Mora Bryggeri AB
(fd Pehrsgårdens bryggeri)
- ett familjeägt gårdsbryggeri


Pehrsgården har anor från 1800-talet


I härbret finns övernattningsmöjligheter


Egna odlingar av humle slingrar sig uppför trästörar


Det gamla stallet ska göras om till representationslokal


Vårt lager är välfyllt.

FOTO: Li Thornton

 

Mora bryggeri, smak med nostalgi.

Klicka på ölglaset för att komma tillbaka


Efter flera år av förberedelser bryggs det nu läsk och öl på Pehrsgården i Vattnäs. Det som en gång var vedbod och ett uthus är i dag ett välutrustat bryggeri. Starköl har nyligen introducerats på marknaden.

Pehrsgården, med anor från 1800-talet, ligger på en lätt sluttning ner mot Orsasjön i byn Vattnäs. Gården har funnits i släkten hela tiden och bebos sedan 1982 av Jörgen och Eva Andersson. Idén om ett gårdsbryggeri har växt fram under flera års hembryggning av öl. Begagnade mjölktankar har inköpts och en tappmaskin kommer från ett bryggeri i Tyskland. Bryggpannan är däremot ett eget bygge som Jörgen och hans svåger, Anders Björn, hjälpts åt med. Eva har inte heller tummen mitt i handen. När det behövdes ett skydd över den drivande kedjan på flaskbandet, knökade hon till det själv av en bit plåt.

Brygger på eget vatten
I det stora beredningskaret, som rymmer 900 liter, blandas dryckerna efter hemliga recept. Efter en vandring via en karboneringsmaskin, där kolsyra tillsätts, rinner drycken vidare till en bullrig tappmaskin där flaskorna fylls, korkas och förses med etikett. Jörgen och Eva brygger på hantverksmässigt sätt på gårdens eget brunnsvatten. Drycken tappas upp på 0,5 liters glasflaskor.
- Fast svagdrickan kommer att säljas i femliters glasflaskor med träkaggar, precis som i äldre tider, säger Jörgen.

Bygger upp lager
- Vi har byggt upp ett ordentligt lager. Men har ännu inte gått ut särskilt hårt med marknadsföringen.
I sortimentet finns lite av varje, beroende på säsong, bland annat svagdricka, läskedryck och olika typer av överjästa öl.
- Vi har även planer på att ta fram en egen cider, berättar Jörgen. Bryggkapaciteten på öl beräknas till ungefär 100 000 liter per år.
- Vår ambition är att erbjuda kunden ett exklusivt lokaltillverkat starköl och att nå ut till systembolag och restauranger i ovansiljansområdet, säger Eva.

Gemensamt retursystem
Pehrsgårdens bryggeri, liksom alla landets bryggerier, ingår i ett gemensamt retursystem. Flaskorna köps helt nya och backarna köps direkt från Pripps. Etiketterna som Eva själv originalat, trycks i Småland.
-Vi satsar på ett överjäst och smakrikt öl, liknande engelskt ale. Receptet består av fyra sorters malt, tre sorters humle och engelskt jäst.

Så här mottas du vid bryggeriet i Vattnäs