Vad är SUM?

Du som har hittat till den här sidan har kanske funderingar på vad SUM är och varför just du bör åka dit? Ja till att börja med så står själva förkortningen för Stifts Ungdoms Möte, med andra ord är SUM ett tillfälle då stiftets ungdomar möts. Detta säger heller inte så mycket men det som enklast kan sammanfatta helgen är att det brukar vara en av årets roligaste helger. 300 ungdomar samlas på ett utvalt ställe i stiftet,firar gudstjänst, har workshops, dansar, sjunger, leker och umgås i största allmänhet. Den som en gång har varit på ett SUM längtar alltid tillbaka.

SUM löper över en hel helg och börjar således på Fredagen runt middagstid, då dyker folk från hela stiftet upp i bussar och dylikt och en god stämmning med mycket kramar och kära återseenden brukar genast infinna sig. En fredagkväll med bla. tävlingen biskopens buckla (där de olika lokalavdelningarna tävlar om att få ta hem det ärovärda vandringspriset) och en inledningsmässa väntar sedan samt ett musikcafé som börjar bli en smula traditionellt. Gudstjänsterna på SUM är föresten kända för att vara de roligaste gudstjänster man går på under året, den stelhet som ibland uppstår under en vanlig gudstjänst är som bortblåst, här sjunger vi svängiga sånger, kramas och har det allmänt trevligt tillsammans med Gud istället för att sitta och vara apatiska. När fredagskvällen är över kryper man till kojs för att om möjligt få några timmars sömn innan nästa späckade aktivitetsdag väntar.

En aning trött drar man sig sedan upp ur sovsäcken morgonen därpå, en morgonbön och en stadig frukost är naturligtvis det bästa sättet att börja en händelserik dag på och därför är det just så vi inleder vår dag. Under förmiddagen får man sedan lyssna till någon form av "inspiratör", d.v.s någon som utifrån egna erfarenheter ger en synvinkel ang. livsåskådning. Detta kan många gånger framkalla väldigt starka känslor och ger alla inblandade något att fundera på i veckor framöver. Efter Lunch är det sedan dags för vad som kallas för Workshops. Där kan man bla. dyka, spela rollspel, diskutera bibeln, träffa biskopen, åka pulka eller pimpla. Det som inte finns att göra under SUMs workshops är inte värt att göra! Efteråt kanske man vill hoppa in i duschen eller vila en liten stund innan det är dags för middag.

Lördagskvällen är allt annat än händelsefattig, efter att ha umgåtts med Gud på ett ungdomligt sätt i kvällens mässa bär det iväg till kvällens rockcafé där vi bla. kommer att få se stiftets stolthet: Husbandet! Över en timmes party i form av sång och röj är att vänta! Under denna kväll önskar man verkligen att denna underbara helg aldrig ska ta slut. Runt klockan 1 drar sig deltagarna sedan ner mot sovsalarna, trötta men lyckliga somnar alla in och drömmer om dagen som varit.

Mer eller mindre medvetslös men fortfarande förväntansfull väcks man sedan nästa morgon för att äta frukost och sedan lyssna lite till någon typ av "eldsjäl" innan man beger sig till en kyrka i församlingen för att fira söndagens mässa. (brist på guds förlåtelse och välsignelse råder då sannerligen inte under denna helg) Efter mässan serveras det lunch. Därefter samlas deltagarna för sista gången under helgen för en gemensam avslutning där det bla. ges till känna vilken lokalavdening som erövrat biskopens buckla.

Innan det är dags för hemfärd är det en hel massa kramar som ska utbytas, telefon nummer som ska ges bort och dyl. Det går aldrig ett SUM utan att man skapar en hel handfull nya relationer som man mycket väl kan få glädje av resten av livet. I bussen på vägen hem känner man givetvis lycka efter den fantastiska helg man fått uppleva. Det enda som känns lite tråkigt är att det då är ett helt år innan man får åka på SUM nästa gång, men ett år går ju trots allt relativt fort. Man har nu fått uppleva en helg av gemenskap, nöje, lek, allvar, musik, sång, nya vänner, gamla vänner och annat som gör livet värt att leva. Efter en sån här helg känner sig nog vem som helst närmare himmelriket än någonsin.

Vill du missa en sån här helg? Givetvis inte! Anmäl dig redan idag!


/Olov, SUM arbetsgruppen