Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 Vad säger vi katter?

Tänkte försöka förklara för er vad det är vi försöker säga och hur.

 

Att älska oss katter är enkelt, att förstå oss kan vara betydligt svårare. En snabb snärt med svansen, en vinkling av morrhåren, bakåtlagda öron. Små gester som på vårat språk säger mer än tusen ord. Förstår du vad din vän försöker säga?

 

Varje katt är unik och har sitt eget sätt att uttrycka sig. Ändå finns det vissa beteendemönster som är gemensamma för alla katter, nedärvda genom generationer.

Ofta har ni svårt att tolka våra signaler som inte alltid är så tydliga som t ex hundens. Därför tycker en del människor att vi är opålitliga och falska. Vad det egentligen handlar om är att ni helt enkelt inte förstår vad vi försöker säga.

 

63 olika slags läten

Vi har ett rikt ordförråd och använder oss av inte mindre än 63 olika läten. Det är många fler ljud än vad t ex hunden använder. Varje läte har sin speciella betydelse och varieras i både tonart och styrka.

Du har säkert märkt att din katt använder rösten för att välkomna dig hem, visa att han/hon vill ha mat eller för att klaga. En del av oss är mer pratsjuka än andra, men de flesta använder sig av alla ljud som de behärskar, från den ilskna fräsningen till det lyckliga knirpet. Redan vid 12 veckors tid behärskar vi största delen av de vuxnas vokabulär.

 

Ögon och öron visar vad katten tänker

Vi är inga flockdjur som t ex hundar och människor. Därför har vi inte så många signaler som är vänligt välkomnande, att jämföra med hundens glada viftande med svansen. Det viktigaste för oss katter har varit att visa våra revir, våran styrka och vårat oberoende. Därför ser din katt neutral ut när han/hon möter dig, även om han/hon i själva verket är jätteglad för att du kommit hem. Vi har mer än 20 muskler som kontrollerar öronhållningen och just öronen visar tydligt vilket humör vi är på. När vi är nyfikna och avspända lutas våra öron framåt. Öron som fälls nedåt visar på ilska och bakåtfällda öron talar om att vi är rädda eller arga.

Även ögonen ger en tydlig bild av våra känslor. Är vi rädda eller arga får vi vidgade pupiller och om vi är belåtna så blundar vi oftast eller kisar vi med en simmig blick.

 

Reviren markeras på många olika sätt

För oss är det viktigt att markera och patrullera våra revir. Och jaga alla ovälkomna inkräktare på flykten! Revirets storlek varierar katt till katt och beror främst på våran ålder samt sexuell status. Honor och kastrerade hankatter nöjer sig med att härska över den egna tomten, medans vi okastrerade hanar behöver betydligt större områden. Även innekatter har revir och speciella platser som de aktivt försvarar, det kan t ex handla om en favorit fåtölj eller en fönsterkarm.

När vi kelsjukt stryker oss mot dig är det inte bara ett tecken på att han/hon tycker om dig. Våra kindkörtlar överför en doft som talar ett tydlig språk till alla andra katter: "den här människan är min". Även när vi vässar klorna på träd, staket och möbler visar vi våra gränser av våra revir.

 

Det gäller att se stor och farlig ut

När det gäller att försvara våra revir har vi ett rikt språk. Känner vi oss hotade eller rädda kan vi ge en imponerande föreställning, avsedd för att skämma bort den hotande inkräktaren.

Adrenalinet får våra pupiller att vidgas, våra öron ligger platt mot huvudet och våran päls reser sig. Ofta vänder vi sidan till den hotande faran och skjuter rygg - allt för att se farlig ut som möjligt. Innan Vi anfaller visar vi att vi menar allvar genom att väsa och spotta. Ofta räcker denna uppvisning för att våra motståndare ska inse sin begränsning och dra sig tillbaka.

 

Den första tiden är viktig

När vi är små söta kattungar lär vi oss att använda vårat kroppsspråk genom mycket lek. I låtsas - slagsmål med våra syskon övas det mycket lag och bett, och allt eftersom vi växer blir våra strider alltmer allvarliga. Honkatterna övar sig för att kunna beskydda sin små försvarslösa kattungar, vi hankatter tränar oss inför många, farliga, kommande dueller med andra hanar, duellerna kan handla om revir och rätten om att para sig.

För att få en avspänd och vänlig familjemedlem bör du tillbringa mycket med den när den är liten. Genom lek och kel lär vi oss att umgås med människor och blir både orädd och nyfiken.

 

Extra:

Hoppas att ni lärde er något.

Med vänlig hälsning från Simba!