Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 
Blanke-Boa.TK4  Blanke-Boa.TK  Blanke-Boa.TK
  Blanke-Boa.TK  Blanke-Boa.TK  Blanke-Boa.TK  Blanke-Boa.TK  Blanke-Boa.TK 
 


               

Boa Info | Algemeen

Boa Constrictor, de Afgodslang of Boa

Wetgeving: CITES B.

Het geslacht Boa telt maar één soort, met vele ondersoorten. Boa constrictor heeft ongeveer 25 donkere banden (zadels) op een lichtbruine ondergrond. Vooral bij jonge dieren zijn de laatste zadels vaak fraai roodbruin. Ondersoorten ui het noordoosten van Zuid-Amerika worden vaak als 'roodstaartboa's' aangeduid.
De slangen worden 2 tot 4 meter groot, 12 tot 17 cm in doorsnee en tot 50 kilo zwaar. Ze hebben een brede kop die duidelijk te onderscheiden is van het lichaam en ze zijn vooral actief in de schemering en de nacht.

Verspreidingsgebied
Boa constrictor leeft vooral in goed begroeide zones in de buurt van water in steppen en savannes, maar ook in bossen, van Norrd-Mexico tot het zuiden van Zuid-Amerika. Volwassen exemplaren zijn vooral bodembewoners, jonge dieren zijn meer struikbewoners.
Er zijn veel ondersoorten. Boa constrictor constrictor comt uit het noorden en midden van Zuid-Amerika. De donkergekleurde Boa Constrictor Occidentalis (CITES A) komt voor in Paraguay, Bolivia en Argentinië. Boa Constrictor Imperator wordt zelden groter dan 150 cm en komt voor van Mexico tot het noordwesten van Zuid-Amerika. Kijk voor meer informatie over de ondersoorten bij 'taxonomie'.

Huisvesting
Plaats een minimaal 120 × 70 × 100 cm groot terrarium voor een paartje. Temperatuur 27-32°C, 35-40°C onder de spot, 's nachts 22-25°C. Gebruik spots en bodemverwarming. Sproei elke dag en/ of benevel de lucht en geef boa's rust, zeker als u ermee wil kweken.

Geslachtsonderscheid
Bij sonderen komt met 10 schubben ver bij de man en 2 tot 4 bij de vrouw.

Paring
Geef in oktober tot december 2 tot 3 maanden rust bij ongeveer 20°C, liefst individueel in een droog terrarium (RV van ongeveer 70%) met schuilplaats, een waterbak en 4 tot 6 uur belichting per dag. Ga daarna langzaam terug naar normale temperaturen en vochtigheid.
Voer ze enkele weken erg goed alvorens liefst drie mannetjes bij een vrouwtje te plaatsen. De mannetjes stimuleren elkaar tot paren, soms binnen enkele uren, maar meestal moeten de mannetjes drie tot vijf weken baltsen.
Één tot twee weken na de paring vindt de ovulatie plaats. Deze is zichtbaar als een behoorlijke verdikking, 65% van de totale lengte achter de kop, vlak achter de plek waar een prooi blijft zitten. Plaats het vrouwtje alleen en voer haar veel. Tijdens de laatste zes tot acht weken van de draagtijd eet ze weinig. Voer niet te grote, net gedode prooidieren. Het vrouwtje wordt weer wat minder dik en ligt soms in ongewone posities.

Bevalling
De vrouwtjes ondergaan 16 tot 23 dagen na de ovulatie een 'langzame vervelling'. Nog eens 96 tot 114 dagen later volgt de bevalling, meestal in maart tot en met juni (boinae zijn, eilevendbarend).
Één tot zeven dagen voordat de 15 tot maximaal 70 jongen ter wereld komen, wordt het vrouwtje onrustig. Na de geboorte breken de jongen snel uit hun dunne eimembranen.

Opfok
De jongen zijn 20 à 30 cm groot, vervellen na 1 tot 3 weken en eten dan al halfwas muisjes. Ze groeien de eerste twee jaar snel en zijn geslachtsrijp na drie jaar bij 1.75 à 2 meter lengte.

      

Contact met de beheerders van de website? Stuur een mailtje.


Site design and layout copyright © 2003 Poseidon
Site content copyright © 2003 Blanke-Boa.TK


Klik hier voor meer copyright info.