Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Den spontane läsaren undrar kanske vilken tanke som döljer sig bakom valet av namn på vår tidskrift. Begreppet ”kinesis” är grekiska och betyder rörelse, förändring. Det är helt enkelt för att precisera betydelsen hos ordet. Svenskans rörelse kan ju både beteckna rumslig förflyttning, sentiment och ideologisk tendens. Vår definition ligger närmast den förstnämnda betydelsen. Denna tidskrift är partipolitiskt obunden och regeras inte heller av sinnesrörelse. I stället vill vi inställa fokus på den rena rörelse som finns immanent i allt liv. Vi rör oss på samtliga plan – det filosofiska, det politiska, det estetiska. Den filosofiska frågan huruvida det som existerar flyter eller står stilla fick sin formulering redan under antiken av Herakleitos som företrädde den förra åsikten och Parmenides som höll all rörelse för att vara illusorisk.

Eftersom vi är i övertygelsen att konst är den högsta livsyttringen, avser vi ytterst att tränga in i konstens väsen. Om konsten med nödvändighet förändras, så kan det väl inte finnas något bestående i konsten? Om konsten är ett uttryck för livet, så är frågan utbytbar med frågan om det finns något bestående i livet? Finns det någon egenskap hos livet som återfinns i alla tider och på alla platser? Man talar ibland om arketyper, världskulturarv och kanoniska texter. I litteraturen heter det att kärleken är ett tidlöst och universellt tema. Men överensstämmer det allmänna begreppet kärlek med alla enskilda förekomster av kärlek? Är inte dylika teman endast variationer? Är inte begreppen fiktioner? Finns det någon motsägelsefri definition av livet? Av konsten? Vi vill inte fälla något avgörande i frågan, utan istället beskriva rörelsens rapsodiska mönster och lämna dörren öppen för eventuella rondon.

Vi förkastar ståndpunkten att konsten är en artificiell konstruktion! Estetik, läran om skönhet och konst, härstammar från grekiskans aisthesis som betyder förnimmelse, känsla, och betydde ursprungligen ”läran om förnimmandet”! Konsten har uppstått ur det empiriska livet och inte ur intellektet och är följaktligen raka motsatsen till tankekonstruktion!

Vi bygger tidsskriften!
Ansök om medlemsskap i Kinesisgruppen!
Tidsskrifter som Kinesis samarbetar med
Kinesis nr. 1 - 2003 (januari)
Kinesis nr. 2 - 2003 (februari)
Kinesis nr. 3 - 2003 (mars/april)
Kinesis nr. 4 - 2003 (maj)

Email: sebbewebbe@yahoo.se