Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Abdullahova Avlija


Moji putopisi

 

Abdullah Bosnic

 

KRUSEVICA-DUBOSTICA-LUKAVAC

 

Krusevica je selo koje smjesteno ispod planine Ratis i brda Repiste, Junuzovog brda (bunker) i Hasimovog brda. Inace Ratis je staro doviste jos iz doba iz kraljevine Bosne. Tu svoju funkciju doviste je sacuvalo do danasnjih dana. Krusevica se granici sa selima i naseljima: Cage-Srebrenik, Gnojnica, Dubostica, Mahala i Smoluca.
Krusevica ima 240 modernih kuca a podijeljena je na mahale: Vrbici, Avdici, Masici, Kovacevici, Hadzici i Gornja Krusevica.
U ovim mahalama zive slijedece famelije: Hankici, Sadikovici, Ibrahimovici, Arifovici, Musici, Kovacevici, Sabanovici, Vrbici, Husejnovici, Masici, Pavsici, Sakici i Djogici.
Ovo je lijepo selo koje ima dobar geografski polozaj i sa Ratisa se moze vidjeti i srebrenicka opcina i gracanicka i sva sprecka dolina ukljucujuci dio Tuzle, jezero Modrac i jos puno toga.
Krusevica danas ima cetverogodisnju osnovnu skolu, telefon, asfalt, vodovod, 6 prodanica, vakufsku kucu, igraliste fudbalsko i dzamiju.
Dzamija stara je bila stara preko 200 godina. Dzamija ima drvenu munaru a cuveni hodza je ovdje je bio Mehmed ef. Masic. O njemu ovdasnji ljudi govore sa ponosom i sve najbolje za njegov trud u odgoju djece i sluzbovanju.
Ovdje je bilo dosta mujezina kao sto su: Ahmo Vrbic, Juso Vrbic, Himzo Vrbic, Mujaga Vrbic i Ekrem Vrbic.
Hadzije: Husejn Hankic, Hasan Hankic, Jasim Hankic, Mehmed Sabanovic i Sadikovic Djulaga.
Krusevica ima i nekoliko mezarja gdje se ukopavaju poslije ovozemaljskog zivota. Mezarja su: Gornja Krusevica kod dzamije, i vakufsko mezarje na pocetku sela iz pravca Dubostice.
Posebno Krusevica ima lijepe i ciste vode i izvore: Subasica potok-izvor, Gnojcavica, Graoliste, Mehina voda dovedena cijevima sa Ratisa, Njeverica, Ramiza Hankica bunar na basci, Salke Sakica bunar na ulazu u Krusevicu, Krusevicki potok (rijeka), Ahmin bunar, Fadilov bunar, cesma Hadzina voda (hodze Omer ef. Masica) voda je izvedena cijevima na cestu pored dzamije, gdje je podignuta cesma.
Na tim brdima i izmedju njih, smjestise se njive: Utrine, Hasimovo brdo, Dinina voda, Duge njive, Kamesnice, Cerik, Bukvik, Zigica njive, Kosa, Ratis, Brdeljac, Sume i Prisadi.
U Ovim njivama uspijeva i vocka i mivka i biljka svakojaka: jabuke Dobrici, Elefalme, Sarenike, kruske Kanjuske, Secerke, Petrovnjacke, Ulicke, Kuganjke, Dugulje, Takise, Jeribasme, sljive, drijenjci, musmulje i oskoruse.
Od povrca najbolje uspijeva grah, krompir, paradajz, patlidzani i druge povrtlarske kulture. Krusevica to moze sebi priustiti zato sto imaju sve vrste plodne zemlje pogodne za svakojaku sjetvu.
Od obicaja treba spomenuti sijela na kojima omladina i odrasli se znaju poigrati prstena (prstendzije)- (kapanje) u toj igri prsten se krije pod vunene debele carape ili pod fes.
Pored tih igara omladina se sakupljala u avlijama prilikom ljustenja kukuruza ili komljenja kukuruza. Na tim sijelima se iznosilo pred sijeldzije suhi sir, suhe sljive, jabuke, peceni krompir ili orasi. Cuvene ljustilje i sijela su bila kod hadzije Husejna Hankica.
Interesantni su obicaji prilikom zenidbe i udaje. U svatove se islo po curu. Cura, dok je curovala je morala biti postena i nije nikom pruzala niti ruku i nije se sa muskima pozdravljala. U prosnju su isli otac od momka, amidza ili neko od blize rodbine. Ta se prosnja, normalno najavljivala a na njoj su momkovi rodjaci hvalili momka a mladini su hvalili mladu. Kada je mlada bila isprosena poslije uobicajene ceremonije, ona je ulazila u sobu i ogrtala svekra buduceg i amidzu kosuljom i peskirom.
Jabuka je pak obicaj kada se po drugi put ide mladoj kada je svadba zakazana, tada idu svati i caje.
U JABUCI moze biti od 5-50 svatova. Glavni svati (mladozenjina najbliza rodbina ) se ogrcu kosuljom i peskirom a ostali svati kosuljom. Ako se kod darivanja razlikuju svati isto se razlikuju i kod placanja za te darove. Glavni prijatelj placa te darove 200 maraka, kum djever 150 maraka a ostali svati od 50-100 maraka.
Caje vicu ovako otprilike: " Hej, hej masala, ozenio se taj i taj".
Zvonilo se zvonom a seoske salljivdzije bi govorili: »Nemoj zvoniti ionako ce u selu sutra zvoniti".
Osoba koja je vikala, zavla ce CAJO.

Krusevljani su dobri majstori, kako za kuce, tako i ostale zanate. Dzemo Djogic je pravio kuce kao i Sakic Osman, Sakic Adil i Sulejman Arifovic i to po sistemu »kljuc u ruke«.
Zemljane furune i to one sa keramickim soljama je pravio hadzija Husejn Hankic.
Lijepe i upotrebljive septe je znao praviti: Memis Music, Sahbaz Hankic i Salko Sakic.
Za drvena kola, teljige i jarmove je bio majstor Dzemo Djogic.
Brico je bio Salko Sakic i Sakic Nuraga.
Na sargiji je dobro svirao Sakic Aljo, Hankic Mustafa i Sakic Hazim.
Violinu je je dobro svirao Kovacevic Aljo i Vrbic Ees.
Na friuli su svirali plaho lijepo: Refik Music, Ismet Ibrisimovic i Kadro Hankic dok Rasim umije svirati haman sve instrumente.

Strave je saljevala Hasima Hankic.

Za bitne podatke u ovom tekstu se zahvaljujem Ramizu Hankicu iz Krusevice koji zivi i radi u Velenju-Slovenija.

Vesselam!


 

copyrights©abdullahovaavlija