Designed by Dr. Attila Öz
   
 
 

AĞIZ, DİŞ VE ÇENE CERRAHİSİ

 

Uzm. Dr. İ. Attila ÖZ, Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi, Seyhan / ADANA

Çene Cerrahları, Dünya'da Oral ve Maksillofasiyal Cerrahlar (Oral & Maxillofacial Surgeon) olarak bilinirler. Türkiye'de Çene Cerrahları, Diş Hekimliğinin Uzmanlık branşı olan Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Anabilim Dalında Uzmanlık eğitimi almış olan Hekimlerdir.                                                    

OPERASYONLAR

ÖNERİLER

BENİM SEÇTİKLERİM
ANASAYFA

 

AMELİYAT SONRASI UYULMASI GEREKEN HUSUSLAR

1.Tükürmeyin, Ağzınızı Çalkalamayın: Kanamanın durması ve yara iyileşmesinin sağlıklı olabilmesi için yara bölgesinde kan pıhtısı oluşması gereklidir. İlk 2 saat içerinde ağzınızı çalkalamayın ve tükürmeyin. Cerrahi işlem sonrasında bölgeye yerleştirilen tamponu 30 dakika süre ile ısırınız. 

2.Sigara İçmeyin: Bilinen diğer zararlarının yanında sigara içmek yara iyileşmesini olumsuz yönde etkileyip ciddi sorunlara yol açmaktadır.

3.Kanama: Ameliyattan sonra ilk 48 saat boyunca az bir kanama (sızıntı) olacaktır.  Bu durum normaldir. Sıcak ortam, sıcak banyo yapmak ve  aşırı efor sarf etmek  kanamayı artırabilir. Kanama fazla olursa ikinci kez steril gaz tampon ile bölgeye 30 dakika baskı uygulayın. Kanama devam ederse kliniğimize başvurunuz.

4.Ağrı: İlk 2 gün ağrınız olabilir. Bu amaçla verilmiş ilaçlarınızı hekiminizin önerileri doğrultusunda kullanın. İlaçları kullandığınız halde ağrılarınız 3. günden sonra artarsa telefonla arayınız.

5.Şişkinlik: Ameliyat bölgesinde, yanak, dudak ve boyun bölgesinde ameliyattan sonraki 3 gün içerisinde şişkinlik (ödem) görülebilir. Bu süreden sonra şişlik giderek azalmalı ve kaybolmalıdır. Ameliyattan sonraki 6 saat boyunca yüzünüze buz torbası uygulamak şişkinliği bir ölçüde önleyebilir. Bunun için su geçirmeyen bir torba içerisine buz yerleştirip havluya sararak 15 dakika uyguladıktan sonra 5 dakika ara verin. Operasyon sonrası ikinci gün hiçbir uygulama yapmayınız. Üçüncü günden itibaren sıcak tampon uygulaması yapabilirsiniz.

6.Ağız Açıklığında Kısıtlanma: Ameliyat sonrası 2.-3.günlerde ağzınızı açmakta oldukça güçlük çekeceksiniz. Bu durum oluşan ödemin büyüklüğüyle doğrudan ilişkilidir. Ağız açılmasındaki kısıtlanma 7-10 gün içinde ortadan kalkacaktır. İkinci günden sonra yüzünüze sıcak su torbası ve açma-kapama egzersizleri uygulamak  ödemin azaltılmasında etkilidir.

7.Morluk: Ameliyat bölgesine komşu cilt altı dokulara kanın birikmesi sonucu yüzünüzde cildinizde morluk görülebilir. Bu olay tehlikeli değildir. Ağrıyı arttırmaz ve bir enfeksiyon belirtisi değildir. 7-10 gün içinde hafifleyerek kaybolacaktır.   

8.Beslenme:  İlk 2 gün püre, yoğurt, muz, dondurma, vs. gibi tanesiz çorba, sulu, yumuşak ve ılık yiyecekler ile beslenin. Ameliyat bölgesine yakın olan dişlerinizi çiğnemek amacıyla kullanmayın. Bol su için. Alkollü ve kola gibi gazlı ve asitli içecekleri içmekten kaçının. İyi beslenmeye dikkat edin.

9.Ağız Bakımı: Yaranın daha hızlı iyileşmesi için ameliyat bölgesi dışındaki dişlerinizi her zaman olduğu gibi fırçalayın ve diş ipi kullanın. Ameliyat bölgesindeki dişlerinizi 1 gün sonra fırçalamaya başlayın. Ameliyattan sonraki günden itibaren yemeklerden sonra size verilmiş olan gargara reçetesini uygulayın veya bir bardak ılık suda yarım çay kaşığı tuz eriterek ağzınızı çalkalayın.

10.Dikişler: Ameliyatınız sırasında dikişler yerleştirilmiş olabilir. Dikişleriniz 1 hafta sonra alınacaktır.

 

 


 
Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!