Functionele Rationaliteit:
De nieuwe godheid

Spiegel en teken aan de wand: welke (af)god waart nu weer door het land? Is dat niet functionele rationaliteit, in DrieŽenheid verbonden met efficiŽntie en effectiviteit? Offert men niet op haar altaren onder meer weer vele martelaren, zoals: medemenselijkheid, gezelligheid, gemoedelijkheid op aan het heilig woord: "de beste kwa(ad)litiet"?

Ook de Romeinen echter dachten vroeger al functioneel en rationeel, onder het motto van 'overheers en verdeel'. Zij offerden menig opstandige, marginale of crimineel aan het kruishout als afschrikwekkend voorbeeld, efficiŽnt en effectief. Ook daar werd vaak kwaliteit voorgesteld als een kwade dief, met brood en spelen nam het volk het voor lief. Slikte het veel als zoete koek, terwijl de ondergang reeds loerde om de hoek! Al spoedig viel voor de Pax Romana het doek....

Zoals een trein over bielsen rijdt, zo walsen in de moderne tijd 'volgers' en 'willers' vaak over de 'dwarsliggers' heen, gelukkig staan de laatsten niet altijd alleen, zij vragen zich wel af: "Waar gaat dit heen?"

Als afgod God wordt, wordt God meestal God-af!

10-01-1992 © Pieter Oegema


Terug
Email: oegemap@hotmail.com
Site hosted by Angelfire.com: Build your free website today!