Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
______ ______ ______ ______ ______ ______ ______ ______ ______ ______ ______ ______

Totul: despre HIV si SIDA

HIV/SIDA

 Ai auzit multe despre SIDA si HIV sau poate nu stii ce sa mai crezi...

Aceasta pagina iti va da informatia de baza de care ai nevoie sa fii protejat si sa ocolesti riscul de HIV si sa nu transmiti daca ai fost infectat. Si o intelegere generala asupra acestui subiect.

Mai pe foarte scurt de la inceput…si cine cointeresat sa urmeze si restul, dar: HIV= virus SIDA= boala ce se intampla in urma virusului HIV. Daca ai contactat aceasta boala/virus (pe cale sexuala sau alta) inseamna ca vei muri pina la urma, dar ai sansa de a trai o viata asa mai lunga un pic. Nu exista vaccin care sa previna aceasta boala. Exista doar contraceptie si grija personala in toate sensurile. Nu te amagi crezind ca asta nu te poate afecta si pe tine. Poate! Daca cineva alaturi are aceasta boala nu-l /o ignora! El sau ea nu este diferit de altii. Noi toti avem nevoie de dragoste si suport.

  1. ce este HIV si SIDA?
  2. cum se transmite HIV/SIDA?
  3. ce este testul HIV?
  4. cum este afectat corpul de HIV?
  5. ce se intimpla cu cineva afectat de HIV/SIDA?…Reala Problema.


1. Ce este HIV si AIDS = SIDA?

HIV (Human Immunodificiency Virus) cum putem lua si din nume, este un virus care ataca sistemul imun al corpului uman. Pentru o anumita perioada de timp, care poate fi si citiva ani, mecanismul de aparare al corpului va pastra infectia HIV sub control. Pe parcursul acestui timp, o pesoana infectata cu HIV se poate simti perfect de bine si sa nu arate nici un smptom. Totusi, in majoritatea cazurilor, pina la urma sistemul imun are nevoie de ajutor (sub forma de terapie chimica, droguri anti-hiv, …) ca sa pastreze infectia HIV sub control.

AIDS (Acquired Immune Dificiency Syndrome) sau cum se traduce in romina SIDA (sindromul immun dificientei acaparat). Doctorii prefera sa-i zica tirzia stadie sau HIV infectia avansata.


2. Cum este transmis HIV/SIDA?

Ca cineva sa devina infectat, un suficient volum de HIV trebuie sa intre in sangele lor. Acest volum de HIV este gasit in unele, dar nu toate fluidele corpului a pesoanelor infectate cu HIV. Acele fluide corporale ce contin indeajuns HIV ca sa infecteze pe cineva sunt:

  • singele
  • sperma si fluidul seminal
  • fluidul vaginal, incluzind fluidul menstrual
  • laptele de sin

Alte fluide corporale exemplu ca saliva, sudoarea sau urina nu contin indeajuns virus sa infecteze alta persoana.

Sunt anume rute, toate destul de dificil de acaparat prin accident, rute prin care fluidele corporale infectate de la cineva cu HIV ar putea patrunde in circulatia sanguina (=singe) a altcuiva:

  • _direct in singe; de exemplu prin punctie cauzata de echipamentul de injectare. Asta include folosirea aceleiasi seringi pentru injectarea drogurilor sau altor substante
  • _prin sangele unui donor infectat sau organe pentru transplant de la donor infectat
  • _prin suprafete interne (membrana mucoasa) din rectum, vagina, cervix sau uretha.
    HIV NU poate fi transmis prin pielea intacta. Nu poate fi transmis prin aer ca virusul de raceala sau gripa sau doar atingere. Nu te poti infecta de la sarut, imbratisare, impartind o bautura sau folosind aceeasi toaleta cu persoana infestata.

HIV SI SEX

Dupa cum toti stiu majoritatea, calea cea mai obisnuita si rapida de transmitere a virusului de la o persoana la alta este prin sex penetrativ neprotejat; acesta este sex, cind penisul neprotejat de un prezervativ, intra/patrunde vagina sau anusul.

Folosind prezervativ cu un lubrificant bazat pe apa (impotant: bazat pe ulei va distruge prezervativul) sau femidon in decursul sexului penetrativ anal sau vaginal va preveni transmiterea virusului HIV dar si a multor alte boli transmisibile prin sex.

HIV si SEXUL ORAL

Este posibil pentru HIV sa fie transmis prin sexul oral, desi cazuri raportate sunt rare. Dar asta nu inseamna ca nu exista!

Dupa cate se cunosc, cel mai raspindit tip al sexului oral prin care se raspindeste virusul HIV este prin penisul uniu barbat infectat. Mai putin probabil sunt sanse prin labia sau clitorisul unei femei infectate de transmitere a virusului. In ambele cazuri de intercurs cu genitalele unei persoane infectate cele mai raspindite cazuri de transmitere sunt atunci cind cealalta persoana are taieturi sau zgiriieturi, rane deschise in zonele care intra in contact: gura, degetele, …

HIV SI ALTE ACTIVITATI SEXUALE

O activitate sexuala este riscanta cind unul din parteneri are HIV este impartirea a unei jucarii sexuale; asta este, introducerea unui obiect in vagina sau anus in mai mult de o persoana fara spalarea acestui obiect foarte atent intre folositori sau punind un prezervativ nou intre folositori.

HIV nu poate fi transmis prin sarut adinc, masturbare mutuala (n cazul cind nu sunt taieturi, zgirieturi, rane deschise)

HIV si ECHIPAMENTUL DE INJECTARE impartit

Impartirea echipamentului de injectare: ca seringa e la fel de periculos ca si sexul neprotejat cu cineva infectat. Nu e mult se constatase ca in Statele Unite, Anglia si Sudul Europei aceasta cale e cea mai comuna de transmitere a virusului. Insa s-a dovedit ca si in Moldova este o cale destul de obisniuta de raspindire (asta nu pentru ca lumea foloseste mai mult prezervativul, ci doar ca rata de folosire a drogurilor a crescut).

Sunt evidente ca atunci cind cineva este infectat cu HIV dar si anumite boli (co-infectie), rata la care virusul HIV progreseaza in boala este mai ridicat. Un virus ce afecteaza , hepatita C, pare sa interactioneze cu HIV asa incit HIV- legate boli si Hepatita C – legate boli sunt accelerate in acele care sunt co-infectate. Aceasta co-infectare este comuna intre cei ce impart intre ei echipamentul de injectare.

Prevenirea si combaterea transmiterii HIV si altor boli printre oameni ce folosesc seringi, etc ar fi folosirea echipamentului sterilizat cu grija sau cel mai bine a seringilor noi de unica folosinta. In multe tari sunt luate actiuni de “schimb de seringi”. Asta consta in colectarea seringilor infectate si destrugerea lor, in schimb acordind seringi gratis. Ei pe la noi mai avem noi pina cind se vor oferi seringi gratis pentru cei in trebuinta, asa ca mai bine precautie luata independent.

HIV si transfuziile de singe Un risc de infectie ar fi prin transfuziile de singe sau de organe. De dupa perioada anilor 1985 in majoritatea tarilor s-au pus stricte norme de control pentru a avea grija sa nu se mai repete acele accidente. Insa in unele tari (din care face parte si Moldova), infectarea prin transfuziile de singe mai prezinta un semnificativ risc.

HIV si sarcina O femeie infectata cu HiV, care devine insarcinata poate transmite virusul copilului sau inainte sau in timpul nasterii (numit si transmisie verticala). La fel HIV poate fi transmisunui nou nascut si in timpul alaptarii daca mama are HIV. In absenta luarii oricaror masuri sau interventii preventative, riscul transmisiei verticale este de 1 la 7. Riscul poate fi redus foarte mult daca femeia insarcinata va lua un scurt curs de anti-HiV drog, incepind cu citeva saptamini inainte de nastere si un scurt timp dupa nastere. Alte doua interventii care mult ar reduce riscul transmisiei verticale sunt: nasterea noului nascut prin sectie Cezariana si ocolirea alaptarii de la sinul mamei infestate, asa incit laptele contine un insemnat nivel de HIV. Daca aceste 3 interventii preventive sunt luate, atunci riscul transmisiei verticale este aratat de a scadea la 2 in 100.


3. Ce este testul HiV?

HiV testul arata daca cineva are HIV, virusul care e responsabil pentru ceea ce in trecut era/este numit SIDA. Acesta nu este un test pentru SIDA.

Anticorpuri

Cel mai raspindit HIV test disponibil, este mai bine denumit HIV anticorpur test, pentru ca el cauta anticorpuri la HIV. Anticorpurile sunt create de catre sistemul imun infectat al persoanei, in raspuns la preyenta HIV_ului.

Perioada de fereastra (seroconversie)

Cind cineva devine infectat cu HIV, aceasta poate lua pina la cateva luni (3luni) sistemului lor imunitar sa produc indeajuns anticorpuri ca sa fie vizibile/detectate la un test de HIV. Aceasta perioada/gol este numita perioada de fereastra sau seroconversie. Pe parcursul acestei perioade de fereastra, persoana cu HIV, oricum, are indeajuns virus in singe si fluide sexuale si laptele din sin ca sa infecteze o alta persoana. Intr-adevar, nivelul virusului in fluidele corpului (incarcatura virala) in acest timp poate fi extrem de inalta, facindu-i in particular infectiosi.

Pentru ca HIV testul cauta pentru anticorpuri, luind un HiV test la mai putin de 3 luni dupa infectare (in cazul daca se cunoaste/stie) poate sa nu dea un rezultat acurat.

Avind un rezultat pozitiv (Iesind pozitiv)

Daca testul gaseste anticorpuri HiV, rezultatul se zice atunci sa fie pozitiv. Atunci tu vei fi HiV anticorpuri pozitiv sau “HiV pozitiv”. Aceasta inseamna ca tu ai infectia HIV. Dar aceasta nu inseamna ca tu ai SIDA. Testul nu poate sa arate daca tu esti bolnav sau vei deveni (pentru aceasta tu vei face test aparte pentru SIDA).

Pentru cei gasiti HiV pozitivi, terapia combinata poate reduce cu succes nivelul de HIV in singele lor si poate avea un efect dramatic asupra imbunatatirii sanatatii a majoritatea celor cu HIV.

Un rezultat negativ

Daca testul nu gaseste anticorpuri HIV, rezultatul se zice a fi negativ. Atunci persoana se zice a fi HIV negativa in cazul in care testul a fost facut cu siguranta dupa terminarea perioadei de fereastra.

Un rezultat neclar

Foarte ocazional, rezultatul poate fi neclar. Este nici clar pozitiv nici clar negativ. In majoritatea cazurilor aceasta se intimpla pentru ca in urma testului s-au gasit niste/oricare anticoripuri care nici nu au nimic de-a face cu HiV. Oricum, foarte rar rezultatul neclar poate aparea in timpul perioadei de fereastra. Aceasta insemnind ca anticorpurile doar incep sa se formeze.

Daca HiV testul este neclar, clinica ar putea trimite proba de singe pentru teste mai detaliate. Sau persoana in cauza ar fi sfatuita sa repete testul in 4-6 saptamini dupa primirea rezultatului neclar.

Testind insusi HIV (HIV virusul)

Un alt test de singe este numit un antigen test, va gasi HiV-ul insusi, care opus anticorpilor el este prezent. Acest test cauta/se uita dupa o parte a HiV virusului care este detectabila in corp aproximativ dupa 2-3 saptamini dupa infectare, dar inainte ca anticorpurile HiV au timp sa se formeze. Acest test nu este folosit atit de mult ca cel de anticorpuri, dar poate fi folosit in circumstante speciale.


4. Cum HiV afecteaza corpul?

O prelungita expunere la HiV slabeste sistemul imun al corpului, care deobicei lupta si distruge orice infectie. Cea mai mare dauna in sistemul imun, HiV o aduce celulelor albe a singelui (CD4 celule), care pun sistemul imun in miscare cind organisme de felul virusilor, bacterii, spori nimeresc in organismul uman. Hiv infecteaza celulele CD4 si le foloseste sa produca/faca copii noi de HiV. La rindul lor, aceste copii merg si infecteaza mai multe celule sanatoase. Peste timp, incit numarul celulelor sanatoase CD4 scade, abilitatea sistemului imun sa lupte cu infectiile poate fi foarte mult redusa.

HiV se reproduce chiar ai in corpul cuiva care se simte bine. Daca sistemul lor imun lucreaza bine, virusul se va reproduce mai putin si incet. Dar daca sistemul lor imun a fost supus la virus prin o perioada mai prelingita sau a trecut printr-o boala serioasa, virusul poate sa se reproduca desinestatator mult mai usor. Cercetarile arata ca oamenii cu mai inalt nivel de HiV in corpurile lor au un mai mare risc de a deveni bolnavi, decit cei cu un nivel mai scazut de HIV in corp.

Care sunt efectele de lunga durata a HiV_ului?

Celulele CD4 a cuiva infectat cu HIV construiesc o aparare impotriva HIV_ului invadator si poate fi tinut sub o limita pe un loc pentru mai multi ani. Dar virusul nu este complet nimicit sau eliminat din corp (sa fie complet nimicit…asa ceva nici nu exista) si continua sa atace celulele CD4. Eventual, numarul de celule CD4 (celule albe) scade si nivelul de virus creste.

Cind numarul de celule CD4 incepe sa decline/scada, persoana infectata devine vulnerabila la alte infectii. Organismele care cauzeaza aceste infectii sunt usor pastrate sub control de un sistem imun sanatos. Ele sunt in stare sa cauzeze o infectie/boala doar atunci cind sistemul imun este grav afectat, incit bolile care ele cauzeza sunt cunoscute ca “boli oportunistice”. Exemple de infectii oporunistice includ:

  • Pneumocistis carinii pneumonia (CPC) o rara forma de pneumonie
  • Cztomegalovirus (CMV) tip de herpes care poate cauza pierderea vederii si probleme gastro-intestinale, creier si plamini
  • cancer- asa incit sistemul imun are rolul de a tine sub control cresterea si dezvoltarea celulelor, fiind afectat poate duce la aparitia cancerului oportunistic.

Cercetarile recente au aratat ca luind combinatii de droguri anti-HiV (terapie combinata) poate duce la incetinirea efectului de afectare de HiV la sistemul imun. Cind terapia combinata este reusita, aceasta poate imbunatati si sustine sanatatea cuiva cu HiV si va insemna ca ei sunt mai putin probabili sa dezvolte ceea ce se stia mai inainte ca SIDA- definind conditii.

Cit de efectiv e tratamentul?

In prezent, terapia poate reduce cu succes nivelul de HiV in singe si a avut un dramatic efect in imbunatatirea sanatatii si sperantei/expectantei de viata a oamenilor cu HiV. Oricum, inca nu se cunosc pe deplin despre efectele de lunga durata a acestor droguri si imbunatatirea oamenii ce experimenteaza, pot fi discutate la infinit cu opinii diferite.

De peste patru ani aceste droguri au fost disponibile, multi care au fost serios bolnavi s-au reintors la lucru. In unii oameni oricum, virusul poate dezvolta rezistenta si supra-rezistenta la droguri. (supra-rezistenta inseamna ca virusul poate deveni rezistent la alte droguri, care lucreaza in acelasi fel ca actualul/prezent drog folosit)

Cum poti zice ca tratamentul lucreaza?

Oamenii traind cu HIV, regular folosesc 2 teste sa monitorizeze/controleze progresul infectiei, ti acestea sunt importante in special pentru cineva incepind sau folosind terapia combinata. Ambele teste includ luarea de de probe de singe.

CD4 numararea: Numararea CD4 calculeaza numarul de celule CD4 in singe. Mai putin numarul de CD4 iese, mai mult defect la sistemul imunitar s-a facut de la infectia HIV.

INCARCATURA Virala: Aceasta testeaza nivelul de HIV in singe. Mai inalt nivelul de incarcatura virala, mai mult virus e acolo in singe. Unul din scopurile terapiei combinate e sa aduca cit mai jos incarcatura virala si sa o tina sub control.

Daca masurarea incarcaturii virale ajunge inapoi ca “nedetectabila” aceasta nu inseamna ca acolo nu mai este virus HIV in singe. Asta poate insemna ca acolo tot sunt citeva particule de virus sa fie detectate de test. In plus, HiV poate fi nedetectabil in singe, insa acolo mai poate fi HiV in seminal, vaginal, si alte fluide. Asa ca este sfatuitor sa se practice sexul protejat chiar si atunci cind incarcatura virala este joasa, pentru ca acolo mai exista riscul transmisiei HiV_ului.

Poate terapia combinata esua?

In ordine ca terapia combinata sa aiba efect/sa lucreze, este necesar sa se mentina continuu un anume un anume nivel de anti-HIV droguri in singe. Daca nivelul scade, ele nu vor lucra efectiv si HIV va continua sa se reproduca. Nivelul de droguri poate scadea daca cineva uita sa le ia regulat, scapa dozele sau nu urmeaza instructiunile de dieta speciala. Terapia combinata a cuiva poate esua si daca proprietatea organismului de a absoarbe drogurile e foarte scazuta.

Rezistenta la drog

Terapia combinata la fel, poate sa esueze pentru ca HIV dezvolta rezistenta la unul sau mai multe droguri in combinatie. HIV poate dezvolta rezistenta prin mutatie/schimbare (a codului genetic probabil) putin, asa incit virusul sa fie abil sa se reproduca indiferent acestor droguri. Acest nou virus poate atunci sa se multiple si sa continue sa distruga sistemul imun, doar daca persoana se schimba la alta combinatie de droguri care va lucra impotriva noului tip de HIV in corpul lor.

Oare inseamna ca acum acolo este tratament pentru HIV?

Nu. Impotriva ideii, nimeni nu stie inca daca aceste combinatii de droguri vor fi in stare sa elimine complet virusul HIV din corp sau sa coboare nivelul atit de jos ca sa nu mai cauzeze daune la sistemul imun (nu s-a intilnit pina acum).


5. Ce se intimpla cind cineva are HIV?/reala problema

Cineva cu HIV poate ramine in conditie fizica buna pentru mai multi ani, dar stresul, neintelegerile si frica despre HIV inca sunt raspindite prin societate, ceea ce poate cauza mult stress persoanelor in cauza. Oamenii infectati nu rareori intilnesc ostilitate si respingere din partea prietenilor si chiar a familiei. Unii isi pierd serviciul din cauza atitudinei sefilor lor si copii cu HIV sunt interzisi sa mearga la o scoala publica. Multi oameni HIV pozitivi aleg sa nu zica nimanui despre diagnoza, rar exceptind doar cei mai apropiati prieteni, si aceasta izolare/pastrare/retraire in secret de unul singur face sa fie foarte greu de suportat ai trait cu. In lumea intreaga s-au format in aceste scopuri de a ajuta, mai multe organizatii si grupuri de suport. Ele au intentia de a ajuta oamenii sa iasa din izolare si sa-i ajute sa faca schimbari in vietile lor in ordinea de a fi capabili de a trai mai departe cu HIV.

In 1999 s-a calculat ca in lumea intreaga sunt peste 33.4 milioane persoane infectate. Aproximativ 9 000 de noi infectii apar in fiecare zi. Iar peste 14 milioane de oameni au murit deja de boala aceasta (2.5 milioane in 1998).

Email: unique_storm@hotmail.com