Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Om hur bli gammal rökare ??

Links

Hem-index ,rökning, vitaminer mm.
Rökning och dioxin eller PCB

Allmänna hypoteser om att bli gammal.

Jag är ingen läkare och jag har inga hundraprocentiga bevis, men några råd kan vara nyttiga att fundera på.

Obs jag kan ha formulerat mig fel, vanligen förekommer orsakskomplex och det är mycket svårt att bevisa vad som är orsaken, ni bör vara kritiska.

Varningen om vitaminer:
Omåttligt mycket är riskabelt. Att ta 100 ggr. rekommenderad dos vitaminer ger ofta biverkningar. Att ta 10 ggr. rekommenderad dos är vanligen ofarligt under kortare tid, men då bör man känna till mycket om biverkningarna. Att ta dubbelt rekommenderad dos per dag måste sägas vara helt ofarligt. Om man anpassat biokemin och om man upphör men vitaminpiller, så bör man klara det utan problem. Det finns undantag. Man tål ganska stora doser av C och E-vitamin, men friska människor bör klara sig på ca: 300mg C-vitamin och 100 mg E-vtamin. Även B12-piller kan vara undantag, om endast 1-2% tas upp via passiv diffusion.
Vid vissa sjukdommar kanske man behöver mer än dubbla rekomenderade dosen.
1) Jag tycker rökare bör ta ett multivitamin-piller dagligen tillsammans med mat, som t.ex. apotekets 11 vitaminer och 8 mineralier. Detta bör gardera en för att råka få någon brist.
2) Karoten har sagts vara ofarligt relativt retinol. Man bör nog äta minst 3 stora morötter per vecka tillsammans med mat.(En läkare rekomenderade 2 stora morötter/dag.) Lite olja förbättrar upptaget av karoten. Enklare är att köpa Biokaroten (karoten-kapslar i hälsokostaffären.). Det finns starka skäl att många rökare äter för lite karoten.
Brist-symptom:
Hudfärgen saknar en gul-orange ton från karoten (vit-röd). Detta indikerar att man inte har överskott på karoten, det är inget bristsymptom.
Lätt bränd av solen relativt andra som inte solat mer. (karoten)
Konstigt smaksinne. (A-vitaminbrist eller Zn-brist mm).
Keratinisering av t.ex. armbågarna på vintern, skrovlig, narig hud kan bero på att körtelceller i huden fungera dåligt av A-vitaminbristen.
Slemhinnor i t.ex. hals skadas lättare.
Mycket fjäll i pannan av ökad celldöd.
Nattblindhet är mycket alvarlig brist på A-vitamin som är dödligt farlig.
Man har nämnt fler symptom.
Jag gissar att om färgen under ögonlocket saknar gul- orange färgton så behöver man äta mer karoten. Det finns andra ämnen och sjukdomar som kan ge gulaktiga färger.
Tre brist-symptom är vanligen inte ett bevis på brist.

Antioxidantia skyddar ämnen för att oxideras och många misstänker att det hindrar för snabbt åldrande. Vi har katalas och annat som skyddar, men för säkerhets skull kan man äta lite mer. Utöver vitamin piller och karoten kan man äta 200-300 mg C-vitamin och 50-100 mg E-vitamin med selen. Maximal styrka i bindväven uppnås vid 200 mg C-vitamin hos en normal-person. En del forskning tyder på att det finns ämnen i kålväxter som skyddar mot cancer. Man tror även att det finns skyddsämnen i tomater, hot rödpeppar, kummin mm. (kryddor ger inga stora mängnder).

Någon undersökte om det fanns någon gemensam faktor hos de som blir mycket gamla (nära 100 år). Han fann att alla älskade lök. Två klyftor fin vitlök på fredagen kan tänkas ge effekt, helst rå hackad eller skivad i sallad eller på ostsmörgås eller vad man gillar,(bruna fläckar skall vara giftigt, så ät ej dålig vitlök). En rå gul lök i veckan är troligen också nyttigt.

Stålfarfar blev 103 år och hans fru blev 105 år. Man frågade honom hur man skall göra för att bli gammal. Han sa "Ett hjärta av guld, en vilja av stål och så förstås ett järn då och då". Min tolkning av guldhjärtat är: då man är moraliskt nöjd med sig själv så minskar risken för deppressions-stress. Denna stress ökar cortisol (liknar cortison) i blodet och kan minska immunförsvaret. Sjukligt mycket cortisol gör att lymfvävnad förtvinar. Med en "vilja av stål", kan menas att inte ge upp, utan alltid försöka se till att äta nyttigt och bota krämpor. Flera 100 åringar gillar att ta lite sprit, som ett glas portvin per dag, risvin mm. Två glas rödvin eller två snapsar om dagen skall förlänga livet 10 år.(kanske ej fullt bevisat).
En svart kvinna (texas?) var 117 år 1998, hon menade att hon behövde kaffe och snus för hålla liv i sig. Jag gissar bara att det kanske inte är så farligt med kaffe och snus för alla.
En Japan som tillhörde världens äldsta, smuttade på risvin, var läkare och menade att det var viktigt att sova på morgonen för att bli gammal.
Kanske man åtminstonde bör sova ut tillräckligt.
En hundra årig man på Kuba 1998, (Det nämndes något om Hemingways Den gammle och havet i TV? i anknytning till inslaget.) Han rökte stor ciggar och i tidigare inslag pipa, Han verkade helt klar i huvudet, då han framförde några politiska argument om att USAs ekonomiska kamp skadar Kuba. Han har ungefär nämnt att han inte drar halsbloss med pipan. (kanske han rökte ciggartobak i pipan??). Ciggarr gör att nikotinet tas upp genom munhålan (basiskt). Man skall inte dra halsbloss med ciggar.

Dr. JOEL WALLACH skrev
National Geographic 1973 "har väldigt fina bilder i sina artiklar Jag minns särskilt en gammal dam på 136 år som satt i en gungstol med en cigarr i ena handen och ett glas vodka i den andra. Hon var inte på något ålderdomshem och hon njöt av livet och kunde klara sig själv. "

Han skriver mycket om 100-åringar, mineraler och kritiserar sjukvårdsystemet.
Om 10% är sannt, så är det värt att läsa.
http://www.geocities.com/HotSprings/Spa/5053/index.html

Många alkoholister skadas av att de slarvar med maten, så jag vet inte när det är farligt. Men omåttligt mycket måste vara skadligt. Sprit ökar utsöndringen av vissa B-vitaminer och mineralier via njurar. (B1,Mg,K ??). Baksmälla är ett symptom på B1-vitamin-brist. Sprit är ett diuretika, så någon rekommenderade mycket vätska efter festande.

Jag misstänker att rökare kan känna sig risiga i halsen på grund av vätske-brist i blodet. Normalt rekommenderas 3 liter vätska per dag (inkl. vatten i mat?). En enkel model tyder på att vissa vattenlösliga ämnen som lätt åker ut med urinen halveras om vätskeintaget fördubblas. Koncentrationen av en del gifter borde minska med mindre än 50% då vätskeintaget fördubblas. Obs: omåttligt mycket av något kan vara farligt.
Stora svängningar mellan mycket vätska och törst, bör skapa variationer
i det antidiuretiska hormonet aldosteron, det kanske inte är bra.
Man har länge gett selen till snabbgödda grisar för att levern inte skall skadas, men jag vet inte om selen skyddar mot alkoholskador. (Selen minskar säkerligen inte aldhyd som ökar av sprit och som man tror skadar levern.)
F-vitamin är linolsyra mm, alltså fleromättat fett i t.ex. kallpressad solrosolja och majs olja. En del av linolsyran är lecitin som tillsammans med ett protein kan bilda det goda kolesterolet. Det har nämnts att det onda kolesterolet är från det goda kolesterolet som oxideras (har ej säkra referenser). Antioxidantia som E-vitamin och Selen skyddar F-vitaminet från oxidering. F-vitamin är säkerligen en av de viktigaste skydden mot åderförkalkning, men omåttligt mycket då man har dåligt med antioxidantia kan kanske ge ökad risk för cancer. Man rekommenderar enkelomättade fett som i olivolja i matlagning. Om man har lite förkalkning (över 30 år), så tycker jag man skall vara lite försiktig. Man kan t.ex. börja med multivitamintablett och antioxidantia under någon vecka, så att immunförsvar och celldelnings förmågan inte är nedsatt. Sedan kan man ta en tesked solrosolja på rotfrukter, oliver eller i sallad varannan dag. Jag har tagit en matsked varannan dag i kanske 2 veckor och tyckte mig märka en effekt på hud. Jag åt även bordsmargarin med fleromättat fett i. Kanske rafinerad rapsolja är sämmre än solrosolja.

Föenklade råd för rökare :
Måttlighet i nästan allt.
Extra röda och gula grönsaker.
Lök
Antioxidantia
Extra vatten, tot 3 liter (c:a 5 fulla blåsor urin per dag)
Multivitamintablett till maten.

Rökarna bör se till att inte få brist på A-vitamin, Zn och Mg för att skydda thymus, samt försöka äta minst dubbla rekomendationen av antioxidantia som C och E-vitamin och Se, på grund av risken för minskade peroxidas-enzymer (orsakade av dioxiner mm).
Om man börjar bli sjuk, så kan det vara viktigt att försöka äta något man inte ätit på länge och som kan tänkas vara nyttigt.

Feber en stund (< 2 tim) efter maten, kan vara ett symptom på att immunförsvaret satt fart på grund av maten.(Obs. tempen kan var något under 37 grader då man är trött och hungrig. Kropstmperaturen kan säkert öka något av energi, kaffe mm. Gifter kanske kan höja tempen över 37 grader).

Nyttig och billig mat för rökare:
Rökning kostar:
Havregryn, bra mot några magproblem, stressmagar.
Morötter, Lök och vitkål har ofta lågt kilopris, men kanske inte mycket energi.
Ägg har en så fullvärdig näringssamansättning, så att en kyckling kan bildas av den. Kolesterolet är det goda kolesterolet.
Måttligt med ägg kan delvis ersätta en del proteinrik mat, som ost och kött.
Ägg-gulan bör ätas, som har biotin och annat nyttigt. Mycke rå äggvita utan gulan kan ge biotinbrist.

Ägg är inget nödvändigt som lök, men ägg är billigt.
Tyvärr behöver man även dyrare mat om man skall bli gammal.
Det finns mycket mer att säga om detta.
Christer Nylander

Karoten:
Flera undersökningar pekar på att de 25% som äter minst röda och gula grönsaker (rika på ß-caroten) har 3 till 7 ggr. högre risk för lungcancer än de som äter mycket. Jag uppfattar det som att detta gäller i länder som Norge, England, Nya Zeeland, USA, Kina.
I U-länder kan bristen vara så extrem att de drabbas av natt-blindhet, ögonlocks-skrumpning (keratisering) och dör i infektions-sjukdomar innan de hinner utveckla cancer. Hur mycket de 25 procenten äter varierar från land till land och efter tiden. Om man tog de 5% som åt minst, borde effekten vara ännu kraftigare. 25% av 8 miljoner är 2 miljoner människor.
Det kan vara så att ß-caroten är effektivare skydd mot lungcancer än retinol eller att det finns andra växtkemikalier som ofta förekommer tillsammans med karoten.
En ypperlig? undersökning i USA, visade att de som åt lite A,E och selen hade 8 ggr. högre risk för hudcancer. (från doktor Matti Tolonens bok, 20 000 undersökta blodprov på blodtryckspatienter och tio år efter undersöktes cancer fallen mm. Man visste alltså A-vitamin-halten flera år före cancer upptäcktes. Obs.kolla siffrorna).
Man använder retinolsyra (stark A-vitamin-medicin) att behandla hudcancer med (kanske det är en gifteffekt som verkar?).
Göteborgsundersökningen 70? visade att en mycket stor del av 70-åriga män åt mycket för lite A-vitamin, (Tolonens bok). Makten och fanismen har säkert inte fattat dess betydelse under dessa 24 år, så troligen är det lika dåligt nu.
Matti Tolonen m.fl.. nämner att rökare har lite A-vitamin,B12,B3,C mm i blodet (kolla ).

Teori:
Vetenskapen upphör om man tror slumpen orsakar sjukdom. Ett organ blir inte sjukt av slumpen.(standardavvikelse är bara ett mått på okända faktorers inverkan). Då cellerna är friska så är organet friskt. Cellerna blir inte sjuka slumpvis. Friska celler kräver en fungerande biokemi och immunförsvar. Grundorsaken ligger i vad som kommer in i kroppen och arv. Arvet ger ramarna för vårt biokemiska system och inom detta kan mycket hända. För att hitta grundorsaken till sjukdom, skall man även fråga vilka de nödvändiga villkoren för ett långt friskt liv är. Vi vet att några av dessa villkor är de essentiella ämnena. Andra grundorsaker är psykiska tillstånd och gifter. Behovet av vitaminer och mineralier är relativt och beror på belastning, stress, rökning, arbete, arv, tarmflora, gifter, sprit, hud-tillstånd, sjukdom, mängden av andra vitaminer, mineralier, antioxidantia, fett, protein, kolhydrater. Man undersöker nu om extra karoten ger skydd för rökare, (Det ser ut som att vi redan vet detta). Undersökningar kan ge icke-signifikant då grundorsaken inte är ß-caroten-brist. Zn behövs för att bilda retinol av karoten och det finns flera ämnen som stärker skyddet. Man kan inte förbättra immunförsvaret mycket med karoten, då man har brist på något annat nödvändigt. Immunförsvaret är inte bättre än den svagaste länken.

Thymus är ytterst viktig och om dioxin:
Vissa sorters PCB och dioxiner (i större doser ?) kan ge thymys-förtvining. Thymus skall programmera de blivande T-cellerna som kontrollerar celldelning, immunreaktioner mot nya främmande organismer och cancer. Då Thymus inte fungerar, så drabbas man lätt av cancer och nya infektioner. Thymus kan inte repareras (växer ej efter puberteten, kontrollerar inte kontrollanten). PCB förstör A-vitaminfunktionen. Teoretiskt bör det vara så att A-vitamin och antioxidantia kan motverka några av effekterna av PCB och dioxin, men säkerligen inte till 100%. Vissa bromerade kolväten som i flamskyddsmedel misstänks kan likna PCB. Detta är exempel på ytterst farliga gifter, som inte bryts ned lätt. Lite tjära (i mage o lungor), rostat kaffe, grillat, lite cyanid (bittermandel), lite brännvin är mindre farligt i små mängder. Men om dioxin skadar thymus, så har det tagit tid av livets timglas. Jag vet inte om små dioxindoser skadar thymus. Brist på A-vitamin, Zink och Magnesium kan ge thymus-förtvining.
Jag vet inte vid vilken nivå av A-vitaminbrist man kan få Thymusförtvining, jag vet inte om keratiniserings-symtomet kommer före.
Rökarna bör se till att inte få brist på A-vitamin, Zn och Mg samt försöka äta minst dubbla rekomendationen av antioxidantia som C och E-vitamin och Se, på grund av risken för minskade peroxidas-enzymer.

Transport av näring mm:
Vitlök sägs kunna lösa upp proppar av stora proteiner (immuno) i de allra minsta blodkärlen. Linolsyra (obs +E-vitamin) skall kunna lösa upp det onda kolesterolet och öka blodgenomströmmningen. Sprit och vin skall också kunna förbättra transporten.
Varning: Jag skulle inte våga äta mycket lök, linolsyra och dricka sprit samma dag. Ett symptom på att det fungerar är att det kommer något blod när man snyter sig. Varning: Äldre bör nog ta det mycket försiktigt och se till att celltillväxt, bindvävstillväxt och immunförsvar fungerar bra innan de börjar lösa upp kolesterolavlagringar mm och mycket långsamt öka dosen.

Christer Nylander

PS:Jag röker omåttligt mycket och jag äter omåttligt ensidigt, så jag lever inte riktigt som jag lär.
.
Created by Christer.Nylander@marinecol.lu.se Jul 1997
Thanks Angelfire

Email: christer.nylander@marinecol.lu.se