Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

Abdullahova Avlija


 

 

 

 

 


DJECA NASA

Imati djecu, svoj evlad, svoj porod, nasljednike loze, utjehu i pomoc u stare dane je zelja svakog insana. Djeca dolaze na svijet u braku, dolaze cesto puta i vanbracno (nevjencani parovi), prije braka ("sloboda" i napredna shvatanja modernih roditelja) i na druge nacine.

Allah Uzviseni, nekoga obraduje muskom, nekoga zenskom, nekoga sa oboje a nekima ne daje nikako djece. Tesko je biti majka i djecu roditi i mnogim roditeljima je to najtezi dio od dolaska djece na svijet .

Medjutim, najtezi dio oko podizanja djece pocinje kada nasi evladi (djeca) prohodaju i progovore. Kada nam se rodi dijete, mi ne samo da postajemo roditelj, nego i uzor za dijete, vaspitac i ucitelj. Nedostatak vremena za odgoj djece, biva jedan vrlo opasan momenat, jer roditelji moraju naci vremena za blago koje im je dato.

JA EJJUHELLEZINEAMENU KUU ENFUSEKUM VE EHLIIKUM NAREN VE KUUDUHENNASU VEL HIDZARETU ALEJHA MELAAAIKETUN GILAZUN ŠIDADUN LA JEA'SUNELLAHE MAAA EMEREHUM VE JEF'ALUUNE MA JU'MERUN.

"O vi koji vjerujete, sebe i porodice svoje cuvajte od vatre cije ce gorivo ljudi i kamenje biti, i o kojoj ce se meleki strogi i snazni brinuti, koji se onome sto im Allah zapovijedi nece opirati, i koji ce ono sto im se naredi izvrsiti." (Suretut-Tahrim: 6)

LILLAHI MULKUSSEMAVATI VEL ERDI JAHLUKU MA JEŠAAAU JEHEBU LIMEN JEŠAAAU INASEN VE JEDŽALU MEN JEŠAAAU AKIIMEN INNEHU ALIMUN KADIR.

Allahu pripada sve i On stvara ono sto On hoce. Ljudima poklanja djecu, a to je velika Allahova milost. "Allahova je vlast na nebesima i na Zemlji. On stvara sta hoce! On poklanja zensku djecu kome hoce, a kome hoce - musku," (49) "ili im daje i musku i zensku, a koga hoce, ucini bez poroda; On, uistinu, sve zna i sve moze." (50) (Suretus-Sura: 49 - 50)

Oni koje je Allah dz.s. iskusao time sto im nije dao porod ili ih je iskusao bolescu u porodici, znaju vrijednost ove Allahove blagodati. Zbog toga, oni kojima su data djeca kao jedna od najvecih dunjaluckih radosti, ne smiju se nemarno odnositi prema njima.

Kada govorimo o porodici, mislimo prije svega na nasu muslimansku porodicu jer je ona temelj naseg drustva. Tesko je biti roditelj a lahko je biti bioloski roditelj. Danas su mnogi nasi bracni parovi samo bioloski roditelji svojoj djeci.

Oni cesto puta isplaniraju da ce imati jedno ili dvoje djece, kada rode djecu majka ih cesto puta odhrani na flasi (mlijeko), i bez obaveze da tu svoju djecu zadoji ili doji. Ako roditelji zive u gradu, obicno ih odgoje u djecijem vrticu, a na selu u mahali, na ulici i njivi. Kada dijete prispije u rani pubertet, prihvati se ulice ili ulica prihvati nase dijete i tada pocinje odvajanje od roditeljskog doma, kuce, roditelja.

Musliman i muslimanka se ne smiju lahko odricati svoje djece i davati drugima na cuvanje, ne smiju ih pustati da ih ulica i sumnjivi programi odgajaju i prljaju njihove duse. Ko ima pravo, neiskvareno ljudsko bice, pustiti, da samo srlja i postane nekoristan clan sire zajednice ili ponekad opasnost za svoju okolinu?

Poslanik s.a.v.s. od nas trazi jedan aktivan odnos spram djece, pa u pogledu namaza, naredjuje nam kako sa djecom da postupamao, kada u hadisu kaze: "Rekao je Allahov Poslanik s.a.v.s.: "Naredjujte djeci da klanjaju, kada budu imala sedam godina, a kada napune deset godina i osinite ih da bi klanjali!" (Ahmed, Ebu Davud, Tirmizija) Privikavanje djece na namaz, pocinje od malih nogu, naredjivanje kada mu bude sedam godina, a i sibanje djece (prisiljavanje) kada napune deset godina.

Ako u tom periodu ne naviknemo djecu na namaz i islamsko ponasanje, tesko cemo propusteno nadoknaditi kasnije, jer djeca poslije ulaze u faze u kojima mnogi roditelji kod njih gube autoritet, a djeca se pocinju ugledati na druge, koji su najcesce nemoralni i razvratni.

Ako pratimo sudbinu zaposlenih roditelja, koji su svoju djecu prepustili drugima da ih odgajaju, primijeticemo bolne sukobe i jaz izmedju njih nakon osamnaeste godine zivota njihovih mezimaca. Djece se u tom periodu najcesce ponasaju kao gospodari u kuci i cesti se ponasaju kao da su oni roditelji, a da su roditelji njihova djeca. Roditelji tek tada uvidjaju svoje promasaje u odgoju te djece. No, sve je kasno i tada nastupa haos i nered, droga, duhan, alkohol i ostalo sto prati raskol izmedju roditelja i djece.

Kako odgajati nasu djecu najbolje, nam ilustruje Kur'an kroz savjete mudrog Lukmana, koje upucuje svome sinu: "Kad Lukman rece sinu svome, savjetujuci ga: "O sinko moj, ne smatraj druge Allahu ravnim, mnogobostvo je, zaista, velika nepravda." (Suretul-Lukman: 13) Prvo na sto ga upozorava i od cega ga odvraca, je sirk Allahu i on ga svrstava u veliki zulum. Kakva je bila dova Ibrahimova a.s., u pogledu njegova poroda? On jednostavno, od Allaha trazi cestit porod (djecu). On ne trazi, musko i jos jedno zensko (kao sto to mi znamo ciniti), vec moli Allaha da mu da djecu cestitu. Pa mu je Allah dao djecaka blage naravi. "Gospodaru moj, daruj mi porod cestit!" (100) " I mi smo ga obradovali djecakom blage naravi." (101) (Suretus-Saffat: 100 - 101)

Mi muslimani pravimo katastrofalne greske i to u ranim godinama svoga zivota zeneci se na "horuk", ne razmisljajuci koga dovodimo i biramo da nam bude majka nase djece ili kada ne gledamo za koga udajemo svoje kceri i sestre.

Poslanik s.a.v.s. u slijedecem hadisu govori o cetiri stvari koje su presudne u pogledu formiranja bracne zajednice: Prenosi Ebu Hurejre r.a., da je Allahov Poslanik s.a.v.s. rekao: "Zenu udaju cetiri stvari: njen imetak, njeno porijeklo, njena ljepota i njena vjera; uzmi onu koja ima vjeru bices spasen!" (Buharija i Muslim) Samo jedna od te cetiri stvari ima trajnu vrijednost, dok ostale tri bivaju neznatne u zivotu. Koliko je bilo onih kojima je ljepota njihovih supruga "skocila na nos", koliko je bilo onih kojima je miraz omrazio udobnost, koliko je bilo onih kojima je porijeklo i nam dosao njihove casti i ugleda?

Koliko je bilo onih koji su zbog vjere nadomjestili sve ostalo? Uostalom, najbolje pojasnjenje za to daje nam Poslanik s.a.v.s. u slijedecem hadisu: Prenosi Enes r.a. da je Poslanik s.a.v.s. rekao: "Ko ozeni zenu radi njena ugleda Allah mu nece povecati sem ponizenje, ko se ozeni radi imetka Allah mu nece povecati sem siromastvo, ko se ozeni radi porijekla Allah mu nece povecati sem sramote, ko se ozeni ne zeleci drugo do da sacuva svoj pogled, sacuva spolni organ, odrzi rod, Allah ce mu dati bereket u njoj, a i njoj u njemu!" (Taberani)

Kakva je nasa stvarnost, mozemo sami vidjeti posmatrajuci nase porodice. Dosta je promasenih brakova i pored toga sto su te porodice dobro materijalno situirane, a ipak ti bracni parovi nisu sretni. Djecu su najcesce iskolovali, nasli im lijepe poslove, a opet ih djeca ne gledaju i ne razumiju. Koliko nasih muzeva u srednjim godinama ne postuje svetost braka i odaju se nemoralu i alkoholu, koliko zena to isto radi, a udate su.

Ko hoce da ima sretan zivot i hairli djecu, neka postupi po rijecima Muhammeda a.s., a ko hoce da nema nista osim problema i belaja neka postupi drugacije! Uostalom, kada je u pitanju udaja, u tom pogledu Muhammed a.s. kaze: Rekao je Allahov Poslanik s.a.v.s.: "Kada vam dodje onaj sa cijom vjerom i ahlakom (ponasanjem) ste zadovoljni, ozenite ga, a ako to ne uradite na zamlji ce zavladati nevolje i razvrat." (Tirmizija)

Koliki je bereket u kcerima, koje smo lijepo odgojili, samo znaju pravi vjernici jer Poslanik Muhammed a.s. za one koje Allah obraduje sa tri kceri, pa ih lijepo odgoje, kaze da ce mu one biti zastita od vatre: Prenosi Ukbe bin Amir Edzdzeheni, da je Poslanik s.a.v.s. rekao: "Ko bude imao tri kcerke, pa prema njima bude strpljiv, hraneci ih i oblaceci od svoga imetka, one ce mu biti zastita od vatre!" (Ahmed)

Koliko nasih zena zna kada nosi dijete mora biti odana Uzvisenom i zahvalna i pokorna Stvoritelju kroz namaz i koliko ih upucuje dove Allahu dz.s., kao sto je to cinila zena Imranova. Dova zene Imranove je bila puna produhovljenosti i ona je svjedok njena imana. Ona za dijete koje je nosila u svome trbuhu, kaze da ga je predala Allahu, da sluzi Njemu (da mu bude pokorna) i moli da ta njena dova bude primljena: "Kada Imranova zena rece:

IZ KALETIM' REETU IMRANE RABBI INNI NEZERTU LEKE MA FII BATNII MUHARREREN FE TEKABBEL MINNII INNEKE ENTESSEMIUL ALIM .

"Gospodaru moj, ovo sto je u trbuhu mome ja zavjetujem samo na sluzbu Tebi, pa primi od mene, jer Ti, zaista, sve cujes i znas!" (Suretu Ali Imran: 35)

Da li danasnje majke upucuju dove Allahu za svoju zacetu djecu ili za iste predvidjaju i planiraju da budu: pjevacice, plesacice, konobarice, te im unaprijed utvrdjuju "napredna" imena, ostavljajuci i zaboravljajuci imena njihovih nena i majki (jer su zaostala)?

Sigurno je jedan od uzroka nezadovoljstvu djecom od strane roditelja i to sto roditelji ne znaju ili nece tek rodjenu djecu podvrgnu tretmanu, koji nam je preporucio nas ucitelj Muhammed a.s.

Naime, Poslanik od zena trazi da dijele sadaku i da puno cine istigfar (traze oprost), jer ce najvise stanovnika biti zene, i to iz dva razloga: radi kletve i nezahvalnosti prema muzevima. Naime, ima dosta majki, kada ih djeca nasikiraju ili naljute, one ih iz svoga neznanja proklinju, a to ni u kom slucaju ne smiju. Mjesto toga bi bilo bolje za dijete uputiti hairli dovu.

Kada se dijete rodi, po sunnetu Muhammeda a.s., roditelji su duzni da mu daju lijepo muslimansko ime, da mu se prouci ezan na desno i ikamet na lijevo uho. Da se sedmi dan dijete osisa (obrije) i da se u tezini kose da sadaka u srebru ili novcu, te da se zakolje kurban (za zensko dijete jedan, a za musko dva kurbana).

Muhammed a.s. nas podstice na nadijevanje lijepih imena, u narednom hadisu: Prenosi Ebu Derda' r.a. da je Poslanik s.a.v.s. rekao: "Vi cete na Sudnjem danu biti pozivani po vasim imenima i imenima vasih oceva, pa uljepsavajte svoja imena!"

Djecu od ranih nogu, najcesce od trece godine, treba uciti: sehadetu, Euzi i Bismili, Fatihi itd.. Period od 3-7 godine treba posebno iskoristiti, za poducavanje i ucenje Kur'ana, jer su djeca u tom periodu najvise rasterecena. Od devete godine treba razdvajati postelje djece. Mnogi od nasih roditelja se ponose kada im dijete od godinu-dvije zna opsovati, rugati se, lagati, varati i sl.. Dijete jos u predskolskom uzrastu, treba spremati na vjersku pouku, povremeno ga sa sobom voditi u dzamiju i privikavati ga na dzemat. Treba ga od sedme godine slati na vjeronauku u mekteb i provjeravati, koliko je naucilo i preslusavati ga.

Djecu treba navikavati na rad, te je pogresna praksa nekih roditelja da brane svojoj djeci slicnu aktivnost, radeci sve umjesto njih. Na taj nacin hranimo generaciju gotovana, koji gube osjecaj za kreativnost i aktivnost. Sto je jos gore, mnoge majke, ne dozvoljavaju svojoj zenskoj djeci da bilo sta urade od zenskih poslova, tako da su vrlo cesti slucajevi da nakon udaje mlada ne zna ni kahvu da napravi, a kamoli da napravi pitu, kolac i ostalo .

 

Kada djeca dozive punoljenost, roditelji su duzni da djeci pomognu oko zenidbe i udaje. Ibrahim a.s. i Jakub a.s. su ostavili u amanet svojoj djeci jednu stvar: Allah im je odabrao vjeru, pa od njih trazi da umiru samo u onome sto je Allah za njih odabrao: "I Ibrahim ostavi u amanet to sinovima svojim, a i Jakub: "Sinovi moji, Allah vam je odabrao pravu vjeru i niposto ne umirite drugacije nego kao muslimani!" (Suretul-Bekare: 132)

Mnogi roditelji poslije udaje i zenidbe svoje djece misle da vise nemaju pravo ili da ne moraju savjetovati svoju djecu. Naprotiv, djecu i tada treba savjetovati, ukazivati im i pomagati jer su cesto puta nezrela i nesnalazljiva pa im je roditeljski savjet itekako potreban.

Stanje u nasim muslimanskim porodicama je zabrinjavajuce, da ne kazem da je alarmantno. Imamo sinova, koji su stari i po 30 godina na roditeljskim jaslama, skoro isti slucaj je sa kcerima. Zalimo se da nejmamo od koga ozeniti sina i za koga udati kcerku, a svoga sina i kcerku isto tako nismo odgojili kako to trazi nasa vjera i to postaje zacarani krug.

Pored svega sto smo kazali o nasoj djeci, moramo se zapitati ko se brine za ogroman broj jetimske djece po nasoj Bosni. Ta djeca su cesto puta na ivici egzistencije, a mnogi se ne mogu skolovati i uskracena su im pored roditeljske ljubavi i materijalna dobra.

Evo jednog kazivanja o Omerovoj r.a., brizi za jetime. Omer b. el-Khattab, kao khalifa, nebi navece zaspao dok nebi prohodao i uvjerio se u stanje njegova naroda. Kad bi naišao na neki problem, on bi ga pravovremeno rješavao. Ako je neko bio bolestan, on bi brinuo o njemu i hizmetio ga.

Tako je jedne hladne zimske noci hodajuci sa Abdurrahmanom b. Aufom, ugledao vatru i odmah se zaputio prema njoj da vidi o cemu se radi. Kad se priblizio, pored vatre je našao stariju zenu sa svojom djecom, od kojih jedno kroz plac zavapi: "Majko, umrijecu od gladi." Kad to cu, Omer pridje zeni, sjede pored nje i upita je: "Šta je s vama, šta vam treba?" Zena, neznajuci uopšte o kome se radi odgovori: "Zalim se Allahu na Omera b. el-Khattaba." Na to Omer rece: "Pa šta ti je Omer kriv, on ne zna ono što je nevidljivo." Zena mu odgovori: "On o nama i ne razmišlja, on nas je potpuno zanemario."
Omer ustade, ode do magacina, uprti na ledja brašna, masla, meda i drugih namirnica, pa se vrati ponovo do vatre. Na brzinu pripremi jelo, a onda pozva jetime i zenu da jedu. Kad se malo zasiti, zena rece Omeru:"Ti si zasluzniji za khilafet od Omera!" Omer joj obeca da ce se pobrinuti o njoj i njenoj djeci i krenu sa Abdurrahmanom b. Aufom. Kad zamakoše za jednu stijenu, Omer poce provirivati i posmatrati šta djeca rade.

Hladnoca je bila sve zešca pa mu Abdurrahman rece: "Hajdemo Omere, jer cemo se smrznuti od zime." Omer mu na to odgovori: "Ako se zuriš i ako ti je hladno, ti idi, a ja tako mi Allaha necu odavde otici dok ih ne vidim kako se smiju isto kao što su do malocas plakali od gladi! Valja se Omeru s njima sresti pred Allahom na sudnjem danu!"
Kad su se najela, djeca se poceše igrati i smijati, a Omer krenu i ode.
Kada jetim zaplace, zadrhti ARŠ, a Milostivi povice:"O Dzibrile, ko je rasplakao ovoga? O meleki, uzimam vas za svjedoke, da za onoga ko plac jetima zamijeni smijehom, nema druge nagrade osim dzenneta!"

 

 

 

Nijaz ef.Salkić

Velenje 27.sa'ban 1424. / 23.oktobar 2003.

Literatura:

Tefsir Ibni Kesir

Sahihul Buhari

 

 

 

copyrights©abdullahovaavlija