Hvorfor bruge Garmin?

De laver nogle billige gode GPS'er, faktisk sidder der Garmin modtagere i mange konkurrerende produkter.

Da Garmin er så udbredt som de er, findes der en mængde programmer, free og shareware som der kan downloades fra Internettet. Deres GPS'er kan bruges til alle konkurrencer rundt om i verden.

Det er dog ikke alle modeller der er lige gode og nogle er af de nyere er ikke velegnet til konkurrence flyvning. De gamle modeller som f.eks 38, 40, 45 har ikke ret meget hukommelse til trackloggen og de har nogle "sløve" modtagere som mister forbindelsen til sattelitterne hvis ikke de har optisk sigt. Opstarten er langsom og de bruger mange batterier, jeg har set piloter der skiftede batterier efter hver flyvedag. PWC (paraglider world cup) har fra 2001 udelukket dem fra deres konkurrencer.PWCA Garmin 12 bliver også udelukket i PWC fra 2003 pga af for få trackpoint, de ønsker også at kunne logge højden, hvilket en Garmin 12 ikke gør. Det er dog muligt at opgradere den med en ekstern datalogger.

MLR er et godt alternativ, (Fransk produceret GPS) når den software vi bruger er opgraderet til at kunne kommunikere med den. Dem der producere den er meget villige til ændre på softwaren i GPS'en så den er mere velegnet til flyvning. 

Nogle af de nye har ikke mulighed for at indstille tidsperioden mellem hver  trackpoint. Den er fabriks indstillet og trackloggen løber fuld på mindre end 2 timer. Dette gælder f.eks eTrex og eTrex summit. Summit har ellers en bedre tracklog der også logger højden, så den  virker som barograf. 

På de sidste nye eTrex som f.eks eTrex Vista er det igen være muligt at indstille tidsindtervallet i trackloggen, samt afstanden mellem tracks.

Garmin har engelske manualer liggende på deres hjemmeside.(PDF Acrobat Reader format)

DDU bruger pt. Gartrip programmet til verificering af flyvninger til nationale konkurrencer. Det er opdateret til version 2.04 så det kan nu lade sig gøre at kommunikere med eMap og eTrex hvis ellers ejerne selv medbringer forbindelses kablerne. Det samme gælder "Mallenge" GPS'en.

Har du spørgsmål, mailto: niels.joergen.askirk@wanadoo.dk

Index