ΠΟΤΑΜΟΣ ΝΕΣΤΟΣ

Ο Νέστος από ψηλά

Κατάβαση Νέστου

O ποταμός Νέστος αποτελεί το φυσικό σύνορο Μακεδονίας και Θράκης. Πηγάζει από το βορειοδυτικό τμήμα της οροσειράς της Ροδόπης και διατρέχει τους νομούς Δράμας, Καβάλας και Ξάνθης με πολλούς μαιανδρισμούς σε μήκος 130 χλμ. Στα Στενά του Νέστου συναντούμε 213 είδη πουλιών, πολλά από τα οποία είναι απειλούμενα σε εθνικό ή διεθνές επίπεδο. Έχουν παρατηρηθεί 3 απειλούμενα είδη παγκοσμίως. Συγκεκριμένα, αυτά είναι ο Βασιλαετός (Αquila heliaca), o Στικταετός (Αquila clanga), το Κιρκινέζι (Falco naumanni) και 8 κινδυνεύοντα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Δυστυχώς, η σημαντική αυτή περιοχή έχει τελευταία υποβαθμιστεί από περιβαλλοντική άποψη εξαιτίας των ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Καρέκλα κυνηγών και φυσίγγια στη Λιμνοθάλασσα Αγιάσματος κοντά στο Δέλτα του Νέστου


Το Δέλτα του Νέστου καταλαμβάνει έκταση 500 τ. χλμ και υπάγεται διοικητικά στο Νομό Καβάλας και στο Νομό Ξάνθης. Το Δέλτα του Νέστου ήταν παλαιότερα μια αληθινή ζούγκλα, ένα απέραντο και αδιάβατο υδρόβιο δάσος, που μέσα σ’ αυτό ζούσαν πολλά άγρια ζώα. Ανάμεσα στα άλλα, όπως αναφέρει o Αριστοτέλης , ζούσαν εκεί ακόμη και λιοντάρια. Στη περίοδο της Τουρκοκρατίας, το παρθένο δάσος του Δέλτα του Νέστου ονομάσθηκε "Κοτζά Ορμάν", που θα πει "Μέγα Δάσος", λόγω της έκτασης και της πυκνότητάς του. Το δάσος αυτό επιβίωσε ως τη δεκαετία 1940-50, οπότε, κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου, κάηκε μεγάλο μέρος του. Από τότε μέχρι σήμερα έγιναν πολλές επεμβάσεις σ’ αυτό το μοναδικό δάσος, με αποτέλεσμα να έχει συρρικνωθεί στα 1.500 μόνο στρέμματα. Μετά από πολλές προσπάθειες της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης 700 στρέμματα από αυτό το δάσος έχουν τεθεί σήμερα υπό καθεστώς προστασίας. Στην περιοχή του δάσους φωλιάζουν ακόμη και σήμερα σπάνια αρπακτικά και ο σπάνιος Φασιανός (Fasianus colchicus). Είναι το μόνο μέρος στην Ευρώπη όπου βρίσκεται αυτό το είδος σε πραγματικά άγρια κατάσταση. Στο δάσος του Κοτζά-Ορμάν έβρισκαν καταφύγιο παλιότερα σπάνια Θηλαστικά, τα οποία δυστυχώς έχουν εξαφανιστεί σήμερα, όπως λύγκες, αρκούδες, ζαρκάδια, και ελάφια. Όμως και σήμερα υπάρχουν αρκετά είδη όπως: ασβοί, τσακάλια, λύκοι, αγριογούρουνα, αλεπούδες, αγριόγατες, βίδρες, νυφίτσες και κουνάβια, που προσαρμόστηκαν στις καινούργιες συνθήκες.

Στη Λιμνοθάλασσα του Αγιάσματος


Στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα έχουν καταγραφεί περισσότερα από 250 είδη πουλιών, πολλά από τα οποία είναι σπάνια σε ολόκληρη την Ευρώπη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Αγκαθοκαλημάνα (Hoplopterus spinosus), που εδώ φωλιάζει το 80% του συνολικού της Ελληνικού και Ευρωπαϊκού πληθυσμού.

Τα Στενά του Νέστου ανάμεσα στη Γαλάνη και τη Σταυρούπολη

Στο Κέντρο Ενημέρωσης Δέλτα Νέστου στην Κεραμωτή

Επιστροφή στην αρχική σελίδα

Email: nikok@otenet.gr