij een hart met 4 ruimten, zuurstofrijk en zuurstofarm bloed gescheiden houden. De verbranding verloopt snel en er kan veel warmte geproduceerd worden. Koudbloedige dieren (zoals slangen) hebben een primitiever hart. Zuurstofrijk en zuurstofarm bloed wordt gemengd. het hart van de meeste reptielen bestaat uit slechts drie ruimten. Ze kunnen zelf geen warmte produceren en zich niet afkoelen. De lichaamstemperatuur wordt grotendeels bepaald door de omgevingstemperatuur. Ze zijn dus afhankelijk van externe warmtebronnen en hun gedrag om hun voorkeurstemperatuur (25 tot 35°C) te bereiken en te handhaven. Deze temperatuur, waarbij de stofwisseling optimaal is, wisselt per soort, per leeftijd en per tijdstip (dag, seizoen).

Koudbloedige dieren verwarmen zich door middel van:

 • stromingswarmte, de lucht- of watertemperatuur (bijv. gloeilamp, kachel)
 • geleidingswarmte, contact met een warm oppervlak (bijv. bodemverwarming)
 • stralingswarmte. Geeft de dieren een hogere temperatuur dan de luchttemperatuur. Dit is vaak nodig om de voorkeurstemperatuur daadwerkelijk te bereiken (zonnen onder een spot).

Dodelijke temperaturen liggen voor veel reptielen bij 47°C en hoger. OMdat ze geen zweetklieren hebben, moeten ze de koelte (schaduw, hol, water) opzoeken of een lichtere kleur aannemen om af te koelen.

Houd rekening met de koudbloedigheid. Een slang die in ijskoud water gelegd wordt, zal afkoelen, inactief worden en verdrinken. Een slang eet bij 20°C wel, maar verteert niet goed.

Plaatsing van terraria

Plaats terraria niet in de volle middagzon of bij de verwarming, niet op de tocht, niet op een onrustige plek (met veel lawaai of bij een deur), liefts in de buurt van een stopcontact en op een waterpas, stabiele, zachte (triplex, tempex, vloerbedekking) ondergrond. Zet terraria altijd minimaal 1 cm van de muur af om schimmelvorming tegen te gaan.

De inrichting

Bij de inrichting van een terrarium zijn de volgende aspecten van belang:

 • Hygiëne

 • Al het materiaal moet makkelijk schoon te houden zijn en mag niet te snel gaan rotten, schimmelen of uiteen valklen in een vochtig terrarium. Het mag ook niet giftig of scherp zijn. Houd een terrarium schoon. Schimmels en bacteriën kunnen via voedseldieren overgedragen worden. Gebruik uitsluitend desinfectiemiddelen op basis van peroxide of alcohol, neem nooit fenolbevattende middelen. Spoel na gebruik van een schoonmaakmiddel zeer goed na met warm water. Steeds vaker worden ionisatoren (luchtreinigers) in terraria gebruikt.
 • Water

 • Elk dier dient altijd de beschikking te hebben over schoon water. Werk dus ook hier hygiënisch, zeker omdat veel infecties (bijv. bacteriën, amoeben) via waterbakken verspreid worden. Ververs het water zo vaak mogelijk en zeker als er uitwerpselen of andere verontreinigingen in lliggen. Poets de bak met een schuurspons en schoonmaakmiddel, spoel zeer goed na en droog de bak af. Een waterbak met een glibberige binnezijde bevat ongeveer 8 miljoen bacteriën per liter. Ter vergelijking: drinkwater mag 1 bacterie per liter water bevatten.
  Een waterbak moet zo stevig of zwaar zijn dat hij nooit om kan vallen, waardoor het hele terrarium te nat zou worden of de bak op de slang kan vallen. Zet een waterbak niet op 'looppaden', anders is het water te snel vervuild. Besproei de dieren ook regelmatig. Gebruik handwarm (20-25°C) water omdat ze al badend in oud water inactief worden en verdrinken.
 • Temperatuur

 • De temperatuur is nooit helemaal constant. Boots de natuurlijke temperatuurswisselingen tussen dag en nacht en de seizoenen zo goed mogelijk na. Veel dieren kunnen korte tijd tegen koude temperaturen, tocht veroorzaakt echter snel longontsteking.
  Met thermostaten kan de temperatuur geregeld worden. Indien gloeilampen worden gebruikt, kunnen 'proportionele autodimmers' worden gebruikt zodat de lamp niet aan en uit, maar steeds minder fel gaat branden. Met tijdklokken kan 's nachts een lagere temperatuur worden ingesteld.
  Gebruik een digitale thermometer die minimum- en maximumwaarden onthoudt. Meet op meerdere plaatsen om te zien tussen welke temperaturen een dier kan kiezen.
 • Verlichting
 • De activiteit van terrariumdieren is vaak grotendeels afhankelijk van het dag-nachtritme. Een aantal soorten begint, onafhankelijk van de temperatuur, bij minderende daglengte een rustperiode. Nakweekdieren laten zich veel minder door het (natuurlijke) bioritme beïnvloeden. Alleen bij voldonde verlichting komen veel reptielen mooi op kleur. verlichting laat eventuele planten groeien en/of geeft dieren de nodige (stralings)warmte.
  Boots de lichtduur in het land van herkomst zo goed mogelijk na. Schakel 's nachts alle witte of gele lampen uit om stress te voorkomen. Dieren aan de evenaar kennen een daglengte van constant 12 uur.
  Werk veilig. Zorg dat een lamp of zijn eventueel zeer hete voorschakelapparatuur niet met de dieren of het glas in aanraking komt. Gebruik bij voorkeur porseleinen fittingen voor de lampen.

  Gloeilampen:
  De gewone gloeilamp, ook wel bekend als het peertje, levert een redelijk lichtopbrengst en geeft ook redelijk wat warmte af. Gloeilampen worden meestal meer gebruikt als verlichting, dan verwarming. In sommige gevallen zal een kleine gloeilamp wel gebruikt worden als verwarming, maar dat is dan meer als bijverwarming in terraria die toch al redelijk warm zijn, en waarbij een kopspiegel- of persglaslamp weer te veel warmte af zou geven. Gloeilampen zijn er in vele soorten en maten, maar ook in verschillende Wattages. Het Wattage geeft het eigenlijk de sterkte van de lamp aan. Voor weinig licht en weinig warmte moet een zo laag mogelijk Wattage gekozen worden. als u veel licht en meer warmte wilt hebben, dan kunt u kiezen voor een hoog Wattage. Let er wel op dat lampen met een hoger Wattage ook meer verbruiken. De meest gebruikte gloeilampen zijn 40 of 60 Watt.

  Spotlampen:
  Richten al de warmte en het licht op één plaats, zodat een temperatuurgradiënt gecreëerd wordt. Gebruik lampen van 40 Watt in terraria van minimnaal 40 cm hoog. Zij geven 30 cm lager 35 tot 45°C. Spots van 60 Watt veroorzaken op minder dan 50 cm afstand vaak brandwonden.

  Persgaslampen:
  Persglaslampen hebben een zeer hoge warmte en licht opbrengst, en daarom ook uitstekend geschikt voor middelgrote en grote terraria. Ook in buiten terraria kunnen deze lampen gebruikt worden. Deze lampen worden namelijk ook veel gebruikt in de buitenverlichting. Doordat de lampen erg stevig zijn kan het ook geen kwaad als de lampen een keer nat worden als ze branden. Ze zullen niet klappen zoals de kopspiegellampen. Als de lampen tijdens het sproeien nat kunnen worden is het wel aan te raden om de fitting aan de bovenzijde dicht te kitten met siliconen kit. Zo kan er geen water in de fitting komen. Persglaslampen zijn te koop vanaf 60 Watt, en kunnen op een afstand van 50cm een temperatuur van 50 graden realiseren. Als u besluit deze lampen te gaan gebruiken is het sterk aan te bevelen dat u dan geen plastic meer porseleinen fittingen gebruikt. Plastic fittingen zouden geheel kunnen smelten/verbranden, waardoor kortsluiting of zelfs brand zou kunnen ontstaan. Zorg er ook altijd voor dat de dieren niet bij de lampen kunnen komen. Zij zouden zich hieraan ernstig kunnen verbranden. Dit geld uiteraard voor iedere lampensoort. Het verbruik van deze lampen is vanwege het hoge Wattage ook een stuk hoger dan dat van een gloeilamp. Ook de prijs van een enkele lamp is een stuk hoger, zo betaald u al snel 10 tot 15 Euro voor een lamp.

  Keramische warmtelampen:
  Stralen geen licht uit, maar wel veel warmte. Ze werken onnatuurlijk en zijn bij verkeerd gebruik gevaarlijk, omdat veel dieren bij oververhitting niet vluchten uit deze 'onzichtbare straat warmte'. Gebrukk ze om grote terraria's 's nachts bij te verwarmen. Plaats ze in een porseleinen fitting.

  TL-buizen (en spaarlampen):
  Geven veel licht en weinig warmte. Een deskundig winkelier of hobbyist weet welke lampkleuren van welk merk veel 'groeilicht' voor de planten geeft. gebruik waterdichte lamphouders.

  UV-licht
  De voorgaande lampen geven geen UV-licht! UV-licht is echter nodig voor de opbouw van het belangrijke vitamine D3. Het is voor hte menselijk oog onzichtbaar. men onderscheidt UV-A(golflengte 315-400 nanometer), UV-B (280-315 nm)en UV-C(100-280 nm). De golflengte van UV-stalende lampen staat meestal op de verpakking vermeld.
  UV-A activeert en onderhoudt de huid, waardoor deze o.a. een 'mooie' kleur krijgt. UV-B wordt gebruikt voor de aanmaak van vitamineD3 (provitamine D') en helpt rachitis te voorkomen. Een teeveel UV-licht is schadelijk, maar met name UV-C veroorzaakt snel huidkanker en oogproblemen. Het wordt door de ozonlaag tegengehouden en door aquarianen gebruikt voor de waterontsmetting. lees dus goed de gebruiksaanwijzing van elke lamp.
  De mate waarin UV-licht in het terrarium gebrukt wordt is afhankelijk van het soort die, zijn herkomst, pigmentering en voedsel.
  Het bruikbare UV-licht komt niet door het standaardglas heen. UV-lampen zijn dan ook gemaakt van glas dat de UV stralen gedeeltelijk doorlaten. UV komt ook door doorzichtig polystyreen, maar tast op den duur kunstoffen aan.

  Lichtkapjes:
  Als u gebruik maakt van lampen, dan wordt het licht meestal alle kanten op gestuurd. U kunt dan een kapje voor de lamp monteren zodat het licht, en dus ook de warmte, beter binnen het terrarium wordt gehouden. Het plaatje of kapje zorgt er ook nog eens voor dat het licht wordt weerkaatst, en op de achterzijde word gebundeld. En zo creeert u dus weer een zonneplaats tegen de achterwand. Als u dus gebruik maakt van gloeilampen, dan kan het ook wel eens zo zijn dat u zich stoort aan het licht dat dan alle kanten op wordt gekaatst. Deze kapje zorgen er dan voor dat het licht mooi in het terrarium blijft. De kapje zijn gemaakt van licht metaal. Meestal zijn zij aan de buitenzijde zwart en aan de binnenzijde blank. Dit is is gedaan omdat de buitenzijde dan minder opvalt in het terrarium, en dat de binnen zijde goed reflecteerd. Deze plaatjes zijn meestal onder een hoek van 70 tot 90 graden gebogen en zijn meestal zeer eenvoudig te monteren.

 • Overige verwarming


 • Vochtigheid


 • Achterwanden


 • Decoratie

      

Contact met de beheerders van de website? Stuur een mailtje.


Site design and layout copyright © 2003 Poseidon
Site content copyright © 2003 Blanke-Boa.TK


Klik hier voor meer copyright info.