Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
 
Eukalyptuspuutarha
 
 
         
       
         
 
         
   

Luku n:o 2

Porkkanakeittoa ja työlainsäädäntöä

--

Kun vieras mies tuli taloon,
jouduin outoon valoon,
sillä hän oli normaalien pää.

--Jarkko Martikainen, YUP-yhtyeen kappaleesta Normaalien maihinnousu, 1999--

--

André Grandi istui majatalo Porvarillisen Porkkanan tyhjän ruokasalin reunimmaisessa pöydässä seinälle ripustetun kiväärin ja jonkun tuntemattoman srilankalaisen kubistin maalaaman Pater Nostrum -nimisen maalauksen alapuolella. Hän oli juuri saanut porkkanakeittolautasensa tyhjäksi ja oli aikeissa tilata keittiössä hyräilevältä Jenny Stevens-Willmorelta kahvia, kun penkille häntä vastapäätä istahti kalju mies, jota hän ei ollut koskaan nähnyt.

"Torahim Bagel-Douglas", mies esitteli itsensä ja ojensi kätensä puristettavaksi. "Oletteko te se yksityisetsivä? Grandi?"

André Grandi nyökkäsi ja tarkasteli tulokasta arvioivasti. Eukalyptuspuutarhassa tapasi harvoin tuntemattomia. Hän odotti, että Bagel-Douglas menisi asiaan, sikäli kuin tällä jotain asiaa oli.

"Kuulkaa, minä olen keksitehtailija. Aion perustaa tehtaan Eukalyptuspuutarhaan."

André Grandin suu jäi hetkeksi auki.

"Sillä on äärimmäisen suotuisa vaikutus seudun elinkeinoelämään. Paljon uusia työpaikkoja", Bagel-Douglas ehätti selittämään. "Ja", hän madalsi ääntään, "ei ammattiyhdistysliikettä. Meillä Uudessa-Seelannissa liiketoiminta on aivan mahdotonta."

"Ahaa."

"Ympäristölainsäädännöstä nyt puhumattakaan."

André Grandi nosti ohi kävelevän Bohemian Rhapsodyn syliinsä ja alkoi rapsuttaa sitä leuan alta. Kaikeksi yllätykseksi kissa katsahti nopeasti pöydän toisella puolella istuvaa miestä, sähähti tälle terävästi, hyppäsi lattialle ja juoksi pois.

"En oikein tule toimeen eläinten kanssa", Bagel-Douglas sanoi hieroen päänahassaan olevaa arpea.

"Ikävää teidän kannaltanne, oletan. Tiukka lainsäädäntö siis."

"Hyvin ikävää. Ja nyt asiaan… Tarkoitukseni oli kysyä, mistä voisin löytää palvelukseeni kirvesmiehen. Puita on kaadettava tehtaan tieltä. Yksityisetsivänä tunnette varmasti Eukalyptuspuutarhan asukkaat melkoisen hyvin."

"Niin, tuota… Koko Eukalyptuspuutarhassahan on vain yksi kirvesmies, Jürgen nimeltään. Löydätte hänet hänen verstaastaan, joka on…" André Grandi katsahti ulos ikkunasta. "Ei mutta siinähän hän tuleekin. Melkoinen sattuma."

--

   
         
 
Iltahämärän hetki