Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
logo

Praktiske OpplysningerHvordan søke?
- Enkelt: Skriv en brev til English Program Secretariat (eller ring/fax etc.), og be dem sende søknadsskjema hjem til deg. De vil fortelle deg om/når en opptaksprøve i Norge på vårparten vil finne sted. Alternativet er å komme ned til Budapest eller Szeged, for å ta den samme prøven.
Søkefristen er 15. mai.

(adressene finner du på "Adresse-sida")

Byen:
Bruen over Tisza Szeged er liten og trivelig, omtrent på størrelse med Tønsberg i areal. Det er litt over 200.000 innbyggere, de fleste bor i store "bomaskiner" utenfor sentrum. Elven renner gjennom og deler av byen i den gamle og nye Szeged. Bortsett fra vollene som ble bygget etter den store flommen på 1700-tallet er byen helt flat og omgitt av jordbruksområder på alle kanter. Det er langt til "naturen" slik vi kjenner den hjemmefra.

Sentrum er ikke noe videre stort, men det viktigste finnes, som f.eks. som McDonalds, Burger King, Pizza Hut, og et supermarked. Det er mye folk og ting som skjer i gågaten i sommermånedene, men dette roer seg betraktelig utover høsten og vinteren. De to universitetene (Szote og Jate) befinner seg også i sentrum.

Universitetet:
Domkirken Albert Szent-Györgi Medical University (Szote) består av det medisinske- og det farmakologiske fakultetet. Mesteparten av universitetet ligger ved Domkirken. Forelesninger i anatomi, og histologi foregår litt utenfor sentrum (5 min. med trikk). Det er fine forelesningssaler og bra tilgang på datamaskiner (e-mail etc.).

Studiet begynner første uken i september og varer til jul, avbrutt av en ukes høstferie. Vintereksamenene (anatomi, biologi, kjemi) må gjennomføres i perioden jul-februar. Det er tre forsøk på hver eksamen, og de må bestås. Likeledes varer andre semester fra februar til midten av juni, og en ny eksamensperiode står for dør, og nå også med biofysikk på menyen.

Studiet er hardt, det kan man ikke stikke under en stol. Systemet er annerledes enn i Norge. Nesten alle kommer inn, og så er det siling etterhvert, noe som fører til stort frafall. Men fortvil ikke, hvis det jobbes jevnt e det ingen umulighet. Det er per dags dato mulig, men svært vanskelig å søke seg over til Norge, Sverige, eller Danmark etter fullførte to år, men poiltikerne skifter stadig mening så ingenting er 100% sikkert. Det som er sikkert er at lånekassen gir oss støtte som vi kan leve greit på, og ikke minst er det ingen problem å få turnus, og etterhvert jobb i Norge etter endt studie.

Studentmiljøet i Szeged er veldig bra. Det er veldig internasjonalt med folk fra USA, Hellas, og midt-østen. Men det er likevel nok norske til å skape en hjemlig følelse. Miljøet er selvsagt noe vi hele tide må jobbe med, passe på å lese sammen i grupper, bruke fritiden sammen osv.


Om priser, penger og sånn...:
Vi klarer oss bra på studielån. Første semester er litt hardt, for da er studieavgiften høyest og boinnkjøpet størst. Prisene her i Szeged er noe laver enn hjemme når det gjelder klær, sko o.l. Mat er billig og transport er veldig billig. (Månedskort ca. 800 Forinter - ca. 28 kroner). Vi spiser som regel lunch middag ute (1 måltid ca. 1000 ft, men selvsagt avhengig av hvor du spiser).

Det varierer litt hvordan vi ordner med penger, noen har konto hjemoe og overfører penger til banken. Men flere velger å bruke VISA eller MaserCard e.l. med konto i Norge og ta ut i minibank. Praktisk og veldig ett å få tak i penger uten å vente i kø. Det er ikke så dumt å be banken sende ned saldo en gang i måneden, eller få ordnet kontofon-tjenest, så du vet hva du har på kontoen.
[OBS: Det er påkrevd å ha 1000 dollar på konto i Ungarn for å få oppholdstillatelse.]

Inflasjoen er høy i Ungarn, så ikke ha for mye forint stående.
Det meste av utenlands valuta er gangbar, men USD, og DEM, er mest brukt. Vi anbefaler ikke reisesjekker, du får kun ut forint, og det er tungvint.

Bomuligeter:
Det er ikke alltid så lett å få seg en tilfredstillende leilighet, så det er ikke så dumt å komme 1-2 uker før semesterstart. På kontoret (English Program Secretariat) hjelper de deg med boliglister og tolk. Vi som er her vil selvsagt hjelpe til, og gi gode råd. Leien på en middelsstor leilighet ligger på  25.000-35.000 ft/måned (1 NOK= 28 HUF). Sørg for å få en leilighet med vaskemaskin og telefon.
Mens du leter etter leilighet må du på pensjonat, eller privat hos noen av oss. Ta kontakt før du kommer, så hjelper vi deg.

Hva skal du ha med?
Klimaet i Szeged er typisk innelandsklima, varmt om sommeren og kaldt om vinteren,
** så gode vinterklær er en hit.
** Bøker er lurt å kjøpe hjemme, å bestille fra Ungarn tar lang tid. ABC fagbokhandel i Oslo, gir rabatt og har peiling. Pakk bøkene som håndbagasje og lat som sekken veier 5 kg (ikke så veldig lett).
** Student visum er påkrevd dette skaffes på Den Ungarske ambassade. Husk å ta med passet.
** Vaksinering er ikke påkrevd, men det kan likevel være lurt å fullvaksinere seg.
** Flybilletter er lurt å kjøpe på Kilroy, gode studentfordeler.
** Penger er greit å ha, ta med litt NOK (greit å ha når man står på Gardemoen en forblåst vinterdag og skal hjem til mor). Ellers må du ha endel dollar som må stå på konto i ungarsk bank for å få oppholdstillatelse, ellers vil noen ha dollar når de leier ut leilighet.
** Fint tøy må vi ha på oss på eksamener, dress for gutta og noe elegant for jentene er ikke så dumt å pakke ned.
** de fleste leiligheter er møblert så noe annet enn favoritt-kaffekoppen og eventuelt dyna hvis du ikke kan leve uten de, er ikke nødvendig å ta med.

Hvordan komme til Szeged:
Fly Norge-Ungarn er å foretrekke. Fra flyplassen går det flyplass-organiserte minibusser til togstajonen. Det går tog til Szeged, kun fra Nyugati pu. Billett bestilles med fingerspråk og tålmodighet, Szeged er endestasjonen. Taxi fra flyplassen til togstasjonen er dyrt(!).

Når du kommer til Ungarn/Szeged...
- Det er lurt å veksle noen forinter på flyplassen som du kan bruke til transport / mat / telefon osv.
- Ta kontakt med English Program Secretariat, de vil gi deg råd og vink om hva som er lurt å gjøre. Spør om det er mulig å ta de medisinske undersøkelsene med en gang. Det tar nemlig litt tid. Undersøkelser tatt i Norge gjelder desverre ikke.
- Ta kontakt med studentene som er året over deg, mange tar opp eksamener og er disponible for spørsmål. (Komplett adresseliste kan fåes ved henvedelse)
- Sett 1000 dollar inn på konto i f.eks. Posta Bank, ta vare på kvitteringen.
- Bestill bøkene du ikke har snarest. Det er mulig å få kjøpt brukte bøker, spør på sekretariatet.
- Gjør deg kjent i byen!
Adresser m/ bilder til Hoteller/pensjonat i Szeged

Det burde dekke det meste, men selvfølgelig så har du sikkert noen spørsmål utover det som er nevnt ovenfor, så det er bare å ta kontakt!

 
 
<
ANSA-Norge | Praktiske Opplysninger | Nordmenn i Szeged | Viktige Adresser | Linker

ANSA representant i Szeged:
Eirill Medin
Alfoldi utca 22 III/B
H-6725 Szeged,
Ungarn
Telefon: 00 36 62 444 526
E-post: medin@tiszanet.hu

Hjemmeside ansvarlig: judeson@earthling.net