Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!

 

DAN DZAMIJA ILITI DAN RAZUMIJEVANJA


Islamska zajednica BiH, dakle RIJASET je 7. maj, na dan kada je 1993. godine porusena jedna od najstarijih dzamija u Bosni i Hercegovini Ferhat Pasina, taj tuzni dan proglasila danom dzamija. To je bolno sjecanje kada je sruseno svih 16. dzamija u Banja luci. Imam najnovije vijesti koje govore o tome kako su cetnicki ekstremisti u Banja Luci i Trebinju ponovo digli glas da se ne polozi kamen temeljac obnovi ovih bozijih hramova.
Nesto kontam prolazeci ovih prvomajskih dana nasom lijepom nezavisnom i u medjunarodnim granicama priznatom domovinom a Dejtonom razdijeljenom BiH, sta bi bilo kad bi bilo, da smo mi njima kojim slucajem porusili njihove crkve iz kojih su izlazili koljaci i klali nasu djecu i nejac. Da smo mi kojim slucajem porusili makar jednu crkvu koju smo mogli, dali bi oni cekali ovoliko vremena na obnovu i molili »medjunarodne« snage da im omoguce da svoje sruseno usprave na noge.
Pa se jopet nesto pitam sta bi bilo da smo mi njima uradili ono sto su oni nama, i da smo u takvom polozaju u kakvom su oni, da mi imamo pola Bosne za sebe a drugu polovicu da im ne damo i kada se oni hoce vratiti na svoje da ih gadjamo kamenjem, mecima, jajima i ostalim.
Ja stvarno ne znam sta bi bilo kad bi bilo, ali bih volio da smo u takvom polozaju i boljem. Jerbo oni, koji kobojagi hoce da nas stite (visoki i niski predstavnici), ustvari stite same sebe a nama pjevaju uspavanke o boljem sutra, dok uzimaju debele plate od finansijske pomoci koja je ustvari namijenjena za povratak naseg napacenog i jos uvijek raseljenog svijeta.
Nesto kontam kako bi bilo da uvedemo jos jedan »dan«, DAN SVEBOSNJACKOG RAZUMIJEVANJA, jer kako smo krenuli niko nikog, u nas Bosnjaka ne razumije. Eto ako krenemo od vrha politicke vlasti, razne stranke cija je politika zasnovana na »evropskoj demokratiji«, svakog razumiju samo nikako svoga naroda.
Tu je i drustvo Bosnjackih intelektualaca koji cak razumiju i nekadasnje cetnicki nastrojene pisce iz Podgorice a nase u odbrani Bosne, bosnjacke dokazane intelektualce, ne razumiju.
Tu je nasa BHT televizija, koja se slomi pokazujuci nake okrugle i na cose stolove, te tribine ovakve i onakve, te pjesme u kasne sate na nerazumljivom nam jeziku, koji slabo koji Bosnjo hoce i pogledati. Ono malo nasega sto razumijemo i na sto smo navikli, sevdah, nase monodrame, drame, humor i bosanska kultura je ostavljena za poslije, ako kojim slucajem pobijedi »nacionalisticka SDA stranka«, jer samo oni mogu stavljati na televiziju takve »gluposti« kao nakav sevdah, emisije o dzamijama , ramazanima i ostalom.
Nista se bolje ne razumijemo ni po nasim kantonima, tamo svako pokusava uhvatiti svog lopova i spraviti ga u sarajevski »nezavisni« casopis "BH DANI" i sladiti se pricama koliko je ko pokrao. Da ne bih duljio nista nije bolja situacija i po nasim selima, a nerazumijevanja nije postedjena ni nasa dzamija u kojoj se gledamo ko je u prvom safu a ko u drugom i zasto je ko u kojem safu, odakle je hodza, kolika mu je plata, dali ima lijep glas i jeli preskocio koji ezan i sve tako kako slijedi i prilici nasem mentalitetu i tabijatu i da ne kazem gluposti ali bolje je da tu rijec presutim..
Helem nejse, ja predlozih da se uvede DAN SVEBOSNJACKOG RAZUMIJEVANJA a vi , dragi moj narode moj prijedlog uzmite ili ostavite, na vama je da se odlucite, i prijedlog podrzite !!!.
Upamet!
 
© Copyright 2001. All rights reserved. Contact:Abdullahova avlija [Powered by salkic.com.]