Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

'Waltzing Matilda'

Andrew Barton (Banjo) Paterson (1864-1941), åtnjöt som journalist och författare ett liv fyllt av resor, äventyr och sport. Hans ballader skildrar på ett mycket levande sätt bushlivets strapatser och glädjeämnen.

Balladen 'Waltzing Matilda' har blivit känd världen över och vid en omröstning för att utse Australiens nationalsång kom den på andra plats efter vinnande 'Advance Australia Fair'.

Melodin är en gammal skotsk marschmelodi och Banjo inspirerades till texten av en historia som berättades för honom när han var på besök på en farm i Queensland:

Mac Phearson, som farmaren hette, hade varit ute och ridit tillsammans med tre beväpnade soldater när han upptäckte en luffare (swagman), som slagit läger under ett träd invid en damm (billabong). Luffaren hade just slaktat ett får från MacPhearsons flock och satt nu och sjöng medan han kokade upp vatten över den öppna elden. När luffaren fick syn på soldaterna dök han i rena förskräckelsen ner i dammen och drunknade.

Balladens titel, Waltzing Matilda, hänsyftar på den hoprullade packning luffare bär på ryggen och som slänger hit och dit i takt med gången.

Så här lyder första versen:

Once a jolly swagman camped by a billabong Under the shade of a coolibah tree, And he sang as he sat and watched his billy boiling, Who'll come a-waltzing Matilda with me?


[Tillbaka]