Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!
 
Bir alabalık ustası ORHAN YILMAZ  dan Alabalık Avı
Bu sayfa bir RASTGELE tasarımıdır
ALABALIK AVLARKEN DEĞİŞMEZ KURALLAR: 
 Alabalık temiz ve soğuk sularda yaşar kirli ve sıcak sularda avlanmayın alabalık bulamazsınız Kesinlikle gölgenizi suya düşürmeyeceksiniz, Bölgedeki doğaya uygun giyineceksiniz, Mutlaka çok sessiz olacaksınız, Yağmurdan sonraki bulanık suda avlanmayacaksınız, Yazın sıcak havada özellikle gölde zor balık tutarsınız, şansınızı zorlamayın. 
FLY AVCILIĞI
Uygulaması zor olmasına rağmen en etkili av şeklidir. Fly avcılığı havada dairesel hareketlerle yemi suya bırakmak veya yemi suyun yüzeyinde akıntıya bırakarak avlanmak şeklinde olur. Yurdumuzda alabalığın yaşadığı suların çevresi çoğunlukla ağaçlarla kaplı olduğundan havada dairesel hareketlerle avlanmak zordur. Su üstünden avlanmak daha etkilidir. Fly la avcılık yapmadan önce çevrenizdeki iskele, dere, göl kenarında animasyondaki hareketleri sıkça yaparak av yapmaya giderseniz şansınız artar Dairesel  hareketler  olsun  yada suyun  üzerinde olsun  yemi suyun yüzeyinde  sağa  sola  hafifçe  oynatarak  kendinize doğru çekerseniz  (suya düşmüş böcek hareketleri) balık varsa tutmanız kaçınılmazdır. Yurdumuzda derelerde çoğunlukla İlkbahar ve yazın başlarında kahverengi kelebekler ve animasyondaki böceğe benzer canlılardan bol miktarda bulunur ayrıca yazın başlarında çekirge ile de avlanırsanız şansınız artar.
ATIP ÇEKME YÖNTEMİYLE ALABALIK AVI
Makinanızın  turu fazla , kamışınız esnek  ve uzun  olmalı, misinanızda  ideal  0,20 - 0,25  mmlik olmalıdır .Kalınıyla yeminizi uzağa atamazsınız, inceside sağa sola sürtünüp kolayca kopar. Uygulaması kolaydır ancak avlandığınız derede su derinliğinin en az 30 cm olması gerekir ayrıca derenin içinde kaya ve ağaç dallarının az olmamasına dikkat etmelisiniz. Sürekli kayaya ve ağaça taktığınız yeminiz balıkları huzursuz eder. O nedenle  at  çek  yaparken  suyun kaya  önündeki derin bölgesine yeminizi atar ve çekmeye başlarsanız makinanızı iki üç tur attırmadan ilk alabalığınızı yakalarsınız. ( böyle bir kaya önünü uzaktan gördüğünüzde arkadaşlarınıza çaktırmadan oraya ilk giden siz olun. Ama çabuk gideceğim diyede pata küte gitmeyin) Gölde avlanırken işiniz daha  kolaydır  ancak  özellikle  yazın  sıcak  havalarda  avlanırken  yeminizin  batmasını  bekleyip  daha  derinden  gelmesini sağlamalısınız. Benim ve arkadaşlarımın deneyimleri sonucu yurdumuzda alabalığın en çok 1 nolu ( beyaz üzerine kırmızı noktalı) kaşığa geldiğidir. ( Fransız malı tercih edin bizde de benzeri malzeme var ancak suya ilk atıp makinayı sarmaya başladığınızda, dönme ilk harekette olmadığı için şansınız yarı yarıya düşmektedir.
DİP OLTASI İLE ALABALIK AVI
Özellikle yazın gölde avlanırken iyi sonuç alırsınız şekildeki gibi oltanızı hazırlarsanız alabalık yakalama şansınız artar. Bu av şeklinde yem çok önemlidir taktığınız solucan kıvır kıvır ve kırmızı renkte olmalıdır sıcaktan kendini bırakmış soluklaşmış solucanı avucunuzun arasında fazla sert olmayan şaplaklarla tekrar diri ve kırmızı hale getirirseniz şansınız artar. Eğer avlandığınız bölgede dip fazla yosunla kaplıysa iğnenizin dibine fazla büyük olmayan kahverengi renkte köpük takarsanız yem biraz havalanır ve yosunlara takılmaz. Göl ve dere kenarlarında kayaların üzerinde özellikle bahar aylarında şekildeki böceğin içi boş kalıntılarını görürsünüz. Bu böceğin canlısı o kayaların su içinde toprağa yakın bölümünde kayaya yapışmış bir halde bulunur bu böcekleri toplayıp kuyruk kısmından hayvanı fazla zedelemeden sırtına doğru iğneyi takarsanız dip oltasında ve mantarlı oltada çok mükemmel sonuç alırsınız. Alabalık hiç düşünmeden bu yeme atlar.
Bu böcek evriminin belli bir kısmını 
suyun dibinde kayalara yapışarak 
yaşamakta daha sonra yaşadığı o 
kayanın üzerine çıkıp sonra orda 
kelebek olupderenin üzerinde 
uçmaya başlamakta. Görüldüğü gibi 
çok ideal bir alabalık yemi.
MANTARLI OLTA İLE ALABALIK AVI
Genelde İlkbahar aylarında iyi sonuç verir .Benimde avlanmaktan en çok zevk aldığım avlanma şeklidir. Şekildeki gibi hazırladığınız oltanızla zevkli anlar yaşarsınız. Burdada misinanızın kalınlığı 0,25 i geçmemeli mantarınız su yüzeyine baskı yapmayacak şekilde ince uzun olmalıdır. İlkbaharın ilk günlerinde alabalık yumurtası takarak avlanırsanız şekildeki gibi hazırladığınız oltanızla iyi sonuç elde edersiniz. Ayrıca solucan ve ve resimdeki böceklerden takarsanız mükemmel sonuç elde edersiniz. Yedi göllerde ilkbahar aylarında mantarlı oltayla çok zevkli dakikalar yaşarsınız. Balık mantarı batırdığında kamışın ucunu havaya doğru değil de yana doğru sertce atıp kamışın ucunu suya doğru indirip çekmeye başlayın.

 
alabalık avı hakkında daha ayrıntılı bilgi için üstat Orhan YILMAZ ın alabalık avı sayfasını ziyaret ediniz