Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Benodigdheden:

Voor elke methode heb ik hier de spullen op een rij gezet en uitgewerkt. Als er bij een methode spullen niet nodig zijn of juist wel, wordt dat vermeld!

Benodigdheden:

- Een goed schoon plekje zonder tocht en bij kamertemperatuur

- Glazen potten

- Een afsluitbare ruimte

- Sporenspuit

- Een voedingsbodem

- Kalk

- Een grote (snelkook)pan

- Ontsmettingsmiddel

- Verwarmingselement

- Aquariumpomp+ Bruissteen

- Handschoenen

- Schone werkplek

- Thermometer

- Waterstofperoxide (H2o2)

- Doorzichtige Container

- Water

Ik werk nu deze dingen hieronder uit, en geef de nodige informatie

Een goede plek:

Zorg voor een plek waar geen tocht heerst, en een aangename temperatuur aanwezig is. Het mycelium groeit het snelste bij een temperatuur tussen de 20 en 25 graden. Kamertemperatuur kan dus prima, maar zorg ervoor dat het beslist niet koeler is. Je kan evt. een afsluitbare bak gebruiken om je potten in te zetten. Deze is makkelijk schoon te houden, en de deksel voorkomt dat er veel lucht circuleert.

De glazen potten:

Voor het opkweken van het mycelium heb je glazen afsluitbare potten nodig. Het soort potten is voor elke methode verschillend. Belangrijk is dat de potten goed schoon zijn, en dat ze tegen hitte kunnen. Dus ook de deksel!! Deze mag dus niet van plastic zijn. Lees bij elke methode wat voor potten je nodig hebt en wat je er evt nog aan moet doen.

De Sporenspuit:

Deze spuit is eigenlijk een injectiespuit met een speciale naald eraan. De vloeistof die erin zit ziet eruit als water en bevat sporen. Deze sporen zie je niet, dus lijkt het gewoon water. De regel hiervoor is 1 ml sporensuspensie is genoeg om 1 pot te inocculeren ( inspuiten). Je kunt de spuit op internet bestellen, of evt. zelf maken van een paddestoel. Zie ook het stuk Sporenspuit.

 

 

 

 

De Voedingsbodem:

De voedingsbodem is erg belangrijk, hier moet je paddestoelplant zijn voedingselementen uithalen. Er moet dus een bodem gekozen worden die de cake zo lang mogelijk van voedingsstoffen voorziet. Verder is de voedingsbodem is vrijwel altijd een combinatie tussen 2 verschillende stoffen die de 3 belangrijkste dingen voor een voedingsbodem bevatten:

1- Het moet luchtig zijn

2- Het moet voedingsrijk zijn

3- Het moet vochtig zijn

Er zijn verschillende materialen geschikt als voedingsbodem, de meest gebruikte en beste is vermiculiet, een sponsachtige steensoort. Deze houd veel vocht vast, en is erg luchtig. Maar er zitten geen voedingsstoffen in, dus moet er nog een ingrediënt bij. Vaak zie je de combinatie van bruine rijst(meel) hierbij. Bruine rijst is gewoon rijst waar de vlies (waar alle voedingsstoffen inzitten) nog omheen zit. Het wordt ook wel verkocht als zilvervliesrijst. Bruine rijstmeel is te koop in sommige reformwinkels. Maar je kan ook gewoon bruine rijst (zilvervliesrijst) kopen en die in een blender of iets dergelijks stoppen. Als hier nog een beetje kalk aan toegevoegd wordt, is dit een goede tot perfecte mix.

Maar er zijn nog andere materialen met voedingsstoffen die ook zeer geschikt zijn. Je moet ze alleen wel steeds mixen met het vermiculiet, die het vocht vasthoud. We hebben de bruine rijst al gehad, maar een ander goed voorbeeld is het kweken op biologisch graan. Het graan zit ook vol met voedingstoffen, en zal de paddestoelplant van alle gemakken voorzien. Nog zo'n voorbeeld is rogge. Hiervoor geld hetzelfde als voor het graan. Deze moeten alleen geen pesticiden bevatten, dus kan je ze het beste halen in de reformwinkel. Ik heb ook wel eens verhalen gehoord over het kweken op vogelzaad, het is in principe hetzelfde als voor het graan en rogge.

Graan en rogge worden dus ook veel gebruikt in het paddokweken. Belangrijk is dat het wel biologisch moet zijn, dus geen rare troep toegevoegd. Is vaak wel even zoeken, maar in combinatie met vermiculiet en weer een beetje kalk een goede mix. Al deze materialen zijn dus geschikt voor de drie methodes. Ze worden samen met het vermiculiet gemengd, waarbij de verhouding vaak is van eenderde vermiculiet en (hoe kan het ook anders) tweederde voedingsstoffen. Belangrijk is het toevoegen van water. Dit mag niet te veel en zeker niet te weinig zijn. Het hangt er natuurlijk vanaf hoe groot je jampotten zijn. Maar de regel is hier: vochtig, niet nat. Houd alleen wel rekening met het feit dat rijst, rogge en graan vocht opnemen tijdens het koken. Doe bij deze stoffen dus wat extra water in de pot. Als je te weinig water in de pot doet, zal de cake keihard worden en zal hij niet levensvatbaar zijn. Te veel water leidt tot een drassige bende waar andere bacteriën en schimmels vrij spel hebben. Het doseren van water is dus ontzettend belangrijk!

Kalk:

Het mycelium heeft straks een hoop voedingsstoffen nodig. Een van die stoffen is kalk. Dit kun je bij elke tuinzaak kopen in poedervorm. Zorg dat het "voor gebruik in de moestuin" is, dan is het altijd geschikt.

Een grote (snelkook)pan:

Om te zorgen dat je begincakes helemaal vrij zijn van bacteriën en schimmels ga je ze in de potten koken. Zorg dus voor een pan waar al je potten inpassen neem er anders twee. Zorg ook voor een passende deksel. Maar als je een snelkookpan hebt is dit het beste. Ze zijn vrij duur, en moeilijk te vinden. Je kan eens rondvragen of je er niet een van iemand kan lenen. Ze worden voornamelijk gebruikt om vruchten te koken voor jam. Hieronder twee plaatjes van 2 typen snelkookpannen.

 

 

 

 

 

Ontsmettingsmiddelen:

Dit is het belangrijkste in het paddokweken!!!! Houd altijd alles schoon en bacterievrij. Desnoods doe je het 2 keer, maar zorg dat alles schoon is. De meest belangrijke producten zijn Alcohol en Sanasept. Alcohol is bij alle drogisten te krijgen en soms nog in verschillende percentages ook. Neem hierbij altijd het hoogste percentage. Sanasept is een schoonmaakmiddel en is in alle supermarkten te koop. Erg handig bij de alcohol is een klein sponsje of een stukje dat je van een grote spons hebt geknipt. Dit sponsje kan je drenken in de alcohol zodat het makkelijk overal te gebruiken is.

Verwarmingselement:

Dit heb je nodig om een ideaal klimaat te creëren. Zie hiervoor ook het stuk "Ideaal klimaat". Een verwarmingselement is verkrijgbaar bij de dierenwinkel onder de aquariumspullen. Deze kunnen erg duur zijn, maar ze geven nou eenmaal het beste resultaat. De mijne kostte fl 37,50, en dat was de goedkoopste die ik kon vinden. Neem als je de keuze hebt de kleinste maat.

 

 

 

Aquariumpomp+Bruissteen

Alweer twee spullen die nodig zijn voor een ideaal klimaat. Deze zijn ook bij de dierenwinkel te krijgen. Prijzen voor een pomp kunnen erg variëren. Ik zou in iedere geval eerst eens op een rommelmarkt gaan kijken. Bruissteen is ook bij de dierenwinkel te krijgen. Zorg dat je niet een te grote hebt. Ze kosten bijna niets. Koop ook gelijk een stuk slang (ook bij de dierenwinkel) die op je bruissteen en aquariumpomp past.

Handschoenen:

Als je supersteriel wil werken is het heel handig om ook steriele handen te hebben. En omdat je die moeilijk even kunt uitkoken zijn latex- of chirurgenhandschoenen erg handig. Verkrijgbaar bij drogist en doe-het-zelf zaak. Neem de handschoenen af met het alcoholsponsje en ze zijn steriel.

Werkplek:

De plek waar je gaat werken moet makkelijk schoon te maken zijn. Aangezien je de potten gaat koken is een aanrecht erg makkelijk. Zorg dat alle plekken waar je werkt schoon zijn door ze met Sanasept te behandelen. Voor het inocculeren is een kleine schone ruimte erg belangrijk. Zie het stukje Handschoenenkast voor een ideale omgeving om te inocculeren.

Thermometer:

De cakes moeten bij een bepaalde temperatuur gaan groeien. Om zeker te zijn dat deze temperatuur niet te hoog of te laag is kan je een thermometer kopen en die naast je potten zetten. Ook aquariumthermometers zijn prima en vaak zit daar nog een zuignapje bij ook. Kost bijna niets en is verkrijgbaar bij elke dierenwinkel. Ik zelf heb een combinatie van een thermometer en een luchtvochtigheidsmeter. Deze heb ik bij een tuincentrum gekocht. Er zijn bij sommige dierenwinkels ook luchtvochtigheidsmeters te koop. Deze worden gebruikt on in terrariums te hangen.

Waterstofperoxide:

Dit is een vloeistof die erg handig blijkt te zijn bij het kweken. Het is een agressief spulletje, maar sterk verdunt is het perfect. De goede eigenschap is namelijk dat het alle bacteriën en schimmels die ermee in aanraking komt dood, behalve mycelium. Het is te krijgen bij de drogist in flesjes van 3%. Bij al het water wat je gebruikt om te kweken wordt het gebruikt. De verhouding met water is daarvoor 1:15.

Doorzichtige container:

Als de cakes aan het koloniseren zijn worden moeten ze in een bakstaan. Aquariums en Terrariums zijn hiervoor ideaal, maar ook andere bakken zijn goed mogelijk. Bij de "Blokker" worden ze als opbergbox verkocht. De hoofdregels zijn dat ze luchtdicht kunnen worden afgesloten en dat ze licht doorlaten. Een aquarium of terrarium kan je perfect afsluiten met een plaat van glas of plexiglas. Zorg dat alle potten erin kunnen en dat ze niet op elkaar gepropt zitten, enige tussenruimte is nodig. Ik neem in de handleiding steeds een aquarium als voorbeeld.

Water:

Omdat je cakes in het aquarium wel vochtig moeten blijven hebben ze water nodig. Dit kan gewoon leidingwater zijn, maar het liefst zo schoon mogelijk. Dit kan je krijgen door gewoon water een uur te laten koken en dat gebruiken (wel koud laten worden).

HOME